Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 09, 2011

Virtuele games onverwachte bron van ontwikkelingshulp

In China en Vietnam spelen ongeveer honderdduizend mensen online games om goud en andere items te verzamelen dat kan verkocht worden aan westerse spelers. Dat is de conclusie van een rapport van de Wereldbank. De wereldwijde markt voor virtuele game-producten heeft volgens het rapport een waarde van minstens 3 miljard dollar. Ongeveer 75 procent daarvan is afkomstig van zogenaamde gold-farmers, die game-valuta verzamelen om later te verkopen. Het aanmoedigen van die activiteiten zou volgens de Wereldbank de ontwikkeling in vele arme landen kunnen ondersteunen.

De onderzoekers merken op dat veel westers spelers onvoldoende tijd hebben om de nodige accessoires te verzamelen die hun virtuele personages in de online games krachtiger maken. Die groep gaat die items volgens de Wereldbank echter steeds aankopen bij collega's in China en Vietnam, die betaald worden om professioneel te gamen. In het rapport wordt opgemerkt dat ongeveer een kwart van de spelers van deze games reëel geld investeren in virtuele goederen. Sommigen besteden daarbij ook grote sommen, waarbij bij één speler een eenmalige aankoop van 5.700 euro werd opgemerkt.

Een aantal van de toeleveranciers hebben hun activiteiten volgens de Wereldbank tot een echt bedrijf uitgebreid, ondanks inspanningen van de productiehuizen om deze praktijken tegen te gaan. Tenminste acht Chinese leveranciers hebben daarbij een jaaromzet uitgebouwd van 10 miljoen dollar. Daarnaast zijn er vijftig tot zestig bedrijven met een omzet van ongeveer 1 miljoen dollar. Ongeveer 30 procent van deze virtuele goederen worden manueel verzameld, terwijl 50 procent door automaten wordt ingezameld. De resterende 20 procent wordt gestolen van gegijzelde accounts.

De onderzoekers merken op dat het saldo van de opbrengst na de verwerkingskosten vaak wordt verdeeld over een grote retailer (30 procent), een kleinere tussenpersoon (45 procent) en de individuele verzamelaar (23 procent). Dit laatste betekent volgens de Wereldbank dat de virtuele goederen een rol zouden kunnen spelen in de ontwikkelingshulp. "Dit betekent dat de virtuele economie een belangrijke impact kan hebben op lokale economieën," aldus nog de Wereldbank.

Labels: ,

Campagnes sociale media worden zelden uitbesteed

Het opzetten van sociale media-activiteiten wordt door bedrijven relatief zelden aan externe specialisten uitbesteed. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau SocialMedia Examiner. De onderzoekers stelden vast dat 72 procent van de marketeers hun campagnes zelf ontwikkelden. Er wordt echter aan toegevoegd dat het outsourcen van die opdrachten toch een groei blijkt te kennen. Daarbij wordt opgemerkt dat vorig jaar slechts 14 procent van de marketeers die opdrachten aan externe partijen uitbesteedde. Dat is nu gestegen tot 28 procent.

De onderzoekers merken op dat vooral het ontwerp en de ontwikkeling wordt uitbesteed (17 procent), gevolgd door content-creatie en analyse (10 procent). Echte communicatie-activiteiten, zoals het management van communities (4 procent) en het live plaatsen van berichten (3 procent) worden veel minder aan externe partijen toevertrouwd. Er wordt aan toegevoegd dat Facebook het meest populaire sociale netwerk is bij marketeers (92 procent), gevolgd door Twitter (84 procent) en LinkedIn (71 procent).

Verder volgen blogs (68 procent) en YouTube of andere videosites (56 procent). Sociale bookmarking en nieuwssites worden nog door 26 procent van de marketeers ingezet. MySpace volgt op de laatste plaats met amper 6 procent. De onderzoekers merken nog op dat de betrokken marketeers buiten sociale media vooral gebruik maken van email-marketing (81 procent), zoekmachine-optimisering (68 procent) en event marketing (64 procent).

Labels: ,

Eén op vier online shopping-conversaties komt van winkelvloer

Nagenoeg een kwart van de shopping-conversaties worden door de consumenten vanop de winkelvloer online geplaatst. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ListenLogic. Het fenomeen geldt volgens de onderzoekers zowel voor elektronica-retailers als voor restaurants. Er wordt aan toegevoegd dat consumenten tijdens het winkelen steeds meer hun meningen via mobiele platformen op het internet plaatsen.

"Smartphones hebben een complete ommekeer veroorzaakt in de manier waarop mensen producten onderzoeken en aankopen," merkt Mark Langsfeld, chief executive van ListenLogic, op. "De consument zoekt feedback voor zijn aankoopbeslissingen en wil zijn ervaringen, zowel positief als negatief, met de rest van de wereld delen. Er kon de voorbije zes maand dan ook een opmerkelijke groei worden opgetekend in de online conversatie-volumes, in grote mate te danken aan de populariteit van smartphones en de versnelde adoptie van sociale technologieën."

Uit het onderzoek blijkt dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer één op de vier commentaren werden gepost door consumenten die zich in een fysieke winkel bevonden. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar was dat slechts één op de zes commentaren. Er wordt aan toegevoegd dat deze conversaties variëren van prijsvergelijkingen, vragen om hulp, interacties met het personeel en afspraken voor een ontmoeting."

Labels: , ,

Connectiviteit wordt cruciaal voor de autosector

Eind dit jaar zullen er in de Verenigde Staten ongeveer 45 miljoen geconnecteerde wagens in het verkeer zijn. Over een periode van vijf jaar zou dat echter uitgroeien tot 210 miljoen exemplaren. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ABI Research. Daarbij wordt opgemerkt dat deze connectiviteit een aantal uiteenlopende toepassingen zal kennen, zoals de omvattende opvolgsystemen van autobouwers zoals General Motors (Onstar) en BMW (Connected Drive) of externe pakketten voor het opsporen van wagens, tolmeters en verzekeringscontroles.

"De vooruitzichten voor de markt van geconnecteerde wagens zijn bijzonder goed," merkt onderzoeker Dominique Bonte op. "Er is bij verschillende belanghebbende groepen een duidelijk groeiende interesse merkbaar. Onder meer in Brazilië werd een nieuwe regelgeving voor het opsporen van gestolen voertuigen uitgewerkt en ook in Europa en Rusland worden geautomatiseerde systemen voor noodsituaties geïmplementeerd."

ABI Research voegt er aan toe dat een aantal landen over de hele wereld de mogelijkheden van automatische tolheffing onderzoeken, terwijl ook verzekeringsmaatschappij een duidelijke interesse zouden tonen in de mogelijkheden die deze systemen inhouden. Maar ook de autoconstructeurs zien in de toepassingen positieve mogelijkheden op het gebied van onder meer onderhoud en communicatie met de eindgebruiker. De autobestuurder zelf kijkt volgens Bonte vooral naar de mogelijkheden op het gebied van infotainment.

Autobouwers die geen connectiviteit aanbieden zullen volgens Bonte steeds meer achter de feiten aanhollen.

Labels: ,

Impact Deepwater Horizon op gezondheid wellicht nooit duidelijk

De daadwerkelijke tol van de olievervuiling door het boorplatform Deepwater Horizon van petroleummaatschappij British Petroleum in de Golf van Mexico in april van vorig jaar zal wellicht nooit kunnen worden achterhaald. Dat is de conclusie van de samenstellers van een rapport door het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS). Daarbij wordt opgemerkt dat het onderzoek pas zes maanden na het incident is opgestart, zodat de oorspronkelijke blootstelling aan diverse chemicaliën wellicht niet correct kon worden opgetekend.

Onderzoeksleider Bernard Goldstein stelt dat het hiaat in het onderzoek voor afwijkingen in de resultaten zorgt en het ook veel moeilijker maakt om oorzaak en gevolg te onderscheiden. Geraamd wordt dat ruim 200 miljoen gallons ruwe olie door het ongeval in de Golf van Mexico zijn terechtgekomen. "Bovendien werden er meer dan één miljoen gallons chemische producten gebruikt om de olievlek te bestrijden, waarvan de consequenties voor de gezondheid grotendeels onbekend zijn," merken de onderzoekers op.

Meer dan 50.000 personen namen deel aan de opkuisactiviteiten. De onderzoekers stellen nog dat naast de elf dodelijke slachtoffers en dertig zwaar gewonden, talloze andere werknemers en omwonenden hebben geklaagd over ademhalingsproblemen, huidirritatie, hoofdpijnen, misselijkheid en duizeligheid. Goldstein merkt wel op dat er in vergelijking met andere catastrofes relatief veel inspanningen zijn gedaan om het betrokken personeel te beschermen, maar het zal volgens hem nog lange tijd duren vooraleer zal blijken dat die maatregelen voldoende zijn geweest.

De onderzoekers wijzen ook op de effecten op de mentale gezondheid. "Na het incident zijn er in de regio meer meldingen geweest van mentale problemen en huiselijk geweld," voert Goldstein aan. "Bovendien had de bevolking eerder al zware klappen gekregen van de orkaan Katrina." Daarnaast zijn er volgens Goldstein ook mogelijk gevolgen voor de voedselketen.

Labels: ,

Alcohol-probleem wordt zelden erkend

Slechts 2,2 procent van de personen met een alcoholprobleem erkent een behandeling te moeten volgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse Substance Abuse and Mental Health Services Administration (Samsha). Er wordt aan toegevoegd dat slechts 7,8 procent van de Amerikanen met een alcohol-afhankelijkheid toegeeft hulp nodig te hebben. Volgens het rapport tellen de Verenigde Staten bijna 6 miljoen mensen met een alcohol-afhankelijkheid, terwijl meer dan 7,4 probleem met een alcohol-probleem zouden worden geconfronteerd.

"De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er bij de bevolking een groter bewustzijn moet worden gecreëerd over het probleemdrinken," merken de onderzoekers op. "Alleen op die manier kan men erin slagen mensen met een alcoholprobleem gemakkelijker te identificeren, hoe het probleem moet worden aangekaart met de betrokkene en op welke manier hulp kan worden gezocht. Het onderzoek toont duidelijk aan dat miljoenen Amerikanen met een ontkenningsgedrag tegenover probleemdrinken worden geconfronteerd."

De onderzoekers merken op dat alcohol-problemen de betrokkene en zijn omgeving in fysiek gevaar dreigen te brengen, dreigen te leiden tot conflicten met de politie en aanleiding kunnen geven tot problemen op het werk en in relaties. "Alcohol-afhankelijkheid is nog erger, met inbegrip van verslaafdheid, de onmacht om te stoppen met drinken en gerelateerde problemen met relaties, werk of school," voeren de onderzoekers aan. "Zonder hulp kan alcoholisme fataal zijn."

Labels: ,

Medische fouten frequenter dan algemeen verondersteld

Medische fouten, infecties en andere problemen die met een ziekenhuisopname gepaard kunnen gaan, zouden mogelijk tien keer meer frequenter gebeuren dan voordien werd verondersteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Utah in Salt Lake City. De onderzoekers merken op dat er in één op de drie ziekenhuisopnames mogelijk gewag gemaakt zou kunnen worden van een feit. Onderzoeksleider David Classen geeft toe dat de cijfers angstaanjagend lijken.

Het is volgens Classen echter niet duidelijk of het probleem erger wordt, dan wel dat de technologische verbeteringen in het opsporen van problemen tot een stijging van het aantal vaststellingen leidt. "We beschikken nu eenmaal betere instrumenten om medische fouten en problemen op te sporen," merkt hij op. "Pas wanneer daarmee over een langere periode metingen gebeuren, zal er duidelijk kunnen gemaakt worden of er al dan niet vooruitgang wordt geboekt.

De meest frequente fouten hebben te maken met vergissingen op het gebied van medicatie en procedures en infecties. Chirurgische ingrepen en procedures zorgen echter voor de vergissingen met de zwaarste gevolgen. Classen merkt op dat de patiënt vragen moet stellen en antwoorden moet eisen. Dat is volgens hem nog altijd de beste manier om fouten tegen te gaan. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse ziekenhuissector stellen echter dat de uitgevoerde tests te streng waren en bepaalde resultaten onterecht als een probleem hebben geïnterpreteerd.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten is er op het allerlaatste ogenblik een akkoord gevonden voor de begroting van dit jaar. Daardoor kon op de valreep een zogenaamde government shutdown, waarbij de overheidsdiensten dicht zouden moeten wegens een gebrek aan financiële middelen, worden vermeden. De begroting voorziet een besparing van 38,5 miljard dollar. De Amerikaanse president Barack Obama maakte gewag van pijnlijke besparingen, maar merkte wel op dat zowel democraten als republikeinen belangrijke toegevingen hebben gedaan. Democraten en republikeinen zaten weken in een budgettaire patstelling. De democraten waren bereid tot beperkte ingrepen om het tekort in de hand te houden, maar kantten zich tegen de zware ingrepen die de republikeinen voorstelden.


