Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 29, 2005

Economie in de media

Seksueel getinte spamberichten zijn sterk op hun retour. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. E-mails waarin het woord 'porn' voorkomt, belanden nog nauwelijks in de inbox. Dat blijkt uit een in de VS uitgevoerd onderzoek door internetaanbieder AOL. Volgens het bedrijf worden spammers wel steeds gehaaider. Internetters worden bijvoorbeeld vaker misleid door (Engelstalige) onderwerpregels als 'Uw hypotheek is klaar' of door berichten die lijken op een reply. AOL filterde in 2005 overigens maar liefst een half biljoen (miljoen maal een miljoen) spamberichten, dat is iets meer dan in 2004. Bij de abonnees kwamen dankzij de filtering overigens veel minder ongevraagde, commerciële e-mails aan: een afname van 75 procent sinds 2003. Per dag blokkeerde AOL in 2005 gemiddeld 1,5 miljard berichten. Eén op de acht e-mails werd door de filters van de provider beoordeeld als spam.

De Zuid-Koreaanse kloonpionier Hwang Woo-suk is definitief ontmaskerd als een charlatan. Een onderzoekscommissie van de Nationale Universiteit in Seoul is tot de conclusie gekomen dat hij baanbrekende resultaten volledig heeft verzonnen. De resultaten over gekloonde embryonale stamcellen waren gepubliceerd in een artikel in het wetenschappelijk blad Science. Hwang en zijn team beweerden in mei in Science dat zij erin waren geslaagd uit huidcellen van elf patiënten embryonale stamcellijnen te klonen die genetisch overeenkwamen met de donoren. Een commissie van de universiteit onthulde vorige week dat negen zogenaamd gekloonde menselijke stamcellen nep bleken te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat ook de laatste twee stamcellen, waarvan Hwang tot het laatste moment beweerde dat ze wel echt waren, onecht zijn. Hwang kwam vorige maand in opspraak toen bleek dat enkele eicellen die voor het klonen werden gebruikt, afkomstig waren van medewerksters van hem. Vervolgens kwam ook het onderzoek zelf in het geding. Hwang nam vorige week ontslag als hoogleraar en bood zijn excuses aan voor de fraude.

Het Griekse IOC-lid Lambis Nikolaou heeft ontkend zich te hebben vergist tijdens een stemronde voor de toewijzing van de Olympische Spelen van 2012. Vorige week onthulde de Israëlier Alex Gilady, eveneens lid van het internationaal olympisch comité, dat Londen de Spelen had gekregen omdat zijn Griekse collega in de derde ronde per ongeluk zijn stem aan de verkeerde stad zou hebben gegeven. Nikolaou zou Parijs hebben gestemd in plaats van Madrid. Daardoor bereikte de Franse hoofdstad en niet Madrid de laatste stemronde. Volgens Gilady zou Madrid daarin Londen hebben verslagen. Het IOC maakte deze week bekend dat er voor de bewuste stemming 104 stemkastjes waren uitgereikt en dat er 103 stemmen waren geregistreerd en één onthouding. Volgens de Standard heeft Gilady inmiddels zijn excuses aangeboden bij Nikolaou.

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft een groot olieveld aangeboord voor de kust van Brazilië. Petrobras schat de hoeveelheid olie in het veld op 700 miljoen tot 1 miljard vaten (van 159 liter) ofwel 10 procent van de huidige olievoorraad van Brazilië. Het olieveld Papa-Terra werd gevonden voor de kust van de deelstaat Rio de Janeiro op een diepte van meer dan 1200 meter, in Campos Basin. Dat is de belangrijkste olieproducerende regio van Brazilië. Het nieuwe veld wordt gemeenschappelijk met het Amerikaanse Chevron geëxploiteerd. De productie moet aan het einde van 2011 beginnen. De vondst is belangrijk voor Brazilië, omdat het land zichzelf vanaf 2006 geheel van aardolie wil voorzien.

Wetenschappers van de Nationale Australische Universiteit (ANU) in Canberra zeggen een nieuwe krachtbron te hebben ontwikkeld voor ruimtereizen. De nieuwe motor zou simpeler, veiliger en goedkoper zijn dan de huidige stuwraketten. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is geïnteresseerd en gaat het systeem testen, meldde de Australische nieuwszender ABC donderdag. Het kostte twee jaar om het prototype van de plasma (neutraal geladen, geïoniseerde gasmassa) stuwraket te ontwikkelen en het kan nog jaren duren voordat de krachtbron daadwerkelijk gebruikt wordt. „Als de Europese proeven slagen kan de motor in vijf tot tien jaar gebruikt worden. Maar alles valt samen met geld en politiek”, aldus een onderzoekster van de ANU.

