Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 08, 2011

Economische crisis goede periode voor postorder-bruiden

De wereldwijde economische crisis heeft voor een nieuwe bloeiperiode gezorgd in de sector van de zogenaamde postorder-bruiden. Experten zeggen dat vele mannen door de economische moeilijke omstandigheden zich vaker beginnen af te vragen wat er in het leven eigenlijk van cruciaal belang is en iemand proberen te vinden waarmee ze rest van hun leven willen doorbrengen. Gespecialiseerde datingbureaus zeggen dan ook het aantal klanten de voorbije periode gevoelig te hebben zien toenemen. Door de grote aanwezigheid van online relatiebureaus is het volgens hen voor mannen ook veel acceptabeler geworden om in het buitenland een bruid te zoeken.

"Economische crisissen leiden tot financiële problemen, die de belangrijkste oorzaak zijn van echtscheidingen," merkt Joseph Weiner, oprichter van het relatiebureau Hand-In-Hand, op tegenover Business Week. "Er zijn op dit ogenblik dan ook meer mensen op de relatiemarkt." Het Amerikaanse Tahirih Justice Center, een organisatie die migranten-vrouwen beschermt, stelt dat er drie jaar geleden in de Verenigde Staten 16.500 postorder-huwelijken zijn afgesloten. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het begin van de eeuw. Er wordt aan toegevoegd dat internationale datingbureaus een groeisector zijn op de Amerikaanse relatiemarkt, die vorig jaar een omzet realiseerde van meer dan 2 miljard dollar.

Ook John Adams, mede-oprichter van het Amerikaanse A Foreign Affair, merkt op dat er sinds het uitbreken van de economische crisis meer nieuwe leden zijn aangeslagen. Internationale datingbureaus halen volgens insiders een groot gedeelte van hun succes bij mannen die weinig heil zien in dates, onder meer omdat ze niet voldoende financiële middelen hebben om te besteden aan weekends in Las Vegas of Atlantic City. Toch moeten zij voldoende middelen hebben om naar Oost-Europa te reizen in de hoop daar een partner te vinden. Dat blijkt volgens David Knabel, oprichter van het Amerikaanse bureau A Volga Girl, echter nog altijd een relatief goedkope onderneming.

Labels: ,

Mexicaanse wetenschappers voorspellen aardbevingen

Wetenschappers van de National Autonomous University of Mexico zeggen een veelbelovende technologie ontwikkeld te hebben om aardbevingen te voorspellen. Hun technologie is gebaseerd op het detecteren van gassen die uit scheuren en gaten in rotsformaties in de bodem en het grondwater sijpelen vooraleer een aardbeving gebeurt. Wetenschappers hadden eerder al aangekondigd dat het ontsnappen van radon-gassen een voorbode waren van aardbevingen, maar commerciële detectoren waren tot nu toe te duur om op een brede schaal toe te passen. De Mexicaanse wetenschappers zeggen nu echter een goedkoper alternatief ontwikkeld te hebben.

Onderzoeker Vladimir Peskov zegt dat het Mexicaanse team verder heeft gebouwd op de theorie dat radon ontsnapt uit rotsen in een stressgebied, kort voor er een plotselinge verschuiving optreedt. Het toestel van de Mexicaanse onderzoekers is gebaseerd op een technologie die eerder al werd gebruikt in extreme omstandigheden, zoals bij het Centre Européenne pour la Recherche Nucléaire (CERN) in Genève. Het ontwerp werd vorig jaar voorgesteld op de Vienna Conference on Instrumentation. Daarbij werd aangevoerd dat de prestaties van het nieuwe toestel evenwaardig zijn aan apparaten die op de commerciële markt aanwezig zijn.

Heikki Sipilä, sinds de jaren zestig ontwikkelaar van gasdectectoren, heeft het over een belangrijke doorbraak. "De detectoren zijn heel eenvoudig en vergen weinig productiekosten omdat er niet met gassen of dure materialen moet worden gewerkt," aldus Sipilä. Volgens Peskov kost een detector tussen 50 dollar en 100 dollar. De onderzoekers willen de apparaten verder uittesten in de omgeving van Bari in Italië, waar veel micro-aardbevingen worden opgemerkt. Critici merken wel op dat de apparaten zouden moeten uitgerust worden met radio-technologie, zodat er bij een mogelijk alarm een signaal kan uitgezonden worden. Dat zou de toepassing van de technologie in ontwikkelingslanden volgens hen kunnen bemoeilijken.

Labels: ,

Chinees stealth-vliegtuig niet voor onmiddellijke toekomst

Het zal nog jaren duren vooraleer China een vliegtuig met stealth-technologie zal kunnen ontwikkelen. Dat heeft vice-admiraal David Dorsett, directeur bij de Amerikaanse maritieme informatiediensten, gezegd in een reactie op beelden over een prototype van een Chinees stealth-vliegtuig. De Chinese regering heeft niet bevestigd dat de beelden authentiek zijn. Ruim één jaar geleden had generaal He Weirong, de tweede man van de Chinese luchtmacht, nog gezegd dat een Chinees stealth-vliegtuig wellicht pas tijdens de laatste drie jaar van het decennium zou kunnen gerealiseerd worden. Dorsett merkt nu op dat er een groot verschil is tussen een prototype en een operationeel stealth-vliegtuig.

Op een aantal websites zijn onlangs foto's verschenen van een Chinese stealth-bommenwerper, die onzichtbaar blijft voor radar, op een landingsbaan. De beelden zouden genomen zijn op het Chengdu Aircraft Design Institute. Nergens werd echter bevestigd dat de beelden authentiek zijn. De Japanse krant Asahi Shimbun maakte bekend dat een aantal Chinese militaire bronnen hadden bevestigd dat nog binnen de maand testvluchten met het stealth-vliegtuig zouden kunnen beginnen. Op dit ogenblik is de Lockheed Martin F-22 Raptor het enige operationele stealth-vliegtuig ter wereld, maar ook Rusland zou aan een eigen prototype werken.

Nick Childs, militair specialist bij de Britse omroep BBC, merkt op dat het Chinese vliegtuig duidelijk een oppervlakkige gelijkenis vertoont met de jongste Amerikaanse stealth-ontwerpen, wat in Amerikaanse regeringskringen voor ongerustheid zou zorgen. Hij voegt er aan toe dat de beelden ook nieuwe voeding zullen geven aan de geruchten over de toenemende mogelijkheden van de Chinese luchtmacht. De Verenigde Staten volgen de Chinese militaire ontwikkelingen dan ook op de voet. Daarbij wordt vooral met argwaan gekeken naar een nieuw raket-systeem, dat een vliegdekschip vanop een afstand van 2.900 kilometer tot zinken zou kunnen brengen.

Labels: , ,

Meerderheid Amerikanen verwacht nieuwe terroristische aanslag

In de loop van het decennium moet er opnieuw rekening gehouden worden met een grote terroristische aanval op de Verenigde Staten. Dat antwoordt 54 procent van de Amerikanen op een enquête van het bureau Harris. Ook verwacht 35 procent dat er dit decennium voor het eerst een vrouwelijke Amerikaanse president zal worden verkozen. Daarnaast verwacht 30 procent dat China de belangrijkste economische macht van de wereld zal worden, terwijl 29 procent een biologische of chemische aanval op de Verenigde Staten verwacht en 22 procent zegt dat de klimaatverandering een zware impact zal hebben. Anderzijds gelooft slechts 7 procent dat er een einde zal komen aan de obesitas-epidemie.

Er is ook slechts een kleine minderheid die geloof in een kernoorlog (8 procent), een Amerikaanse revolutie (8 procent) of het verdwijnen van de sigaret. Wanneer men echter een halve eeuw verder kijkt, blijkt 79 procent te geloven in een grote terroristische aanval op de Verenigde Staten. Daarnaast gelooft 82 procent dat de Verenigde Staten de volgende vijftig jaar een vrouwelijke president zal hebben, terwijl 62 procent ervan overtuigd is dat China de belangrijkste economie zal worden van de wereld. Ook gelooft 60 procent in een chemische of biologische aanval op de Verenigde Staten. Tevens voert 52 procent aan dat hernieuwbare bronnen de belangrijkste energievoorziening van de Verenigde Staten zal worden. Een even groot gedeelte gelooft dat er een middel tegen kanker zal worden gevonden.

Tegen het einde van deze eeuw gelooft 70 procent dat de klimaatverandering een grote impact zal hebben. Ook zegt 62 procent dat een nieuwe politieke stroming de republikeinen of democraten als één van de twee grootste partijen van de Verenigde Staten zal vervangen. Ook zegt 63 procent te vrezen voor een massaal watertekort. Een even grote groep zegt dat de levensverwachting tot boven de honderd jaar zal stijgen. Ook zegt 75 procent van de Amerikanen dat het menselijk leven op aarde uiteindelijk zal uitsterven, maar slechts 19 procent is ervan overtuigd dat dit nog in de éénentwintigste eeuw zal gebeuren.

Labels: ,

Nog geen oplossing voor uiendispuut India en Pakistan

India probeert buurland Pakistan te overhalen om de landexport van uien te hervatten. Het exportverbod heeft de prijzen op de uienmarkt immers gevoelig doen stijgen. Pakistan schorstte de export van uien over de landroute langs de grens Attari-Wagah op omdat er gevreesd werd voor een tekort op de binnenlandse markt. Die beslissing heeft de prijzen van uien op amper één maand verdrievoudigd. De zeeroutes bleven wel open, maar het transport langs het wegvervoer en de trein is sneller en goedkoper. De prijsinflatie op de Indiase voedselmarkt is inmiddels gestegen tot 18,32 procent. Dat is het hoogste niveau in meer dan een jaar.

Uien vormen een cruciaal onderdeel van het Indiase menu en worden in nagenoeg elk gerecht gebruikt. De prijzen van de uien zijn de voorbije maand echter dramatische gestegen. Gezinnen moesten tot 85 roepie betalen voor één kilogram. Dat komt overeen met een bedrag van 1,87 dollar. Onder normale omstandigheden moet voor een kilogram uien ongeveer 20 roepie worden betaald. De prijsstijgen worden geweten aan de abnormaal zware regens in de westelijke staten Maharashtra en Gujarat en in de zuidelijke staten, maar ook aan de acties van speculanten. De ontevredenheid bij de bevolking over de inflatie van de voedingsprijzen is één van de grote problemen van de Indiase regering.

De hoge prijzen van essentiële producten zoals uien hebben eerder al voor grote onrust gezorgd. Een zevental jaar geleden was die inflatie de reden achter de val van de Indiase regering. Door het exportverbod raakten honderden vrachtwagens met uien aan de grensovergangen tussen beide landen geblokkeerd. Een aantal Indiase handelaars in groenten heeft gezegd als vergelding voor het verbod gestopt te zijn met de export naar Pakistan. Daar wordt echter opgemerkt dat het exportverbod nodig was omdat India de importtaksen voor Pakistaanse handelaars heeft verlaagd en ook hogere prijzen biedt dan op de binnenlandse markt. Daardoor zouden onvoldoende voorraden op de Pakistaanse markt worden aangeboden.

Labels: , , , ,

Lezer elektronische boeken heeft andere voorkeuren

Elektronische en gedrukte boeken hebben een afwijkend publiek. Dat is de conclusie van een onderzoek van MarketingCharts.com. Daarbij wordt opgemerkt dat 'Decision Points', de autobiografie van voormalig Amerikaans president George W. Bush in de bestsellerlijst van Barnes & Noble op de eerste plaats staat, maar bij de online winkel Amazon.com niet tussen de eerste tien is terug te vinden. De fictiethriller 'The Girl Who Kicked the Hornet's Nest' van de Zweedse auteur Stieg Larsson staat bij Amazon.com op de eerste plaats, maar wordt bij Barnes & Noble slechts op de vierde plaats gerangschikt. Bij Barnes & Nobles wordt ook de derde plaats ingenomen door autobiografieën, maar die sector blijft in de top tien van Amazon.com volledig afwezig.

"Wellicht zijn autobiografieën gewoon niet populair bij lezers van e-books," merkt MarketingCharts.com op. In de lijst van Amazon.com staat ook het boek 'Sh#t My Dad Says' van Justin Halpern, dat vooral afgeleid was van berichten op de microbloggingsite Twitter. Er wordt aan toegevoegd dat de twee lijsten in het algemeen gedomineerd worden door boeken voor jonge volwassenen, zoals Mockingjay' en 'The Short Second Life of Bree Tanner'. Bovendien bleek op beide lijsten ook de populariteit van boeken die een onderdeel vormden van een grotere reeks, zoals twee boeken uit de Millennium Trilogy.

Bij Barnes & Nobles wordt de bestsellerlijst aangevoerd door Decision Points (George W. Bush), gevolgd door The Ugly Truth (Jeff Kinney), Autobiography of Mark Twain (Mark Twain), The Hornet's Nest (Stieg Larsson), Mockingjay (Suzanne Collins), Delivering Happiness (Tony Hsieh), Bree Tanner (Stephanie Meyer), Elf on the Shelf (Carol V. Aebersold), The Help (Cathryn Stockett) en Dragon Tattoo (Stieg Larsson). Bij Amazon.com wordt The Hornet's Nest gevolg door Women Food en God (Geneen Roth), Mockingjay, Dead in the Family (Charlaine Harris), The Big Short (Michael Lewis), Game Change (John Heilemann), Bree Tanner, Freedom (Jonathan Franzen), Sh#t My Dad Says en Henrietta Lacks (Rebecca Skloot).

Labels: , ,

Tanzania niet langer gediend met Chinese markthandelaars

Chinese markthandelaars hebben in Tanzania dertig dagen de tijd gekregen om hun activiteiten stop te zetten. Lazaro Nyalandu, vice-minister van industrie van Tanzania, merkt op dat Chinese zakenlui welkom zijn als investeerders, maar niet als marktkramers of schoenpoetsers. Die banen zouden volgens Nyalandu door de lokale bevolking moeten worden ingevuld. In Dar-es-Salaam, de belangrijkste stad van Tanzania, zijn grote groepen illegale handelaars actief. De meeste zijn afkomstig uit China. Nyalandu voegde er aan toe dat Tanzania dicht bij een overeenkomst staat met China om te garanderen dat de Chinese importproducten aan de internationale normen voldoen.