Een negentigtal Europese banken die samen meer dan 65 procent van alle bankactiva in de Europese Unie vertegenwoordigen, zullen aan een nieuwe stresstest onderworpen worden. Die moet uitwijzen of de banken tegen nieuwe economische problemen zijn opgewassen. In de test wordt gekeken of de banken voldoende kernkapitaal bezitten. Het stresstest-scenario werd bekendgemaakt door de Europese Bank Autoriteit (EBA). De bedoeling van de stresstests is in de eerste plaats de financiële markten gerust te stellen over de gezondheid van de banken, nu het Europese financiële systeem nieuwe turbulentie ondervindt. Vorig jaar ondergingen al 91 banken in Europa een stresstest, maar die kreeg achteraf kritiek omdat die niet streng genoeg zou geweest zijn.


Jamie Dimon, de vijfenvijftigjarige topman van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, ontving het afgelopen jaar een verloning van 23 miljoen dollar. Dimon is daarmee de best betaalde financiële topman in de Verenigde Staten. Het loon van Dimon werd het voorbije jaar met 51 procent verhoogd. De topman ontving onder meer een cashbonus van 5 miljoen dollar. Het is de eerste keer in vier jaar dat de bank een cashbonus uitbetaalt. Daarnaast ontving Dimon ook een aandelenpakket voor 17 miljoen dollar. Dat is een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. JPMorgan Chase boekte het voorbije jaar een recordwinst van 17,4 miljard dollar.


De Europese ministers van financiën hebben op een beraad in Hongarije ingestemd met de verstrekking van ongeveer 80 miljard euro financiële steun aan het noodlijdende Portugal. In ruil moet Portugal onder meer de arbeidsmarkt hervormen en privatiseringen doorvoeren. De ministers belastten de Europese Commissie om samen met de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelingen aan te knopen met de Portugese autoriteiten over de uitvoering van het plan. Die onderhandelingen zullen worden geleid door Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken. Bedoeling is dat de onderhandelingen tegen mei worden afgerond. Dat zou de Portugal in staat moeten stellen om in juni een belangrijke schuldaflossing te honoreren.


Het industriële concern Toshiba heeft aan de Japanse regering en het elektriciteitsbedrijf Tepco voorgesteld om de kerncentrale van Fukushima tegen het einde van het decennium te ontmantelen. Toshiba zou daarbij zijn Amerikaanse nucleaire dochter Westinghouse Electric inschakelen. Daarnaast zou ook samengewerkt worden met Babcock and Wilcox, producent van nucleaire uitrusting. Ook Shaw Group, gespecialiseerd in het ontwerp van kerncentrales, zou bij het project betrokken worden. Die drie bedrijven ontmantelden op het eind van de jaren zeventig ook al de reactor van de kerncentrale van Three Miles Island in de Verenigde Staten.


Het Amerikaanse entertainmentconcern Disney heeft de werken aangevat voor zijn eerste attractiepark in China. Het concern benadrukte dat de bouw van het attractiepark in eerste instantie een investering van ongeveer 24,5 miljard yuan zal vergen. Dat komt overeen met een bedrag van 3,7 miljard dollar. Daarna zal er nog eens 4,5 miljard yuan worden geïnvesteerd in de verdere uitbouw van de site, zoals de inplanting van hotels, winkels en restaurants. De investering zal gedeeld worden tussen Disney en de Chinese groep Shanghai Shendi. In dat samenwerkingsverband krijgt Shanghai Shendi een belang van 57 procent.


De Europese Commissie heeft een consultatieronde op gang getrokken over een mogelijke herziening van de regels voor de financiering van luchthavens en de steun voor de opstart van de activiteiten van luchtvaartmaatschappijen vanop regionale luchthavens. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, merkte er daarbij op dat de markt van het luchtvervoer de voorbije twintig jaar drastisch is geëvolueerd. Informatie inzamelen bij marktdeelnemers, consumenten en overheden is volgens hem een belangrijke eerste stap om te beoordelen of de richtsnoeren aangepast moeten worden aan de huidige marktomstandigheden. Een herziening zou ook meer duidelijkheid moeten creëren.


Bernard Madoff, één van de grootste oplichters in de Amerikaanse geschiedenis, heeft in een interview met de krant Financial Times zwaar uitgehaald naar de banken. Madoff, die een gevangenisstraf van 150 jaar uitzit, neemt vooral zijn huisbank JP Morgan Chase op de korrel. Madoff merkt op dat hij geen bankier is, maar wel weet dat men opmerkzaam zou moeten zijn waneer er 100 miljard dollar op een rekening wordt gestort en daarna weer verdwijnt. Volgens Madoff waren er bij de bank hooggeplaatste managers die wisten wat er aan de hand was. JPMorgan heeft volgens hem dan ook geen enkele kans om te ontsnappen aan een dure schadevergoeding. JPMorgan zelf wijst elke verantwoordelijkheid voor het bedrog af.


De Duitse autoconstructeur BMW heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 382.758 wagens verkocht. Dat is een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee werden de eerste drie maanden van dit jaar het beste kwartaal uit de geschiedenis van de Duitse autogroep. Met een verkoop van 165.842 exemplaren werd maart ook de beste maand uit de annalen van het concern. De verkoop nam het meest toe in Azië, maar ook in Europa en de Verenigde Staten kon BMW groeien. Bij dochtermerk Rolls Royce werd een verdubbeling van de verkoop opgetekend. Voor het hele jaar verwacht BMW een verkoop van zeker meer dan 1,5 miljoen exemplaren.


De wereldhandel zal dit jaar met ongeveer 6,5 procent toenemen. Dat blijkt uit ramingen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De groei kent daarmee duidelijk een vertraging tegenover vorig jaar, toen een recordstijging met 14,5 procent opgetekend. De Wereldhandelsorganisatie merkt echter op dat er voor het lopende jaar nog te veel onzekerheden zijn. Enerzijds is de nasleep van de financiële en economische crisis nog voelbaar, terwijl anderzijds de invloed van recente gebeurtenissen - zoals de tsunami en kernramp in Japan, de volksopstanden in olieproducerende landen en de hoge voedselprijzen - moeilijk in te schatten zijn. De voorspelde groei ligt nog altijd hoger dan het gemiddelde van 6 procent tussen het begin van de jaren negentig en de economische crisis.


De online betaaldienst PayPal verwacht dat het aantal mobiele transacties wereldwijd de volgende twee jaar zal vertienvoudigen. Over twee jaar wordt een betaalvolume van ongeveer 7,5 miljard dollar verwacht. Eind vorig jaar werden met de betaaldienst voor 750 miljoen dollar transacties uitgevoerd. Dit jaar wordt een volume van ruim 2 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Het aantal mobiele betalingen groeit naarmate meer consumenten over een smartphone beschikken. Mobiele betalingen vormden vorig jaar een een marginale fractie van de totale transacties, maar de sector kent een belangrijke groei. Er wordt opgemerkt dat mobiele betalingen het voorbije jaar.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is zinnens om te breken met een vijfenzestigjarige traditie om enkel geld in te zamelen bij lidstaten. De instelling stelt voor om bij crisissen ook rechtstreeks geld te gaan lenen op de financiële markten. Het voorstel werd gelanceerd in een rapport over de hervorming van het internationaal monetair systeem. Er kunnen zich volgens het Internationaal Monetair Fonds omstandigheden voordoen waarbij het om redenen van efficiëntie noodzakelijk is de eigen middelen substantieel te verhogen. Voorlopig reageerde nog geen enkele lidstaat. Het voorstel zou echter wel eens op tegenkantingen kunnen stoten. Sinds zijn ontstaan wordt het fonds voor 100 procent gefinancierd door de ministeries van financiën en centrale banken van de 187 lidstaten.


De Heilige Stoel en het Vaticaan zijn toegetreden tot de internationale organisatie Moneyval, die het witwassen van misdaadgeld en de financiering van het terrorisme wil bestrijden. Paus Benedictus heeft daarover een apostolische brief geschreven die begin april als wet van kracht is geworden. Dat heeft de Raad van Europa meegedeeld. Beide kerkelijke organisaties zullen nu worden doorgelicht op hun wetgeving in de strijd tegen beide misdrijven. De resultaten van het rapport zullen publiek worden gemaakt. In september vorig jaar was het Istituto per le Opere di Religione (IOR), de bank van het Vaticaan, nog het onderwerp van een onderzoek van het Italiaanse gerecht wegens een aantal deposito's van verdachte herkomst.


Toyota Motor gaat tussen in de tweede helft van april de assemblage in al zijn fabrieken in Japan weer opstarten. Het productieritme zal voorlopig wel maar de helft van het normale ritme bedragen. De situatie zal nadien afhangen van de aanvoer van onderdelen. Toyota legde productie in zijn achttien Japanse assemblagefabrieken stil na de zware aardbeving en de bijbehorende tsunami. De aanvoer van zowat 500 onderdelen was tot vorige week onderbroken. Eind maart had Toyota wel al de beperkte productie van drie hybride modellen in twee fabrieken heropgestart. Wat de toelevering betreft, zijn er intussen nog problemen met een 150-tal verschillende onderdelen. Door de aardbeving heeft Toyota tot dusver de productie verloren van ongeveer 260.000 wagens.


Het Amerikaanse internetcocern Google krijgt van de Amerikaanse overheid de toestemming voor de overname van ITA Software, een leverancier van onlinevluchtinformatie. Er werd wel benadrukt dat de producten van ITA Software beschikbaar blijven voor de concurrenten van Google. ITA Software levert data zoals vlieguren, prijzen en de beschikbaarheid van tickets. Op dit moment moet google.com zijn bezoekers voor vluchtdata doorverwijzen naar andere sites. Onder meer Bing, de zoekrobot van Microsoft, gebruikt de technologie van ITA Software om zijn bezoekers vluchtinfo aan te bieden. Google maakte eerder bekend 700 miljoen dollar te willen betalen voor de overname van ITA Software.


Meer Nieuws

Friday, April 08, 2011

Twitter vergt van marketeers extra creativiteit

De microbloggingsite Twitter kent sinds zijn lancering twee jaar geleden een exponentiële groei, maar toch blijft het netwerk voor vele consumenten pas op een tweede plaats te komen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau NetPop Research. Daarbij wordt opgemerkt dat Twitter weliswaar een groei met 400 procent kent, maar toch nog altijd door minder dan 20 procent van de Amerikaanse online populatie wordt gebruikt.

De onderzoekers voegen er aan toe dat ook vele marketeers zich afvragen op welke manier een boodschap in maximaal 140 letters naar buiten gebracht kan worden, vooral wanneer er alternatieven zoals Facebook ter beschikking zijn. De onderzoekers merken wel op dat Twitter het voorbije jaar wel een aantal gelukte initiatieven heeft genomen om zijn diensten toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken. Dat zal volgens hen Twitter de nodige stimulansen bezorgen.

"De limiet van 140 karakters blijft echter voor de producent als de consument van content een beperking," voert Cate Riegner, onderzoeker bij NetPop Research, aan. "Cruciaal daarbij zal worden om het medium op een creatieve manier te gebruiken. Marketeers mogen zich daarbij niet louter focussen op het aantal volgelingen dat hun merk heeft, maar wel op de activiteiten en boodschappen die daarbij worden gegenereerd."

Labels: ,

Marketing autosector moet naar mobiele platforms kijken

De autosector moet bij zijn marketing-inspanningen vooral zijn aanwezigheid op mobiele platformen uitbreiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Greystripe. Daarbij wordt opgemerkt dat 78 procent van de consumenten die van plan zijn om de volgende twaalf maanden een nieuwe wagen te kopen, hun smartphone of tablet zullen gebruiken om informatie te verzamelen. Dat maakt het volgens Greystripe ook voor autoconstructeurs noodzakelijk om op het mobiele platform aanwezig te zijn.

"Touch-technologie, rich media en mobiele applicaties zullen de volgende tijd de belangrijkste trends vormen in de marketing van de autosector," merkt Dane Holewinski, directeur marketing bij Greystripe, op tegenover het webmagazine Bizreport.com. De onderzoekers voegen er aan toe dat slechts 15 procent van de consumenten de volgende twaalf maanden een nieuwe wagen willen kopen, terwijl 10 procent zich een gebruikt voertuig wil aanschaffen.

Er wordt opgemerkt dat een kwart van de bezitters van een smartphone van plan is om de volgende twaalf maanden een auto te zullen kopen. Daarbij worden mobiele platforms gebruikt voor prijsvergelijkingen en het opzoeken van dealers. Er wordt aan toegevoegd dat de speurtocht naar informatie over een nieuwe wagenaankoop vaak op het mobiele platform begint. Er wordt ook opgemerkt dat smartphone-bezitters ook vaak een financieel aantrekkelijke doelgroep vormen voor de autosector.

Labels: ,

Luxe-marketeers moeten overschakelen op digitale kanalen

Producenten van luxegoederen die jonge consumenten willen bereiken, zouden moeten overwegen om een waaier van digitale kanalen in te schakelen. Dat is de conclusie van een rapport van de gespecialiseerde consulent Luxury Institute. De onderzoekers merkten op dat het doelpubliek tot vijfendertig jaar steeds meer diverse mediagewoontes vertoont. Daarbij werd opgemerkt dat 70 procent van de betrokken consumenten in het bezit is van een smartphone.