Human Rights Watch (HRW) heeft de leden van de G8 woensdag opgeroepen tot actie tegen een Russische wet die op het punt staat te worden aangenomen. De wet, die reeds is goedgekeurd door beide kamers van het Russische parlement en alleen nog maar door president Vladimir Poetin ondertekend hoeft te worden, houdt een sterke beperking in van de handelingsvrijheid van niet-gouvernementele organisaties (ngo's). HRW wil daarom dat de leden van de G8, de club van acht rijkste geïndustrialiseerde landen waarvan Rusland in 2006 voorzitter is, Moskou onder druk zetten om de wet aan te passen en de handelingsvrijheid van hulp- en welzijnsorganisaties te garanderen. Volgens de Russische staatstelevisiezender Rossija is de wet door bemoeienis van Poetin echter uiterst liberaal geworden en zullen buitenlandse ngo's er net als de civil society in Rusland juist door beschermd worden.

De liefdadigheidsorganisatie Caritas heeft woensdag aandacht gevraagd voor de armoede in Zwitserland. Het alpenland, dat toch vooral geldt als een baken van luxe en welvaart, telt volgens de organisatie een miljoen armen, ongeveer 14 procent van de bevolking. Het gaat om mensen die in het dure land de eindjes niet of nauwelijks aan elkaar kunnen knopen en die geen financiële steun krijgen van de staat. Armoede is in Zwitserland relatief, zo erkent ook Caritas. Zij beschouwt een gezin met twee kinderen als arm bij een inkomen minder dan omgerekend 2.675 euro per maand. Voor een eenoudergezin ligt de lat op een maandinkomen van ongeveer 1.530 euro. Met dit soort inkomens heb je het zwaar in Zwitserland, verzekert de organisatie. Vooral de woonkosten en ziektekostenverzekeringen zijn erg duur. Bovendien is er geen goed sociaal vangnet.

De trafiek in de haven Brugge-Zeebrugge is in 2005 met 8,9 procent gestegen. Dat heeft het havenbestuur MBZ woensdag bekendgemaakt. Vooral de containertrafiek steeg. Die groeide tot 15,6 miljoen ton of 1,42 miljoen TEU. De Ro/Ro-trafiek (rollende goederen) steeg met 6,5 procent. Er passeerden dit jaar 1,73 miljoen nieuwe wagens door Zeebrugge. Het stukgoed ging met 29,7 procent vooruit. De havenarbeiders presteerden 239.000 shifts. Dat is een absoluut record voor de kusthaven.

Koopjesjagers hadden het dit jaar tijdens de kerstperiode vooral gemunt op iPod muziekspelers, videospellen en juwelen. In de periode van 1 november tot kerst gingen meer dan 108 miljoen artikelen over de virtuele toonbank, zo meldt de internetwinkel Amazon.com maandag in een communiqué. De drukste dag was maandag 12 december. Toen bestelden consumenten maar liefst 3,6 miljoen artikelen online. Amazon gaf geen inkomstencijfers vrij, aldus het economische persagentschap Bloomberg. Online shopping zit over het algemeen in de lift. Zo zou de online verkoop in de Verenigde Staten in november en december met 24 procent toenemen, berekende ComScore Networks Inc. Volgens het bedrijf stellen kopers vooral het comfort van internetwinkelen op prijs. De producten die het best scoren op het web zijn kleren, elektronica en speelgoed.

Voor het eerst in de geschiedenis is er een rechtstreekse telefoonverbinding tussen Noord- en Zuid-Korea. De verbinding maakt deel uit van een gezamenlijk industriepark dat de commerciële banden tussen beide landen moet aanhalen. Het park, gelegen in de Noord-Koreaanse grensstad Kaesong, werd woensdag feestelijk ingewijd. De Zuid-Koreaanse minister van Informatie, Chin Dae Je, zei te hopen dat de telefoonlijn zou leiden tot meer internetverkeer tussen beide landen en samenwerking op het gebied van informatietechnologie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home