Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, April 05, 2011

Nieuwsoverzicht

Het staalconcern ArcelorMittal ziet zijn Europese boete van 230 miljoen euro voor prijsafspraken met 80 procent dalen tot nog slechts 45,7 miljoen euro. De beslissing volgt op verklaringen van de Europese Commissie dat ze het bedrijf niet kan dwingen de boetes te betalen van zijn Belgische, Franse en Italiaanse dochtermaatschappijen. De Europese Commissie verlaagde naar eigen zeggen de boete omdat de dochtermaatschappijen niet kunnen betalen en ArcelorMittal geweigerd heeft dat in hun plaats te doen. ArcelorMittal en drie dochtermaatschappijen werden op eind juni vorig jaar veroordeeld voor prijsafspraken rond staal voor gewapend beton. Het is al de tweede keer dat de Europese Commissie de boetes voor ArcelorMittal heeft verlaagd.


De Amerikaanse regering heeft mediaberichten ontkend, waaruit zou moeten blijken dat British Petroleum opnieuw de toelating heeft gekregen om olie in de Golf van Mexico boven te halen, ruim een jaar na de zware olieramp in het gebied. Een explosie op een booreiland van British Petroleum in april vorig jaar leidde tot de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Een aantal media hadden gemeld dat British Petroleum toestemming heeft gekregen van Amerikaanse regulatoren om vanaf juli opnieuw in de zone boringen uit te voeren. In ruil zou het bedrijf nauwer gaan samenwerken met de autoriteiten en zijn noodplannen openbaar maken. Maar Amerikaans minister van binnenlandse zaken Ken Salazar benadrukte dat die berichten onjuist zijn.


De Amerikaanse pizzaketen Sbarro, die wereldwijd meer dan 1.000 pizzarestaurants heeft, heeft bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Het bedrijf diende gebruik te maken van het gerechtelijke akkoord omdat pizzaketen meer schulden heeft dan activa, terwijl de omzet daalt en de kosten van grondstoffen stijgen. Uit gerechtelijke documenten blijkt dat Sbarro in totaal voor 471 miljoen dollar activa en 486 miljoen dollar schulden heeft. De bedoeling is om 200 miljoen schulden kwijt te schelden. De pizzaketen telt meer dan 10.000 schuldeisers. De meesten zouden al akkoord gaan met een schuldherschikking. De herschikking moet de keten volgens Nicholas McGrane, topman van Sbarro, toelaten om in de toekomst opnieuw te groeien.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week geen obligaties van eurolanden opgekocht. Dat is uit cijfers van de bank gebleken. De weer voordien had de Europese Centrale Bank nog voor 432 miljoen euro aan obligaties opgetkocht. Daarmee kwam het totaal aantal aankopen op ongeveer 77 miljard euro. De Europese Centrale Bank startte de in mei vorig jaar de ongebruikelijke operatie om de handel in obligaties van probleemlanden als Griekenland, Ierland en Portugal aan de gang te houden. De Europese Centrale Bank heeft altijd benadrukt dat de maatregel tijdelijk is en het is geen geheim dat de centrale bank weer van de rol af wil. Analisten zien het einde van het programma dan ook naderen.


De top van de Zweedse luxewagenbouwer Saab heeft voor het eerst betalingsmoeilijkheden toegegeven. Maar Victor Muller, topman van Saab, benadrukte dat het automerk niet op instorten staat. Muller benadrukte dat Saab opnieuw auto’s fabriceert en dat de onderbrekingen in de productie vorige week slechts een storing betroffen. De productieonderbrekingen in de Saab-fabriek van Trollhattan kwamen er nadat de levering van onderdelen stopgezet was door toeleveranciers die ongerust waren over onbetaalde rekeningen. Muller geeft aan dat Saab mogelijke geschillen met toeleveranciers niet publiekelijk zal becommentariëren. De Russische financier Vladimir Antonov wil ondertussen opnieuw investeren in Saab, maar moet daarvoor toestemming krijgen van de Zweedse regering.