Indien de geviseerde handelaars niet ingaan op het ultimatum, dreigen ze volgens Nyalandu uitgewezen te worden. "Er is geen enkele noodzaak aan buitenlanders die producten zoals tweedehands-kleding of voeding verkopen," merkte hij op tijdens een bezoek aan de Kariakoo Market Corporation in Dar-es-Salaam. "Deze buitenlanders hebben de markt geïnfiltreerd, maar werken zonder de vereiste vergunningen. Elke buitenlander die zonder vergunning markthandel drijft, loopt het risico gedeporteerd te worden." Nyalandu beloofde te zullen afrekenen met de agenten die deze handelaars het land hebben in gesmokkeld en hen verborgen houden.

Nyalandu voegde er aan toe dat vele buitenlanders met een aanvraag van het Tanzania Investment Centre als investeerder het land zijn binnen gekomen, maar niets produceren. In plaats daarvan is deze groep volgens de vice-minister een importeur van goederen geworden. In december had ook Cyril Chami, minister van industrie en handel van Tanzania, al gedreigd te zullen afrekenen met de buitenlandse illegale handelaars. Op dit ogenblik zijn op de Kariakoo-markt wekelijks ongeveer 250.000 handelaars actief. De markt is volgens Nyalanda ook een distributiecentrum van producten voor buurlanden zoals Zambia, Malawi, Congo, Burundi, Rwanda en Oeganda.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Zowel Renault zelf als de Franse geheime diensten zouden China verdenken achter de industriële spionage te zitten bij de Franse autoconstructeur. De politie neemt de affaire ernstig en heeft een onderzoek geopend. Renault schorste onlangs drie kaderleden, onder wie een lid van het directiecomité. Renault weigert tot dusver namen te noemen, maar volgens een aantal bronnen zou het onder meer gaan om Michel Balthazard, een Renault-veteraan die al meer dan dertig jaar bij de Franse autofabrikant werkzaam is. De drie betrokkenen zouden informatie over het Renault-programma voor elektrische wagens hebben gelekt. Renault, voor 15 procent in Franse overheidshanden, investeerde samen met zijn Japanse zustermerk Nissan al 4 miljard euro in de ontwikkeling van elektrische wagens. De tandem Renault-Nissan wil wereldleider worden in de sector.


De Duitse autoconstructeur Daimler heeft het voorbije jaar 1,26 miljoen voertuigen verkocht. Dat is een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. Daimler stelt met die prestaties de gestelde verkoopsdoelen duidelijk overtroffen te hebben. Bij hoofdmerk Mercedes-Benz werd een groei met 11 procent tot 1,16 miljoen exemplaren opgetekend. Oorspronkelijk was gemikt op een stijging met 10 procent. In China liet Daimler het voorbije jaar een groei met 112 procent tot 148.400 exemplaren optekenen. Ook in Rusland, India en Brazilië werd een belangrijke groei opgetekend. Daimler zegt ook de verwachtingen op de Amerikaanse markt overtroffen te hebben. Daar werd een groei met 14 procent tot 216.400 exemplaren gemeld. In West-Europa werd een toename met 2 procent tot 291.900 exemplaren opgetekend. Op de Duitse thuismarkt werd met 265.500 exemplaren een status-quo gemeld.


De vier grootste producenten van isolerend dubbel glas in Nederland hebben zich schuldig gemaakt aan kartelvorming. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De kartelwaakhond heeft de betrokken boete een totale boete van ruim 17 miljoen euro opgelegd. Koninklijke Saint-Gobain Glass uit Veenendaal moet een boete van ruim 8 miljoen euro betalen. Het bedrijf Pilkington uit Enschede kreeg een boete opgelegd van bijna 7,5 miljoen euro. Scheuten Glas uit Venlo krijgt een boete van bijna 2,3 miljoen euro. Het bedrijf AGC Flat Glass uit Tiel krijgt geen boete omdat de onderneming het kartel bij de autoriteiten heeft aangemeld. De bedrijven hadden afgesproken de prijzen voor isolerend dubbel glas met in totaal 10 procent tot 12 procent te verhogen en daarnaast minimumprijzen vastgesteld. Scheuten Glas ontkent de kartelactiviteit en beraadt zich over mogelijke stappen tegen de boete.


De Chinese nieuwssite people.com.cn overweegt een notering op de beurs van Shanghai. De beursgang van de website van de staatskrant People's Daily zou een bedrag van 800 miljoen yuan moeten opleveren. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 91 miljoen euro. De nieuwssite zou gesprekken voeren met meer dan tien potentiële investeerders en zou al akkoorden hebben bereikt met China Unicom, China Telecom, China Mobile en China Life Insurance. De Chinese communistische partij zou een tiental online mediakanalen naar de beurs willen brengen. De noteringen passen in een grote vernieuwingsoperatie. Ook het persbureau xinhuanet.com en de onlinetelevisiezender cntv.cn bereiden zich voor op een beursgang. People.com.cn realiseerde vorig jaar een winst van ongeveer 70 miljoen yuan. Voor dit jaar wordt een winst van 100 miljoen yen in het vooruitzicht gesteld.


Het Nederlandse concern Telegraaf Media Groep (TMG) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 590 miljoen euro. Dat is een daling met 22 miljoen euro tegenover het jaar voordien. Het bedrijfsresultaat steeg echter van 49 miljoen euro naar 60 miljoen euro. De dagbladen van de Nederlandse groep, met onder meer de Telegraaf en Spits, slaagden erin hun betaalde oplage stabiel te houden. Wel stonden de opbrengsten uit gedrukte advertenties onder druk. De inkomsten uit digitale activiteiten zijn gestegen. Ook de radiodivisie Sky Radio Group, die onder meer Sky Radio en Radio Veronica omvat, werd eveneens geconfronteerd met een druk op de reclame-advertenties. Het Nederlandse mediaconcern zegt ook dit jaar een lichte omzetgroei te verwachten. Ook de winstmarges zouden een verdere verbetering kennen.


De Britse openbare omroep BBC moet het scenario van de populaire soap Eastenders herschrijven, nadat de zender zich de woede van de kijkers op de hals had gehaald. De Britse kijkers pikten het niet dat in een aflevering begin dit jaar de pasgeboren baby van het personage Ronnie Branning overleed. Eastenders loopt al meer dan vijfentwintig jaar en geniet een enorme populariteit bij de kijkers. De fans van het programma hebben de gewoonte om massaal te reageren als een scenariowending hen niet bevalt, maar deze keer was de stortvloed aan brieven van een andere grootte. Meer dan 8.000 kijkers protesteerden tegen het overlijden van de pasgeboren zoon van Ronnie Branning. Onder meer Mumsnet, een populaire site voor nieuwe moeders, vindt de verhaallijn onaanvaardbaar. Omwille van het grote aantal klachten heeft de BBC dan ook beslist om de scenariowending ongedaan te maken. Vanaf de lente worden alle gevolgen van het overlijden van de baby ongedaan gemaakt.


De Portugese ambtenarenvakbonden zijn naar de rechtbank gestapt om te eisen dat dat de aangekondigde verlaging van de ambtenarenlonen, een onderdeel van het Portugese besparingsplan, wordt teruggedraaid. De vakbonden beroepen zich op het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel. De Portugese regering wil dit het begrotingstekort van 7,3 procent van het bruto binnenlands product terugbrengen naar 4,6 procent. De regering wil onder meer 5 procent bezuinigen op de loonmassa van de ambtenaren. Daarbij werd aangekondigd dat het loon van ambtenaren die meer dan 1.500 euro verdienen, met 3,5 procent tot 10 procent zal worden teruggeschroefd. Volgens de Portugese regering vormt de verlaging van de lonen geen grondwettelijk probleem. Alle juridische middelen zullen volgens de Portugese regering worden ingezet om de maatregel toe te passen.


Qatar heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil voor de ontwikkeling van het zogeheten Barzan Gas Project. Met het project is een bedrag gemoeid van 8,6 miljard dollar. Het is de bedoeling dat het project dagelijks ongeveer 40 miljoen kubieke meter zal produceren. Het Barzan-gebied zou over drie jaar operationeel moeten worden. Het Qatarees staatsgasbedrijf RasGas zal de dagelijkse leiding hebben over het project, dat ligt in het industriegebied Ras Laffan. Qatar Petroleum, het moederbedrijf van RasGas, zal naar verluidt 93 procent van het project bezitten. De resterende 7 procent is voor ExxonMobil. Qatar herbergt de derde grootste gasreserves van de wereld. Het emiraat is ook de grootste gasproducent van de wereld. Barzan wordt het duurste gasproject in Qatar, sinds de Pearl-installaties van het Brits-Nederlandse Shell, dat een budget heeft van 19 miljard dollar.


Nederlandse belastingsinspecteurs willen drieduizend Amsterdamse prostituees controleren. Bedoeling is om te achterhalen hoeveel klanten de prostituees per dag ontvangen en welke omzet ze realiseren. Prostituees in Amsterdam moeten dit jaar voor het eerst belasting betalen, maar de Nederlandse belastingdienst heeft geen idee over de financiële inkomsten van de sector. Plaatsbezoeken moeten daar verandering in brengen. De prostituees zijn inmiddels met een advertentie in de kranten op de hoogte gebracht van het geplande bezoek. De Amsterdamse prostituees waren tot nu toe om humanitaire redenen vrijgesteld van belasting. Daarbij werd ervan uitgegaan dat de prostituees al zwaar werden uitgebuit door pooiers. De Amsterdamse overheid is de jongste jaren echter harder opgetreden tegenover gedwongen prostitutie en de belastingsdienst gaat ervan uit dat de meeste activiteiten van de sector nu legaal verlopen.


Winkelen in Londen wordt gevoelig duurder. Dat hebben retailexperts gezegd. De prijsstijgingen zijn gedeeltelijk te wijten aan de verhoging van de Britse btw-tarieven, die van 17,5 procent naar 20 procent zijn gestegen. Maar heel wat handelaars zouden van die aanpassing gebruik gemaakt hebben om hun prijzen gevoelig te verhogen. Uit een aantal tests bleek dat sommige producten 22,6 procent duurder zijn geworden. De retailexperts verwachten gemiddelde verhogingen van 5 procent tot 8 procent. Dat is twee tot ruim drie keer meer dan de btw-verhoging. Er wordt aan toegevoegd dat de verkopers ook sneller naar boven dan naar beneden zullen afronden. Touroperatoren zouden hun prijzen voorlopig niet aanpassen. Ook een ticket voor de Eurostar naar Londen blijft ongewijzigd. De btw-verhoging met 2,5 procent levert de Britse belastingen een meerinkomst van 13 miljard pond op.


In Japan zijn het voorbije jaar 3,23 miljoen nieuwe wagens verkocht. Dat is een stijging met 10,6 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de sectororganisatie Japanese Automobile Dealers Association bekendgemaakt. Daarmee wordt ook gebroken met een periode van zes jaar op een rij met dalende verkoopcijfers. De toename was vooral te danken aan subsidieprogramma's van de Japanse overheid om de verkoop van duurzame auto's te stimuleren. De laatste maanden van vorig jaar werd opnieuw een daling opgetekend, omdat in september de steunmaatregelen van de overheid werden stopgezet. In december namen de verkopen zelfs met 28,3 procent af tot 179.666 exemplaren. Dat was de vierde maandelijkse daling op rij. De stijging over het afgelopen jaar komt voor een belangrijk deel op rekening van de hybride Toyota Prius. Daarvan werden er meer dan 315.000 exemplaren verkocht. De Prius is al meer dan anderhalf jaar de best verkochte auto in Japan.


De Nederlandse groep Spyker Cars, de eigenaar van het Zweedse automerk Saab Automobile, wil zijn aandeelhouders in mei duidelijkheid geven over de plannen voor een Zweedse beursnotering. Dat heeft Victor Muller, topman van Spycker Cars, bekend gemaakt. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering is volgens Muller een ideale plek om aan te geven hoe de groep tegen een dubbele notering aankijkt. Eerder sprak Muller nog over een potentiële lancering van een tweede notering in april. Muller herhaalde dat Spyker bij een beursnotering op de beurs van Stockholm, zeker nog enige tijd op de Amsterdamse beurs actief zal blijven. De bestuursvoorzitter gaf verder aan niet van plan te zijn om aandelen uit te geven. De autogroep heeft volgens Muller het geld niet nodig, zodat er op dit ogenblik ook geen aandelenuitgifte is voorzien.


De waarde van de Amerikaanse computerfabrikant Apple is gestegen tot een recordhoogte van 302 miljard dollar. Daarmee is Apple ook meer waard geworden dan concurrent Microsoft, dat een bedrag van 239 miljard dollar krijgt opgeplakt. Apple laat verder ook grote bedrijven zoals General Electric (195 miljard dollar), Google (193 miljard dollar) en General Motors (56 miljard dollar) achter zich. Het olieconcern ExxonMobil is met 376 miljard dollar voorlopig het waardevolste bedrijf van de Verenigde Staten. Apple boekte grote successen met de lancering van de iPod, de smartphone iPhone en tabletcomputer iPad sloegen aan bij de consument. Apple boekte tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar nog een winst 4,31 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien bedroeg de winst 2,53 miljard dollar. De omzet steeg met 67 procent tot 20,3 miljard dollar.


De Duitse autobouwer Volkswagen heeft vorig jaar 4,5 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 13,9 procent tegenover het jaar voordien. De verkoop van Volkswagen heeft daarmee een nieuwe recordhoogte bereikt. Op de Chinese markt werd een stijging met 35,5 procent opgetekend tot 1,51 miljoen exemplaren. Daarmee is China voor Volkswagen bijna even belangrijk geworden als de Europese markt, waar in totaal 1,55 miljoen wagens werden verkocht. Op de Duitse thuismarkt moest Volkswagen wel rekening houden met een sterke terugval. Daar daalde de verkoop met 20,6 procent tot 534.000 eenheden. Dat is het gevolg van het wegvallen van de Duitse aankooppremie. Op de Amerikaanse markt werd een stijging met 20,6 procent opgetekend tot 256.800 exemplaren. In Rusland werd een stijging met 49,1 procent tot 58.900 exemplaren opgetekend. Ook in Brazilië, India, Zuid-Korea en Turkije werd een belangrijke groei opgetekend.


