Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 30, 2010

Verkeersproblematiek wordt prioriteit in Moskou

Sergei Sobyanin, de nieuwe burgemeester van Moskou, maakt van de verkeersproblemen in de Russische hoofdstad een prioriteit. Dat heeft hij gezegd na een ontmoeting met de Russische president Dmitry Medvedev. Die had opgemerkt dat de verkeersproblemen niet alleen miljoenen Moskovieten treffen, maar ook de talrijke bezoekers die de Russische hoofdstad bezoeken. Viktor Kiryanov, de topman van de Russische verkeerspolitie, merkt op dat de verkeersproblematiek in Moskou zonder ingrijpen alleen nog maar erger zal worden, aangezien er steeds meer wagens in het verkeer worden gebracht. In januari zouden er in Moskou meer dan één miljoen wagens zijn ingeschreven.

Labels: ,

Toekomst wordt intensiever bekeken dan verleden

Mensen hebben een pessimistische perceptie over de toekomst dan over het verleden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Booth School of Business van de University of Chicago. De onderzoekers merken op dat het individu negatievere en meer intense gevoelens heeft over gebeurtenissen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren dan feiten uit het verleden. Onderzoeksleider Eugene Caruso merkt daarbij op dat naar de toekomst met intensere emoties wordt gekeken, terwijl het verleden meer rationeel wordt benaderd, waarbij een logische verklaring wordt gegeven aan ervaringen die ooit emotioneel zijn geweest.

Labels:

Londen wil geen zuivering in sociale huisvesting

Een sociale uitzuivering in Kosovo-stijl zal in de Londense residentiële sector niet worden getolereerd. Dat heeft Boris Johnson, de burgemeester van Londen, gezegd in een reactie op de budget-beperkingen voor de sociale huisvesting bij de Britse regering. De socialistische Londense burgemeester zei met de conservatieve Britse regering te praten om de impact van die maatregel af te zwakken. Johnson noemde het fundamenteel oneerlijk dat rijke huiseigenaars in Londen grote winsten opstrijken, terwijl de werkende bevolking financieel zou worden afgestraft. Johnson zegt dat Londen niet terecht mag komen in de situatie van Parijs, waar alle minder-begoede inwoners naar de voorsteden worden verbannen.

Labels: ,

Renault-Nissan praat over groter belang in Avtovaz

De combinatie Renault-Nissan voert onderhandelingen om zijn belang in de Russische autoconstructeur Avtovaz op te drijven. Renault-Nissan zou daarbij mogelijk een belang van 25 procent in Avtovaz overnemen van het investeringsfonds Troika Dialog. Er wordt wel opgemerkt dat de gesprekken zich nog in een bijzonder vroeg stadium bevinden. Het belang van Troika Dialog in Avtovaz zou een waarde hebben van 11,6 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 379 miljoen dollar. Renault kocht twee jaar geleden al een belang van 25 procent in Avtovaz voor een bedrag van 1 miljard dollar. De Russische overheid heeft bij Renault-Nissan al langer aangedrongen om de investering in Avtovaz op te drijven, maar de Frans-Japanse combinatie leek lang niet geneigd te zijn daarop in te gaan.

Labels: , , ,

Groot-Brittannië start eerste zone voor maritieme planning

Groot-Brittannië heeft een eerste gebied in de Noordzee aangeduid om een project rond maritieme planning op te zetten. Het gebied breidt zich uit van Flamborough Head in East Yorkshire tot Felixstowe in Suffolk en strekt zich tweehonderd kilometer in zee uit. De Marine Management Organisation (MMO) zal de volgende twee jaar een plan voor een brede waaier maritieme activiteiten verder moeten uitwerken. In totaal wil Groot-Brittannië tien gebieden voor maritieme planning opzetten. Daarbij moeten activiteiten zoals windturbine-parken, oliewinning, onderzeese kabelactiviteiten, commerciële scheepvaart, visserij en recreatief gebruik op elkaar worden afgesteld.