Het farmaconcern Pfizer verkoopt zijn dochter Capsugel aan het investeringsfonds Kohlberg Kravis Roberts. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,38 miljard dollar. De verkoop van de capsuleproducent was verwacht. Begin oktober liet Pfizer al weten dat het strategische alternatieven bekeek voor Capsugel, waaronder mogelijk een desinvestering. Capsugel produceerde het voorbije jaar ongeveer 180 miljard capsules. Dat vertegenwoordigde een omzet van 750 miljoen dollar. De deal moet rond zijn in het derde kwartaal. Met de verkoop wil de Amerikaanse farmagroep extra aandelen inkopen. Eerder kondigde de groep al aan voor 5 miljard dollar eigen aandelen in te slaan.


Minmetals, de grootste grondstoffenhandelaar van China, heeft een overnamebod gelanceerd op het Australische koperbedrijf Equinox Minerals. Met de transactie zou een bedrag van 6,5 miljard dollar zijn gemoeid. Equinox heeft zijn zetel in Canada en een beursnotering in Toronto en in Sydney. Het bedrijf is vooral actief in de kopermijnen in Zambia en Saoedi-Arabië. Het is geen toeval dat het bod afkomstig is van een Chinees bedrijf, want China heeft voor zijn forse economische expansie nood aan grondstoffen, zoals koper. China voert 39 procent van alle koper ter wereld in. Het bod is voorwaardelijk, waarbij Equinox de eigen plannen voor een overname van het Canadese mijnbedrijf Lundin moet staken. Equinox heeft in een verklaring laten weten het bod te zullen bestuderen.


Het internetbedrijf Google zou onder het beleid van Larry Page een nieuw tijdperk moeten ingaan. Larry Page, mede-oprichter van Google, vervangt Eric Schmidt als chief executive van het internetbedrijf. Page zou de sfeer uit de begintijd willen terughalen en zich willen gaan richten op een aantal kerndiensten, zoals de advertentieverkoop, Youtube en Android. Eerder werd in de media al gespeculeerd dat losse, minder succesvolle projecten zoals Google Health, zouden worden afgebouwd. Page zou wel verder willen met Google Books. In de beginperiode stond Page ook al aan het hoofd van de zoekmachinebedrijf, maar hij stond later zijn functie af aan de meer ervaren Eric Schmidt. Die laatste blijft wel actief bij het zoekmachinebedrijf.


De bonussen van Zwitserse, Duitse en Oostenrijkse bankiers hebben weer hun niveau bereikt van voor de crisis. Dat blijkt uit een studie van het consultancybedrijf Towers Watson. De financiële sector lijkt zich volgens Towes Watson hersteld te hebben van de crisis. Het voorbije jaar kenden de variabele verloningen een groei tussen 14 procent en 23 procent tegenover het jaar voordien. Er wordt aan toegevoegd dat niet veel bankiers tijdens de moeilijke crisisjaren van hun variabele verloningen hebben moeten afzien. Niet veel bankiers hebben overigens moeten afzien van hun variabele verloning in de moeilijke crisisjaren. Uit de studie blijkt dat 95 procent van de Zwitserse bedrijven tijdens de crisis aan hun medewerkers een bonus bleef geven. In Duitsland en Oostenrijk was dat 90 procent.


Het Franse farmabedrijf Sanofi-Aventis heeft zijn overnamebod op Genzyme Corporation met succes afgesloten. Sanofi-Aventus had bij het aflopen van de gestelde deadline 84,6 procent van de aandelen van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf in handen. Het bod van Sanofi-Aventis vertegenwoordigt een investering van meer dan 20 miljard dollar. Genzyme wordt een filiaal van Sanofi-Aventis, wat de Franse groep moet toelaten om zijn aanwezigheid in biotechnologie te vergroten, onder meer wat de behandeling van zeldzame ziektes betreft. Sanofi heeft de resterende aandeelhouders van Genzyme vier extra dagen gegeven om hun stukken aan te melden.