De economische groei in de Verenigde Staten zou dit jaar iets beter moeten uitvallen dan vorig jaar. Dat heeft Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, gezegd tegenover de begrotingscommissie in de Amerikaanse Senaat. Bernanke zegt dat er recent een groeiend aantal signalen kon worden opgemerkt die duiden op een autonoom herstel van de gezinsuitgaven en de bedrijfsinvesteringen. Ondanks de groeiverwachting houdt de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank er naar eigen zeggen nog altijd rekening mee dat het nog een aanzienlijke tijd zal duren voor het Amerikaanse werkloosheidsniveau weer op het normale niveau zal zijn beland. De werkloosheidsgraad daalde in december van 9,8 procent naar 9,4 procent. Dat is het laagste niveau sinds mei twee jaar geleden. Er kwamen wel minder banen bij dan analisten hadden verwacht.


Meer Nieuws

Friday, January 07, 2011

Londen blijft financiële draaischijf van Europa

Londen blijft het financiële centrum van Europa en concurreert alleen met Azië en de Verenigde Staten. Dat heeft George Osborne, de Britse minister van financiën, gezegd naar aanleiding over berichten over de concurrentie tussen Londen, Frankfurt en Parijs rond het aanbod aan financiële diensten. Osborne stelde dat het geen zin heeft om te praten over een concurrentie tussen de verschillende Europese financiële markten. De relatieve concurrentie van Europa, met Londen als belangrijkste financiële draaischijf, die volgens Osborne moet worden bekeken tegenover andere centra in Azië en Amerika. Er mag volgens hem niemand aan twijfelen dat Londen van plan is om een wereldwijd financieel centrum te blijven.

"De eurozone moet de logica van een eenheidsmunt volgen en zich met meer overtuiging achter de euro scharen," merkt Osborne op in een artikel in de Britse zakenkrant Financial Times. "Acties op Europees niveau moeten gepaard gaan met beslissingen op nationaal vlak, al kunnen die bijzonder pijnlijk zijn." Hij verwijst daarbij naar het Britse plan om het tekort terug te schroeven, waardoor Groot-Brittannië volgens Osborno zijn hoge kredietrating heeft kunnen behouden. Analisten wijzen erop dat Groot-Brittannië nochtans niet van plan is om eventueel financiële hulp te verlenen aan de Europese financiën. Eerder al benadrukte de Britse premier David Cameron dat Groot-Brittannië niet zal deelnemen aan toekomstige reddingsoperaties van landen zoals Griekenland en Ierland.

Europa is volgens Osborne niet drastische genoeg geweest in zijn reacties op de problemen van de euro en de financiële instellingen. Die aarzelende houding vormt volgens hem een beletsel voor een economisch herstel. Europa moet volgens Osborne het vertrouwen herstellen door de budgettekorten aan te pakken en maatregelen nemen om de groei te stimuleren. "De eurocrisis mag misschien zijn afgezwakt, maar de hoge intrestvoeten vormen nog altijd een probleem voor verscheidene Europese economieën," aldus Osborne. Ook Gordon Brown, de gewezen Britse premier, heeft opgemerkt dat de Europese landen er niet in geslaagd zijn om het het voorbeeld te volgen van Groot-Brittannië, dat er volgens hem voor gezorgd heeft dat de banken na de financiële crisis voldoende werden versterkt.

Labels: , ,

Europese gezinnen dragen grootste gedeelte milieubelasting

In de meeste Europese landen moeten de gezinnen de grootste last dragen van de milieubelastingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Eurostat, het Europese statistisch bureau. Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat de Europese regeringen vier jaar geleden in totaal 304 miljard euro aan milieubelastingen hebben geïnd. Dat komt overeen met bijna 2,5 procent van het bruto binnenlandse product van de Europese Unie. Eurostat voegt er aan toe dat milieubelastingen 6,2 procent vertegenwoordigden van alle fiscale en sociale bijdragen die in de Europese Unie worden geïnd. Met een ecotaks van 5,9 procent is Denemarken Europees lijstaanvoerder.

"Ook in Nederland, Malta, Bulgarije en Cyprus worden relatief hoge ecotaksen tussen 3 procent en 4 procent van het bruto binnenlandse product gehanteerd," merkt het webmagazine Euractiv.com op. "Alleen Spanje en Litouwen blijven onder het niveau van 2 procent." Eurostat voegt er aan toe dat het aandeel van de milieubelastingen in het bruto binnenlandse product van de Europese Unie sinds het einde van de vorige eeuw nagenoeg constant is gebleven of licht is gedaald. Desondanks vormen ecotaksen volgens het statistisch bureau een steeds groter aandeel van de uitgaven van de Europese gezinnen en bedrijven.

Er wordt opgemerkt dat de milieubelasting in een aantal Europese landen een zwaarder gewicht hebben gekregen tegenover andere heffingen, zoals de belasting op arbeid. In december vorig jaar hebben de Europese ministers van milieu voorgesteld om te bekijken of bij de inkomsten de nadruk van heffingen op arbeid zou kunnen verschoven worden naar een belasting op het gebruik van energie en grondstoffen, wat zou moeten leiden tot een efficiënter gebruik van bronnen in Europa. Uit de statistieken blijkt dat energie 72 procent van alle milieutaksen vertegenwoordigen. Transport draagt 24 procent van de milieubelastingen. Vervuiling en grondstoffen brengen de resterende 4 procent aan.

Er wordt aan toegevoegd dat gezinnen het grootste gedeelte van de energiebelastingen dragen. Alleen in Oostenrijk, Estland en Litouwen vormen activiteiten zoals landbouw, visserij en bosbouw de belangrijkste bronnen. Gezinnen betalen in bijna alle Europese landen ook het grootste gedeelte van de transportbelasting. Eurostat heeft het daarbij over een aandeel van 55 procent tot 75 procent. In Estland en Letland blijft dat beperkt tot een niveau van 25 procent tot 30 procent. In Spanje draagt de bevolking daarentegen 90 procent van de transportbelasting. De bijdrage van de industrie tot de transportbelasting bedraagt tussen 15 procent en 41 procent. In Letland, Estland en Litouwen is dat echter meer dan 68 procent.

Labels: , ,

Nog geen toelating voor verkoop Chiadzwa-diamanten

Het Kimberley Process, dat de internationale diamanthandel moet controleren, ontkent een toelating gegeven te hebben voor de verkoop van diamanten uit de controversiële Chiadzwa-velden in Zimbabwe. Daarmee spreekt het Kimberley Process een mededeling tegen van Gift Chimankire, onderminister van mijnindustrie van Zimbabwe. Chimankire had gemeld dat de regering van Zimbabwe een schrijven had ontvangen van het Kimberley Process, waarin bevestigd zou zijn dat Chiadzwa-diamanten op de markt zouden kunnen worden gebracht. Een woordvoerder van de voorzitter van het Kimberley Process benadrukte dat er in tegenstelling tot de berichten van onderminister Chimankire nog altijd geen beslissing is genomen.

"Voorzitter Yamba Mathieu Lapfa Lambang van het Kimberley Process wacht nog op een reactie van alle andere leden van de organisatie," aldus de woordvoerder tegen het gespecialiseerde magazine Rapaport News. "Aan de hand van die antwoorden zullen mogelijk amendementen worden aangebracht aan een voorlopig plan dat is opgesteld over de toekomst van de diamanthandel van Zimbabwe." Dat voorlopig plan werd in november vorig jaar door de regering van Zimbabwe afgewezen. Wanneer de amendementen door alle leden van het Kimberley Process worden aanvaard, zou een herwerkt voorstel aan de regering van Zimbabwe worden overgemaakt.

Sinds begin dit jaar is de Democratische Republiek Congo voorzitter van het Kimberley Process, in opvolging van Israël. Zimbabwe werd twee jaar geleden geschorst als lid van het Kimberley Process. Er werd daarbij opgemerkt dat op de Chiadzwa-velden de mensenrechten werden overtreden. Militairen werden er beticht van geweld, dwangarbeid, diamantsmokkel en moord. Het Kimberley Process, dat werd opgericht om de handel in bloeddiamanten tegen te gaan, weigerde echter over te gaan tot een definitieve verbanning van Zimbabwe, ondanks grote druk vanuit een aantal hoeken. Zimbabwe kreeg zes maand de tijd om zich in regel te stellen, waarbij onder meer een demilitarisatie van het Chiadzwa-gebied werd geëist. Dit laatste is niet gebeurd en er blijven berichten over misbruiken.

Labels: , , ,

Amerikaans marineschip wordt kunstmatig rif Kaaiman Eilanden

Bij de Kaaiman Eilanden is het oude Amerikaanse marineschip Kittiwake tot zinken gebracht. Het schip moet de basis vormen van een rif, dat zowel vissen als toeristen moet aantrekken. Het schip ligt voor het Seven Mile Beach op de Kaaiman Eilanden op een diepte van negentien meter. De top van het schip bevindt zich amper vijf meter onder de oppervlakte van de Caraïbische Zee, zodat het gemakkelijk toegankelijk is voor snorkelaars en duikers. Het zinken van het schip werd bijgewoond door Jon Glatstein, een informatica-manager uit Miami die in de jaren tachtig nog aan boord van de Kittiwake had gediend.

De Kittiwake kwam op het einde van de tweede wereldoorlog in de vaart en heeft over de hele wereld Amerikaanse onderzee-missies ondersteund. De voorbije jaren vormde het schip een onderdeel van de James River Reserve Fleet in Fort Eustis in de Amerikaanse staat Virginia. Die vloot, die in het Amerikaanse leger bekend staat als de Ghost Fleet, bestaat uit schepen die uit dienst zijn genomen. De voorbije maand werd de Kittiwake naar de Kaaiman Eilanden gesleept. McKeeva Bush, premier van de Kaaiman Eilanden, noemde de operatie voor de de duikersindustrie van de eilandengroep de belangrijkste gebeurtenis van het voorbije decennium.

De Kittiwake moet niet alleen een aantrekkingspunt worden voor toeristen, maar moet ook een kunstmatig rif worden voor vissen en andere zeedieren. De Caraïbische Zee staat er bekend voor zijn grote zichtbaarheid en bloeiend maritiem leven. Ongeveer vijftien jaar geleden werd voor de kust van Cayman Brac ook al het Russische fregat Captain Keith Tibbetts tot zinken gebracht. Dat schip is inmiddels overwoekerd door sponzen en koralen. Gewezen bemanningslid Glatstein stelde dat de Kittiwake na het zinken nog een belangrijke bijdrage levert aan de gemeenschap. Een dergelijke bestemming is volgens hem veel positiever dan verwerkt te worden tot scheermesjes.

Labels: , , ,

NASA kijkt naar irrigatie-behoeftes individuele landbouwer

De Amerikaanse National Aeronautics en Space Administration (NASA) heeft een computerprogramma ontwikkeld dat landbouwers in staat moet stellen om de irrigatiesystemen van hun gronden in real time beter te beheren. De software gebruikt daarbij gegevens van de satellieten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, lokale weersobservaties en draadloze sensoren-netwerken in landbouwvelden om de waterbalans ter plaatse te berekenen en landbouwers te voorzien van informatie rond de waterbehoeftes van hun teelten en weersomstandigheden. De gegevens kunnen op computers of mobiele apparaten worden geraadpleegd.

"Ongeveer 70 procent van de Amerikaanse waterreserves worden gebruikt voor de irrigatie van landbouwgronden," merkt Rama Nemani, onderzoeker aan het Ames Research Center van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie in Moffett Field in de Amerikaanse staat Californië. "De gedetailleerde informatie van het software-programma zal de landbouwers in staat stellen om op de meest efficiënte manier gebruik te maken van de waterreserves die ze ter beschikking hebben." De software wordt op dit ogenblik in samenwerking met landbouwers en wijnbouwers uit de San Joaquin Valley in Californië in een beta-versie uitgetest. Het project vormt een onderdeel van een achttien maanden durend onderzoek om het irrigatie-beheer te optimaliseren.

De software is een verfijnde versie van de technologie die de ruimtevaartorganisatie al vele jaren gebruikt om onder meer overstromingen, droogtes en ontbossing in kaart te brengen. Het is de eerste keer dat satellietgegevens en plaatselijke informatie worden gecombineerd om de irrigatiebehoefte op het niveau van een individueel veld of wijngaard te bepalen en die informatie in real-time aan de landbouwers te bezorgen. De ruimtevaartorganisatie wil daarbij vooral kijken naar de ontwikkeling van de oogsten, zodat een volledig beeld over de teelt kan worden gecreëerd. Onder meer wordt gekeken naar optimale groei en de densiteit van teelten onder verschillende omstandigheden. Ook is het de bedoeling dat de behoefte aan irrigatie kan worden voorspeld.

Labels: , , ,

Tiger Woods stopt ook samenwerking met Golf Digest

Golfspeler Tiger Woods breekt na dertien jaar met Golf Digest, het belangrijkste magazine over de golfsport. De twee partijen zouden geen compromis hebben kunnen vinden over het aantal uur dat Woods voor het magazine zou moeten werken. Golf Digest, dat een oplage heeft van 1,65 miljoen exemplaren, was voor Tiger Woods de tweede langstlopende commerciële samenwerking. Alleen met sportartikelenfabrikant Nike heeft de golfspeler een langere samenwerking. In februari vorig jaar was de column van Woods al een tijdlang opgeschort, tijdens een periode dat de golfspeler een retraite hield na het uitbreken van de schandalen rond zijn buitenechtelijke relaties. In september werd de column opnieuw verder gezet.

"We hechten bijzonder veel waarde aan de inzichten die Tiger Woods aan onze lezers de voorbije jaren heeft verstrekt," aldus Jerry Tarde, hoofdredacteur van Golf Digest, tegenover het persbureau Associated Press. De meeste bijdragen van Woods bestonden uit praktische tips voor het golfspel. Financiële details over de samenwerking werden nooit bekend gemaakt, maar Golf Digest zou volgens waarnemers één van de kleinste sponsoringcontracten van Woods zijn geweest. Er wordt gewag gemaakt van een bedrag van minder dan 2 miljoen dollar per jaar. De inkomsten bestonden uit redactionele bijdragen en publicitaire opdrachten.

Een woordvoerder van Tiger Woods merkte op dat het lopende contract afliep en dat Golf Digest voor virtuele content meer tijd van de golfspeler wenste. "Op dit ogenblik kan Woods daarvoor echter geen extra ruimte op zijn agenda voor vrijmaken," aldus de woordvoerder. Eerder had ook Gillette aangekondigd het contract met Woods niet te zullen verlengen. Daardoor heeft de golfspeler sinds de schandalen rond zijn buitenechtelijke relaties al vijf commerciële contracten verloren. Eerder hadden ook al Accenture, AT&T en Gatorade hun samenwerking met Woods stopgezet. Golf Digest heeft ook nog de spelers Arnold Palmer, Jack Nicklaus en Phil Mickelson onder contract.