Labels: ,

Consument vindt kortingen eindejaarsverkopen normaal

Bijna de helft van de Amerikaanse consumenten zegt niet van plan te zijn om tijdens de eindejaarsaankopen de volle prijs te betalen. Dat is de conclusie van een rapport van de E-Tailing Group. Opgemerkt wordt dat bovendien een verrassend groot aantal consumenten aangeeft om al begin december zijn eindejaarsaankopen gedaan te hebben. Dat betekent volgens de onderzoekers dat retailers er goed aan doen om niet tot op het laatste ogenblik te wachten vooraleer hun beste promoties en kortingen aan te bieden. Er wordt aan toegevoegd dat gratis thuisbezorging (92 procent) en gratis terugnames (81 procent) de belangrijkste elementen zijn bij de aankoopbeslissingen.

Labels: ,

Lloyd Webber verkoopt gedeelte theater-imperium

Componist Andrew Lloyd Webber heeft bekend vier van zijn theaters in het Londense West-End te zullen verkopen. De gaat om de theaters Palace, Her Majesty's, Cambride en New Londen, die worden overgenomen door een consortium rond Michael Grade, de gewezen voorzitter van de Britse commerciële zender ITV. De Really Useful Group van Webber behoudt echter wel het Theatre Royal Drury Lane en het London Palladium. Ook behoudt Really Useful Group een belang van 50 procent in het Adelphi, waar op dit ogenblik Love Never Dies, een sequel van Phantom of the Opera, loopt. Lloyd Webber zegt door gezondheidsproblemen gedwongen te zijn om zijn activiteiten terug te schroeven.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 51 procent tot 5,4 miljard dollar. De groei is naar eigen zeggen te danken aan de stijgende vraag naar het Windows-besturingssysteem, het Office-pakket en de Xbox-spelcomputer. Bij de lancering van het nieuwe Office-pakket ligt de verkoop 20 procent hoger dan bij de marktintroductie van zijn voorganger. Inmiddels telt Office Web Apps meer dan twintig miljoen gebruikers. Het nieuwe Window-besturingssysteem kende op de consumentenmarkt een groei met minder dan 10 procent, maar op de zakelijke markt werd een stijging met 15 procent opgetekend. Opgemerkt wordt dat vooral in groeimarkten een stijging werd opgetekend. De verkoop van de de Xbox-spelcomputer steeg met 38 procent tot 2,8 miljoen exemplaren.


Koerierdienst United Parcel Service (UPS) heeft beslist om voorlopig geen poststukken uit Jemen meer te vervoeren. Dat heeft het Amerikaanse concern gemeld, nadat een pakket met explosieven was ontdekt in een vrachtvliegtuig van de koerierdienst dat onderweg was van Jemen naar Chicago. Het pakket werd onderschept bij een tussenlanding op de luchthaven van East Midlands in Engeland. Een tweede pakket werd in Dubai onderschept op een vliegtuig van sectorgenoot van FedEx. Dat had eerder al aangekondigd de verbindingen met Jemen voorlopig stil te leggen. Beide pakketten waren geadresseerd aan Joodse instellingen in Chicago. De Amerikaanse autoriteiten sloten niet uit dat er nog meer pakketten onderweg waren naar de Verenigde Staten. Beide maatschappijen hebben aangekondigd hun veiligheidsmaatregelen te zullen bijsturen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de samenwerking met lokale onderaannemers.


Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson (J&J) verwacht voor eind november een definitief overnamebod te kunnen uitbrengen op het Nederlandse biotechbedrijf Crucell. Het biedingsvoorstel is inmiddels naar de Nederland Autoriteit Financiële Markten (AFM) gestuurd ter beoordeling van de overnameplannen, die begin oktober werden aangekondigd. Ook de Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse beurstoezichthouder, zal zich nog buigen over de voorgenomen overname. Johnson & Johnson stelt dat het nog steeds van plan is de overnameprijs van 1,75 miljard euro in contanten te voldoen. Het Amerikaanse concern bezit al een pakket aandelen Crucell. De twee bedrijven merkten op ook samen een mogelijk verontreinigingsprobleem bij een productiesite van Crucell in Korea te zullen onderzoeken. Ook een aantal fiscale aspecten in de Verenigde Staten en Nederland zouden worden gekeken.


