Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 27, 2005

Herintreders zijn gelukkigst als zelfstandige

Amerikaanse gepensioneerden die opnieuw in de arbeidsmarkt treden, gaan liefst zelfstandig aan de slag. Dat blijkt uit rapporten van het onderzoeksbureau Brightwork Partners, het Amerikaanse Families and Work Institute en het Center on Aging & Work van het Boston College. Dat houdt volgens de onderzoekers echter ook een boodschap in voor bedrijven die het personeelsverloop willen beperkt houden.

Ongeveer tien procent van de Amerikaanse arbeidsbevolking boven de veertig jaar bestaat uit herintreders. Daarvan stelde 68 procent terug aan de slag gegaan te zijn omdat ze dat zelf wensten. Verder maakte 32 procent die stap uit financiƫle overwegingen. De gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse herintreders bedraagt 61 jaars.

"Uiteraard voelen de vrijwillige intreders zich gelukkiger met hun beslissing dan de anderen," stippen de onderzoekers aan. Maar ook bleken herintreders die als zelfstandige aan de slag waren gegaan, zich veel positiever uit te laten over hun situatie, vooraleer wanneer ze ook nog eens anderen tewerk stellen. Herintreders die een eigen bedrijfje leiden, stelden niet zich niet geneigd te voelen om hun situatie te veranderen.

Bij die bedrijfsleiders zegt 90 procent hun huidige werksituatie ook volgend jaar te blijven verder zetten. Bij zelfstandigen ligt dat op 83 procent en bij werknemers op 79 procent. Volgens de onderzoekers presteren die bedrijfsleiders meer werkuren dan hun leeftijdsgenoten, maar voelen ze zich daar goed bij omdat ze de kans hebben te leren, controle hebben over hun werk, autonomer en flexibeler kunnen werken en meer verdienen.

Volgens het Families and Work Institute heeft de studie een belangrijke aanwijzing voor werkgevers die hun personeel willen behouden. "Men moet de werknemer de gelegenheid geven om te kunnen leren en hem meer autonomiteit en flexibiliteit gunnen," benadrukten de onderzoekers.

Opmerkelijk is dat diegene die vrijwillig opnieuw aan de slag gaan, zich ook met hun pensioen het beste in hun vel voelden (56 procent). Bij diegenen die verplicht waren om opnieuw te gaan werken, bleek slechts 16 procent tevreden te zijn met pensioen. De eerste groep had gemiddeld ook meer financiƫle middelen ( 548.000 dollar) dan de tweede groep (140.000 dollar). De vrijwillige intreders bleken ook meer in part-time jobs aan de slag te gaan.

De meeste herintreders hadden ook gelijkaardige jobs dan voordien (45 procent), terwijl 12 procent terugkeerde in een hogere functie. Zeventig procent zegt wel minder te verdienen dan voordien. Zestig procent betaalt nog steeds een hypotheek, wat voor sommigen een reden is om te blijven werken.

Bij de mannen gaan herintreders meer aan de slag als bedrijfsleider (63 procent) dan bij de vrouwen (37 procent). Bij deze laatste groep werkte 54 procent als werknemer, terwijl dat bij de mannen beperkt bleef tot 46 procent. Vrouwelijke herintreders verdienden ook minder dan hun mannelijke collega's. Bij de vrouwen bleek ook slechts 62 procent gehuwd te zijn, tegenover 80 procent bij de mannen.

De onderzoekers noemen dit onrustwekkend. "Vrouwen verdienen minder en gaan met minder geld op pensioen," stippen ze aan. "Ze zijn eerder geneigd om alleen in het leven te staan. Ze zullen verzorging nodig hebben, maar hebben daarvoor weinig geld."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home