Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, April 04, 2011

Nieuwsoverzicht

Oliemaatschappij British Petroleum zal zijn booractiviteiten in de Golf van Mexico in juli hervatten. Het concern heeft hierover een overeenkomst bereikt met de Amerikaanse overheid. Een explosie van het booreiland Deepwater Horizon van British Petroleum in april vorig jaar leidde tot de grootste olieramp uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het was eerder de vraag of British Petroleum ooit weer op dezelfde lokatie zou mogen boren. Vorige maand kreeg oliemaatschappij Shell al wel toestemming voor boringen in de regio. British Petroleum mag zijn activiteiten alleen hervatten op de twintig olievelden die al in gebruik zijn en mag geen nieuwe bronnen aanboren. Verwacht wordt dat de overeenkomst op zware kritiek van milieuactivisten zal stuiten.


Het is zo goed als zeker dat de Europese Centrale Bank (ECB) eerstdaags zijn belangrijkste rentevoet zal verhogen. Dat hebben een aantal economen gezegd. Het zou de eerste keer sinds juli drie jaar geleden zijn dat de rentevoet wordt verhoogd. Reden is de bezorgdheid over de inflatie in de eurozone. Volgens analist Michael Schubert van Commerzbank laten de recnte uitlatingen van de Europese Centrale Bank geen enkele ruimte voor twijfel over een verhoging van de rentevoet. Door de ramp in Japan en de aanhoudende instabiliteit in de Arabische landen was er twijfel gerezen over een verhoging, die de Europese Centrale Bank begin maart reeds als een mogelijkheid bestempelde. De zorgen om de stijgende inflatie in de eurozone steunen volgens de economen evenwel de beslissing.


De verwoestende aardbeving en tsunami in Japan gaan Australië naar verwachting ongeveer 2 miljard Australische dollar aan verloren handel kosten. Dat heeft de Australische minister van financiën Wayne Swan gezegd. De geraamde schade komt overeen met een bedrag van 1,45 miljard euro. Japan is de tweede handelspartner van Australië, dat de grootste exporteur ter wereld is van kolen en ijzererts. De minister schat dat het verlies aan grondstoffenexport zal leiden tot een verlies van iets minder dan een kwart procent aan economische groei. De nucleaire situatie en de tekorten aan elektriciteit blijven volgens Swan de internationale financiële markten drukken en kunnen de impact van de crisis op de wereldwijde economie verlengen.


De Europese Commissie ziet geen reden voor een herstructurering van de Griekse schuldenlast. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gezegd in reactie op het bericht dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een herstructurering wel nodig zou achten. De woordvoerder benadrukte dat alle steunmaatregelen zijn ingezet en hij voegde er aan toe dat er geen noodzaak is om nu te denken aan de mogelijkheid van een herstructurering van de Griekse schulden. Ook George Papaconstantinou, de Griekse minister van financiën, sloot eerder al een dergelijke stap uit. Hij stelde dat er absoluut geen kans is op een herstructurering van Griekse schulden.


Transocean, de exploitant van het vergane olieboorplatform Deepwater Horizon, heeft zijn directieleden bonussen uitgekeerd. Het bedrijf voert aan dat Transocean op het gebied van veiligheidsprestaties het beste jaar uit zijn geschiedenis heeft laten optekenen. Bij de ontploffing van Deepwater Horizon kwamen nochtans elf mensen om het leven en kwam er 757 miljoen liter ruwe olie in zee terecht. Transocean zegt het tragische verlies van mensenlevens wel te betreuren, maar voegt er aan toe toch erg goed te hebben gescoord wat veiligheid betreft. Het aantal ongelukken en de ernst van de incidenten zou in lijn met de interne streefdoelen zijn gedaald. Daarom krijgt het management twee derde van zijn totale veiligheidsbonus uitgekeerd.


