Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, April 03, 2011

Meertaligheid biedt bescherming tegen cognitieve achteruitgang

De vaardigheid om meer talen te kunnen spreken kan niet alleen professioneel voordelen opleveren, maar zou bij het ouder worden ook neurologische baten kunnen opleveren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Center for Health Studies aan het Public Research Center for Health in Luxemburg. Daarbij wordt opgemerkt dat senioren die minstens drie talen spreken minder risico lopen op een verlies aan geheugen dan hun minder taalvaardige generatiegenoten.

Onderzoeksleider Magali Perquin veronderstelt dat personen die verschillende talen spreken specifieke cognitieve processen ontwikkelen die hen weerstand helpen opbouwen tegen de veroudering van het brein en de cognitieve achteruitgang van het verouderingsproces. "Het zou zelfs een bijkomende motivatie kunnen betekenen om nieuwe talen aan te leren," voegt Perquin daar aan toe. Senioren die drie talen spreken bleken nagenoeg vier keer beter beschermd te zijn tegen een cognitieve achteruitgang dan generatiegenoten die slechts twee talen spreken.

"Personen die minstens vier talen spreken bleken meer dan vijf keer beter beschermd te zijn tegen een cognitieve aftakeling," stipt Perquin nog aan. "Die stelling bleef ook geldig wanneer het aantal jaar opleiding in rekening werd gebracht. Aangezien cognitieve achteruitgang vaak het eerste signaal vormt voor de ziekte van Alzheimer, mag worden aangenomen dat een meertaligheid het risico op dementie zou kunnen doen afnemen of vertragen." Volgens een aantal wetenschappers heeft het fenomeen vooral te maken met het blijven oefenen van het brein.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home