Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 28, 2005

Varens bezorgen Amsterdamse haven kopzorgen


Het Amsterdamse havenbestuur riskeert een boete van duizenden euro's. Bij de verbouwing van de cruiseterminal werd immers de tongvaren, een zeldzame plant, gewied. Dat meldt de krant Het Parool. Er is trouwens niet alleen de boete, maar ook dreigen de bouwwerken door de incidenten vertraging op te lopen.

In de Amsterdamse haven wordt de passagiersterminal voor cruiseschepen verdubbeld met een extra kade. "Zo kan de haven voldoen aan alle veiligheidseisen, zonder de wandelboulevard te onderbreken," stipt de krant aan. De haven voerde aan meestal alleen te maken te hebben met gladde, begonnen kademuren, maar nu plots geconfronteerd te zijn met een oude kade, waar zeldzame planten bleken te groeien.

De Algemene Inspectiedienst (AD) van het ministerie van landbouw en natuur stelde in de loop van vorige week vast dat op de werf inderdaad 45 tongvarens waren verwijderd. Bovendien moet nog worden onderzocht of ook een aantal andere beschermde varensoorten, zoals de zwartsteel en de steenbreekvaren, eveneens werden verwijderd. Het Amsterdamse havenbestuur mag zich nu aan een proces-verbaal verwachten, want volgens de Nederlandse florawet moet in dergelijke situatie vooraf bij het ministerie toelating gevraagd worden om de planten te mogen verwijderen.

Het verwijderen werd gemeld door de Amsterdamse Werk- en Adviesgroep Muurplanten (WAM). Daar wordt gesteld dat Amsterdam een uniek gebied is voor muurflora, waar heel bijzondere planten groeien. Vorig jaar werd dat plantenbestand door de WAM in kaart gebracht. De vereniging merkt op dat die informatie beschikbaar was op het Amsterdamse stadhuis, waar het havenbestuur zich volgens de WAM had kunnen informeren.

De WAM merkt daarbij op dat het niet de eerste keer is dat zeldzame planten langs de Amsterdamse waterkant worden verwijderd. De vereniging heeft het daarbij over vier incidenten tijdens de voorbije jaren. Daarbij wordt opgemerkt dat de boete bij elke nieuwe overtreding oploopt. Gesproken wordt over enkele duizenden euro's per overtreding. Bovendien moeten de werken tijdens het onderzoek worden stop gezet. De kosten daarvan lopen volgens de krant veel hoger op dan de boetes.

Het Amsterdamse havenbestuur heeft inmiddels gemeld de vereiste toelating te zullen aanvragen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home