Labels: , , ,

Meerderheid Canadezen werkt ook na pensioen door

In Canada denkt 69 procent van de werknemers die op het punt staan met pensioen te gaan, verder te zullen blijven doorwerken. Dat is de conclusie van een studie van de financiële groep Scotiabank en het onderzoeksbureau Harris-Decima. Die intentie heeft gedeeltelijk een financiële noodzaak als achtergrond, maar vele respondenten zeggen daarmee ook sociaal en mentaal actief te willen blijven. De favoriete pensioenactiviteit voor de Canadezen blijft echter reizen, gevolgd door contacten met familie, vrienden, lezen en lichaamsbeweging. Ook zeggen velen een hobby te willen oppakken of terug naar school te zullen gaan.

"Het is op elke leeftijd belangrijk om mentaal en sociaal actief te blijven en is het dan ook verheugend vast te kunnen stellen dat dit voor de Canadezen één van de belangrijkste redenen is om na zijn pensioen verder te blijven werken," merken de onderzoekers op. Opgemerkt wordt dat 34 procent van de respondenten zegt uit financiële noodzaak gedwongen te zijn om verder te blijven werken na zijn pensioen. In Ontario is de bevolking het meest pessimistisch, want daar vreest 44 procent tijdens zijn pensioen met arbeid extra inkomsten te zullen moeten creëren. Ruim de helft van de Canadezen denkt minder dan 1 miljoen dollar nodig te zullen hebben om zijn pensioen te betalen. Meer dan een kwart denkt tussen 1 miljoen dollar en 2 miljoen dollar nodig te zullen hebben.

Volgens 16 procent is er echter een financiële reserve van meer dan 2 miljoen dollar nodig om zijn pensioen op een ideale manier te kunnen organiseren. Meer dan driekwart van de ondervraagden zegt op dit ogenblik geld opzij te zetten voor de toekomst. Gemiddeld hebben de ondervraagden al meer dan vijftien jaar gespaard voor hun pensioen. De helft van de respondenten heeft de voorbije jaar gemiddeld minder dan 20.000 dollar gespaard voor zijn pensioen. De grote meerderheid verwacht dat hun pensioengeld komt van sociale bijdragen en spaargelden en verzekeringen. Een minderheid rekent daarvoor op de loterij of hun kinderen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft een online softwarewinkel voor Mac-computers geopend. Gebruikers kunnen dankzij de zogenaamde AppStore met enkele muisklikken een toepassing downloaden en installeren. Bij de lancering zijn al een duizendtal gratis en betalende applicaties beschikbaar. Apple had al AppStores voor zijn smartphone iPhone en tablet iPad. In de AppStore worden onder meer games aangeboden en programma's voor grafische vormgeving, lifestyle en onderwijs. Apple zet met de AppStore voor computers volgens waarnemers een logische stap. Het systeem met de applicaties is immers een groot succes. Softwareontwikkelaars die hun toepassingen via de winkel van Apple willen verkopen, moeten zich wel schikken naar de regels van Apple en moeten toestaan dat Apple een deel van de verkoopprijs opstrijkt. De nieuwe winkel wordt een concurrent voor de traditionele software-verkopers.


Renault heeft drie topmanagers geschorst omdat de betrokkenen geheime informatie over elektrische auto's zouden hebben doorgespeeld. Het ging volgens de Franse autobouwer om zeer ernstige feiten die de strategische, intellectuele en technologische activa van Renault bedreigen, temeer omdat het om personen gaat die strategische functies innemen in het bedrijf. Christian Husson, juridisch en deontologisch directeur van de groep, noemde het ontslag gerechtvaardigd het strategisch, intellectueel en technologisch potentieel van Renault te beschermen. Verdere details over de zaak maakte de autobouwer niet bekend. Volgens Husson heeft het voorafgaande onderzoek, dat maanden duurde, toegelaten om elementen te vergaren die aantonen dat de handelingen van de drie medewerkers niet strookten met de ethiek van Renault en dat ze willens en wetens bedrijfsinformatie in gevaar brachten.


De olieramp in de Golf van Mexico is wel degelijk te wijten aan beslissingen door de drie betrokken bedrijven die gericht waren op winstmaximalisatie. Dat heeft de Amerikaanse regering in een rapport benadrukt. Veel van de beslissingen die British Petroleum, Halliburton en Transocean namen om de opdracht te klaren, waren volgens het rapport gedreven door besparingen op tijd en geld. De conclusie in het eindrapport staat haaks op het voorlopige onderzoek van november, toen er nog geen bewijzen waren gevonden voor slechte managementpraktijken. Hoewel de commissie geen bevoegdheid heeft om sancties op te leggen, kunnen de conclusies gebruikt worden in toekomstige rechtszaken. Bij de explosie van het boorplatform Deepwater Horizon van British Petroleum in april van vorig jaar kwamen elf mensen om het leven. Miljoenen liters olie stroomden in zee. Het rapport zegt dat een dergelijke ramp zich opnieuw kan voordoen als de sector zich niet grondig hervormt.


De sociale netwerksite LinkedIn zou nog dit jaar naar de beurs willen trekken. De website, die de nadruk legt op zakelijke en professionele netwerken, zou daarvoor al de begeleidende banken geselecteerd hebben. Dat hebben een aantal bronnen bevestigd. Een woordvoerder van LinkedIn liet enkel optekenen dat een beursgang slechts één van de vele tactieken is die kunnen worden overwogen. LinkedIn beweegt zich wat in de schaduw van sectorgenoot Facebook, die wereldwijd ongeveer 500 miljoen gebruikers telt. Het gebruikersbestand van LinkedIn is ongeveer tien keer kleiner. Daarbij dient wel gezegd dat LinkedIn zich nadrukkelijk richt op de zakelijke niche, hoewel er steeds meer functies worden toegevoegd die een breder publiek kunnen aanspreken. Waarnemers sluiten niet uit dat LinkedIn met een snelle beursgang wil vermijden dat een eventuele beursintroductie van Facebook alle geld uit de markt zou zuigen voor andere bedrijven die in dezelfde sector actief zijn.


Het softwareconcern Microsoft heeft tijdens de eerste zestig dagen sinds de lancering van Kinect al 8 miljoen exemplaren verkocht van het toestel, een bewegingsdetectiesensor voor de spelconsole Xbox 360. Dat heeft Microsoft-topman Steve Ballmer gezegd op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Daarmee overtreft de Kinect alle verwachtingen, ook die van het bedrijf zelf. Ballmer hield naar eigen zeggen rekening met 5 miljoen verkochte exemplaren. Het potentieel blijft intussen enorm, aangezien er volgens Microsoft wereldwijd al 50 miljoen exemplaren van de Xbox 360 verkocht zijn. Het succes is des te opvallender aangezien de Kinect met een prijs van 150 euro relatief duur is voor een console-accessoire. Kinect, dat eerst in Noord-Amerika en vervolgens in de rest van de wereld te koop aangeboden werd, laat toe dat de bewegingen van een speler gedetecteerd worden aan de hand van verschillende camera's en sensoren.


De tandem China-Hongkong is het voorbije jaar de belangrijkste importeur geworden van kwalitatieve Bordeaux-wijnen. In totaal werden in China-Hongkong het voorbije jaar voor een totaal van 333 miljoen euro aan Bordeaux-wijnen gekocht. Qua aankoopwaarde steken ze zo de historische belangrijke klanten België, Duitsland en Groot-Brittannië voorbij. Dat blijkt uit cijfers van de Conseil interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB). De export van Bordeauxwijnen herstelde zich verder in de loop van vorig jaar. In totaal werd 1,68 miljoen hectoliter uitgevoerd. Dat is een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 7 procent tot 1,39 miljard euro. In de Europese Unie was er volgens het rapport sprake van een vertraagd en bescheiden herstel. De Aziatische markt toonde zich daarentegen bijzonder actief, met een groei van 71 procent in China en 65 procent in Hongkong.


Het Chinese Xinmao zal geen overnamebod uitbrengen op de Nederlandse kabelproducent Draka. De beschikbare tijdsspanne is naar eigen zeggen onvoldoende. Daarmee ligt de weg open voor het Italiaanse Prysmian om Draka in te lijven. Prysmian heeft groen licht gekregen van de Nederlandse en de Italiaanse autoriteiten om Draka over te nemen met zijn bod van 830 miljoen euro. Het bod van Prysmian loopt tot begin februari. Xinmao was in een ongelijke strijd terechtgekomen. Het bedrijf moest op groen licht van de Chinese overheid wachten om een bod te kunnen uitbrengen. De fusie tussen het Italiaanse kabelbedrijf Prysmian en Draka creëert een marktleider in kabels in Europa en onttroont meteen het Franse Nexans, dat een lager bod op Draka had uitgebracht. Valerio Battista, gedelegeerd bestuurder van Prysmian, zei eerder nadrukkelijk niet van plan te zijn het bod te verhogen tot op het niveau van zijn Chinese concurrent.


Het Franse autobedrijf PSA Peugeot-Citroën verkocht vorig jaar wereldwijd 3,6 miljoen wagens. Dat heeft Philippe Varin, gedelegeerd-bestuurder van de Franse autogroep, bekend gemaakt. De verkoop lag 400.000 exemplaren hoger dan het jaar voordien. Varin stelt daarbij dat de conjunctuur beter was dan voorzien. Dit jaar wordt de verkoop volgens hem echter moeilijker. Vooral in het thuisland Frankrijk, waar de verkoop het voorbije jaar geholpen werd door inmiddels afgeschafte schrootpremies, voorziet Varin slechtere cijfers. De Franse verkoop zou volgens hem met 13 procent kunnen zakken. Voor heel Europa gaat hij uit van een stabilisering van de verkoop. Peugeot-Citroën realiseert momenteel nog twee derden van zijn verkoop in Europa, maar wil dat tegen het midden van het decennium terugbrengen tot 50 procent.


Autofabrikant Saab heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar 11.448 exemplaren verkocht. Dat is een stijging met 129 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dit heeft Spyker Cars, de eigenaar van het Zweedse Saab, bekendgemaakt. Bij die toename moet worden aangetekend dat Saab één jaar geleden op sterven na dood leek te zijn. Toenmalige eigenaar General Motors wilde het Zweedse merk opheffen en had de productie bijna stilgelegd. Pas toen Saab in februari vorig jaar door Spyker werd overgenomen, kwam de productie weer op gang. Dat heropstarten van de productie verliep trager dan Spyker aanvankelijk voorzag. Het bedrijf moest daarom in oktober de verkoopdoelstellen voor het voorbij jaar verlagen van 45.000 exemplaren naar minstens 30.000 exemplaren. Uiteindelijk verkocht de onderneming over het hele jaar 31.696 auto's. Dat is een stijging met 15 procent.


De beursintroducties in Hongkong hebben vorig jaar een recordbedrag opgeleverd van 43 miljard euro. Dat betekent een stijging met 87 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau PricewaterhouseCoopers. Daarmee werd met beursintroducties in Hongkong meer geld opgehaald dan in Europa (26 miljard euro) en de Verenigde Staten (29,5 miljard euro). In totaal kregen vorig jaar 104 bedrijven een notering aan de Hong Kong Stock Exchange. Dat is een toename met 42 procent tegenover het jaar voordien. De beurs in Shanghai noteerde voor 20 miljard euro aan nieuwe fondsen. Dat betekent een stijging van 54 procent. De noteringen aan de Shenzhen Stock Exchange stegen met ruim 400 procent tot 33 miljard euro op. Volgens het rapport zijn het vooral Chinese en andere internationale bedrijven die kiezen voor een notering aan de beurs van Hongkong.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft het voorbije jaar 530 netto-orders voor passagierstoestellen ontvangen. Dat is een stijging met 31 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Boeing. De Amerikaanse constructeur heeft vorig jaar in totaal 462 passagiersvliegtuigen afgeleverd. Dat komt nagenoeg overeen met de doelstelling van 460 toestellen voor het lopende jaar. Het jaar voordien leverde het concern nog 481 toestellen af. Het type Boeing B737 vertegenwoordigde vorig jaar een meerderheid van de orders. In totaal werden er 376 toestellen van het type opgeleverd. Daarmee realiseert het type volgens Boeing voor het tweede jaar op rij een record. Daarnaast werd aangekondigd dat de Dreamliner, het nieuwe passagierstoestel van Boeing, voorlopig testvluchten blijft uitvoeren. In totaal heeft de passagiersdivisie van Boeing op dit ogenblik een orderboek met 3.443 exemplaren.


De sociale netwerksite Facebook blijft bijzonder veel investeerders aantrekken. Door die massale belangstelling heeft zakenbank Goldman Sachs besloten om te stoppen met het benaderen van potentiële beleggers. Goldman Sachs zou al voor enkele miljarden dollars aan orders hebben ontvangen van investeerders die willen beleggen in Facebook. Potentiële beleggers in Facebook zouden minstens 2 miljoen dollar moeten aanbrengen en hun aandelen minstens twee jaar vasthouden. Onlangs raakte bekend dat Goldman Sachs samen met de Russische investeerder Digital Sky Technologies 500 miljoen dollar in de internetsite had geïnvesteerd, waardoor Facebook gewaardeerd werd op 50 miljard dollar. Goldman Sachs plaatst de aandelen door een beleggingsvehikel bij zijn rijkste klanten. Het vehikel krijgt een omvang van 1,5 miljard dollar.


Het internetconcern Google heeft bij een federale rechtbank in Washington de toekenning van een Amerikaans overheidscontract van 49,3 miljoen dollar aan het softwareconcern Microsoft laten bevriezen. Het contract zou 88.000 ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken voorzien van een nieuw e-mailsysteem. Volgens Google en zijn verkoper Onix Networking was de offerte op maat geschreven van Microsoft. De rechtbank volgde de stelling van Google. Het ministerie negeerde volgens de rechter meermaals de interessebetuigingen van Google. Ambtenaren van het ministerie zouden Google gemeld hebben te vrezen dat het aanbod van het internetbedrijf niet beantwoordde aan de gestelde veiligheidsvereisten. Microsoft stelde in een reactie dat de beslissing van de rechter niets afdoet aan de fundamentele beslissing van het ministerie.