Daarbij heeft de iPhone van Apple een marktaandeel van 40 procent, terwijl de Blackberry van Research In Motion nog eens 23 procent van de markt omvat. Bovendien wordt opgemerkt dat 23 procent van de respondenten zich inmiddels al een iPad heeft aangeschaft. De onderzoekers voegen er aan toe dat 78 procent van deze welgestelde jonge consumenten online video bekijken, terwijl 76 procent geregeld magazines lezen en 68 procent ook een krantenlezer is.

De onderzoekers merken op dat deze groep 100 minuten per week gebruik maakt van online video en 227 minuten naar programma's op digitale videorecorders kijkt. Dat is samen meer dan de 289 minuten die elke week naar televisieprogramma's wordt gekeken. Het Luxury Institute voegt er aan toe dat internetradio bovendien stilaan de kloof met de klassieke omroepen dicht. Internetradio vertegenwoordigt 75 minuten per week, tegenover 150 minuten voor de klassieke omroepen.

Labels: ,

Europese financiële regels zware opdracht voor Chelsea en Manchester City

Indien de financiële regels van het Europese voetbal strikt gevolgd worden, dreigen de Engelse topclubs Chelsea en Manchester City in de problemen te komen. Dat is de conclusie van een berekening van de Britse omroep BBC. De nieuwe financiële regels worden vanaf begin juni van kracht, maar het duurt nog twee jaar voor daar praktische consequenties aan worden verbonden. BBC News merkt echter op dat Manchester City met een tekort van 110 miljoen pond wordt geconfronteerd, terwijl Chelsea een deficit heeft van 50 miljoen pond.

De Europese regels laten de clubs toe om de eerste vijf jaar een verlies van 65 miljoen pond op te bouwen. Door de nieuwe financiële regels zou de ongelijkheid tussen de clubs met rijke eigenaars en andere verenigingen moeten kunnen uitgevlakt worden. De nieuwe regels bepalen dat clubs niet meer mogen besteden dan hun inkomsten uit voetbal-activiteiten. Clubs die daaraan niet voldoen, zouden van Europese competities worden uitgesloten.

Financieel voetbalexpert Andy Green, stelt dat Chelsea en Manchester City heel wat inspanningen zullen moeten doen om aan de Europese regels te voldoen. "Voor Chelsea zou een groter stadion mogelijk voldoende zijn, maar Manchester City moet een vaste plaats verwerven in de Champions League, de ticketprijzen opdrijven en zijn commerciële activiteiten verbeteren," voert hij aan. Gianni Infantino, secretaris-generaal van de Europese voetbalfederatie, zegt er echter van overtuigd te zijn dat de Engelse clubs voldoende management-kwaliteit hebben om de normen te halen.

Labels: , , ,

Dierenrechtenorganisatie populairste non-profit van Verenigde Staten

De Best Friends Animal Society is bij de Amerikaanse bevolking de meest favoriete non-profit organisatie. Dat is de conclusie van een enquête van het onderzoeksbureau Harris. De Amerikaanse dierenorganisatie haalde daarbij een waarderingscore van 71,6 procent. Het gemiddelde van de hele non-profit sector bedroeg 60,2 procent. Op de tweede plaats staat Susan G. Komen for the Cure met een score van 70 procent, gevolgd door het St. Jude Children's Research Hospital met een score van 69,4 procent.

"Vorig jaar stond de Komen-kankerstichting nog op de eerste plaats, maar heeft door een slechte pers over het gebruik van donaties aan populariteit ingeboet," merken de onderzoekers op. "Dat heeft ook een negatieve impact gehad op de intenties rond donaties bij het Amerikaanse publiek." Ook de National Public Radio verloor door negatieve berichtgeving een belangrijk gedeelte van zijn populariteit. Er wordt aan toegevoegd dat ziekenhuizen vier van de tien meest populaire non-profit organisaties van de Verenigde Staten vormen.

Daarnaast behoren ook de National Kidney Foundation, het New York Metropolitan Museum of Art en de American Diabetes Association tot de tien meest populaire non-profit organisaties. "Ondanks de negatieve berichtgeving over een aantal belangrijke organisaties, tonen de cijfers aan dat de non-profit sector de voorbije jaar in het algemeen is gestegen in de waardering van het publiek," merken de onderzoekers nog op.

Labels: , ,

Minder onweer-activiteit op de wereld dan geraamd

Elke uur worden er op de wereld ongeveer 760 onweders gemeld. Dat is de conclusie van een rapport van de European Geosciences Union. Er wordt opgemerkt dat dit cijfer gevoelig lager ligt dan de ramingen waarmee bijna nagenoeg een eeuw lang werd gewerkt. In het rapport wordt bevestigd dat onweders vooral een tropische fenomeen vormen. Het Congo-bekken is daarbij volgens de European Geosciences Union de wereldwijde hotspot van het fenomeen.

In het rapport wordt verder opgemerkt dat de onweders de tocht van het zonlicht over de wereld volgen. Zonnige condities zorgen immers voor een grotere convectie in de atmosfeer. Er wordt aan toegevoegd dat elk continent een piek aan onweders heeft tijdens de daguren. De absolute piek valt op het middaguur. Het feit dat het Congo-bassin een grotere onweer-activiteit heeft dan het Amazone-gebied, heeft volgens de onderzoekers wellicht te wijten dat het Braziliaanse regenwoud een vochtiger klimaat heeft.

De Britse klimatoloog Charles Brooks had in de jaren twintig van de voorbije eeuw berekend dat er wereldwijd ongeveer 1.800 onweders per uur konden worden geteld. "Die metingen waren echter gebaseerd op ruwe schattingen," merken de onderzoekers op. "Bij de berekeningen werd er bovendien echter uitgegaan van een aantal verkeerde veronderstellingen. Brooks ging ervan uit dat er evenveel onweders actief waren op zee dan boven land, maar de activiteit is vooral geconcentreerd op het vasteland."

Labels: ,

Snellere online verbinding leidt tot groter internetgebruik

In Zwitserland heeft 88 procent van de consumenten thuis een internet-snelheid van minstens twee megabits, terwijl 38 procent een supersnelle verbinding heeft van meer dan acht megabits. Daarmee liggen de internetsnelheden in Zwitserland gevoelig hoger dan in een aantal andere geïndustrialiseerde landen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen. Ook in de Verenigde Staten (29 procent) en Duitsland (27 procent) worden er meer consumenten geteld met supersnelle verbindingen dan met medium verbindingen.

De onderzoekers merken op dat snelle verbindingen tussen twee megabits en acht megabits in de meeste geïndustrialiseerde landen inmiddels standaard zijn geworden. Daarbij wordt opgemerkt dat 19 procent van de bevolking gemiddeld een supersnelle verbinding van meer dan acht megabits heeft, terwijl 47 procent de beschikking heeft over snelle verbindingen van minstens twee megabits. Daarnaast heeft nog 26 procent medium snelheden tussen 512 kilobits en 2 megabits en 8 procent een trage verbinding van minder dan 512 kilobits.

In Brazilië daarentegen heeft 48 procent van de consumenten toegang tot een medium verbinding en werkt 31 procent met een trage verbinding. Slechts 6 procent van de bevolking heeft er toegang tot supersnelle online verbindingen. Nielsen voegt er aan toe dat consumenten met de laagste internetsnelheden thuis ook het minste gebruik maken van het internet. In Zwitserland besteden consumenten met suppersnelle verbindingen éénentwintig uur en twintig minuten per week op het internet, tegenover tien uur en één minuut met een trage verbinding.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse frisdrankfabrikant Coca Cola stopt zijn commercials met de Engelse voetballer Wayne Rooney. Dat heeft de Amerikaanse groep gezegd nadat Rooney op televisie een scheldkanonnade lanceerde tijdens de wedstrijd van zijn club Manchester United tegen West Ham United. Rooney werd wegens zijn grove taalgebruik voor twee wedstrijden geschorst. Door het verlies van het contract met Coca Cola Zero, verliest de voetballer een jaarinkomen van bijna 700.000 euro. Het gedrag van Rooney staat al langer ter discussie, onder meer door omgang met een prostituee en het uitschelden van fans van het nationale voetbalteam van Engeland tijdens het wereldkampioenschap van vorig jaar in Zuid-Afrika.


In Sevilla is het definitieve contract ondertekend voor het militaire transportvliegtuig Airbus A400M. Dat gebeurde tussen de fabrikant Airbus en de zeven deelnemende landen. Op die manier wordt een punt gezet achter jaren van onzekerheid rond het project. De A400M is het eerste militaire transportvliegtuig van Airbus. Aan het project nemen België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Luxemburg en Turkije deel. Het programma liep echter vier jaar vertraging op, onder meer door een complexe motorisering en de uiteenlopende technische eisen van de deelnemende landen. De meerkost wordt geraamd op meer dan 5 miljard euro. België heeft zeven toestellen besteld. De vliegtuigen moeten de oude C-130 van Lockheed vervangen.


De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's gaat na een lange periode zijn clown Ronald McDonald weer inzetten in reclamecampagnes. In eerste instantie worden er nieuwe reclamespots op de Amerikaanse zenders gelanceerd. Er ging heel wat speculatie vooraf aan de reclamefilms, omdat de ondertussen achtenveertigjarige clown volgens sommigen eigenlijk niet meer past in het beeld van het moderne McDonald's. De fastfoodketen doet er immers alles aan om haar imago van dikmaker kwijt te raken. Het bekende Happy Meal van de fastfoodketen, gepromoot door de clown en waarbij kinderen speelgoed bij hun fastfoodmaaltijd krijgen, ligt momenteel ook onder vuur in de Verenigde Staten. Politici in San Francisco en New York willen het speelgoed bij de kindermaaltijd verbieden.


De beurswaarde van HTC, de Taiwanese producent van smartphones, is groter geworden dan die van Nokia. HTC heeft nu een beurswaarde van bijna 34 miljard dollar. De producten van het Taiwanese bedrijf werken vooral op Android, het besturingssysteem dat door Google werd ontwikkeld. HTC stak eerder ook al Research in Motion, producent van de Blackberry, voorbij. Het aandeel van het Taiwanese concern heeft dit jaar al een koerswinst van meer dan 30 procent geboekt. Nokia daarentegen kreeg heel wat analistenkritieken over zich heen als gevolg van het aanhoudende verlies van marktaandeel. HTC haalde in het eerste kwartaal een operationele winstmarge van 16 procent, meer dan het dubbele van Nokia.


Autofabrikant Spyker Cars wil zijn naam veranderen in Swedish Automobile. Dat blijkt uit een toelichting op de statutenwijziging die het Nederlandse bedrijf volgende maand aan de algemene aandeelhoudersvergadering zal voorleggen. De naamsverandering weerspiegelt het voornemen van het bedrijf om zich alleen nog te richten op de activiteiten van Saab. Dat Zweedse automerk werd begin vorig jaar door Spyker Cars overgenomen van General Motors. Spyker Cars verkocht het eigen sportwagenmerk Spyker eind februari aan de Russische investeerder Vladimir Antonov. Eerder al meldde Spyker een beursnotering in Stockholm te overwegen. Ook daar zou tijdens de aandeelhoudersvergadering op teruggekomen worden.


LG Chem, onderdeel van de Zuid-Koreaanse elektronicagigant LG, heeft de bouw van de naar eigen zeggen grootste fabriek ter wereld op het gebied van batterijen voor elektrische auto's afgerond. Het bedrijf denkt tegen tegen het midden van het decennium tot de grootste spelers ter wereld te behoren. De nieuwe fabriek in Ochang, ten zuiden van hoofdstad Seoul, heeft een capaciteit om voor ongeveer 100.000 elektrische voertuigen per jaar batterijen te produceren. De volgende twee jaar wil het bedrijf 1,31 miljard euro investeren in de bouw van nog twee accufabrieken. Eén daarvan moet komen in Zuid-Korea, terwijl een tweede in de Verenigde Staten zou worden gebouwd. Als deze fabrieken draaien, kan LG Chem batterijen leveren voor 350.000 elektrische wagens per jaar.


De Zweedse truckfabrikant Volvo heeft van de stad New York een order voor 180 autobussen ontvangen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De opdracht is afkomstig van MTA New York City Transit, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de metro en het busvervoer in New York. Het vervoersbedrijf heeft een vloot van 4.500 bussen. Dat is de grootste vloot van Noord-Amerika. De order bestaat uit negentig tourbussen voor forensenvervoer. Daarvan zal het eerste exemplaar in juli worden geleverd. Verder werden negentig harmonicabussen met een lengte van twaalf meter besteld. Die worden volgens Volvo in de eerste helft van volgend jaar geleverd.


Na twintig jaar is er een einde gekomen aan de beursnotering van de Nederlandse kabelproducent Draka uit Amsterdam. Het bedrijf werd eind vorig jaar het middelpunt van een biedingenstrijd tussen het Franse Nexans, het Italiaanse Prysmian en het Chinese Xinmao. Uiteindelijk werd Draka door Prysmian overgenomen. Voor Draka - fabrikant van kabels voor onder meer liften, windmolens en de automobielindustrie - biedt de overname een kans om de al jaren aanhoudende inkrimping op de kabelmarkt aan te pakken. Daardoor kwamen de resultaten van het bedrijf de voorbije jaren gevoelig onder druk te staan. Twee jaar geleden leed Draka ruim 18 miljoen euro verlies. Vorig jaar boekte het bedrijf door bezuinigingen een kleine nettowinst van 5 miljoen euro.