De Franse vakbonden hebben het personeel van luchtvaartmaatschappij Air France opgeroepen om het werk neer te leggen uit protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. De Franse bonden hadden eerder al opgeroepen tot de zoveelste landelijke manifestatie. Zes vakbonden riepen de Air France-medewerkers op te gaan staken en zo het luchtverkeer te frustreren, om andermaal een signaal af te geven aan de regering. De pensioenhervorming van de Franse president Nicolas Sarkozy is door het Franse parlement definitief goedgekeurd. De president moet de nieuwe wet nog officieel ondertekenen. Dat zou half november gebeuren, na de behandeling van een klacht van de linkse oppositie bij het Franse Constitutioneel Hof. Volgens experts heeft de klacht weinig kans van slagen. De vakbonden zeggen echter dat de Fransen duidelijk hebben getoond tegen de nieuwe wet te zijn en stellen dat regeren tegen de wil van de bevolking niet mogelijk is.


Eurostar, de exploitant van de Kanaaltunnel, mag van een Brits gerechtshof de order voor nieuwe treinen gunnen aan het Duitse concern Siemens. Dat heeft het Britse High Court beslist in een klacht van het Franse Alstom, dat tot dusver de treinen voor de Kanaaltunnel leverde. Eurostar en Siemens kunnen nu een handtekening zetten onder een contract voor de levering van tien treinen ter waarde van 600 miljoen euro. Volgens Alstom was de procedure bij het gunnen van de order niet transparant en zouden de treinen van Siemens niet voldoen aan de veiligheidseisen. Alstom wees er daarbij op dat de openbare aanbesteding moet worden opgeschort zolang de specificaties van de treinen door Eurostar niet beantwoorden aan de reglementering van het treinverkeer onder het Kanaal. De toewijzing aan Siemens werd genomen op basis van een openbare aanbesteding. Het nieuws zorgde voor spanningen tussen Frankrijk en Duitsland, respectievelijk de thuislanden van Alstom en Siemens.


Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 3,77 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 3,83 miljard dollar opgetekend. Toen werd echter een eenmalige boekwinst van ongeveer 400 miljoen dollar opgetekend. Daarnaast bleken wisselkoersen tijdens het derde kwartaal van dit jaar een negatieve impact gehad te hebben van 367 miljoen dollar op de winst. Vorig jaar bedroeg die negatieve impact 170 miljoen dollar. De productie van Chevron steeg met 1 procent naar 2,74 miljoen vaten per dag, maar dat was vooral te danken aan Thailand en Brazilië. In de Verenigde Staten viel de productie terug met 7 procent als gevolg van het stopzetten van activiteiten in de Golf van Mexico. Door de hogere prijzen voor olie en gas steeg de kwartaalomzet van 46,6 miljard dollar naar 49,7 miljard dollar.


Een filiaal van de restaurantketen McDonald's in Brazilië moet een gewezen werknemer 13.000 euro schadevergoeding betalen omdat hij op twaalf jaar tijd ruim 30 kilogram zwaarder is gewonnen. De betrokkene voerde aan dat hij als manager verplicht was omwille van kwaliteitscontrole verplicht was om dagelijks producten te proeven. Ook tijdens de pauze stonden alleen hamburgers en frieten op het menu. Toen de man in dienst kwam, zou hij ongeveer 75 kilogram hebben gewogen. Twaalf jaar later woog hij 105 kilogram. Dat zou uiteindelijk hebben geleid tot gezondheidsproblemen. McDonald's heeft de aantijgingen ontkend en benadrukte een uitgebalanceerd menu aan te bieden. In eerste aanleg was McDonald's veroordeeld tot een schadevergoeding van bijna 21.000 euro. In beroep werd dat bedrag tot 13.000 euro teruggebracht. De oud-werknemer onderzoekt nog of hij opnieuw in beroep gaat.