Op de Tsukiji-vismarkt in de Japanse hoofdstad Tokio is bij de eerste veiling van het nieuwe jaar meteen het recordbedrag van 32,5 miljoen yen neergeteld voor een enorme blauwvintonijn. Dat komt overeen met een bedrag van 300.000 euro. Het dier had een gewicht van 342 kilogram. De vis - gewaardeerd op 95.000 yen per kilo - zal via een groothandelaar worden verkocht aan dure sushirestaurants in Tokio en Hongkong. Intussen groeit de kritiek op de Japanse overbevissing van de bedreigde vissoort. Japanners zijn de belangrijkste consumenten van blauwvintonijn. Natuurorganisaties blijven ervoor ijveren de vangst van blauwvintonijn te verbieden. Het eerdere record werd tien jaar geleden gevestigd, toen een tonijn voor een bedrag van iets meer dan 20 miljoen yen werd verkocht. Op de recente veilig werden 538 tonijnen verkocht.


Het Italiaanse autobouwer Ferrari doet goede zaken in China. Vorig jaar verkocht de Italiaanse autoproducent bijna driehonderd wagens op de Chinese markt. Dat is een stijging met 50 procent tegenover het jaar voordien. Ferrari liet naar eigen zeggen het voorbije jaar de beste prestaties neer sinds het merk op de Chinese markt debuteerde. Met de verkoopcijfers in Hongkong en Taiwan erbij behoort China inmiddels tot de vijf grootste internationale markten voor de Italiaanse autoproducent. Ferrari begon nog maar zes jaar geleden met een officiële netwerk in de Chinese regio. Inmiddels heeft Ferrari tien dealers op de Chinese markt. De volgende maanden komen er in diverse Chinese steden nog nieuwe dealers bij. In navolging op het Chinese succes, wil Ferrari zijn activiteiten ook uitbreiden naar de Indiase markt. Een eerste Indiase dealer zou in de loop van de volgende maanden zijn deuren openen.


Meer Nieuws

Thursday, January 06, 2011

Aziatische e-commerce blijft groeien

De bestedingen aan e-commerce in de belangrijkste Aziatische markten zijn het voorbije jaar verder gegroeid. Dat is de conclusie van een studie van de financiële dienstverlener Visa en het onderzoeksbureau Nielsen. Daaruit bleek dat 87 procent van de Aziatische consumenten het voorbije jaar online producten of diensten heeft aangekocht. In China stijgt dat tot 98 procent, gevolgd door Taiwan met 97 procent. De onderzoekers stellen dat er een duidelijk verband kan gelegd worden met de toenemende bestedingskracht van de Chinese consumenten.

Gemiddeld besteedde de Aziatische consument vorig jaar 2.086 dollar aan online aankopen. Hier neemt Taiwan de eerste plaats in met een gemiddeld bedrag van 4.041 dollar. In China bedragen de gemiddelde bestedingen 2.557 dollar, gevolgd door Maleisië met 2.006 dollar en Thailand met 1.763 dollar. Verder volgen Indonesië met 1.572 dollar en India met 1.547 dollar. India staat met een penetratie van 89 procent nochtans op de derde plaats in het gebruik van e-commerce.

De reissector vormt met een gemiddelde besteding van 550 dollar de belangrijkste categorie van de Aziatische e-commerce. Effectenhandel volgt op de tweede plaats met 320 dollar, gevolgd door elektrische producten met 166 dollar. Daarna volgen financiële diensten met 92 dollar en computer-hardware met 75 dollar. De onderzoekers merken op dat het boeken van vliegtuigtickets, de aankoop van financiële diensten en elektrische apparaten even gewoon is geworden dan een bezoek aan de fysieke winkel. Vele consumenten vinden het internet gebruiksvriendelijker.

Labels: , ,

China bouwt grootste zonnepark van de wereld

Het Amerikaanse energiebedrijf First Solar heeft een princiepsakkoord ondertekend met China Guangdong Nuclear Solar Energy Development voor de bouw van het grootste zonnepark ter wereld. First Solar, de grootste producent van zonnecentrales met dunne film, zou samen met het Chinese bedrijf in Ordos in Binnen-Mongolië de volgende tien jaar een zonnepark bouwen met een totale capaciteit van 2.000 megawatt. In een eerste fase zou een productie-fabriek worden gebouwd van 30 megawatt. De rest van het project zou in drie stadia worden afgewerkt.

"Het Ordos-project is de eerste grootschalige samenwerking tussen China en de Verenigde Staten op het gebied van zonnekracht," merkt China Daily op. "Het is tevens een voorbeeld van de bilaterale samenwerking tussen China en de Verenigde Staten op het gebied van hernieuwbare energie." First Solar had in september twee jaar geleden al een princiepsovereenkomst ondertekend met de lokale overheid van Ordos voor de realisatie van het project. In september vorig jaar werd het project goedgekeurd door de Chinese regering.

First Solar zegt sinds de eerste overeenkomst met de overheid van Ordos op zoek te zijn geweest naar een geschikte partner. "Bruce Sohn, voorzitter van First Solar, wijst erop dat het Amerikaanse bedrijf weliswaar de technologie voor de geavanceerde zonnepanelen heeft, maar op de Chinese markt geen expertise en netwerken heeft," voert China Daily nog aan. "Die leemtes kunnen worden opgevuld door China Guangdong Nuclear Solar." De Chinese groep wordt hoofdaandeelhouder en beheerder van het project.

Labels: , ,

WPP Group verdringt Omnicom als grootste reclamegroep

Een belangrijk aantal grote reclamegroepen is er niet in geslaagd om zich optimaal aan te passen aan de economische crisis. Dat heeft geleid tot belangrijke dalingen in omzet en winst. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het adviesbureau Fintellect. Daarbij wordt opgemerkt dat de zevenentwintig grootste marketing-groepen twee jaar geleden hun gezamenlijke omzet tegenover het jaar voordien met 5,2 procent zagen dalen tot 50,4 miljard dollar. Twee op de drie bedrijven zagen hun winsten afkalven of hun verliezen verhogen.

Er wordt aan toegevoegd dat de operationele winstmarges eveneens van 13,3 procent naar 11,4 procent terugvielen. "Dat heeft onder meer te maken dat bij 77 procent van de bedrijven bij de besparingen op personeelskosten niet evenredig waren aan de dalende inkomsten," merkt het webmagazine Warc.com op. Er wordt aan toegevoegd dat WPP Group een omzetgroei met 13,3 procent liet optekenen tot 12,1 miljard dollar. Daarmee werd Omnicom, dat een terugval met 12,3 procent tot 11,7 miljard dollar liet noteren, verdrongen als grootste reclamegroep van de wereld.

Op de derde plaats volgt Publicis Groupe, dat een terugval met 3,8 procent tot 6,4 miljard dollar liet optekenen. Daarna volgt Interpublic Group met 13,4 procent tot 6,2 miljard dollar. De top vijf wordt rond gemaakt door het Japanse Dentsu, dat een omzet van 3,2 miljard dollar realiseerde. Fintellect merkt wel op dat Dentsu duidelijk winstgevender is dan zijn grotere concurrenten Publicis en Interpublic Group. De Japanse reclamegroep zou een even grote winst hebben gerealiseerd dan Havas, Interpublic Group en Aegis samen.

Labels: , ,

China haalt opgelegde doelstellingen energie-efficiëntie

China is erin geslaagd om zijn doelstellingen op het gebied van energie-efficiëntie te bereiken. Dat heeft Zhang Ping, voorzitter van de Chinese National Development and Reform Commission bekend gemaakt. Hij merkte op dat in het midden van het vorige decennium een vijfjarenplan werd opgesteld om het energieverbruik met 20 procent terug te schroeven. Zhang Ping benadrukte dat het streefdoel is bereikt. Gedetailleerde cijfers zouden later worden bekend gemaakt.

"Chinese topambtenaren hadden gewaarschuwd dat het voor China moeilijk zou zijn om zijn doelstellingen te halen," meldt Associated Press. "Twee jaar geleden werd de energie-intensiteit met 14,9 procent teruggedrongen, maar in de eerste helft van vorig jaar werd opnieuw een toename met 0,09 procent opgetekend. Dat was het gevolg van de stimulus-maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen om het economische herstel te bevorderen. Door zijn economische groei heeft China inmiddels trouwens de Verenigde Staten verdrongen als grootste producent van broeikasgassen ter wereld."

Er wordt opgemerkt dat tijdens de tweede helft van vorig jaar drastische maatregelen werden genomen om het energie-verbruik terug te dringen. "Inspecteurs werden naar alle uithoeken van het land gestuurd om te controleren of de opgelegde maatregelen werden nageleefd," merkt Associated Press nog op. "Ongeveer tweeduizend staalbedrijven en betoncentrales met een grote uitstoot werden gesloten. In sommige steden werd de straatverlichting afgesloten en hotels en winkelcentra kregen de opdracht om het energieverbruik drastisch te beperken."

Een aantal lokale overheden werden wel op de vingers getikt omdat gewone burgers werden gestraft met energiebeperkende maatregelen.

Labels: , ,

Amerikanen vergissen zich schromelijk in gezondheid van hun dieet

Nagenoeg 90 procent van de Amerikaanse consumenten is van mening een gezond dieet te volgen, maar hun voorliefde voor gesuikerde voeding en dranken laat het tegenovergestelde vermoeden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de organisatie Consumer Reports Health. Daarbij wordt opgemerkt dat 52,6 procent van de ondervraagden aangeeft een relatief gezond dieet te volgen, terwijl 31,5 procent erop wees een bijzonder gezond dieet te hebben samengesteld. Daarnaast is er een groep van 5,6 procent die gewag maakt van een extreem gezond voedingspatroon.

Tegelijkertijd geeft 43 procent van de respondenten toe minstens één keer per dag een gesuikerde drank te consumenten. Bovendien geeft slechts ongeveer één vierde aan een limiet op te leggen aan de dagelijkse consumptie van zoetigheid en vet. "Die ongezonde gewoontes kunnen alle andere pogingen om een goed voedingspatroon te volgen, grotendeels saboteren," benadrukt onderzoeker Nancy Metcalf tegenover het webmagazine Medicinenet.com. "Het drinken van calorieën is echt een slechte gewoonte."

Uit het onderzoek bleek verder dat de Amerikaanse consumenten nagenoeg nooit hun calorieën tellen. Bovendien heeft slechts 13 procent de gewoonte om zich dagelijks te wegen. "Het is dan ook niet verrassend dat 33 procent van de respondenten zich vergist wanneer hij aangeeft een gezond gewicht te hebben, terwijl hij in praktijk in de categorieën van zwaarlijvigheid of obesitas hoort." Er wordt toegegeven dat er toch een aantal positieve punten zijn. Onder meer zegt 78 procent dagelijks te ontbijten, waarbij vaak gekozen wordt voor fruit en ontbijtgranen.

Labels: ,

Peking bouwt duplicaat van Arabische Burj Khalifa

In de Chinese hoofdstad Peking zal een nieuw luxehotel worden gebouwd dat gemodelleerd zal zijn op de Burj Khalifa uit Dubai, de hoogste wolkenkrabber van de wereld. Dat hebben woordvoerders van het stadsbestuur van Peking bevestigd. De plannen voor het nieuwe zevensterren-hotel zouden inmiddels klaar zijn. Met het project zou een bedrag gemoeid zijn van 1,3 miljard dollar. Er werd aan toegevoegd dat bij de bouw van het nieuwe complex beroep zal gedaan worden op medewerking van Saudi-Arabië. Verdere details over die samenwerking werden niet bekend gemaakt.

Het nieuwe project zou gesitueerd zijn in het Mentougou-district in Mentougou. Het hotel zou worden ingeplant op het einde van de boulevard Chang An, die over het beroemde Tiananmen Square loopt. Een mogelijke deadline voor de oplevering van het project werd niet bekend gemaakt. De Burj Khalifa, met 828 meter het hoogste gebouw van de wereld, werd in januari vorig jaar in Dubai geopend. Met dat project was een bedrag gemoeid van 1,5 miljard dollar.

Inmiddels zijn in de Burj Khalifa de prijzen gevoelig gedaald, maar de meeste eigenaars blijken niet van plan te zijn om een verkoop te overwegen. Wel worden inmiddels delen van het complex aan sterk verlaagde prijzen verhuurd. Faisal Baig, directeur van de vastgoedgroep PropSquare Real Estate, merkt op dat de meeste eigenaars financieel sterk genoeg zijn en zich dan ook niet aangezet voelen om hun eigendommen aan de verlaagde marktprijs te verkopen. Bovendien is er volgens Baig ook het prestige-aspect dat hen tegenhoudt om te snel tot een verkoop over te gaan.

Labels: , , ,

Stress kan zelfs gezonde kat ziek maken

Stress kan zelfs een gezonde kat ziek maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Veterinary Medical Center van de Ohio State University. De onderzoekers stelden vast dat katten die uit hun dagelijkse routine worden gehaald, zoals het invoeren van een ander voedingsschema of een verandering van verzorger, vaak frequent beginnen over te geven, voedsel weigeren en hun kattenbak negeren om hun behoefte te doen. Dat zijn volgens de onderzoekers symptomen die ook katten met een aantal fysieke aandoeningen vertonen.

Onderzoeker Judi Stella zegt dat een gestandaardiseerd levenspatroon voor katten die binnenshuis leven bijzonder belangrijk is. "Een vast schema van voedingsperiodes, speeltijd en wasbeurten bleek voor alle katten het minst stresserend te zijn," merkt ze op tegenover het webmagazine LiveScience.com. "Na verloop van tijd bleken ook katten met een chronische darmaandoening het beter te doen, wat bleek uit hun glanzende pels en heldere ogen en het feit dat ze niet langer de kattenbak negeerden of moesten overgeven."