De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt haar basisrente van 1 procent tot 1,25 procent. Voor het eerst sinds de financiële crisis en de zware recessie die daarop volgde, verstrakt de Europese Centrale Bank haar monetair beleid. Daarmee komt een einde aan een lange periode van uitzonderlijk lage rente. Bovendien lijkt het erop dat er verdere renteverhogingen in de pijplijn zitten. Met de renteverhoging komt een einde aan een periode van drieëntwintig maanden van uitzonderlijk lage rente. De Europese Centrale Bank verlaagde bijna twee jaar geleden de basisrente tot de recordlaagte van 1 procent. Bij een lage basisrente is het goedkoper om geld te lenen. Met de verhoging van de basisrente wil men de ontsporing van de inflatie voorkomen.


Na Griekenland en Ierland wordt Portugal het derde land dat door Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van de financiële ondergang gered moet worden. De vraag om hulp was, zeker sinds de val van de Portugese regering, onvermijdelijk geworden. Dat heeft José Socrates, de ontslagnemende Portugese premier, gezegd. Tot op het allerlaatste ogenblik had de Portugese regering nog met klem ontkend dat tot die stap zou overgegaan moeten worden. Doordat Portugal een recordrente op een nieuwe staatslening moest betalen, was nochtans duidelijk geworden dat actie nodig was. Geraamd wordt dat Portugal een bedrag van 90 miljard euro steun zal moeten vragen.


De Spaanse regering verwacht dat de economie volgend jaar met 2,3 procent zal groeien. Eerder was nog een groei van 2,5 procent in het vooruitzicht gesteld. Voor het jaar daarop werd de verwachting van 2,7 procent naar 2,4 procent teruggeschroefd. De verwachtingen werden naar beneden bijgesteld omdat het herstel van de Spaanse economie nog altijd problematisch blijft. Elena Salgado, Spaans minister van economie, merkte op dat de groeiverwachtingen voor dit jaar gehandhaafd blijven op een stijging met 1,3 procent. De werkloosheidsgraad zou echter op 19,8 procent in plaats van 19,3 procent liggen. Nog volgens de verwachtingen zou de Spaanse werkloosheidsgraad - momenteel de hoogste in heel Europa - over drie jaar geleidelijk gedaald moeten zijn tot 16 procent.


Duizenden medewerkers van autobedrijf Saab, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, hebben vrijaf gekregen omdat in de fabriek in Trollhättan niet kan worden gemerkt. Er kon niet exact worden gezegd wanneer de productie zou heropgestart worden. Saab heeft ongeveer 3.400 mensen in dienst. De productie moest worden stopgezet omdat de leveranciers niet meer willen leveren tot de facturen opnieuw worden betaald. Saab zou vijftig belangrijke onderaannemers hebben, waarvan zeker vier grote bedrijven met leveringen zouden zijn gestopt. Er is wel een lening van de Europese Investeringsbank op komst. Ook zou de Russische investeerder Vladimir Antonov ongeveer 375 miljoen euro aan leningen voor Saab willen loskrijgen bij vijf grote Europese banken.


De Duitse groep Eckert & Ziegler trekt zijn vijandig bod op het Amerikaanse Theragenics in. Het Duitse bedrijf vindt het te duur om tegen de vijandige raad van bestuur van Theragenics te moeten opboksen. Eckert & Ziegler deed midden maart een niet-bindend bod op Theragenics, waarbij het Amerikaanse bedrijf gewaardeerd werd op 74 miljoen euro. Omdat onderhandelingen met de raad van bestuur tot tweemaal toe mislukten, stapte Eckert & Ziegler rechtstreeks naar de aandeelhouders. Het was de bedoeling om het bedrijf volledig in handen te krijgen. Nadat het Duitse bedrijf het bod had bekendgemaakt, stuurde de raad van bestuur van Theragenics echter een brief waarin stond dat het bod hun bedrijf zwaar onderwaardeerde en dat verdere discussie niet wenselijk waren.


De Britse winkelketen HMV heeft voor de derde keer in drie maanden gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten. De Britse onderneming merkte daarbij op dat de marktomstandigheden blijven tegenzitten. De keten, die ongeveer zevenhonderd winkels heeft in zeven landen, verwacht nu dat de winst zal uitkomen op 30 miljoen pond. Vorige maand ging HMV nog uit van een winst van bijna 45 miljoen pond. Sinds die laatste rapportage zijn de marktomstandigheden volgens het bedrijf echter moeilijk gebleven. De banken blijven de onderneming echter ondersteunen en hebben de keten een uitstel van twee maanden verleend. Waarnemers achten het echter niet onmogelijk dat de keten op een opsplitsing aan het afsturen is.


De Nederlandse maritieme groep Boskalis zal de volgend twee jaar ongeveer 1 miljard euro investeren. Met het oog op toekomstige groei van de vraag naar energie en een opleving van de wereldhandel gaat dat geld naar eigen zeggen vooral naar uitbreiding van de vloot. Onder meer zal het schip W.D. Fairway, dat vier jaar geleden na een aanvaring als een totaal verlies werd beschouwd, weer in de vaart nemen. Ook wordt er geïnvesteerd in een zogeheten megacutter en drie kleinere schepen. De onderneming uit Papendrecht ziet op de langere termijn vooral gunstige groeiperspectieven voor de diensten aan de energie-industrie en in de ontwikkeling van havens. In specifieke regio's is er bovendien een groeiende vraag naar landaanwinning en kustbescherming.


Meer Nieuws

Thursday, April 07, 2011

Kazakhstan wil uraniumvoorraad voor meer dan eeuw opbouwen

Kazakhstan wil zijn uranium-reserves met 50 procent opdrijven. Dat heeft Vladimir Shkolnik, hoofd van het Kazakse nucleaire agentschap Kazatomprom, gezegd. Daarmee zou Kazakhstan een voorraad voor meer dan een eeuw opbouwen. Op dit ogenblik heeft Kazakhstan een uraniumreserve van 1,7 miljoen ton, maar zou dat willen opdrijven tot 2,5 miljoen ton. Shkolnik maakte echter niet bekend wanneer de nieuwe doelstellingen zouden zijn bereikt.

Kazakhstan heeft op dit ogenblik meer dan 15 procent van de wereldwijde uranium-reserves. Het voorbije jaar produceerde het land 17.803 ton uranium. Het jaar voordien was Kazakhstan de grootste uraniumproducent van de wereld geworden, waarmee Canada naar de tweede plaats werd verwezen. Dit jaar heeft Kazakhstan een productie van 19.600 ton in het vooruitzicht gesteld, maar dat niveau zal volgens Shkolnik verder worden opgetrokken.

"Er wordt nu een productieniveau benaderd dat in het lange termijnprogramma was voorzien," merkte Shkolnik op tegenover de Russische krant The Moscow Times. "Hij ontkende echter dat de beslissing om de productie op te drijven verband hield met de nucleaire crisis in Japan. Het ongeval met de Japanse kerncentrale van Fukushima heeft de vrees doen rijzen dat de wereldwijde vraag naar uranium zou kunnen dalen." Shkolnik voegde er aan toe nog geen aanwijzingen ontvangen te hebben dat een aantal landen hun vraag naar uranium zouden terugschrijven.

Labels: ,

Percentage bierdrinkers onder Amerikanen daalt

Bier blijft de belangrijkste alcoholhoudende drank op de Amerikaanse markt. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Harris. Daarbij wordt echter opgemerkt dat de bierconsumptie blijft terugvallen. Het voorbije jaar gaf 63 procent van de Amerikaanse volwassenen aan bier te drinken. Het jaar voordien bedroeg dat nog echter 67 procent. Ook wordt er van een duidelijke genderkloof gesproken. Bij het mannelijk publiek zegt immers 75 procent bierdrinker te zijn, tegenover slechts 50 procent van de vrouwen.

De onderzoekers merken op dat 29 procent van de Amerikaanse volwassenen minstens één keer per week alcohol drinkt, waarbij 5 procent gewag gemaakt van een dagelijkse consumptie en 10 procent verscheidene keren per week alcohol consumeert. Daarnaast zegt 20 procent minstens één keer per week alcohol te drinken en 15 procent zegt een aantal keren per jaar alcohol-houdende dranken te consumeren. Er wordt aan toegevoegd dat 22 procent van de Amerikanen aangeeft nooit alcohol te drinken.

Harris merkt op dat 38 procent van de mannen toegeeft minstens één keer per week alcohol te drinken, tegenover slechts 21 procent bij de vrouwen. Er is volgens de onderzoekers ook sprake van een generatiekloof. Bij de echoboomers zegt 33 procent minstens één keer per week alcohol te consumeren, maar bij de senioren neemt dat af tot 26 procent. Bij de senioren zegt wel 11 procent dagelijks alcohol te drinken, tegenover slechts 5 procent bij de babyboomers en 4 procent bij de echoboomers en Generation X.

Labels: , ,

Herstel mozzarella-markt te danken aan Amerikaanse consument

Het voorbije jaar is er wereldwijd 2,5 miljard kilogram mozzarella-kaas verkocht. Dat is een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Proteus Research. Daardoor wordt de terugval door de economische crisis weggewerkt. De verkoop ligt nu ook hoger dan vier jaar geleden, voor het uitbreken van de crisis. De heropleving van de mozzarella-verkoop is volgens Proteus grotendeels te danken aan het herstel van de Amerikaanse economie.

"De Verenigde Staten vertegenwoordigen ongeveer tweederde van de wereldwijde mozzarella-productie en nagenoeg die hele voorraad is bestemd voor de binnenlandse markt, waarbij vooral gemikt wordt op de restaurant-sector en fastfood-ketens," aldus het webmagazine Foodnavigator.com. "Wanneer het restaurantbezoek in de Verenigde Staten het voorbije jaar een heropleving kende, had dat dan ook een grote impact op de wereldwijde omzet."

Er wordt aan toegevoegd dat in Europa nagenoeg een status-quo werd opgetekend. Proteus merkt echter op dat de situatie op de Europese markt gevoelig verschilt van land tot land, te wijten aan de zware economische en financiële problemen van sommige Europese regio's. Het rapport merkt op dat in Duitsland het voorbije jaar een goed herstel kon worden opgetekend, maar in landen zoals Italië en Spanje was de situatie heel wat minder positief.

Labels: ,

Slechts 2 procent marketeers werkt niet met sociale media

Sociale media worden door 93 procent van de marketeers ingezet. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau SocialMedia Examiner. Er wordt aan toegevoegd dat 90 procent van de ondervraagde marketeers aangeeft dat sociale media belangrijk zijn voor hun activiteiten. De onderzoekers merken ook op dat 49 procent van de marketeers minder dan één jaar ervaring heeft met sociale media, terwijl 39 procent er al één tot drie jaar mee werkt en 11 procent er al langer mee actief is. Slechts 2 procent heeft helemaal geen ervaring met sociale media.

De onderzoekers merken op dat in de btob-sector 52,6 procent van de marketeers meer dan één jaar ervaring heeft met sociale media, terwijl in de consumentensector slechts 46,2 procent over een gelijkaardige ervaring beschikt. Vorig jaar had slechts 31 procent van alle marketeers meer dan één jaar ervaring met sociale media. Dat aantal is nu echter gestegen tot 50 procent. Ook blijkt dat 58 procent van de marketeers minstens zes uur per week met sociale media werkt, terwijl 34 procent gewag maakt van minstens elf uur.

Volgens SocialMedia Examiner besteedt 15 procent van de marketeers zelfs meer dan twintig uur per week aan sociale media. Er wordt aan toegevoegd dat het gebruik van sociale media stijgt met de ervaring die met het platform is opgedaan. Daarbij wordt opgemerkt dat 63 procent van marketeers met minstens drie jaar ervaring gemiddeld meer dan tien uur per week aan sociale media besteden. Bij marketeers met één tot drie jaar ervaring is dat slechts 41 procent.

Labels: ,

Internationale autosportfederatie wil contract met Formule Eén herzien

De Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) heeft de intentie om zijn commerciële overeenkomst met de Formule Eén te heronderhandelen. Dat heeft Jean Todt, voorzitter van de autosport-federatie, gezegd. De huidige overeenkomst werd nog afgesloten door Max Mosley, de voorganger van Todt. Onder Mosley had de autosportfederatie tien jaar geleden een overeenkomst gesloten met SLEC Holdings van Bernie Ecclestone over de commercialisering en de uitzendrechten van de Formule Eén. Dat contract heeft nog een looptijd van honderd jaar.

"Dat contract vormt volgens Jean Todt, gewezen chief executive van Ferrari, echter geen juiste weerspiegeling van de plaats van de Formule Eén in de hedendaagse wereld." Ecclestone betaalde amper 312 miljoen dollar voor het honderdjarig contract, dat daarmee één van de goedkoopste overeenkomsten uit de sportmarketing wordt genoemd. Zelf verkocht Ecclestone 75 procent van zijn activiteiten voor een meervoud van dat bedrag aan CVC Capital Partners.

