Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, April 03, 2011

Andes-gletsjers smelten steeds sneller weg

Smeltende gletsjers zorgen ervoor dat het zeeniveau sneller stijgt dan de voorbije drieënhalve eeuw. Dat is de conclusie van een onderzoek van de unversiteiten van Aberystwyth, Exeter en Stockholm naar de evoluties van de grote gletsjers in Chili en Argentinië sinds de jongste kleine ijstijd. De onderzoekers merken daarbij op dat de gletsjers de jongste dertig jaar tien tot honderd keer sneller hun volumes verliezen. Dat leidt volgens de onderzoekers tot een stijging van het wereldwijde zeeniveau.

Onder meer is volgens de onderzoekers gebleken dat de Upsala-gletsjer in Patagonië sinds het midden van de achttiende eeuw met ongeveer 13 kilometer is gekrompen. De jongste kleine ijstijden in de regio dateren van het midden van de zeventiende eeuw en de tweede helft van de negentiende eeuw. Onderzoeksleider Neil Glasser, professor aan de Aberystwyth University, merkt op dat andere onderzoeken naar de invloed van gletsjers op het zeeniveau gebaseerd waren op veel kortere tijdsspannes.

Glasser merkt op dat de berekeningen van de onderzoekers hebben aangetoond dat de gletsjers de voorbije jaren veel sneller zijn beginnen weg te smelten. Stephen Harrison, professor aan de University of Exeter, noemt het onderzoek bijzonder belangrijk, aangezien het de eerste keer is dat een rechtstreekse raming werd gedaan van de impact van de gletsjers op het zeeniveau sinds de piek van de industriële revolutie tussen het midden van de achttiende en het midden van de negentiende eeuw.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home