"Door het verrijken van de omgeving, kan men de last voor katten met een chronische darmaandoening dan ook voor 75 procent tot 80 procent verlichten," merkt de onderzoekster nog op. "Wanneer die omgeving echter zwaar wordt verstoord, blijken er zowel bij gezonde als zieke katten ziektesymptomen op te treden. Daarbij blijkt dat het aantal ziektegevallen bij deze onverwachte veranderingen in het gewone patroon bij zieke en gezonde katten even hoog ligt."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De noodlijdende Franse zakenkrant La Tribune heeft voor een periode van zes maanden uitstel van betaling gekregen van een handelsrechtbank in Parijs. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt.
De Franse krant, die met zware financiële problemen wordt geconfronteerd, krijgt door het uitstel van betaling extra ruimte om nieuwe investeerders te vinden en een reorganisatie door te voeren. La Tribune verwacht dat het verlies over het voorbije jaar is opgelopen tot 9 miljoen euro. Valérie Decamp, bestuursvoorzitter van La Tribune, nam vorig jaar voor een symbolisch bedrag van één euro een belang van 80 procent in het mediabedrijf. La Tribune is al verscheidene maanden op zoek naar nieuwe investeerders. Decamp merkte wel op dat de ontwikkelingsstrategie die vorig jaar werd ingezet, verder geïmplementeerd zal worden. Die strategie werpt volgens haar vruchten af.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft een contract gesloten met het leasingbedrijf CIT Group voor de levering van achtendertig nieuwe toestellen. Het gaat om een order van achtendertig toestellen van het type Boeing B737 voor een bedrag van 3,15 miljard dollar. CIT Group heeft op dit ogenblik een vloot van ruim driehonderd commerciële vliegtuigen, maar wil die verder uitbreiden. In het order is ook een optie voorzien voor de levering van nog eens zeven toestellen. De eerste toestellen zouden over drie jaar moeten opgeleverd worden. De levering wordt gespreid over een periode van vier jaar. Het nieuwe order is de grootste bestelling die CIT Group ooit bij Boeing heeft gedaan. Op dit ogenblik heeft de leasingmaatschappij 140 toestellen van de Amerikaanse constructeur in gebruik. Op dit ogenblik heeft CIT Group orders voor 111 toestellen lopen.


De luchtvaart heeft een slecht jaar achter de rug op het gebied van veiligheid. Wereldwijd zijn er bij vliegtuigongevallen het voorbije jaar 828 mensen om het leven gekomen. Dat is een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het gespecialiseerde Britse bureau Ascend. Vorig jaar werden 28 dodelijke vliegtuigrampen geteld. Dat is volgens Ascend een stijging met 22 procent. Het voorbije jaar werd er één ongeval per 1,3 miljoen vluchten geteld. Het jaar voordien werd er slechts één ongeval per 1,5 miljoen vluchten opgetekend. Daarmee werd de beste prestatie op het gebied van veiligheid uit de luchtvaartgeschiedenis opgetekend. Het zwaarste vliegtuigongeval vorig jaar gebeurde met een Boeing 737 van Air India Express, die crashte bij de landing in het Indiase Mangalore. Daarbij vielen 158 doden.


Het Amerikaanse technologieconcern Qualcomm neemt de groep Atheros Communications, gespecialiseerd in draadloze netwerken, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,1 miljard dollar. Qualcomm wil met de aankoop zijn positie in de chipmarkt voor smartphones en tablets versterken. Naar verwachting wordt de overname in de eerste helft van dit jaar afgerond. Met de overname wil Qualcomm zich richten op een groter deel van de mobiele markt, waar het nu alleen op het gebied van mobiele telefonie actief is. De opkomst van tablets en de notebookmarkt zijn voor Qualcomm immers ook interessant. Atheros is vooral bekend door zijn wireless-chipsets, die veel in notebooks terug te vinden zijn. Onlangs kondigde Atheros nog nieuwe chipsets aan die minder belastend zijn voor de batterijen van tablets. Craig Barratt, directeur van Atheros, krijgt een directiefunctie bij Qualcomm.


Portugal heeft een bedrag van 500 miljoen euro opgehaald met de veiling van staatspapier met een looptijd van zes maanden. De geboden rente lag op een recordhoogte van 3,686 procent. Dat blijkt uit gegevens van het Portugese agentschap voor de schuld. Bij de vorige gelijkaardige uitgifte, in september vorig jaar, lag de rente op 2,045 procent. De vraag lag 2,6 keer hoger dan het aanbod. Bij de vorige veiling van staatspapier was dat 2,4 keer. De echte test voor Portugal zal volgens een analist van Intesa Sanpaolo echter de eerste obligatie-uitgifte op lange termijn zijn. Portugal heeft in de loop van dit jaar een bedrag tot 20 miljard euro nodig om in zijn financieringsbehoeften te voorzien. Dat geld moet er vooral komen door de uitgifte van obligatie. De Portugese operatie werd gezien als een belangrijke test van de bereidheid van beleggers om geld te investeren in de eurozone. De angst dat de Europese schuldencrisis opnieuw oplaait, blijft immers nog steeds groot.


De Indiase politie is een onderzoek gestart tegen de topman van de Amerikaanse bank Citigroup en andere hoge verantwoordelijken, nadat fraude vastgesteld werd bij een lokale afdeling van de groep. Dat heeft de Indiase politie bekend gemaakt. Het onderzoek werd gestart na een klacht tegen Citigroup-topman Vikram Pandit en tien andere hoge verantwoordelijken van de Amerikaanse financiële groep door de Indiase zakenman Sanjeev Aggarwal, die door de fraude heel wat geld verloor. Het slachtoffer beticht Citigroup van het vervalsen van rekeningen, misbruik van vertrouwen en bendevorming. Volgens de Indiase wet moet de politie eerst een dossier openen, voordat een onderzoek gestart kan worden. Eerder pakte de politie een bankbediende op van een filiaal in Gurgaon, een stad nabij New Delhi, die ervan verdacht wordt investeerders benadeeld te hebben en meer dan 88 miljoen dollar verduisterd te hebben.


De Zuid-Koreaanse groep Samsung plant voor het nieuwe jaar investeringen voor een recordbedrag van 38,3 miljard dollar. Tegelijk voorziet het concern ook 25.000 aanwervingen. Twee derde van de nieuwe investeringen gaan naar de uitbreiding van de fabrieken en de bouw van nieuwe productiesites voor televisietoestellen en andere elektronische apparaten. De rest wordt voorbehouden voor onderzoek en ontwikkeling. De investeringen van Samsung liggen 18 procent hoger dan vorig jaar. Het bedrijf wil met de investeringen naar eigen zeggen de dominantie van de belangrijkste activiteiten van Samsung op de wereldmarkt consolideren. Er moeten volgens Lee Kun Hee, chief executive van Samsung, nieuwe markten worden aangeboord, omdat de verkoop van de traditionele producten de volgende jaren verder zal afnemen. Onder meer gaat het electronicabedrijf investeren in medische technologie en zonne-energie.


De Amerikaanse voedingsconcern Kraft Foods is een juridische strijd gestart ter verdediging van zijn beroemde Oreo-productielijn. Volgens Kraft zou het Indiase product Taste-O in overtreding zijn met de regels van gedeponeerd handelsmerk. De Oreo-biscuit viert volgend jaar zijn honderdste verjaardag. De productielijn vertegenwoordigt een omzet van meer dan één miljard dollar per jaar. Maar Kraft is ontevreden sinds op de Indiase markt een product te verkrijgen is onder de naam Taste-O, dat er hetzelfde uitziet en in nagenoeg dezelfde verpakking verkocht wordt als de originele versie.
Het Amerikaanse voedingsconcern heeft daarom bij een rechtbank in Delhi een klacht ingediend tegen Britannia, de fabrikant van Taste-O. Kraft eist nu een verbod op de vervaardiging en de verkoop van het Britannia-product.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft tijdens het voorbije jaar in de Verenigde Staten 1,9 miljoen wagens verkocht. Dat is een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. De groei was vooral te danken aan het succes van pickups en sedans. Ford voegt er aan toe het voorbije jaar Amerikaans marktaandeel gewonnen te hebben tegenover concurrenten General Motors en Toyota. Het was voor de tweede jaar op rij dat Ford zijn Amerikaans marktaandeel kon uitbreiden. Het was al van de eerste helft van de jaren negentig geleden dat Ford nog eens twee jaar na mekaar zijn Amerikaans marktaandeel zag groeien. De Amerikaanse autobouwer zegt bovendien inmiddels ook Toyota ingehaald te hebben en na General Motors opnieuw de belangrijkste autoverkoper van de Verenigde Staten te zijn geworden. Het was al vier jaar geleden dat Ford de tweede plaats kon bezetten. De Ford F-150 was het voorbije jaar de bestverkopende wagen op de Amerikaanse markt.


Olieconcern Shell moet opnieuw een tegenslag verwerken bij de plannen om te boren voor de kust van de Amerikaanse staat Alaska. Milieugroeperingen en organisaties die lokale bevolkingsgroepen vertegenwoordigen zijn in beroep gegaan tegen vergunningen die Shell in april vorig jaar werden toegewezen. Volgens de groeperingen is het onderzoek naar het effect van de boringen op de luchtkwaliteit, vóór het verstrekken van de vergunningen, te beperkt geweest. Shell investeerde de voorbije jaar een bedrag van 3,5 miljard dollar in de projecten, maar stuitte veelvuldig op verzet. Vorig jaar werden de plannen ook gedwarsboomd door een boorverbod dat werd ingesteld na de olieramp in de Golf van Mexico. De gebieden waar Shell zich op richt, bevatten volgens ramingen van de Amerikaanse overheid 25 miljard vaten olie.


Maandelijks maken 100 miljoen mensen gebruik van diensten van BitTorrent, aanbieder van producten rond file-sharing. Er wordt aan toegevoegd dat de diensten dagelijks door ongeveer 20 miljoen mensen worden gebruikt. De tool wordt gemiddeld ongeveer 400.000 keer per dag gedownload. Gebruikers loggen in vanuit 220 verschillende landen en krijgen toegang tot de software in tweeënvijftig verschillende talen. Waarnemers wijzen erop dat BitTorrent alleen gewag maakt van officiële cijfers. Er wordt aan toegevoegd dat het bedrijf nog veel meer officieuze tools ter beschikking heeft. Met de technologie van BitTorrent is het immers mogelijk om relatief eenvoudig grote bestanden via internet te delen. Torrent-platformen worden echter ook vaak gebruikt om illegale bestanden uit te wisselen. Eric Klinker, chief executive van BitTorrent, zegt dat het bedrijf een compleet technologisch ecosysteem wil uitbouwen rond software, content en apparaten.


De Europese Unie heeft 5 miljard euro geleend op de financiële markten. Het geld is bestemd voor noodleningen aan Ierland. Vorig jaar is afgesproken dat de Ierse overheid voor maximaal 85 miljard euro aan noodleningen krijgt van de andere eurolanden, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie. Door het zogenoemde European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM) draagt de Europese Unie 22,5 miljard euro bij. De leningen hebben een looptijd van vijf jaar. Volgens bronnen rond de uitgifte was er veel vraag naar de leningen. Investeerders tekenden voor meer dan 20 miljard euro in. De Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds hebben vorige lente afspraken gemaakt over de verstrekking van noodleningen aan eurolanden die in de financiële problemen komen. Daarbij is het investeringsvehikel European Financial Stability Facility (EFSF) opgezet door de eurolanden. De leningen die dit fonds uitgeeft, worden gegarandeerd door de eurolanden.


Andrew Cuomo, de nieuwe democratische gouverneur van de Amerikaanse staat New York, heeft beslist zichzelf 5 procent minder salaris toe te kennen. Ook zijn naaste medewerkers offeren 5 procent van hun salaris op. De gouverneur krijgt sinds elf jaar een vast loon van jaarlijks 179.000 dollar, zoals bepaald in de wet. Cuomo, die begin dit jaar de eed aflegde, zal een gedeelte daarvan nu teruggeven aan de staat. Cuomo benadrukte dat verandering aan de top begint en hijzelf met zijn team daarbij het voorbeeld wil geven. Cuomo wil ook de lonen van de staatsambtenaren voor een periode van één jaar bevriezen. De staat New York wordt geconfronteerd met een budgettekort van 9 miljard dollar. De vakbonden, die nog altijd woest zijn op het ontslag van negenhonderd ambtenaren door voormalig gouverneur David Paterson, hebben zich bereid verklaard om de praten over oplossingen.


De vijf grootste hypotheekverstrekkers van de Verenigde Staten staan op een punt een schikking te treffen in een gerechtelijk onderzoek naar misbruiken bij gedwongen inbeslagnames van woningen, de zogeheten foreclosures. Dat heeft Tom Miller, de minister van justitie van de staat Iowa die het foreclosure-onderzoek leidt, verklaard. Miller leidt sinds begin oktober een grootschalig onderzoek naar de nonchalante manier waarop de Amerikaanse grootbanken te werk gingen bij het inbeslagnemen van woningen van klanten die hun kredieten niet meer kunnen afbetalen. Gerechtelijke instanties van vijftig verschillende Amerikaanse staten namen deel aan het onderzoek. Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en Ally Financial zouden nu bereid zijn om een schikking te treffen. De bankgroepen zouden wel van plan zijn om elk apart een deal te sluiten. Een algemeen akkoord voor alle banken zou niet moeten worden verwacht.


De zware overstromingen in het noordoosten van Australië vormen een bedreiging op de lange termijn voor de wereldwijde staalproductie. Anna Bligh, premier van de getroffen staat Queensland, stelt dat drievierde van de steenkoolmijnen door de overstromingen de productie moesten stopzetten. De betrokken mijnen vertegenwoordigen de helft van de steenkoolproductie voor de wereldwijde staalindustrie. Ook de spoorlijnen waarlangs de steenkool moet worden vervoerd, werden door het wassende water onbruikbaar. Door de problemen steeg de prijs voor steenkool uit Queensland inmiddels al van 225 dollar tot 253 dollar per ton. Tijdens de vorige zware overstroming drie jaar geleden steeg de prijs naar 305 dollar per ton. Analisten wijzen erop dat het nog veel te vroeg is om de impact van de overstromingen op de staalproductie in te schatten. De duur van de inactiviteit en de voorraden bij de staalproducenten zullen volgens hen daarbij bepalend zijn.


Meer Nieuws

Wednesday, January 05, 2011

Netflix voor rechtbank wegens illegale verkooppraktijken

De online videodienst Netflix moet in januari volgend jaar voor de Amerikaanse rechter verschijnen wegens pogingen om illegaal de dvd-verkoop te controleren. De Amerikaanse rechter Phyllis Hamilton heeft consumenten de toelating gegeven om een groepsgeding op te starten tegen het bedrijf. Dat ontkent echter alle aantijgingen en zegt zich tot het uiterste te zullen verdedigen tegen de beschuldigden. Medebetichte Walmart sloot inmiddels wel een minnelijke beschikking voor een bedrag van ongeveer 40 miljoen dollar, waardoor de tegenpartij zich bereid heeft verklaard de klachten tegen de Amerikaanse supermarkt te laten vallen.