De protesten in Frankrijk tegen het verhogen van de pensioenleeftijd lopen op hun einde. In de twaalf olieraffinaderijen in Frankrijk werd beslist om het werk te hervaten. Dat hebben de Franse vakbonden gemeld. Twee weken geleden begonnen de werknemers van de raffinaderijen met de acties. De blokkades hadden verregaande gevolgen. Een groot deel van de Franse benzinestations kon dagenlang niet meer bevoorraad worden. Op veel raffinaderijen werd het werk eerder al hervat. De olieraffinaderij in Donges, in het noordwesten van Frankrijk, was de laatste waar de werknemers besloten weer aan het werk te gaan. Tijdens de acties werden een aantal blokkades van de olieraffinaderijen door de Franse politie gebroken. De Franse president Sarkozy bediende zich daarbij van een wet die het mogelijk maakt om in geval van publieke nood stakingen in strategische sectoren te beëindigen.


Het Frans-Nederlandse vastgoedfonds Unibail-Rodamco heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,17 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroegen de inkomsten 1,19 miljoen euro. Het bedrijf merkt op dat zijn portefeuille blijkt geeft over de nodige veerkracht te beschikken en voert aan dat de ontwikkeling van zijn verdere projecten op koers ligt. De bruto-huurinkomsten van Unibail-Rodamco bij de winkelcentra kwamen uit op 792,9 miljoen euro, tegenover 788,4 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. De afstoting van niet-strategische onderdelen, vooral in Nederland en Frankrijk, werd volgens het concern slecht gedeeltelijk gecompenseerd door de positieve impact van de Simon Ivanhoe-overname. De acquisitie van de Simon Ivanhoe van 715 miljoen euro werd begin juli afgerond. In het segment kantoren daalden de inkomsten van bijna 174 miljoen euro tot ruim 163 miljoen euro.


Het Amerikaanse farmaconcern Merck heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 342 miljoen dollar. Dat is een daling met 89 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral het gevolg van herstructureringskosten, fusiegerelateerde onkosten en een juridische voorziening van 950 miljoen dollar in verband met de pijnstiller Vioxx, die van de markt moest worden gehaald. De omzet steeg met 84 procent tot 11,1 miljard dollar. De omzetstijging is het gevolg van de overname van Schering-Plough in november vorig jaar. Het concern verwacht dit jaar een omzet van 45,4 miljard dollar tot 46,1 miljard te zullen realiseren. Merck stelde nog om op schema te liggen om zijn synergiedoelstelling van 3,5 miljard dollar besparingen per jaar te realiseren. Vioxx werd zes jaar geleden van de markt gehaald omdat het artritis-middel gelinkt werd aan hartproblemen. Daarover wordt met het Amerikaanse gerecht nog steeds onderhandeld.


Het Japanse elektronicaconcern Panasonic heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 31 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 384,3 miljoen dollar. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werd een nettowinst van 6,1 miljard yen opgetekend. De winstgroei is volgens Panasonic te wijten aan de stijgende vraag, ondanks de sterke yen en de sterkere concurrentie. Ook de lagere kosten van materialen en andere uitgaven zorgden ervoor dat de impact van die factoren konden worden opgevangen. De omzet steeg met 27 procent tot 2,21 triljoen yen. Het Japanse bedrijf merkt op dat de wereldwijde economie tijdens het voorbije kwartaal verder stelstelmatig een herstel heeft vertoond, in belangrijke mate te wijten aan economische stimulus-programma's. Panasonic voegt er aan toe dat de ontwikkelde landen nog altijd met een onzekerheid worden geconfronteerd.