"Het moet duidelijk zijn dat de tijden en technologieën zijn veranderd sinds het contract werd getekend," merkte Jean Todt op tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. "Destijds had men niet alle gesofisticeerde elektronica die de televisiekijker vandaag ter beschikking heeft. Maar al die technologieën hebben ook een kostprijs. Daar moet rekening mee gehouden worden en er moet voor gezorgd worden dat de autosportfederatie correct wordt vergoed."

Labels: ,

Japanse voedingsmarkt zal nog meer op import moeten steunen

De Japanse regering zal mogelijk gedwongen worden om zijn strategie rond voedselveiligheid helemaal te herzien wanneer de gevolgen van de aardbeving, tsunami en nucleaire ramp van de voorbije maand duidelijker worden. Dat zegt Jean-Yves Chow, analist bij Rabobank. Hij verwacht dat de import van voedingsproducten door de rampen nog gevoelig zal stijgen. Op dit ogenblik wordt slechts 40 procent van de totale Japanse voedselconsumptie in eigen land geproduceerd. Dat is het laagste niveau van alle ontwikkelde landen.

"De Japanse regering was voor de ramp begonnen met een campagne die de bevolking moest aanzetten om meer binnenlandse voedingsproducten te gebruiken en vaker terug te grijpen naar traditionele voeding als alternatief voor de duurdere import," merkt het webmagazine Foodnavigator.com op. "Volgens Jean-Yves Chow zullen de bezorgdheid voor de voedselveiligheid en tekorten er in praktijk voor zorgen dat de export zal afnemen en er meer producten zullen moeten worden ingevoerd."

"De ramp zal waarschijnlijk een domino-effect veroorzaken, wat zal leiden tot een grotere import van handelspartners, zoals de Verenigde Staten, Australië en China," merkt Chow op. "De problemen met de kerncentrale van Fukushima hebben de bezorgdheid over de voedselveiligheid nog doen toenemen, terwijl de zelfvoorziening van de Japanse voedingsmarkt al bijzonder laag is. Bovendien wordt in het buitenland strikter gekeken naar Japanse voedingsproducten, uit angst voor een contaminatie door nucleaire straling."

Labels: ,

Russische evenementen voeren concurrentie voor sponsors

De groeiende status van Rusland als organisator van grote sportevenementen, heeft de concurrentie voor het aantrekken van commerciële partners complexer gemaakt. Dat zegt Dmitry Chernyshenko, voorzitter van de organisator van de Olympische winterspelen in Sochi over drie jaar. Naast de Olympische winterspelen organiseert Rusland de volgende jaren onder meer ook het wereldkampioenschap voetbal over zeven jaar, terwijl in Sochi over drie jaar ook de allereerste Russische manche van de Formule Eén wordt georganiseerd.

Er is volgens Chernyshenko voor de Olympische winterspelen al een commerciële omzet van 1,1 miljard dollar gegarandeerd. Verwacht wordt dat dit bedrag nog verder zal stijgen tot 1,3 miljard dollar, maar Chernyshenko gaf wel toe dat de organisatoren er niet in geslaagd zijn om een overeenkomst te sluiten met Alrosa, de grootste diamantproducent van Rusland. Alrosa gaf immers te kennen de voorkeur te geven aan het wereldkampioenschap voetbal, dat volgens de diamantproducent meer mogelijkheden zou kunnen bieden.

"Hoe meer grote evenementen Rusland organiseert, hoe groter de concurrentie wordt," merkte Chernyshenko op tegenover het webmagazine Sportbusiness.com. "De concurrentiële omgeving is veel moeilijker geworden." Anderzijds stelde hij dat de Formule Eén de voorbereiding van de Olympische spelen niet in het gedrang zal brengen. Er zijn volgens Chernyshenko in tegendeel een aantal synergiemogelijkheden, waarbij de Formule Eén gebruik zou kunnen maken van de infrastructuur die voor de Olympische spelen werd ontwikkeld.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De groeiende vraag naar fossiele brandstoffen om energie op te wekken, overschaduwt de vooruitgang die wordt geboekt bij het opwekken van alternatieve energie. Dit staat in een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Volgens het rapport moeten de regeringen meer inspanningen leveren om te voorkomen dat de klimaatdoelstellingen steeds verder buiten bereik komen. De voorbije tien jaar is de capaciteit aan zonne-energie gevoelig toegenomen en die aan windenergie is zelfs vertienvoudigd. Toch moet het gebruik van alternatieve energie in de komende tien jaar volgens het rapport nog eens verdubbelen om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Tegelijkertijd moeten andere maatregelen worden getroffen om de inzet van steenkool, olie en gas te verminderen


Astrid Lindgren, haar geboortestreek Smaland en haar creatie Pippi Langkous komen op het veelgebruikte biljet van twintig Zweedse kronen, dat ongeveer 2,20 euro waard is. Dat heeft Riksbanken, de Zweedse nationale bank, bekend gemaakt. De Riksbanken vervangt de volgende vier jaar bijna alle biljetten en muntstukken. De voorbije periode werd onderhandeld over de bekende Zweedse figuren die op de biljetten zouden komen. Volgens een woordvoerder van de bank zijn er zeshonderd voorstellen gedaan. Uiteindelijk werd gekozen voor gewezen secretaris-generaal van de Verenigde Naties Dag Hammerskjöld, operazangeres Birgit Nilsson, cineast Ingmar Bergman, actrice Greta Garbo, troubadour Evert Taube en schrijfster Astrid Lindgren.


Het beursbedrijf NYSE Euronext is niet van plan om een bod te doen op zijn Amerikaanse concurrent Nasdaq OMX. Dit heeft een bron dichtbij het Amerikaans-Europese beursbedrijf gezegd. Eerder hadden media bericht dat NYSE Euronext een bod op Nasdaq OMX zou overwegen. Nasdaq OMX deed onlangs samen met de Amerikaanse derivatenbeurs Intercontinental Exchange (ICE) zelf een bod op NYSE Euronext. Dit bod was weer een reactie op het plan van NYSE Euronext om samen te gaan met het Duitse beursbedrijf Deutsche Börse. De bron zei dat een combinatie met Nasdaq OMX zou stuiten op mededingingsbezwaren. Bovendien zou het leiden tot groot banenverlies in New York en waarde vernietigen voor NYSE Euronext.


Het overnameverbod dat de Europese Commissie heeft opgelegd aan ABN Amro, zal maximaal vijf jaar gelden. Dat heeft de Nederlandse bank gemeld. De Europese Commissie heeft definitief toestemming gegeven voor de steun die de Nederlandse overheid aan ABN Amro heeft gegeven. Daarbij werd een aantal beperkingen opgelegd. Niet alleen mag ABN Amrro geen andere bedrijven overnemen, ook mag de bank niet prijsvechten en niet adverteren met het feit dat de overheid de eigenaar is. De meeste maatregelen zijn voor de duur van drie jaar opgelegd. Het overnameverbod kan echter met twee jaar worden verlengd. Dat zal gebeuren als de staat over drie jaar nog steeds de meerderheidsaandeelhouder van ABN Amro is.


De Amerikaanse Federal Trade Commission overweegt een antitrustonderzoek naar Google. Er wordt echter nog afgewacht of het Amerikaanse ministerie van justitie de overname van vliegdataleverancier ITA door Google zal aanvechten. Het Amerikaanse ministerie van justitie onderzoekt of Google zijn dominante positie in de brede zoekmarkt nu ook gaat gebruiken om de concurrentie uit te schakelen in verticale zoekmarkten. Een dergelijke verticale zoekmarkt is die van vlieginformatie. Een beslissing zou binnenkort worden verwacht. Daarna zal de Federal Trade Commission beslist worden of er ook een eigen onderzoek zal worden opgestart.


Het proces tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die verdacht wordt van seks met minderjarige meisjes, is in Milaan van start gegaan, maar al na zeven minuten verdaagd tot eind mei. Berlusconi zelf woonde de rechtszitting niet bij, omdat hij in Rome moest zijn voor een kabinetsvergadering over Libië. Op de zitting werden slechts enkele formaliteiten behandeld. Berlusconi staat tevens terecht voor machtsmisbruik. Nadat hij het destijds zeventienjarige Marokkaanse meisje Ruby Rubacuori, wier echter naam Karima el-Mahroug is, zou hebben betaald voor seks zou hij zijn politieke invloed hebben aangewend om de zaak in de doofpot te stoppen. De nu achttienjarige Rubacuori ontkent overigens dat zij op feestjes van de premier seks met hem heeft gehad.


Andreï Borodin, de topman van de Bank van Moskou, is volgens een aantal bronnen naar Londen gevlucht na de start van een onderzoek wegens oplichting. Het dossier draait rond een verdachte lening van twee jaar geleden. Toen werd een bedrag van ongeveer 13 miljard roebel aan het vastgoedbedrijf Premier Estate geleend. Dat komt overeen met een bedrag van 323 miljoen euro. Premier Estate werd echter pas kort voor de transfer van het geld opgericht. Het bedrijf kocht een terrein van 58 hectare in de Russische hoofdstad. Bovendien is Premier Estate een onderdeel van de holding van de Russische miljardair Elena Batourina, de echtgenote van de gewezen Russische burgemeester Joeri Loezjkov. De Bank van Moskou is in handen van de stad.


Commerzbank, de tweede grootste bank van Duitsland, voert een belangrijke kapitaalverhoging door om de ontvangen staatshulp voor een groot deel terug te betalen. Van de 16,2 miljard euro hulp van het Duitse reddingsfonds Soffin wil de bank tegen juni een pakket van 14,3 miljard euro terugbetalen. Ten laatste over drie jaar wil Commerzbank de hulp volledig hebben terugbetaald. De bank plant ook naar eigen zeggen volgend jaar opnieuw een dividend uit te betalen. Om de miljardensommen voor de terugbetaling bijeen te krijgen, plant de bank in mei een kapitaalverhoging van 11 miljard euo. Daarvan wil de bank 8,25 miljard euro op de kapitaalmarkt inzamelen, terwijl 2,75 miljard euro hulp van Soffin in Commerzbank-aandelen zou worden ingewisseld.


Het chemiebedrijf Monsanto heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1 miljard dollar. Dat is een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 6 procent tot 4,1 miljard dollar, dankzij de stijgende verkoop van zaden en herbiciden. Door de hoge prijzen voor onder meer katoen en maïs zullen Amerikaanse landbouwers dit jaar hoogstwaarschijnlijk recordwinsten boeken. Om ten volle van de prijshausse te profiteren nemen ze meer gronden in gebruik. Dat betekent meteen ook dat Monsanto meer van zijn zaden kan verkopen.
Positief voor Monsanto is nog dat de verkoop van herbiciden opnieuw de hoogte inging, nadat de introductie van generische en dus goedkopere alternatieven de omzet onder druk had gezet.


De Japanse elektriciteitsmaatschappij Tokyo Electric Power (Tepco) is er in geslaagd de uitstroom van hoog radioactief water uit de kerncentrale van Fukushima te stoppen. Ingenieurs hebben het lek, waarlangs besmet water in zee stroomde, gedicht met waterglas. Nadat het lek was ontdekt, werden diverse technieken uitgeprobeerd om het probleem op te lossen, onder meer met polymeren, zagemeel, kranten en beton, maar dat leverde geen succes op. Pas nadat 6.000 liter natriumsilicaat werd geïnjecteerd in de grond rond het reservoir waaruit hoog radioactief lekte, kon het lek worden gedicht. Natriumsilicaat, algemeen bekend als waterglas, is een chemische verbinding die onder meer wordt gebruikt in lijmen en bindmiddelen, als houtbeschermingsmiddel en als verharder.


Cesare Geronzi, voorzitter van de Italiaanse verzekeraar Generali, is opgestapt nadat tegen hem een motie van wantrouwen was gestemd. Die motie zou volgens een bron zijn goedgekeurd door een ruime meerderheid van de raad van bestuur van Generali, de grootste verzekeraar van Italië. De bestuurders zouden Geronzi een incorrect beleid verwijten. Geronzi is in Italië een invloedrijk figuur, maar tegelijk ook controversieel persoon. Hij kan genieten van politieke steun en werd in april vorig jaar verkozen als opvolger van de Fransman Antoine Bernheim. Maar tussen Geronzi en Giovanni Perissinotto, de algemeen directeur van Generali, botert het niet. Geronzi kwam onder meer onder vuur omdat hij in februari andere strategische richtlijnen publiceerde dan afgesproken.


De problemen bij autofabrikant Saab, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, duren voort. Dat is te wijten aan het feit dat de toeleveranciers niet meer kunnen betaald worden, waarop de leveringen zijn gestopt en de productie wegens een tekort aan onderdelen moest worden onderbroken. Mogelijk pas volgende week wordt de productie bij Saab opnieuw gestart, als het autobedrijf beschikt over nieuw geld. Waarschijnlijk krijgt Saab volgende week een nieuwe lening van de Europese Investeringsbank. De Zweedse rijksdienst Riksgälden heeft daarvoor al de essentiële staatsgaranties had afgegeven. De leningen van bij elkaar meer dan 220 miljoen euro zijn gebonden aan strenge voorwaarden en rente.