Twee jaar geleden legden abonnees van Netflix klacht neer tegen het bedrijf en Walmart, omdat de twee bedrijven zouden geprobeerd hebben om illegaal de dvd-markt te controleren. De twee bedrijven worden ervan beticht de Amerikaanse kartelwetgeving overtreden te hebben. De feiten gaan terug tot het midden van het vorige decennium, toen Walmart besliste om niet langer online dvd-verhuur aan te bieden. In ruil daarvoor beloofde Netflix ervoor te zorgen dat er geen fysieke exemplaren zouden worden verkocht van zijn online portfolio. Door die overeenkomst hebben miljoenen gebruikers volgens rechter Hamilton overdreven prijzen betaald.

De online videodienst van Walmart bleef minder dan een jaar actief. Het stopzetten van de dienst leverde Netflix onmiddellijk een belangrijke klantenwinst op. Waarnemers wijzen erop dat de overeenkomst tussen Walmart en Netflix samenviel met de lancering van de online dvd-verhuur bij Blockbuster. Door de concurrentie van de combinatie Walmart-Netflix werd Blockbuster een complete mislukking. Netflix heeft nu nog een jaar tijd om te beslissen alsnog een minnelijke schikking te treffen met de gedupeerden of het dossier voor de rechter te laten komen. De overeenkomst zou afgesloten zijn tijdens een diner tussen Netflix-topman Reed Hastings en John Fleming, toenmalig chief executive van Walmart.com.

Labels: , , ,

Olympische Spelen hebben enthousiast Londen nodig

De organisatoren van de Olympische Spelen volgend jaar in Londen, moeten de passie proberen te creëren die kenmerkend waren voor de voorbije Olympische winterspelen in het Canadese Vancouver. Dat is de conclusie van een rapport van het Britse ministerie van cultuur, media en sport. Daarbij wordt opgemerkt dat de organisatoren ervoor moeten zorgen dat de lokale bevolking enthousiast gemaakt wordt over het evenement. Indien in Londen en Groot-Brittannië eenzelfde enthousiasme kan worden gecreëerd als in Vancouver, zullen de Olympische Spelen in de Britse hoofdstad volgens het rapport zonder twijfel een groot succes worden.

Hoewel het Britse rapport in het algemeen bijzonder lovend is voor de voorbije winterspelen in Vancouver, worden er ook een aantal knelpunten aangehaald. Onder meer wordt er opgemerkt dat er te weinig aandacht werd besteed aan de vrijwilligers. "Die kregen slechts één maaltijd per dag en hadden nauwelijks toegang tot verwarmde accommodatie," wordt er opgemerkt. "Bovendien werden de vrijwilligers onvoldoende op de hoogte gehouden van de sportieve prestaties tijdens het evenement en moesten ze overdreven lange verplaatsingen maken." Door een povere signalisatie hadden volgens het rapport ook toeschouwers het moeilijk om de evenementen te bereiken.

Er wordt echter opgemerkt dat het veiligheidsplan van de Olympische Spelen in Vancouver perfect heeft gewerkt. "Het veiligheidsplan werkte niet storend en leek heel beperkt te blijven, maar toch bleek het bijzonder efficiënt te werken," aldus het rapport. "Ook de organisatoren bleken zich heel ontspannen op te stellen, maar hadden wel alles onder controle." Minpunten waren volgens het rapport echter marketing en merchandising. Daarbij wordt opgemerkt dat het Olympisch logo onvoldoende aanwezig was en moeilijk te vinden was. Ook sponsors werden volgens het rapport uit het zicht van het grote publiek gehouden en stelden bovendien ook nauwelijks gratis merchandising ter beschikking.

Labels: , ,

Amerikaanse autoverkoop met 11 procent gestegen

In de Verenigde Staten is de autoverkoop voor de eerste keer sinds het uitbreken van de economische recessie opnieuw gestegen. De verkoop blijft echter nog ver onder de absolute recordniveaus. Tijdens het voorbije jaar werden in de Verenigde Staten in totaal 11,6 miljoen voertuigen verkocht. Dat is een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Ook tijdens de maand december werd een stijging met 11 procent opgetekend tegenover dezelfde maand het jaar voordien. Analisten waarschuwen echter voor een overdreven optimisme, aangezien de stijgende brandstofprijzen en de economische onzekerheid een verder herstel zouden kunnen bedreigen.

"Voorlopig zijn de autobouwers echter optimistisch over het nieuwe jaar," aldus het persbureau Associated Press. "General Motors, Ford en Toyota voorspellen allemaal dat er dit jaar tussen 12,5 miljoen en 13 miljoen exemplaren zullen worden verkocht op de Amerikaanse automarkt. Volgens analisten zal het echter jaren duren om terug te kunnen keren naar de piekverkopen van 17 miljoen exemplaren uit het midden van het voorbije decennium." Jessica Caldwell, analist bij de gespecialiseerde website Edmunds.com zegt dat de Amerikaanse sector niet aan een snelle heropleving mag verwachten. Volgens haar zal het herstel langzaam en gradueel gebeuren.

Associated Press merkt op dat de Amerikaanse autoproducenten door de economische crisis, die General Motors en Chrysler tot een faillissement en herstructurering dwong, gevoelig zijn afgeslankt. Fabrieken werden gesloten en vele medewerkers moesten vertrekken. Maar door de herstructureringen konden de autobouwers ook een belangrijk gedeelte van hun schulden schrappen. Daardoor kunnen ze opnieuw winst maken, zelfs al liggen de verkopen nog gevoelig lager dan tijdens de piekperiodes. Er wordt aan toegevoegd dat bovendien vele automobisten de aankoop van een nieuwe wagen tijdens de economische crisis hebben uitgesteld en daardoor op dit ogenblik terugkeren naar de markt.

Labels: ,

Zuid-Korea verscherpt wetgeving op walvisvangst

De Zuid-Koreaanse wetgeving op de walvisvangst wordt verscherpt. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van landbouw en visserij bekend gemaakt. De commerciële walvisvangst is in Zuid-Korea al langer verboden, maar de handel in dode dieren was er nog altijd legaal. De nieuwe regels eisen echter dat vissers onmiddellijk de politiediensten verwittigen wanneer ze dode walvissen in hun netten of aangespoeld op het strand aantreffen. Met de nieuwe regelgeving wordt gereageerd op de kritiek dat sommige vissers van leemtes in de Zuid-Koreaanse wetgeving gebruik maken om handel in walvisvlees te drijven.

"Volgens de nieuwe regelgeving zullen stalen van alle dode walvissen moeten worden ter beschikking gesteld van de overheid, zodat de nodige tests kunnen worden uitgevoerd," aldus het persbureau AFP. "Bovendien kan walvisvlees pas worden verkocht nadat een onderzoek naar de doodsoorzaak van de dieren volledig is afgerond. Vissers die dode walvissen vangen, zullen alleen nog worden toegelaten om het vlees te verwerken en verkopen via een aantal geselecteerde kanalen." Met de maatregelen wil het Zuid-Koreaanse ministerie naar eigen zeggen vooral de groeiende plaag van illegale walvisjacht tegengaan.

Door de nieuwe maatregelen zal de Zuid-Koreaanse overheid naar eigen zeggen beter in staat zijn om te antwoorden op de kritiek. Een aantal andere landen en de International Whaling Commission (IWC) voerden immers aan dat Zuid-Korea heel laks optrad tegen de illegale walvisvangst. Zuid-Korea liet in het verleden wel commerciële walvisvangst toe. Bij de invoering van het wereldwijde moratorium door de International Whaling Commission in het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw, werd de walvisvangst in Zuid-Korea echter verboden. De jongste jaren werd er echter een opmerkelijke toename vastgesteld in het aantal accidentele vangsten, wat verdenkingen deed rijzen over opzet.

Labels: ,

Voorbereiding Olympische winterspelen Sochi in laatste fase

De inwoners van de Russische stad Sochi zullen een belangrijk voordeel halen uit de organisatie van de Olympische winterspelen over drie jaar. Dat heeft de Russische president Dmitry Medvedev nogmaals benadrukt. Hij wees erop dat er voor de organisatie van het evenement belangrijke infrastructuurwerken zullen worden uitgevoerd, die volgens de Russische president voor de lokale bevolking een blijvende meerwaarde zullen hebben. Rusland heeft een budget van meer dan 30 miljard dollar voorzien voor de constructie van honderden projecten in en rond Sochi. Medvedev bevestigde dat vier Olympische complexen na de afloop van het evenement zullen worden verhuisd naar de nabijgelegen steden Vladikavkaz, Rostov-on-Don, Astrakhan en Stavropol.

"Dmitry Medvedev benadrukte tegenover vertegenwoordigers van het Olympische project in het ski-oord Roza Khutor dat er moet gekeken worden naar de periode achter de Olympische winterspelen," aldus het persbureau RIA Novosti. "Hij merkte op dat de Olympische winterspelen een belangrijk sportgebeuren vormen, maar het is volgens de president ook cruciaal dat er van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om deze realisaties ook aan de lokale bevolking ten goede laten komen. Medvedev voegde er aan toe dat de infrastructuurwerken voor de Olympische spelen zware inspanningen vergen, maar die moeten nadien volgens hem ook vruchten voor de regio blijven afwerpen.

Het is volgens de Russische president de bedoeling om van Sochi een internationaal erkend vakantiecentrum te worden. Medvedev benadrukte verder nog dat 85 procent van de investeringen voor de Olympische winterspelen zal worden besteed aan nieuwe infrastructuur, toeristische ontwikkeling en milieuprojecten. De Russische president voegde er aan toe dat de voorbereiding van de winterspelen in zijn laatste fase is getreden. De werken zitten volgens hem op schema, maar er moeten volgens hem nog een aantal problemen worden bestudeerd. Hij wees er daarbij op dat de winter in Sochi voor de tweede keer op rij sneeuwvrij is gebleven. Die situatie moet volgens hem worden opgevolgd.

Labels: , ,

China blijft wereldleider in beursintroducties

China zal ook dit jaar wereldwijd marktleider blijven op het gebied van beursintroducties. Dat is de conclusie van een rapport van het adviesbureau PricewaterhouseCoopers. Daarbij wordt opgemerkt dat er dit jaar wellicht 320 Chinese bedrijven een beursintroductie zullen realiseren. Daarbij zouden dertig bedrijven worden genoteerd op de beurs van Shanghai. De resterende ondernemingen zouden een notering krijgen op de Shenzhen SME Board en ChiNext. In totaal zouden de bedrijven ongeveer 400 miljard yuan ophalen. Dat komt overeen met een bedrag van 60 miljard dollar. Er wordt wel opgemerkt dat de beursintroducties wellicht niet even hoge bedragen zullen realiseren dan vorig jaar. Dat heeft te maken met een gebrek aan grote bedrijven die naar de beurs zouden trekken.

Het voorbije jaar werden in China in totaal 349 beursintroducties geteld. Daarbij werd gezamenlijk een bedrag van 478,3 miljard yuan opgehaald. Dat betekende een stijging met 155 procent tegenover het jaar voordien. Het ging vooral om kleine en middelgrote ondernemingen, die volgens het rapport daardoor de belangrijkste pijler werden van de Chinese beursintroducties. Opgemerkt wordt dat de grootste bedrijven de voorbije jaren al een beursintroductie hebben gerealiseerd, zodat ook in de toekomst vooral gekeken zal moeten worden naar kleine en middelgrote ondernemingen. Opgemerkt dat vorig jaar in die sector 204 beursintroducties werden geteld. Daarbij werd een totaal bedrag van 202,7 miljard yuan opgehaald. Dat betekende een stijging met 378 procent tegenover het jaar voordien.

In Hongkong werd vorig jaar met beursintroducties een bedrag van 57,3 miljard dollar opgehaald. Dat is een stijging met 79 procent tegenover het jaar voordien. In Taiwan werd een groei met 53 procent tot 2 miljard dollar opgetekend. Uit het rapport blijkt verder dat industriële producten het voorbije jaar de meerderheid van de beursintroducties vertegenwoordigden. Informatica en telecommunicatie vertegenwoordigden 35 procent van alle beursintroducties op ChiNext. Er wordt op gewezen dat de Chinese overheid technologie en innovatie heeft aangewezen als de belangrijkste pijlers van hervorming, zodat in die sector ook de volgende jaren de meeste introducties zouden mogen worden verwacht.

Labels: , ,

Australische bedrijven trekken massaal naar emiraten

Het voorbije jaar hebben 235 nieuwe Australische bedrijven zich in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigd. Dat heeft Raymi Van der Spek, voorzitter van de Australian Business Council in Dubai. Daarmee verdubbelt de Australische industrie nagenoeg zijn aanwezigheid in de regio. Voordien waren er immers al ongeveer 300 Australische ondernemingen gevestigd in de emiraten. Een groot gedeelte daarvan heeft zijn aandacht volgens Van der Spek echter verschoven van Dubai naar Abu Dhabi, dat zich probeert te profileren als een centrum van toerisme en cultuur. Een groot gedeelte van de Australische bedrijven in de regio is actief in de bouwsector.

"Abu Dhabi heeft een reeks van belangrijke toeristische projecten aangekondigd en versterkt zijn status als een belangrijke culturele bestemming," aldus het webmagazine Arabian Business. "Abu Dhabi heeft duidelijk aangegeven een verdere groei te willen realiseren, terwijl die rol in het verleden enkel door Dubai werd gespeeld. Inmiddels heeft Abu Dhabi voor 32,6 miljard dollar aan projecten voorzien, met inbegrip van een eerste buitenlandse vestiging van het Franse Louvre en een nieuw filiaal van het Guggenheim Art Museum. De toeristische sector heeft meer dan vijfenvijftig projecten gepland, met inbegrip van golfclubs, hotels en kunstmatige eilanden."