De wereldberoemde, zilverkleurige Aston Martin DB5 van het filmpersonage James Bond is op een veiling in Londen een bedrag verkocht voor een bedrag van 2,6 miljoen pond. De verkoopprijs lag bijna 1 miljoen pond lager dan was gehoopt. De koper is de Amerikaanse oldtimerverzamelaar Harry Yeaggy, die een particulier museum in Ohio uitbaat. De Aston Martin figureerde in de films Goldfinger (1964) en Thunderball (1965), met Sean Connery als James Bond. Het voertuig is uitgerust met de nodige Bond-gadgets, waaronder draaiende nummerplaten en nepmachinegeweren die van achter de koplampen tevoorschijn komen. Het is één van de twee Aston Martins die tijdens de opnamen van Goldfinger en Thunderball werden gebruikt. Het pronkstuk was op de veiling ingebracht door de Amerikaanse radiopresentator Jerry Lee. Die had de auto in 1969 voor een bedrag van 12.000 dollar gekocht.


Het Japanse elektronicabedrijf Sony heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 31 miljard yen, ondanks de remmende werking van de sterke Japanse munt. Het resultaat werd ook positief beïnvloed door kostenreducties. De winst komt overeen met een bedrag van 370 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geboekt van 26 miljard yen. De omzet steeg met 4,3 procent tot 1,73 miljard yen. Sony stelt tijdens het voorbije kwartaal geprofiteerd te kunnen hebben van de sterke verkopen van de Vaio-computer en de spelconsole Playstation, die aan populariteit heeft gewonnen door de aansturing van de spellen op basis van de beweging van de spelers. Sony zegt dit jaar een nettowinst van 70 miljard yen te verwachten. Eerder was er gewag gemaakt van een nettowinst van 60 miljard yen.


Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 229 miljoen pond sterling. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 111 miljoen pond. De omzet steeg met 18 procent tot 2,51 miljard pond. De laatste kwartaalwinst van British Airways dateert van twee jaar geleden. British Airways merkt op dat de heropleving bij de zakenreizen de maatschappij heeft toegelaten om de tarieven te verhogen. British Airways had door de economische crisis zijn capaciteit teruggeschroefd. Willie Walsh, chief executive van British Airways, mzekt op dat de capaciteits-controle een belangrijke factor zal blijven voor het zakenmodel van de luchtvaartmaatschappijen. Hij merkt daarbij op dat de sector een duidelijk grotere discipline aan de dag legt op het gebied van capaciteit.


t Zuid-Koreaanse concern Samsung Electronics heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,46 biljoen won. Dat komt overeen met een bedrag van 2,9 miljard euro. Samsung heeft daarmee de grootste kwartaalwinst uit zijn geschiedenis gerealiseerd. Het bedrijf merkt op dat dat dalende televisieverkopen konden worden gecompenseerd door grote winsten bij de semiconductoren en mobiele telefoons. De omzet steeg van 4,22 biljoen won naar 4,86 biljoen won. In de halfgeleiderdivisie werd een omzetstijging met 43 procent tot 10,66 biljoen won opgetekend. De telecom-divisie liet een groei met 16 procent tot 11,12 biljoen ton noteren. Bij de mobiele divisie tenslotte werd een toename met 15 procent tot 10,38 biljoen won opgetekend. De televisie-afdeling tenslotte meldde een omzetgroei met 4 procent tot 8,1 biljoen won.


Meer Nieuws

Friday, October 29, 2010

Rusland belooft harde aanpak dopingproblematiek

Rusland zal doping in de sport zwaar aanpakken in de aanloop naar de Olympische winterspelen van Sochi over vier jaar. Dat heeft de Russische vice-premier Alexander Zhukov gezegd. Rusland heeft een kwalijke reputatie voor doping onder zijn skiërs en biathleten en kreeg van de International Ski Federation al een waarschuwing dat orde op zaken moest worden gesteld. Indien het dopinggebruik niet wordt tegengegaan, zouden de Russische atleten volgens de skifederatie het gevaar lopen om uitgesloten te worden van een competitie in eigen land. Eerder dit jaar had ook Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, tegenover de Russische president Dmitry Medvedev zijn bezorgdheid al geuit over de dopingproblematiek.