Het Nederlandse oliebedrijf Spyker Energy zou met een notering op de beurs in Londen een bedrag van ongeveer 35 miljoen pond willen ophalen. Dat hebben een aantal bronnen aan de Britse media gemeld. Het bedrijf had eerder al gemeld een mogelijke beursnotering te overwegen in Londen of Toronto voor het bedrijf Smart Energy Solutions, waarin Spyker Energy een belang van 78 procent heeft. Spyker Energy heeft tien boorvergunningen in Nederland en Denemarken in handen en zou plannen hebben om de volgende vier maanden op drie nieuwe locaties te gaan boren. Het bedrijf heeft geen banden met het in Nederland beursgenoteerde Spyker Cars.


Slechts de helft van de Chinese zuivelproducenten heeft een toestemming gekregen om de activiteiten verder te zetten. De overige bedrijven moeten de deuren sluiten. Dat heeft de Chinese inspectiedienst gemeld. Na een aantal schandalen probeert de Chinese overheid de kwaliteit van de sector te verbeteren. In totaal vroegen 1.176 Chinese voedingsbedrijven een nieuwe vergunning aan. Aan 426 bedrijven werd echter een definitieve weigering betekend. Daarnaast werden nog eens ruim honderd bedrijven tijdelijk stilgelegd tot een aantal verbeteringen worden geïmplementeerd. Lokale overheden hebben de opdracht gekregen om de afgekeurde bedrijven goed in de gaten te houden. Gevreesd wordt dat de productie op die locaties illegaal weer opgepakt zal worden.


Het Nederlandse telecombedrijf KPN is de voorbije tien jaar zeker drie keer ernstig benaderd door partijen die het bedrijf wilden overnemen. Dat heeft Ad Scheepbouwer, vertrekkend topman van het concern, in een Nederlands kranteninterview gezegd. De overnamepogingen ketsten volgens Scheepbouwer af omdat KPN met een beurswaarde van 20 miljard euro en een schuld van 13 miljard euro te duur is voor de meeste kandidaten. Scheepbouwer zei niet welke partijen interesse hadden in het Nederlandse bedrijf. Hij gaf wel aan dat het Spaanse Telefónica en France Telecom groot en rijk genoeg zijn om het bedrijf over te nemen. Snelgroeiende Chinese telecombedrijven zouden mogelijk ook zijn geïnteresseerd. Scheepbouwer ziet weinig mogelijkheden voor KPN om snel verder te groeien.


De rechtszaak tegen het Italiaanse modehuis Dolce & Gabbana is van de baan. De Italiaanse parkete verdacht het luxemerk van grootschalige belastingfraude, maar een rechtbank in Milaan besloot de zaak te seponeren omdat er onvoldoende bewijs is. Volgens het Italiaanse parket heeft het bedrijf van Domenico Dolce and Stefano Gabbana voor ongeveer 1 miljard euro de belasting ontdoken, onder meer via een vestiging in Luxemburg. Ook de klachten tegen vijf personen die bij de zaak betrokken zouden zijn, werden door de rechter geseponeerd. Dolce & Gabbana werd in het midden van de jaren tachtig opgericht en heeft sindsdien vele beroemdheden zoals Madonna, Eros Ramazzotti en Kylie Minogue gekleed. Bij het bedrijf zijn meer dan drieduizend mensen in dienst.


Het Nederlandse kabelbedrijf Ziggo is bezig met de voorbereidingen van een beursgang. Dat hebben een aantal anonieme bronnen bekend gemaakt. De eigenaren van Ziggo, investeringsbedrijven Cinven en Warburg Pincus, zouden een adviesbureau ingeschakeld om voorbereidingen voor de beursgang te treffen. Op korte termijn zou er al een bank kunnen geselecteerd worden die de beursgang moet begeleiden. Ziggo werd op de financiële markten al langer genoemd als één van de voorname kandidaten om een sprong naar de beurs te wagen. Een beursgang zou Ziggo volgens de bronnen kunnen waarderen op 7 miljard euro. Ziggo zegt niet te willen ingaan op marktgeruchten.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines heeft aangekondigd éénentachtig exemplaren van het type Boeing 737 aan de grond te houden, omdat ze naar eigen zeggen nauwgezet gecontroleerd moeten worden. Oorzaak van de beslissing is een incident met één toestel dat tijdens een vlucht van Phoenix naar Arizona een noodlanding moest maken op een luchtmachtbasis in Yuma. Een veertigtal minuten na het opstijgen stelde de bemanning immers vast dat de druk in de cabine was weggevallen. Na de noodlanding bleek dat er in het dak van het toestel een gat was geslagen. Southwest Airlines stelt samen te werken met Boeing aan een inspectieprogramma voor toestellen, die tot nader order niet opstijgen.


