Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 28, 2005

Haven New Orleans alweer op halve kracht


De haven van New Orleans is zich bijzonder snel aan het herstellen van de klap die door de orkaan Katrina werd uitgedeeld. De haven zou nu alweer op halve kracht draaien en hoopt tegen het begin van de lente op 70 procent van zijn capaciteit te kunnen heroveren.

De orkaan Katrina vernielde eind augustus één derde van de haven van New Orleans, een belangrijke speler voor de Amerikaanse invoer van staal, rubber en koffie. Er werd toen gesteld dat het zes maand zou duren vooraleer er weer een schip de haven zou kunnen aandoen. "Amper twee weken later konden we ons eerste schip opnieuw ontvangen," vertelde havendirecteur Gary LaGrange echter aan het persbureau Associated Press.

LaGrange heeft zich tot doel gesteld om de haven op zes maanden tijd op 70 procent van haar volledige capaciteit te brengen. Op dit ogenblik zit men daarmee goed op koers. De haven draait nu alweer op halve kracht en ontvangt ongeveer twintig schepen per week. Een groot probleem blijkt volgens het persbureau echter het vinden van voldoende vrachtwagenchauffeurs en havenarbeiders. Bovendien gaan er stemmen op om het Mississippi River Gulf Outlet, een meer dan honderd kilometer lang kanaal van de Golf van Mexico naar het centrum van het havengebied, af te sluiten. Het kanaal zou er immers voor gezorgd hebben dat sommige wijken van de stad blank kwamen te staan.

De afsluiting zou versterkte sluizen vereisen, terwijl ook bedrijven zouden moeten verplaatst worden of cargo met vrachtwagens naar andere locaties in de haven vervoerd moeten worden. Daarvoor moet er echter extra woongelegenheid gecreëerd worden. De haven overweegt nu tijdelijke woningen op te trekken. Op dit ogenblik telt New Orleans 275 havenarbeiders, ongeveer 60 minder dan voor Katrina.

Daarnaast is het voor New Orleans ook belangrijk om de cruiseschepen terug te lokken. Die brachten immers ruim 700.000 bezoekers per jaar aan. Het eerste schip wordt op 31 december verwacht. De rechtstreekse schade door de orkaan zou ongeveer 100 miljoen dollar bedragen, plus 300 miljoen dollar bij bedrijven die van de haven afhankelijk zijn. Vooral het gebied in de omgeving van het Industrial Canal werd zwaar getroffen.

In 2003 was New Orleans de vijfde grootste Amerikaanse haven. Vorig jaar meerden 1.904 schepen aan in de haven, die 10,4 miljoen ton cargo en 169.304 containers verwerkte.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home