Daarna werkt Abu Dhabi aan infrastructuurprojecten voor wegen en spoorlijnen voor een totaal bedrag van 82 miljard dollar. Van de driehonderd Australische bedrijven die in de emiraten zijn gevestigd, is er een honderdtal actief in de bouwsector. Elizabeth Gordon, handelsvertegenwoordiger van Australië in Dubai, merkt op dat de handel in de bouwsector tussen beide landen dit jaar een gevoelige groei zal kennen. Het voorbije jaar exporteerde Australië voor 78,2 miljoen dollar bouwproducten naar de Verenigde Arabische Emiraten. Gordon voegt er aan toe dat Australische bedrijven bijzonder veel opportuniteiten zien in de constructiesector, zoals de nieuwe duurzame stad Masdar City en het spoorwegennet.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het sociale netwerkbedrijf MySpace gaat over tot een drastische personeelsbesparing. Het bedrijf, eigendom van het mediaconcern News Corp, zou tussen 30 procent en 50 procent van zijn totale personeelsbestand willen ontslaan. Op dit ogenblik werken bij MySpace nog 1.100 mensen. Na het doorvoeren van die herstructurering zou News Corp een beslissing nemen over een eventuele verkoop van het sociale netwerk. Anderhalve maand geleden had MySpace een strategische hervorming aangekondigd, waarbij het bedrijf van een sociale netwerksite naar een entertainment-platform zou evolueren. MySpace wordt geconfronteerd met een dalend bezoek en teruglopende inkomsten. De sociale netwerksite is inmiddels volledig overschaduwd door concurrent Facebook. MySpace had tijdens de maand november nog 54,4 miljoen bezoekers. Dat is een daling met 15 procent tegenover dezelfde maand het jaar voordien. Facebook liet in november 151,7 miljoen bezoekers optekenen.


De Nederlandse luchthaven Schiphol heeft het voorbije jaar 45,2 miljoen passagiers ontvangen. Dat is een stijging met 3,8 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft luchthavenexploitant Schiphol Group bekend gemaakt. Tijdens de eerste helft van dit jaar werd een groei met 1,1 procent opgetekend. Het absolute record van vier jaar geleden, toen 50,4 miljoen passagiers werden opgetekend, blijft echter overeind. Schiphol telde het voorbije jaar 386.319 vliegbewegingen. Het jaar voordien werden er 391.264 bewegingen opgetekend. Die discrepantie valt te verklaren door een hogere bezettingsgraad en het inzetten van grotere vliegtuigen. Jos Nijhuis, president-directeur van Schiphol, zei te verwachten dat het herstel zich dit jaar zal doorzetten. Hij gaf wel aan dat het record van vier jaar geleden ook nu niet zal worden doorbroken.


Het Duitse Luftfahrt-Bundesamt ontkent dat er met de Verenigde Staten wordt gewerkt aan een geheim spionageproject. Een Amerikaanse diplomatieke e-mail, die in de Noorse pers werd gepubliceerd, toont aan dat het Duitse luchtvaartagentschap en de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) steun zochten bij Amerikaanse bedrijven en overheid voor de ontwikkeling van het gesofistikeerde Hiros-satellietsysteem dat heel scherpe beelden van voorwerpen vanaf 50 centimeter kan doorsturen. Het systeem zou ook in de duisternis operationeel kunnen blijven. Er zou toenadering zijn gezocht tot de Verenigde Staten uit onvrede met de Duitse rol binnen het Europese defensiebedrijf Astrium, waarin Frankrijk een dominerende rol zou opeisen. Het Duitse ministerie van defensie was volgens de e-mails om politieke redenen meer geneigd om met de Fransen samen te werken in het project Musis, waarbij ook België, Griekenland, Italië en Spanje zijn betrokken.


Firefox, de internet-browser van Mozilla, is Europees marktleider geworden. Daarmee wordt Internet Explorer van Microsoft naar de tweede plaats verwezen. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Statcounter. Het Europees marktaandeel van Firefox bedroeg in december vorig jaar 38,1 procent, terwijl het aandeel van Internet Explorer zakte tot 37,5 procent. Op de derde plaats volgt Chrome van het Amerikaanse internetconcern Google, die zijn marktaandeel zag stijgen van 5,1 procent tot 14,6 procent. Gebruikers van het besturingssysteem Windows in de Europese Unie kunnen sinds maart vorig jaar kiezen met welke browser zij standaard op het internet willen surfen. De keuzemogelijkheid vloeide voort uit een schikking tussen Microsoft en de Europese Commissie. Wereldwijd zakte het marktaandeel van Internet Explorer in december tot 46,9 procent. Daar staat Firefox op een tweede plaats met 30,8 procent van de markt. Chrome volgt als derde met 14,9 procent.


In Hongarije is de persvrijheid opgeheven. Dat heeft de centrum-linkse Hongaarse krant Nepszabadsag op zijn voorpagina verklaard. In Hongarije is een nieuwe, omstreden mediawet in werking getreden, net op het moment dat het land voor het eerst zes maanden lang het Europese voorzitterschap op zich neemt. De nieuwe wet is ongezien in de Europese Unie. Media kunnen voortaan boetes van honderdduizenden euro oplopen voor onder meer de aantasting van het algemeen belang, de openbare orde en de moraal. In de nieuwe mediaraad zitten vooral leden van Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban. De Hongaarse regering heeft inmiddels gereageerd op de kritiek. Daarbij wordt opgemerkt dat de critici de tekst van de nieuwe wet niet goed kennen. Benadrukt wordt dat de persvrijheid niet wordt geschonden. De Europese Commissie heeft echter gezegd te twijfelen of de Hongaarse wet wel strookt met de Europese regels.


De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia hoopt met zijn beursgang in Jakarta in februari van dit jaar een bedrag van 500 miljoen dollar op te kunnen halen. Met de extra financiële middelen wil de Indonesische maatschappij zijn vloot uitbreiden en het aantal bestemmingen verhogen.Garuda, dat volgend jaar lid wordt van de wereldwijde luchtvaartalliantie SkyTeam, behaalde twee jaar geleden een nettowinst van 100 miljoen dollar. Garuda vliegt sinds juni vorig jaar weer op de Nederlandse luchthaven Schiphol, nadat de maatschappij daar zes jaar was weggebleven. De Indonesische regering had eerder voorzien om Garuda in november vorig jaar naar de beurs te brengen, maar die plannen werden uitgesteld. Vermoed wordt dat Garuda het startsein zal geven voor een groter aantal beursintroducties in Indonesië, de belangrijkste economie van Zuid-Oost Azië.


Het Amerikaanse autoconcern General Motors heeft in China tijdens het voorbije jaar 2,35 miljoen wagens verkocht. Dat is een stijging met 28,8 procent tegenover het jaar voordien. General Motors maakt daarbij gewag van een nieuw record. Volgens General Motors hebben alle belangrijke merken en samenwerkingsverbanden van de groep het voorbije jaar in China hun verkooprecords gebroken. China is de jongste jaren steeds belangrijker geworden voor de Amerikaanse autosector. General Motors was in november de eerste buitenlandse autofabrikant die op één jaar tijd meer dan twee miljoen auto's in China, inmiddels de grootste automarkt van de wereld, verkocht. Het Amerikaanse concern heeft een aantal samenwerkingsverbanden in China, waaronder Shanghai General Motors. Dat is een joint venture met Shanghai Automotive (SAIC), de grootste autofabrikant van China.


De wereld heeft één van de grootste rampjaren uit de geschiedenis achter de rug. In totaal verloren het voorbije jaar 295.000 mensen het leven bij natuurrampen. De materiële kosten liepen op tot 130 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van herverzekeraar Munich Re. Slechts 37 miljard dollar van die schade was gedekt door een verzekering. Het jaar voordien bedroeg de gedekte rampschade 22 miljard dollar. Het verschil tussen verzekerde en niet-verzekerde schade loopt vooral op als er een ramp gebeurt in een arm land zoals Haïti. Daar stierven één jaar geleden door een zware aardbeving 220.000 mensen. Munich Re telde vorig jaar in totaal 950 rampen. Daarvan had 90 procent een verband met het weer en het klimaat, zoals overstromingen en stormen. Naast de aardbeving in Haïti, werden de grootste rampen gevormd door aardbevingen in Chili en Centraal-China, de hittegolf in Rusland en de overstromingen in Pakistan.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell heeft het voorbije voorjaar overwogen een bod uit te brengen op de Britse sectorgenoot British Petroleum, nadat die groep was getroffen door de ontploffing van een bron in de Golf van Mexico en de daaropvolgende olieramp. Dat hebben een aantal bronnen bij de Brits-Nederlandse maatschappij gezegd. Shell werd volgens de bronnen echter tegengehouden door de hoge schadeclaims waarmee British Petroleum werd geconfronteerd na de ramp en het feit dat het onduidelijk was hoe hoog de claims uiteindelijk zouden oplopen. Er wordt aan toegevoegd dat Shell nog steeds belangstelling zou hebben in British Petroleum, maar het wordt nu onwaarschijnlijk genoemd dat de Brits-Nederlandse onderneming als eerste een bod zou uitbrengen. Op dit ogenblik is British Petroleum ongeveer 89 miljard pond waard. Op het dieptepunt was dat slechts 55,6 miljard pond. Op zijn hoogtepunt had de maatschappij echter een waarde van 123,6 miljard pond.


Er is een biedstrijd op komst rond Scandinavian Airlines System (SAS). Dat heeft de Deense beurskrant Börsen gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat zowel Air France-KLM, Lufthansa als British Airways geïnteresseerd zijn in een mogelijke overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij. Scandinavian Airlines is op dit ogenblik voor de helft in handen van de Deense, Noorse en Zweedse overheden. De maatschappij heeft de voorbije drie jaar slechts één kwartaal winst gemaakt. Dat is vooral het gevolg van de zwakke concurrentiepositie van de Scandinavische luchtvaartgroep tegenover budget-bedrijven zoals Norwegian Air Shuttle, Ryanair en Air Berlin, terwijl men de lucratieve Aziatische bestemmingen overliet aan Finnair. Volgens een aantal bronnen zou het Duitse Lufthansa tijdens de eerste helft van dit jaar een overnamebod lanceren.


De splitsing van het technologieconcern Motorola in twee aparte ondernemingen is officieel geworden. De twee nieuwe bedrijven Motorola Mobility en Motorola Solutions staan onafhankelijk genoteerd op de New York Stock Exchange. Motorola Mobility richt zich op consumentenelektronica zoals telefoons en set-top-boxen voor televisies, terwijl Motorola Solutions professionele communicatiemiddelen ontwikkelt voor overheden en bedrijven. Reden voor de opsplitsing is het steeds breder wordende assortiment van Motorola. Oorspronkelijk produceerde het bedrijf telefoons, radio's en televisietoestellen, maar tegenwoordig maakt Motorola ook barcodescanners en modems. Het splitsingsproces werd drie jaar geleden opgezet. Bedoeling was de creatie van twee bedrijven met duidelijk afgelijnde doelgroepen. Motorola Mobility realiseerde het voorbije kwartaal een omzet van 1.4 miljard dollar. Motorola Solutions boekte een omzet van 1.9 miljard dollar.


Chipfabrikant Qualcomm is van plan 1 miljard dollar te investeren in een displayfabriek in Taiwan. De fabriek moet Mirasol-schermen gaan maken voor mobiele apparaten. De fabriek zou energiezuinige beeldschermen produceren voor smartphones en tablet-computers. De Mirasol-technologie die door Qualcomm werd ontwikkeld, vormt een alternatief voor elektronische inkt. Mirasol-schermen zijn reflectieve kleurenschermen die weinig energie gebruiken. Qualcomm heeft al twee jaar geleden prototypes van een tablet met een Mirasol-scherm voorgesteld. Daarna is het echter heel lang stil gebleven rond de technologie. De Mirasol-schermen zijn in elk geval sneller dan de e-ink schermen, zodat ook videobeelden getoond kunnen worden. De nieuwe fabriek van Qualcomm zal worden gebouwd in de stad Hsinchu in het noorden van Taiwan.


Fresenius Medical Care (FMC), de grootste dialysegroep van de wereld, heeft International Dialysis Centers (IDC) van de groep Euromedic International overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 485 miljoen euro. Verwacht wordt dat de transactie in de eerste helft van dit jaar zal worden afgerond, na goedkeuring door de bevoegde mededingingsautoriteiten. Fresenius zegt te verwachten dat de overname de omzet met ongeveer 180 miljoen dollar per jaar zal doen toenemen. De overname moet de positie van Fresenius op de Oost-Europese markt versterken. International Dialysis behandelt op dit ogenblik meer 8.200 hemodialysepatiënten in Oost-Europa. Dat gebeurt in zeventig ziekenhuizen in negen landen. Fresenius biedt op dit ogenblik wereldwijd al nierdialyses aan voor meer dan 210.000 patiënten, waaronder 17.000 mensen in Oost-Europa. Euromedic doet zijn dialysecentra van de hand om te focussen op diagnostica en kankerbehandeling.


Toeristen die in Rome verblijven, zullen voortaan een belasting moeten betalen. Dat heeft Gianni Alemanno, de burgemeester van Rome, bekend gemaakt. De extra inkomsten moeten helpen om het budgettekort van de Italiaanse hoofdstad terug te schroeven. De taks zou maximaal 3 euro per dag bedragen. Jaarlijks bezoeken zowat 10 miljoen mensen de Italiaanse hoofdstad. Toeristen die in een luxehotel logeren, zullen 3 euro per nacht per persoon betalen. Bij een verblijf in een driesterrenhotel zal 2 euro per dag moeten worden betaald. Het stadsbestuur van Rome hoopt dat de maatregel winstgevend zal zijn, maar de hotelsector stelt zich sceptisch op. Daar wordt opgemerkt dat de toeristentaks veel te hoog is en mogelijk veel toeristen zal afschrikken. Naast de toeristenbelasting komt er voor bezoekers ook een verhoging van de toegangsprijzen voor musea en monumenten met 1 euro.


De nieuwe Braziliaanse presidente Dilma Rousseff heeft aangekondigd dat de Braziliaanse luchthavens zullen geprivatiseerd worden. Rousseff kondigde aan dat privébedrijven voortaan een belangrijke rol zullen spelen in de bouw en de uitbating van nieuwe luchthavens in Brazilië. De eerste privé-initiatieven zijn al een feit. De concessies voor de nieuwe terminals op de luchthavens van Guarulhos en Viracopos in São Paulo zijn toegekend aan privébedrijven. De beslissing van Rousseff is opmerkelijk. Tijdens haar verkiezingscampagne had Rousseff zich nog gekant tegen privatiseringen. Ook de linkervleugel van haar Arbeiderspartij is een tegenstander van privatiseringen. Rousseff heeft echter weinig keuze. Het overheidsagentschap Infraero, uitbater van de Braziliaanse luchthavens, is er de voorbije jaren immers niet in geslaagd in te spelen op de groeiende stroom passagiers en de capaciteit van de luchthavens op te trekken.


Meer Nieuws