Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 28, 2005

Birma verhuist hoofdstad


Eind volgende maand zal Rangoon niet langer meer de hoofdstad zijn van Birma. De militaire regering is immers volop bezig om alle overheidsdiensten over te brengen naar het het verlaten bergachtige Pyinmana-gebied, bijna driehonderd kilometer landinwaarts. Met deze operatie lijkt Birma zich volgens diplomaten nog verder te isoleren van de buitenwereld.

De verhuis begon volgens The Washington Post begin vorige maand. Naar een reden van de operatie blijft het raden, al zijn de meeste specialisten van oordeel dat het gewoon een hersenspinsel is van junta-leider generaal Than Shwe. Anderen stellen dat de verhuis ingegeven is uit vrees voor een invasie van de Verenigde Staten, sociale onrust of zelfs de profetieën van een waarzegger.

"Door de verplaatsing van de hoofdstad zal de Birmaanse regering in ieder geval nog verder geïsoleerd raken," merkt de krant op. "Ze staat nu al onder zware druk omdat oppositieleider Aung San Suu Kyi gevangen wordt gehouden en de buurlanden zich duidelijk ongeduldig tonen met het gebrek aan democratische hervormingen in Birma."

Eerder al had Than Shwe ook al zijn gematigde eerste minister Khin Nyunt ontslagen en gearresteerd, zogenaamd wegens corruptie. Ook ministers die met de Verenigde Staten hadden gewerkt, werden eind vorig jaar de laan uitgestuurd. Sindsdien is het voor buitenlanders veel moeilijker om in Birma te reizen en het land dreigde zich terug te trekken uit de International Labor Organization, omdat die kritiek op het beleid van Than Shwe had geuit.

Buitenlandse diplomaten kregen een eenvoudige mededeling dat de hoofdstad Rangoon had verlaten. Correspondentie met de regering moet gebeuren per brief of per fax, indien het dringende materies betreft. Tot minstens april volgend jaar is het voor buitenlanders verboden om Puyinmana te bezoeken. Later zouden ambassades worden gebouwd in een speciale diplomatieke wijk. De bouwwerken zouden eind 2007 van start gaan.

De nieuwe hoofdstad ligt ongeveer dertig kilometer ten westen van de stad Pyinmana. "Volgens getuigen zijn de nieuwe overheidsgebouwen helemaal niet klaar," meldt The Washington Post. "Er is geen meubelair en er is een tekort aan water en elektriciteit. In sommige ministeries slapen de ambtenaren op de vloer. Kaderleden kamperen op tafels en kasten. Er is ook helemaal geen spoor van de scholen, ziekenhuizen, winkelcentra en luxehotels die door de overheid werden beloofd."

Door de verhuis worden families gescheiden, tot er in Pyinmana scholen zullen worden gebouwd. Ambtenaren, die hun benzinebons op de zwarte markt plachten te verkopen om hun loon van nog geen 20 dollar per maand aan te vullen, verliezen hun belangrijkste inkomstenbron. "Er is ook geen handel in Pyinmana," voegt The Washington Post daar aan toe.

Volgens informatie-minister Kyaw Hsan wil de regering met de verhuis de verdere ontwikkeling van het Birmaanse binnenland stimuleren. Daar leeft al jarenlang een verzet van etnische minderheidsgroepen. Maar buitenlandse diplomaten menen dat de 74-jarige Than Shwe zich onsterfelijk wil maken, zoals de gewezen Birmaanse koningen. Hij zou al een militair gebied rond Pyinmana hebben uitgetekend en dat Naypyidaw (Koninklijke Stad) hebben gedoopt.

Ook wordt gesteld dat de nieuwe locatie wellicht gemakkelijker te verdedigen zal zijn dan de kuststad Rangoon. Het nieuwe militaire complex zou gedeeltelijk in het gebergte zijn gebouwd. Bovendien zou de regering er ook veiliger zijn tegen de politieke onrust van onder meer studenten en tegenstanders in de rest van het land en dan vooral in Rangoon.

Twee maand geleden heeft de regering de brandstofprijzen negen keer duurder gemaakt en werd ook het busvervoer vijf keer duurder. Daardoor werd het voor arbeiders quasi onmogelijk om nog te gaan werken. Deze financiële ingrepen hebben bovendien de inflatie aangewakkerd. Die bedraagt nu 40 procent, tegenover 10 procent vorig jaar. Volgens de Verenigde Naties neemt de ondervoeding toe en dalen het landgebruik en de scholingsgraad.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home