De Italiaanse grootbank Intesa Sanpaola plant een miljardenhoge kapitaalverhoging in het vooruitzicht van de Europese bankenstresstests. Alles bij elkaar wil de Italiaanse bank volgens een aantal bronnen 5 miljard euro verzamelen. De top van de bank zou de verhoging al principieel goedgekeurd hebben. De raad van bestuur zou nog wel zijn akkoord moeten geven. Intesa Sanpaolo wil zich met de kapitaalinjectie wapenen tegen een mogelijke instap van de Italiaanse staat. Die overweegt aandelen over te nemen van banken die niet slagen in de stresstests. De Italiaanse banken hebben een betrekkelijk zwakke basis van eigen kapitaal. De grootbanken Unicredit en Intesa Sanpaolo hebben wel sterkere kernkapitaalcijfers, maar zouden als systeemrelevant strenger worden bekeken.


De Griekse regering werkt volgens een aantal bronnen aan een nieuw pakket besparingsmaatregelen van 25 miljard euro voor de komende vier jaar. Inhoudelijk werden er geen details vrijgegeven over de mogelijke besparingen, maar volgens de bronnen zouden de hoogste inkomens minder fiscale aftrekposten zullen kunnen inbrengen. In de publieke sector zou voor 4,5 miljard euro bespaard worden, en ook sociale voordelen zouden ingeperkt worden. Verder zou de wegenbelasting omhooggaan en zouden de uitkeringen worden beperkt. De besparingen zouden oplopen tot bijna 3 procent van het totale Griekse bruto binnenlandse product.


Het Havenbedrijf Rotterdam neemt net als andere havens voorzorgsmaatregelen voor schepen die uit Japan komen. De Rotterdamse haven wil uit voorzorg schepen uit Japan op zee meten op aanwezigheid van radioactiviteit, dus voordat ze de haven invaren. Het eerste schip uit Japan dat vertrokken is na het ontstaan van de problemen met de kerncentrale, wordt midden april in Rotterdam verwacht. René de Vries, havenmeester van Rotterdam, zegt geen stralingsconcentratie boven de toegestane norm te verwachten, maar om dat te bevestigen zal de aanwezigheid van radioactiviteit worden gemeten voor het schip de Rotterdamse haven binnenvaart. Dat moet volgens hem de veiligheid garanderen van de mensen die betrokken zijn bij de afhandeling van de schepen.


Inspecteurs hebben bij drie toestellen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines kleine scheurtjes aangetroffen. Dat heeft een federale onderzoeker bekend gemaakt. Eerder moest een toestel van Southwest een noodlanding maken nadat door metaalmoeheid een gat in de romp was ontstaan. Na de noodlanding besloot Southwest de gehele vloot te controleren. Bij drie toestellen van het type Boeing 737-300 werden volgens de maatschappij scheurtjes aangetroffen. De toestellen zijn uit de roulatie genomen en worden hersteld. Bij negentien andere exemplaren werden geen problemen geconstateerd. Zestig andere vliegtuigen moeten nog worden gecontroleerd. Door de problemen moesten vele vluchten worden geannuleerd.


Het Franse mediabedrijf Vivendi heeft het belang van 44 procent van Vodafone in het Franse telecombedrijf Société Française de Radiotéléphonie (SFR) overgenomen. Met de transactie is een bedrag van 7,75 miljard euro gemoeid. Vivendi bezet al 56 procent van de aandelen van het Franse telecombedrijf, dat nu een volledige dochter van het mediaconcern wordt. Vivendi stort na de overname ook nog een bedrag van 200 miljoen euro aan Vodafone vanwege de winst die in de maanden januari tot juli dit jaar door het Franse telecombedrijf werd behaald. De verkoop past in het beleid van Vodafone om zijn portefeuille te herschikken. Eerder verkocht het bedrijf al zijn minderheidsbelang in China Mobile en een Japanse telecommaatschappij.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home