De Japanse autobouwer Toyota is niet verantwoordelijk voor het ongeval van de Amerikaanse spoedarts Amir Sitafalwalla, wiens wagen plots onverklaarbaar versnelde en tegen een boom terechtkwam. Dat heeft een federale rechtbank in New York geoordeeld. De juryleden waren naar eigen zeggen overtuigd door alle tests die Toyota heeft uitgevoerd en op video aan de jury toonde. Toyota kijkt momenteel aan tegen honderden klachten van klanten wiens wagen onverklaarbaar begon te versnellen, waarop ze gewond raakten of blikschade opliepen. De autobouwer riep op twee jaar tijd al miljoenen wagens terug door de onregelmatigheden. De advocaten van Toyota merkten op dat Sitafalwalla een ongelukkige menselijke fout heeft gemaakt, wat door de jury werd gevolgd.


De Nederlandse bierbrouwer Grolsch wil de productiedivisie en logistieke afdeling reorganiseren. Dat heeft de directie van het bedrijf bekend gemaakt. Door de reorganisatie zullen er zeventien banen verdwijnen. De herstructurering volgt op de reorganisatie van de commerciële divisie en stafafdeling, die begin maart werd aangekondigd. Bij die afdelingen verdwijnen veertig banen en nog eens veertig banen worden uitbesteed. Bij Grolsch werken in totaal 750 mensen. De Nederlandse bierbrouwer zegt door de huidige marktsituatie met een alsmaar dalende bierconsumptie gedwongen te zijn de organisatie aan te passen. Rob Snel, directeur van de bierbrouwer, stelt dat Grolsch weliswaar een sterk merk is, maar moet inspelen op de dalende bierconsumptie en groeiende concurrentie.


De voortgang van Spyker Cars komt in gevaar als het bedrijf niet op tijd zijn strategie uitvoert en extra kapitaal aantrekt om de lopende activiteiten te financieren. Dat staat te lezen in het jaarverslag van de Nederlandse autobouwer. Spyker kampte vorig jaar door de operationele verliezen bij dochterbedrijf Saab en sportwagenmerk Spyker, de kapitaaluitgaven voor nieuwe modellen en het opstarten van de productie van Saab met een negatieve kasstroom. De kasbehoefte viel echter hoger uit dan in het businessplan was verwacht en de verwachting is deze situatie in de eerste helft van dit jaar ongewijzigd zal blijven. Om de kapitaalpositie te verbeteren en voor de rest van het jaar over voldoende liquiditeit te kunnen beschikken, wordt er naar eigen zeggen aan verschillende opties gewerkt.


Bij de Taiwanese computerfabrikant Acer is de Italiaanse topman Gianfranco Lanci opgestapt. De breuk is volgens Acer te wijten aan een verschil van mening over de toekomst van de onderneming. Onder mer op het gebied van omvang en groei zou Lanci van mening hebben verschild met een meerderheid van de bestuursleden. Voorlopig neemt J.T. Wang, voorzitter van de Taiwanese groep, de taak van Lanci over. Het vertrek van de Italiaanse topman komt kort nadat Acer bekend had gemaakt dat de prestaties in het eerste kwartaal onder de verwachtingen zullen uitkomen. Acer poogt een grote speler op de wereldwijde tabletmarkt te worden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home