Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, April 05, 2011

Export oude wijnlanden heeft relatief goed jaar achter rug

De oude wijnlanden hebben een veel beter exportjaar achter de rug dan een groot aantal van hun concurrenten uit de nieuwe wereld. Dat is de conclusie van een rapport van Rabobank. Daar wordt gesteld dat de wijnexport in Frankrijk, Italiƫ en Spanje het voorbije jaar een dubbelcijferige groei heeft laten optekenen. De nieuwe wijnlanden hadden het volgens het rapport daarentegen moeilijk om te profiteren van het herstel op de wereldwijde markten.

"Volgens het rapport van Rabobank kende de Zuid-Afrikaanse wijnexport het voorbije jaar een terugval met 2 procent," merkt het webmagazine BeverageDaily op. "In Australiƫ en Chili werd een groei met ongeveer 2 procent opgetekend." Er wordt wel opgemerkt dat een groot gedeelte van het verschil kan worden teruggebracht tot de evoluties bij de wisselkoersen. Rabobank merkt op dat de zwakkere euro, vooral tijdens de eerste helft van het jaar, aan de oude wijnlanden een concurrentieel voordeel heeft opgeleverd.

Wisselkoersen vormen volgens Rabobank echter niet het hele verhaal. "Het transport van wijn over de hele wereld naar de consumentenmarkten in Europa wordt afgeremd door de hoge kosten en milieubezwaren," wordt in het rapport opgemerkt. "Onder meer is het voorbije jaar de export van Australische wijnen naar Groot-Brittanniƫ met 56 procent teruggevallen. Bovendien hebben belangrijke groeimarkten zoals China een voorkeur voor Franse wijnen boven producten uit de nieuwe wereld."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home