Mijnbouwgroep Rio Tinto is erin geslaagd om meer dan 47 procent in handen te krijgen van het Zuid-Afrikaanse mijnbedrijf Riversdale. Zoals eerder werd aangegeven, zet de Brits-Australische groep het bod nu door aan een verhoogde prijs van in totaal 2,8 miljard euro. In totaal heeft Rio Tinto nu 49,49 procent van de aandelen van Riversdale in handen. De andere grote aandeelhouders van het mijnbedrijf, het Indiase Tata Steel en het Braziliaanse CSN, hebben vastgehouden aan hun gezamenlijk belang van 47 procent. Het verhoogde bod geldt voor de aandeelhouders van Riversdale die nu ingaan op het voorstel, maar ook voor partijen die eerder al met de overname hadden ingestemd.


De Duitse autoproducent Daimler en de Britse motorenproducent Rolls-Royce hebben een bod van 3,2 miljard euro gelanceerd op het Duitse bedrijf Tognum, producent van industriële motoren. Tognum, een voormalige dochter van Daimler, is na Caterpillar de grootste producent van dieselmotoren voor de scheepvaart, energiesector en defensie. Daimler en Rolls-Royce hadden hun intenties om Tognum over te nemen al begin maart bekendgemaakt. Tognum gaf toen echter te kennen dat het bod te laag was. Daimler en Rolls-Royce zijn geïnteresseerd in Tognum omdat ze een groeiende vraag uit de opkomende economieën verwachten naar zware machines. Daimler heeft op dit ogenblik nog een belang van 28,4 procent in Tognum, waarmee eventuele tegenbiedingen kunnen worden geblokkeerd.


Portugal heeft meer dan 1 miljard euro opgehaald met staatspapier met korte looptijd. Er was een duidelijke vraag, maar Portugal moest wel meer rente betalen dan een maand eerder, nu heel wat investeerders financieringsproblemen voor Portugal vrezen. In totaal haalde Portugal 1,005 miljard euro op met obligaties met looptijd van zes en twaalf maanden. Oorspronkelijk was gemikt op een bedrag tussen 750 miljoen euro en 1 miljard euro. De interest die Portugal moet betalen bedraagt 5,902 procent voor staatspapier met looptijd van twaalf maanden, waar dat voor een gelijkaardige uitgifte midden maart nog 4,331 procent was. Bij het staatspapier met een looptijd van zes maanden steeg van 2,984 procent naar 5,117 procent.


Meer Nieuws

Wednesday, April 06, 2011

Brits onderzoek stelt efficiëntie windenergie in vraag

Windturbine-parken zijn veel minder efficiënt dan wordt beweerd. In meer dan één derde van de tijd draaien deze parken op minder dan 10 procent van hun maximale capaciteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Britse bureau Stuart Young Consulting bij Britse windparken in opdracht van de natuurorganisatie John Muir Trust. Er wordt aan toegevoegd dat de energieproductie tijdens periodes van grote vraag op een laag niveau blijven. De sector van de windenergie zegt echter geen vertrouwen te hebben in de resultaten van het onderzoek.

In het rapport wordt aangevoerd dat windturbines niet kunnen worden beschouwd als een interessante energiebron. Er wordt opgemerkt dat de energiesector aanvoert dat windturbines gemiddeld ongeveer 30 procent van hun maximale capaciteit opleveren. "Uit het onderzoek is echter gebleken dat de turbines in meer dan de helft van de tijd minder dan 20 procent van hun capaciteit leveren en in één derde van de tijd ligt de efficiëntie zelfs onder de 10 procent," merkt Stuart Young Consulting op.

De onderzoekers voegen er aan toe dat men constant wordt geconfronteerd met periodes van lage windsnelheden. "Tijdens de vier grootste periodes van een piekvraag bleek de productie amper tussen 2,51 procent en 5,51 procent van de totale capaciteit te bedragen," wordt er aan toegevoegd. "De wind gedraagt zich heel anders dan wordt afgeleid uit gemiddelde windkracht en snelheidsrecords. Het is duidelijk dat windkracht geen betrouwbare vorm van energieproductie kan worden bestempeld."

Jenny Hogan, beleidsdirecteur bij Scottish Renewables, merkt echter op dat geen enkele vorm van elektriciteit de hele tijd de maximale capaciteit benut. Hogan voegt er aan toe dat het onderzoek duidelijk is vertrokken vanuit een oppositie tegen windenergie.

Labels: ,

Maatregelen nodig om bedreigde mediterrane bosgebieden te beschermen

Het Forest Department van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties heeft een initiatief opgestart om de bedreigingen voor de bosgebieden in het mediterrane gebied te bestrijden. Elk jaar worden in het gebied ruim één miljoen hectaren bossen vernietigd door branden. De kostprijs van de incidenten wordt geraamd op ongeveer 1 miljard euro per jaar. Het nieuwe initiatief brengt wetenschappers, beleidsvoerders, landeigenaars en landbouwers samen om oplossingen uit te werken voor het probleem.

"De mediterrane bosgebieden werden de voorbije honderd jaar geconfronteerd met een aantal socio-economische uitdagingen," merkt Eduardo Rojas, assistent directeur-generaal van het Forestry Department op. "Daarbovenop is er nu de uitdaging van de klimaatverandering, die met stijgende temperaturen en een afnemende regenval voor het mediterrane gebied grote gevolgen zou kunnen hebben." De Food and Agriculture Organization waarschuwt dat de regio bedreigd wordt met een grotere frequenties aan droogtes en hittegolven.

Die problemen dreigen volgens het Forest Department te leiden tot grootschalige bosbranden en een grotere waterschaarste, wat een belangrijke impact zou kunnen hebben op de landelijke en stedelijke bevolking van de regio. Bosgebieden vertegenwoordigen ongeveer 8,5 procent van de totale oppervlakte van het mediterrane bekken, maar worden bedreigd door een grotere vraag naar landbouwgronden, toerisme en verstedelijking. Een groot gedeelte van die bosgebieden is privébezit en het gebrek aan landmanagement verhoogt de risico's op grote branden.

Labels: , ,

Tieners en lagere inkomens gevoeligst voor gokverslaving

Gokverslaving is bij de Amerikaanse bevolking meer verspreid dan afhankelijkheid van alcohol. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Research Institute on Addictions aan de University of Buffalo. De resultaten van het onderzoek spreken volgens de wetenschappers de algemene overtuiging tegen dat problematisch gokken een zeldzaam fenomeen blijft. Er wordt opgemerkt dat vooral jongeren en lagere inkomensklasse bovengemiddeld vatbaar blijken te zijn voor de problematiek.

"Gokken en gokverslavingen kent tijdens de tienerjaren een groei en bereikt een hoogtepunt bij twintigers en dertigers en neemt uiteindelijk af bij zeventigplussers," merken de onderzoekers op. "Ook is gebleken dat frequent gokken bij mannen twee keer zo hoog ligt dan bij vrouwen. Bij de mannelijke bevolking moet 28 procent als een frequent gokker worden bestempeld, terwijl dat bij vrouwen slechts 28 procent is. Bovendien ligt het hoogtepunt van gokken bij mannen in de latere tienerjaren, terwijl dat bij vrouwen pas op een latere leeftijd wordt opgetekend."

Er wordt aan toegevoegd dat blanke Amerikanen meer blijken te gokken dat Afro-Amerikanen of Aziatische Amerikanen. Het niveau van frequent gokken ligt echter het hoogst bij Afro-Amerikanen en Indiaanse Amerikanen. Ook stellen de onderzoekers dat de niveaus van frequent gokken en probleemgokken toenemen naarmate de sociaal-economische status daalt. Bij het opklimmen van de sociaal-economische ladder blijkt het gokgedrag ook af te nemen.

Labels:

Besproeien wolken is een delicate klimaatoperatie

Het besproeien van wolken met zeewater, dat bestempeld werd als een mogelijke ingreep om de klimaatverandering te bestrijden, zou mogelijk contraproductief kunnen werken. Dat is de conclusie van een rapport van de European Geosciences Union. Daarbij wordt opgemerkt dat het gebruik van druppels met de verkeerde grootte uiteindelijk zou kunnen leiden tot een opwarming in plaats van afkoeling van de aarde. Eén van de ontwikkelaars van de technologie merkt echter op dat gegarandeerd kan worden dat de druppels de geschikte grootte hebben.

Het besproeien met zeewater zou volgens de theorie de wolken witter kunnen maken, waardoor ze meer zonne-energie naar de ruimte zouden kunnen reflecteren, waardoor de aarde zou kunnen afkoelen. De theorie werd twintig jaar ontwikkeld door John Latham, die op dit ogenblik aan de slag is bij de University Corporation for Atmospheric Research in de Verenigde Staten. Kari Alterskjaer, onderzoeker aan de University of Oslo, merkte echter op dat computermodellen hebben uitgewezen dat zeventig keer meer zout zou moeten worden gebruikt dan oorspronkelijk werd voorzien.

Bovendien merkte ze op dat een verkeerde grootte van de gebruikte waterdruppels het effect zouden kunnen omkeren en de dekking van de wolken zouden kunnen doen afnemen in plaats van te versterken, waardoor de opwarming van de aarde nog zou worden gestimuleerd in plaats van afgeremd. De verdedigers van de technologie merkten echter op dat er systemen bestaan om de exacte omvang van de waterdruppels te bepalen. De technologie vormt één van de strategieën om tijd te winnen, totdat de wereldwijde economie naar een duurzaam systeem zou zijn overgeschakeld.

Labels:

Milton Keynes traagste mobiele stad van Groot-Brittannië

De stad Milton Keynes, die tijdens de tweede wereldoorlog onderdak bood aan een cruciaal militair technologisch centrum, heeft de traagste mobiele verbinding van heel Groot-Brittannië. Dat is de conclusie van een onderzoek van de gespecialiseerde vergelijkingssite Top10.com. Vastgesteld werd dat het mobiele breedband in Milton Keynes slechts een snelheid haalt van 1,73 megabits per seconde. De onderzoekers merken op dat het met die snelheid tien seconden duurt om een webpagina te downloaden.

Het downloaden van een applicatie zoals het game Angry Birds zou in Milton Keynes twee minuten duren. Het mobiele breedband in Milton Keynes is slechts half zo snel dan in Peterborough, die zich met een snelheid van 3,6 megabits per seconde de snelste mobiele stad van Groot-Brittannië kroont. In Milton Keynes bevindt zich nochtans Bletchey Park, waar computerdeskundigen tijdens de tweede wereldoorlog de beruchte Duitse Enigma-code wisten te ontcijferen. Milton Keynes ligt ook ongeveer halverwege tussen Oxford en Cambridge.

Ook Leicester (2,01 megabits), Huddersfield (2,17 megabits), Cardiff (2,18 megabits) en Liverpool (2,21 megabits) lieten relatief lage snelheden optekenen. Bij de tien traagste mobiele steden staan ook Blackburn, Hull en Birmingham. Na Peterborough zijn Carlisle (3,5 megabits), Eastbourne (3,47 megabits) en Stoke (3,35 megabits) de snelste mobiele steden van Groot-Brittannië. Ook York, Dundee, Derby en Reading behoren tot de top tien. De onderzoekers merken op dat de Britse overheid nog veel inspanningen moeten doen om een algemene mobiele snelheid uit te bouwen.

Labels: , ,

Digitale versie 'From Here to Eternity' ongecensureerd

Een originele versie van het boek 'From Here to Eternity' wordt digitaal heruitgegeven, waarbij eerder gecensureerde verwijzingen naar homoseksualiteit opnieuw in de tekst werden opgenomen. De erfgenamen van auteur James Jones hebben daarover een overeenkomst gesloten met het ebook-bedrijf Open Road. De nieuwe editie omvat twee scènes met homoseksuele content. Het boek van James Jones kwam in 1951 op de markt. Twee jaar later werd het een eerste keer verfilmd.

Het boek vertelt het verhaal van Amerikaanse soldaten die in Hawaii gelegerd zijn in de periode voor de aanval op de marinebasis Pearl Harbor. In de nieuwe versie van het boek wordt onder meer een scène opgenomen waarin soldaat Angelo Maggio, die in de oorspronkelijke film werd vertolkt door Frank Sinatra, bekent dat hij werd betaald om orale seks te hebben met een andere man. Een tweede scène behandelt een militair onderzoek naar mogelijke homoseksuele activiteiten.

De jongste versie omvat ook een taalgebruik dat Scribner, de originele uitgever van het boek, te extreem vond. James Jones, die voor de tweede wereldoorlog in Hawaii was gelegerd en deelnam aan de slag om Guadalcanal, maakte bezwaar tegen de censuur, maar legde zich uiteindelijk neer bij de beslissing van de uitgever, die vreesde dat het boek anders niet door de censuur zou raken. Open Road publiceert ook zes andere werken van James Jones, waaronder 'To the End of the War', dat nooit eerder werd uitgegeven.

Labels: , , ,

Oude Egyptenaren werden geplaagd door hartziektes

Hartziektes worden vaak in verband gebracht met de levensstijl van de moderne tijd, maar ook de oude Egyptenaren werden er door getroffen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of California. De onderzoekers merken op dat uit een radiologisch onderzoek van mummies is gebleken dat een Egyptische prinses 3.550 jaar geleden overleed aan de gevolgen van een hartaandoening. De prinses werd iets ouder dan veertig jaar.

De onderzoekers voegen er aan toe dat de prinses geen alleenstaand geval was. Ongeveer 45 procent van drieënveertig andere mummies bleken eveneens sporen van een vaatziekte te vertonen. "Algemeen wordt verondersteld dat hartziektes de consequenties zijn van de moderne levensstijl, vooral omdat er in ontwikkelingslanden steeds meer diagnoses worden gesteld naarmate ze een westerse levensstijl aannemen," merkt onderzoeksleider Gregory Thomas, op.

"De gegevens van het onderzoek wijzen op een ontbrekende link in het inzicht in hartziektes," merkt Thomas nog op. "Het geeft ook aan dat de moderne mens misschien niet zo heel veel verdient dan zijn oude voorvaderen." Het onderzoek van de mummies liet de onderzoekers naar eigen zeggen niet toe om een exacte doodsoorzaak te achterhalen, maar er wordt wel geweren naar oude Egyptische geschriften, waar vaak symptomen werden gemeld die zouden kunnen verwijzen naar de borstpijn die met een hartaanval gepaard gaat.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Tony Hayward, de voormalige topman van het Britse olieconcern British Petroleum, zou zich volgens een aantal bronnen opmaken voor een terugkeer naar de zakenwereld. Hayward zou plannen koesteren om een energiefonds op te starten, maar zou ook gesprekken voeren met grondstoffenhandelaar Glencore, die hem mogelijk zou willen inschakelen als onafhankelijk directeur indien het bedrijf naar de beurs zou trekken. Hayward moest vorig jaar bij British Petroleum vertrekken omdat hij de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico niet goed zou hebben aangepakt. Hij werd toen ook betrapt op een aantal ongelukkige uitspraken en pogingen om de gevolgen van de milieuramp te relativeren.


De Amerikaanse chipproducent Texas Instruments neemt zijn sectorgenoot National Semiconductor over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,5 miljard dollar. De raden van bestuur van beide chipmakers hebben de overname al goedgekeurd. Nu moeten de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten nog hun toestemming geven. Die mededingingsautoriteiten zullen de overname ongetwijfeld nauwkeurig bestuderen. Het gaat immers om twee reuzen uit de sector. Onder meer is Texas Instruments marktleider bij analoge chips, die zowat in alle toepassing worden gebruikt, gaande van mobiele telefoons, computers en televisietoestellen tot wasmachines. Het is de bedoeling de overname binnen zes tot negen maanden af te ronden.


Het fusieproject tussen de beurs van Singapore (SGX) en die van Australië (ASX) is volgens de Australische regering in strijd met het nationaal belang. Dat heeft de Australian Stock Exchange bekend gemaakt. De uitbater van de beurs van Singapore lanceerde in oktober vorig jaar een bod van 8,4 miljard Australische dollar op de Australische beurs. Dat komt overeen met een bedrag van bijna 6 miljard euro. Het bod stuitte op verzet van heel wat Australische politici, die nationale belangen aanhaalden. Verscheidene beurzen wereldwijd zijn momenteel aan het fuseren. Onder meer is er een overnamestrijd in de maak rond NYSE Euronext. Ook de beurzen van Londen en Toronto fuseren en in Japan werken de twee belangrijkste beursbedrijven aan een samensmelting.


Het Duitse automerk Daimler verwacht dit jaar een nieuw verkooprecord te behalen. Dat zou in belangrijke mate te danken zijn aan de Chinese markt. Het Duitse merk verkocht tijdens het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd 280.552 exemplaren. Dat is een stijging met bijna 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In China steeg de verkoop met 78 procent tot 42.880 exemplaren. Het succes op een groot aantal markten en de introductie van verscheidene nieuwe producten laten volgens Joachim Schmidt, verkoopdirecteur bij Daimler, toe dat het bedrijf voor het hele jaar nieuwe recordcijfers in het vooruitzicht stelt, onder meer dankzij de lancering van een nieuwe cabrio en de vernieuwde C-klasse.


Het Hooggerechtshof in Bangladesh heeft het hoger beroep van nobelprijswinnaar Muhammad Yunus tegen zijn ontslag bij de Grameen Bank voor microkredieten afgewezen. De centrale bank ontsloeg de 70-jarige oprichter van de bank voor microkredieten begin maart omdat hij te oud zou zijn. Yunus negeerde het ontslag en ging gewoon weer aan het werk. Tegelijk vocht hij zijn ontslag bij de rechter aan. De pensioenleeftijd voor bankdirecteuren in Bangladesh is zestig jaar. Volgens de centrale bank had Yunus zijn termijn zelf onrechtmatig verlengd. Critici denken dat het ontslag politiek gemotiveerd is omdat Yunus te veel kritiek zou hebben op de regering. Yunus kreeg voor zijn pionierswerk rond microkredieten vijf jaar geleden de nobelprijs voor de vrede.


Moody's Investors Service heeft het kredietwaaardigheidsoordeel van Portugal verder verlaagd richting de gevreesde junkstatus en houdt rekening met een verdere afwaardering, vanwege groeiende risico's dat de autoriteiten niet in staat zijn de gestelde bezuinigingsdoelen te realiseren. De verlaging, die volgt op vergelijkbare maatregelen van andere kredietbeoordelaars, komt terwijl de leenkosten voor Portugal zijn opgelopen tot onhoudbaar hoge niveaus nadat premier Jose Socrates zijn ontslag indiende vanwege de afwijzing van zijn bezuinigingsplannen. De maatregel van Moody's werd vooral ingegeven door de groeiende politieke, budgettaire en economische onzekerheden, waarmee de risico's toenemen dat de overheid niet in staat zal zijn de gestelde bezuinigingsdoelstellingen te halen.


De economische groei in de zeven grootste industrielanden lag begin dit jaar hoger dan verwacht, met uitzondering van Japan, waar een zware aardbeving en tsunami heel wat schade aanrichtten. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De instelling beschouwt de hoge inflatie wel als een bedreiging, terwijl de openbare financiën nog altijd zorgwekkend worden genoemd. Ook de volgende maanden zou de groei nog stevig blijven. In de Verenigde Staten en Italië zou er een versnelling optreden, terwijl Duitsland, Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië waarschijnlijk een lichte groeivertraging zullen kennen. De Oeso trekt de groeiprognose voor de betrokken landen voor de eerste helft van het jaar op tot ongeveer 3 procent.


De productie bij de Zweedse autobouwer Saab, dochter van het Nederlandse Spyker Cars, is opnieuw stilgevallen. Dat heeft Saab bekend gemaakt. Het bedrijf heeft weer te maken met leveringsproblemen. Saab zei in onderhandeling te zijn met leveranciers. Vorige week viel de productie ook al enkele malen stil nadat leveranciers de levering aan Saab hadden gestaakt. Er zou sprake zijn van onbetaalde rekeningen. Saab zegt inspanningen te leveren om tot wederzijdse overeenstemming te komen. Vier of vijf leveranciers zouden volgens de Zweedse sector van toeleveringsbedrijven niet meer leveren aan Spyker. Victor Muller, topman van Spyker Cars, zei dat het bedrijf rekent op meer onderbrekingen van de productie.


China heeft de rente voor de tweede keer dit jaar verhoogd om de hoge inflatie tegen te gaan. Het belangrijkste rentetarief gaat met 25 basispunten omhoog tot 6,31 procent. Eind vorig jaar ging de rente in China al twee keer omhoog en in februari werd de rente eveneens verhoogd. Ook werden de kapitaaleisen voor Chinese banken meerdere malen aangescherpt. Dat zou de kredietverstrekking in toom moeten houden, waardoor de prijzen niet te hard stijgen. De inflatie in China kwam in februari uit op 4,9 procent. De Chinese overheid mikt voor dit jaar op een inflatie van ongeveer 4 procent. Het besluit op zichzelf was wel verwacht, maar analisten vinden het tijdstip verrassend. Er was gerekend op mei of juni, wanneer de inflatie significant zou kunnen toenemen.


De Deense brouwer Carlsberg heeft aangekondigd dat het zijn hoofdmerk wil herpositioneren, onder meer met een nieuwe slogan en aanzienlijke investeringen. Daarmee wil de brouwer de winst op zijn belangrijkste merk tegen het midden van het decennium verdubbelen. De Deense groep is van oordeel dat de resultaten van het merk Carlsberg niet in lijn liggen met de naamsbekendheid van het bier. Daarom worden een nieuwe slogan en een gemoderniseerde visuele identiteit aangekondigd, gekoppeld aan een publiciteitscampagne op televisie, uitgebreide distributiekanalen en een nieuwe verpakking in ongeveer 140 landen. Om het hoofd te bieden aan de stagnerende vraag in West-Europa, richtte Carlsberg zich de laatste jaren vooral op Oost-Europa en Rusland in het bijzonder.


Fastfoodketen McDonald's zoekt 50.000 nieuwe medewerkers in de Verenigde Staten. Zij moeten voltijdse en deeltijdse functies invullen in de 14.000 restaurants die de keten in de Verenigde Staten telt. McDonalds wil de nieuwe medewerkers op één dag aanwerven aanwerven. Critici zeggen dat het gaat om een goedkope reclametruc van McDonald's. Het bedrijf maakt er zelf geen geheim van dat het zijn imago wil verbeteren. De mensen moeten volgens Jan Fields, verantwoordelijke voor McDonald's in de Verenigde Staten, begrijpen dat een McJob een baan is met promotiekansen en eindeloze mogelijkheden. McDonald's heeft wereldwijd 1,7 miljoen medewerkers.


Een goederentrein is binnen zestien dagen vanuit China aangekomen in de Duitse stad Duisburg. Een trein met containers deed over een testrit half zo lang als een schip. De spoorrit moet het startsein zijn voor een regelmatige dienst van de Deutsche Bahn-dochterbedrijf Schenker. Wanneer er voldoende vraag is zou de dienst volgens Karl-Friedrich Rausch, topman van Deutsche Bahn Mobility Logistics, dit jaar kunnen worden opgestart. De trein was vertrokken vanuit Chongqing, een stad met 30 miljoen inwoners. In de containers zat een lading exportgoederen voor Duitsland. De route van 10.300 kilometer voerde door Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland en Polen naar Duitsland. Deze route is 2.000 kilometer korter dan eerdere testritten over de transsiberische route.


Het Amerikaanse concern Liberty Global bereidt een overnamebod voor op het Nederlandse kabelbedrijf Ziggo. Dat heeft Shane O'Neill, chief strategy officer van Liberty Global, bevestigd. Hiermee wil Liberty Global voorkomen dat Ziggo op de beurs terecht zou komen. O'Neill merkt op dat de beursgang vooral uit financiële overwegingen is ingegeven. Met een attractief aanbod kan men volgens hem de eigenaars voor een andere oplossing laten kiezen. Critici stellen zich echter de vraag of Liberty Global na een aantal eerdere overnames nog voldoende financiële middelen heeft om Zippo in te lijven. Ook wordt gevreesd dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit de nodige voorwaarden zal stellen omdat Liberty Global door een overname te machtig zou worden op de Nederlandse televisiemarkt.


Zuid-Korea is bezorgd over 11.500 ton licht radioactief water dat buurland Japan in de Stille Oceaan pompt. Het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft Japan om meer informatie over de lozingen gevraagd. Het water is afkomstig uit de beschadigde kerncentrale van Fukushima. De maatregel is bedoeld om meer opslagcapaciteit te creëren voor zwaar radioactief water. Japanse reddingswerkers gebruiken grote hoeveelheden water om de gehavende reactoren te koelen. Op die manier moet het verder smelten van de brandstofstaven worden voorkomen. Volgens exploitant Tepco is het licht radioactieve water niet gevaarlijk voor dieren en planten of voor de menselijke voedselketen.


Google heeft 900 miljoen dollar ter beschikking om patenten van het Canadese Nortel over te nemen. Omdat het de jongste maanden patentgeschillen regent, slaat Google volop patenten in. Google merkt ook dat rechten vaak betrekking hebben op softwarepatenten van een lage kwaliteit, waardoor de innovatie dreigt stil te vallen. Er wordt aan toegevoegd dat veel van die rechtzaken zijn ingediend door mensen of bedrijven die nog nooit iets geproduceerd hebben, terwijl andere zijn gemotiveerd door een verlangen om concurrerende producten af te blokken of te profiteren van de successen van rivalen. Google dringt bijgevolg aan op een hervorming van het patentsysteem, maar de voorlopig verdediging tegen deze claims vormt volgens het bedrijf een enorme patentenportefeuille.


Meer Nieuws

Tuesday, April 05, 2011

Export oude wijnlanden heeft relatief goed jaar achter rug

De oude wijnlanden hebben een veel beter exportjaar achter de rug dan een groot aantal van hun concurrenten uit de nieuwe wereld. Dat is de conclusie van een rapport van Rabobank. Daar wordt gesteld dat de wijnexport in Frankrijk, Italië en Spanje het voorbije jaar een dubbelcijferige groei heeft laten optekenen. De nieuwe wijnlanden hadden het volgens het rapport daarentegen moeilijk om te profiteren van het herstel op de wereldwijde markten.

"Volgens het rapport van Rabobank kende de Zuid-Afrikaanse wijnexport het voorbije jaar een terugval met 2 procent," merkt het webmagazine BeverageDaily op. "In Australië en Chili werd een groei met ongeveer 2 procent opgetekend." Er wordt wel opgemerkt dat een groot gedeelte van het verschil kan worden teruggebracht tot de evoluties bij de wisselkoersen. Rabobank merkt op dat de zwakkere euro, vooral tijdens de eerste helft van het jaar, aan de oude wijnlanden een concurrentieel voordeel heeft opgeleverd.

Wisselkoersen vormen volgens Rabobank echter niet het hele verhaal. "Het transport van wijn over de hele wereld naar de consumentenmarkten in Europa wordt afgeremd door de hoge kosten en milieubezwaren," wordt in het rapport opgemerkt. "Onder meer is het voorbije jaar de export van Australische wijnen naar Groot-Brittannië met 56 procent teruggevallen. Bovendien hebben belangrijke groeimarkten zoals China een voorkeur voor Franse wijnen boven producten uit de nieuwe wereld."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het staalconcern ArcelorMittal ziet zijn Europese boete van 230 miljoen euro voor prijsafspraken met 80 procent dalen tot nog slechts 45,7 miljoen euro. De beslissing volgt op verklaringen van de Europese Commissie dat ze het bedrijf niet kan dwingen de boetes te betalen van zijn Belgische, Franse en Italiaanse dochtermaatschappijen. De Europese Commissie verlaagde naar eigen zeggen de boete omdat de dochtermaatschappijen niet kunnen betalen en ArcelorMittal geweigerd heeft dat in hun plaats te doen. ArcelorMittal en drie dochtermaatschappijen werden op eind juni vorig jaar veroordeeld voor prijsafspraken rond staal voor gewapend beton. Het is al de tweede keer dat de Europese Commissie de boetes voor ArcelorMittal heeft verlaagd.


De Amerikaanse regering heeft mediaberichten ontkend, waaruit zou moeten blijken dat British Petroleum opnieuw de toelating heeft gekregen om olie in de Golf van Mexico boven te halen, ruim een jaar na de zware olieramp in het gebied. Een explosie op een booreiland van British Petroleum in april vorig jaar leidde tot de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Een aantal media hadden gemeld dat British Petroleum toestemming heeft gekregen van Amerikaanse regulatoren om vanaf juli opnieuw in de zone boringen uit te voeren. In ruil zou het bedrijf nauwer gaan samenwerken met de autoriteiten en zijn noodplannen openbaar maken. Maar Amerikaans minister van binnenlandse zaken Ken Salazar benadrukte dat die berichten onjuist zijn.


De Amerikaanse pizzaketen Sbarro, die wereldwijd meer dan 1.000 pizzarestaurants heeft, heeft bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Het bedrijf diende gebruik te maken van het gerechtelijke akkoord omdat pizzaketen meer schulden heeft dan activa, terwijl de omzet daalt en de kosten van grondstoffen stijgen. Uit gerechtelijke documenten blijkt dat Sbarro in totaal voor 471 miljoen dollar activa en 486 miljoen dollar schulden heeft. De bedoeling is om 200 miljoen schulden kwijt te schelden. De pizzaketen telt meer dan 10.000 schuldeisers. De meesten zouden al akkoord gaan met een schuldherschikking. De herschikking moet de keten volgens Nicholas McGrane, topman van Sbarro, toelaten om in de toekomst opnieuw te groeien.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week geen obligaties van eurolanden opgekocht. Dat is uit cijfers van de bank gebleken. De weer voordien had de Europese Centrale Bank nog voor 432 miljoen euro aan obligaties opgetkocht. Daarmee kwam het totaal aantal aankopen op ongeveer 77 miljard euro. De Europese Centrale Bank startte de in mei vorig jaar de ongebruikelijke operatie om de handel in obligaties van probleemlanden als Griekenland, Ierland en Portugal aan de gang te houden. De Europese Centrale Bank heeft altijd benadrukt dat de maatregel tijdelijk is en het is geen geheim dat de centrale bank weer van de rol af wil. Analisten zien het einde van het programma dan ook naderen.


De top van de Zweedse luxewagenbouwer Saab heeft voor het eerst betalingsmoeilijkheden toegegeven. Maar Victor Muller, topman van Saab, benadrukte dat het automerk niet op instorten staat. Muller benadrukte dat Saab opnieuw auto’s fabriceert en dat de onderbrekingen in de productie vorige week slechts een storing betroffen. De productieonderbrekingen in de Saab-fabriek van Trollhattan kwamen er nadat de levering van onderdelen stopgezet was door toeleveranciers die ongerust waren over onbetaalde rekeningen. Muller geeft aan dat Saab mogelijke geschillen met toeleveranciers niet publiekelijk zal becommentariëren. De Russische financier Vladimir Antonov wil ondertussen opnieuw investeren in Saab, maar moet daarvoor toestemming krijgen van de Zweedse regering.


Het farmaconcern Pfizer verkoopt zijn dochter Capsugel aan het investeringsfonds Kohlberg Kravis Roberts. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,38 miljard dollar. De verkoop van de capsuleproducent was verwacht. Begin oktober liet Pfizer al weten dat het strategische alternatieven bekeek voor Capsugel, waaronder mogelijk een desinvestering. Capsugel produceerde het voorbije jaar ongeveer 180 miljard capsules. Dat vertegenwoordigde een omzet van 750 miljoen dollar. De deal moet rond zijn in het derde kwartaal. Met de verkoop wil de Amerikaanse farmagroep extra aandelen inkopen. Eerder kondigde de groep al aan voor 5 miljard dollar eigen aandelen in te slaan.


Minmetals, de grootste grondstoffenhandelaar van China, heeft een overnamebod gelanceerd op het Australische koperbedrijf Equinox Minerals. Met de transactie zou een bedrag van 6,5 miljard dollar zijn gemoeid. Equinox heeft zijn zetel in Canada en een beursnotering in Toronto en in Sydney. Het bedrijf is vooral actief in de kopermijnen in Zambia en Saoedi-Arabië. Het is geen toeval dat het bod afkomstig is van een Chinees bedrijf, want China heeft voor zijn forse economische expansie nood aan grondstoffen, zoals koper. China voert 39 procent van alle koper ter wereld in. Het bod is voorwaardelijk, waarbij Equinox de eigen plannen voor een overname van het Canadese mijnbedrijf Lundin moet staken. Equinox heeft in een verklaring laten weten het bod te zullen bestuderen.


Het internetbedrijf Google zou onder het beleid van Larry Page een nieuw tijdperk moeten ingaan. Larry Page, mede-oprichter van Google, vervangt Eric Schmidt als chief executive van het internetbedrijf. Page zou de sfeer uit de begintijd willen terughalen en zich willen gaan richten op een aantal kerndiensten, zoals de advertentieverkoop, Youtube en Android. Eerder werd in de media al gespeculeerd dat losse, minder succesvolle projecten zoals Google Health, zouden worden afgebouwd. Page zou wel verder willen met Google Books. In de beginperiode stond Page ook al aan het hoofd van de zoekmachinebedrijf, maar hij stond later zijn functie af aan de meer ervaren Eric Schmidt. Die laatste blijft wel actief bij het zoekmachinebedrijf.


De bonussen van Zwitserse, Duitse en Oostenrijkse bankiers hebben weer hun niveau bereikt van voor de crisis. Dat blijkt uit een studie van het consultancybedrijf Towers Watson. De financiële sector lijkt zich volgens Towes Watson hersteld te hebben van de crisis. Het voorbije jaar kenden de variabele verloningen een groei tussen 14 procent en 23 procent tegenover het jaar voordien. Er wordt aan toegevoegd dat niet veel bankiers tijdens de moeilijke crisisjaren van hun variabele verloningen hebben moeten afzien. Niet veel bankiers hebben overigens moeten afzien van hun variabele verloning in de moeilijke crisisjaren. Uit de studie blijkt dat 95 procent van de Zwitserse bedrijven tijdens de crisis aan hun medewerkers een bonus bleef geven. In Duitsland en Oostenrijk was dat 90 procent.


Het Franse farmabedrijf Sanofi-Aventis heeft zijn overnamebod op Genzyme Corporation met succes afgesloten. Sanofi-Aventus had bij het aflopen van de gestelde deadline 84,6 procent van de aandelen van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf in handen. Het bod van Sanofi-Aventis vertegenwoordigt een investering van meer dan 20 miljard dollar. Genzyme wordt een filiaal van Sanofi-Aventis, wat de Franse groep moet toelaten om zijn aanwezigheid in biotechnologie te vergroten, onder meer wat de behandeling van zeldzame ziektes betreft. Sanofi heeft de resterende aandeelhouders van Genzyme vier extra dagen gegeven om hun stukken aan te melden.


De Italiaanse grootbank Intesa Sanpaola plant een miljardenhoge kapitaalverhoging in het vooruitzicht van de Europese bankenstresstests. Alles bij elkaar wil de Italiaanse bank volgens een aantal bronnen 5 miljard euro verzamelen. De top van de bank zou de verhoging al principieel goedgekeurd hebben. De raad van bestuur zou nog wel zijn akkoord moeten geven. Intesa Sanpaolo wil zich met de kapitaalinjectie wapenen tegen een mogelijke instap van de Italiaanse staat. Die overweegt aandelen over te nemen van banken die niet slagen in de stresstests. De Italiaanse banken hebben een betrekkelijk zwakke basis van eigen kapitaal. De grootbanken Unicredit en Intesa Sanpaolo hebben wel sterkere kernkapitaalcijfers, maar zouden als systeemrelevant strenger worden bekeken.


De Griekse regering werkt volgens een aantal bronnen aan een nieuw pakket besparingsmaatregelen van 25 miljard euro voor de komende vier jaar. Inhoudelijk werden er geen details vrijgegeven over de mogelijke besparingen, maar volgens de bronnen zouden de hoogste inkomens minder fiscale aftrekposten zullen kunnen inbrengen. In de publieke sector zou voor 4,5 miljard euro bespaard worden, en ook sociale voordelen zouden ingeperkt worden. Verder zou de wegenbelasting omhooggaan en zouden de uitkeringen worden beperkt. De besparingen zouden oplopen tot bijna 3 procent van het totale Griekse bruto binnenlandse product.


Het Havenbedrijf Rotterdam neemt net als andere havens voorzorgsmaatregelen voor schepen die uit Japan komen. De Rotterdamse haven wil uit voorzorg schepen uit Japan op zee meten op aanwezigheid van radioactiviteit, dus voordat ze de haven invaren. Het eerste schip uit Japan dat vertrokken is na het ontstaan van de problemen met de kerncentrale, wordt midden april in Rotterdam verwacht. René de Vries, havenmeester van Rotterdam, zegt geen stralingsconcentratie boven de toegestane norm te verwachten, maar om dat te bevestigen zal de aanwezigheid van radioactiviteit worden gemeten voor het schip de Rotterdamse haven binnenvaart. Dat moet volgens hem de veiligheid garanderen van de mensen die betrokken zijn bij de afhandeling van de schepen.


Inspecteurs hebben bij drie toestellen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines kleine scheurtjes aangetroffen. Dat heeft een federale onderzoeker bekend gemaakt. Eerder moest een toestel van Southwest een noodlanding maken nadat door metaalmoeheid een gat in de romp was ontstaan. Na de noodlanding besloot Southwest de gehele vloot te controleren. Bij drie toestellen van het type Boeing 737-300 werden volgens de maatschappij scheurtjes aangetroffen. De toestellen zijn uit de roulatie genomen en worden hersteld. Bij negentien andere exemplaren werden geen problemen geconstateerd. Zestig andere vliegtuigen moeten nog worden gecontroleerd. Door de problemen moesten vele vluchten worden geannuleerd.


Het Franse mediabedrijf Vivendi heeft het belang van 44 procent van Vodafone in het Franse telecombedrijf Société Française de Radiotéléphonie (SFR) overgenomen. Met de transactie is een bedrag van 7,75 miljard euro gemoeid. Vivendi bezet al 56 procent van de aandelen van het Franse telecombedrijf, dat nu een volledige dochter van het mediaconcern wordt. Vivendi stort na de overname ook nog een bedrag van 200 miljoen euro aan Vodafone vanwege de winst die in de maanden januari tot juli dit jaar door het Franse telecombedrijf werd behaald. De verkoop past in het beleid van Vodafone om zijn portefeuille te herschikken. Eerder verkocht het bedrijf al zijn minderheidsbelang in China Mobile en een Japanse telecommaatschappij.


Meer Nieuws