Labels: , , , ,

Dieetsector verwacht wereldwijde groei van 8 procent

De internationale dieetsector zal de volgende vijf jaar een groei kennen van 8 procent. Dat blijkt uit een rapport van Leatherhead. Dit jaar wordt de waarde van de wereldwijde dieetsector geraamd op een bedrag van 7,3 miljard dollar. Uit het onderzoek blijkt dat de consument dieetproducten wenst die gebruiksvriendelijk zijn en nagenoeg onmiddellijk een effect hebben. De belangrijkste groei wordt verwacht van innovaties bij de bakkerijproducten en granen, van dichtbij gevolgd door de drankensector. Bakkerijproducten en granen vertegenwoordigen op dit ogenblik 33,5 procent van de totale dieetmarkt. De drankensector heeft een aandeel van 28,4 procent van de markt.

Labels: , ,

Meer Amerikaanse bestedingen in cruises en vliegtuigreizen

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar hebben de Amerikaanse consumenten opnieuw meer geld geïnvesteerd in vliegtuigreizen en bootcruises. Dat is de conclusie van een rapport van de financiële dienstverlener American Express. De onderzoekers merken daarbij op dat de bestedingen aan eerste klasse nagenoeg constant zijn gebleven tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar, maar in business class werd een opmerkelijke groei opgetekend van 63 procent. In economy class werd een toename met 16 procent opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat bedrijven ongeveer 23 procent meer uitgeven aan reizen dan tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar.

Labels: , ,

Oudere consument houdt vast aan traditionele media

De consument van traditionele media zoals kranten en televisie is gemiddeld ouder dan de gebruiker van online media. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat 81 procent van de vijfenvijftigplussers zijn nieuws nog altijd het liefst uit traditionele bronnen haalt. In de leeftijdscategorie tot vierendertig jaar daalt dat echter tot 57 procent. Gemiddeld heeft 67 procent van de Amerikaanse bevolking nog altijd voorkeur voor traditionele nieuwsbronnen. In de leeftijdsgroep tot vierendertig jaar geeft anderzijds 50 procent nagenoeg al zijn nieuws bij online bronnen haalt. Bij vijfenvijftigplussers daalt dat tot 33 procent.

Labels: , , ,

Lake District blijft mogelijke locatie voor opslag kernafval

Het toeristische West-Cumbria in het noorden van Engeland komt nog altijd in aanmerking als locatie voor de opslag van nucleair afval. Dat is de conclusie van een rapport van de British Geological Survey, die moest uitzoeken welke Engelse regio's een geschikte ondergrond hebben om de opslag van nucleair afval aanvaardbaar te maken. Milieuvereniging Greenpeace heeft ontgoocheld gereageerd op het rapport. De organisatie vindt het onbegrijpelijk op dat het toeristische Lake District daarmee tot een nucleair-afvalgebied zou kunnen worden gedegradeerd. Het Britse ministerie van energie en klimaatverandering merkt echter op dat het onderzoek nog in een vroeg stadium verkeert en West-Cumbria niet noodzakelijk zal worden geselecteerd.

Labels: , , ,

Politieke reclame kiest nog altijd voor televisie

Het internet mag dan wel een revolutie hebben betekend voor de financiering van politieke campagnes, maar voor publiciteitscampagnes doen de politieke mediastrategen nog altijd beroep op de traditionele platformen. Dat zeggen een aantal Amerikaanse mediaspecialisten. Wayne Johnson, media-adviseur voor de Amerikaanse republikeinse partij, merkt daarbij op dat televisie op een korte termijn nog altijd een massapubliek kan bereiken. Diezelfde garantie heeft men volgens hem met het internet niet. Johnson stelt dat er werd uitgekeken naar een ommekeer, maar volgens hem zijn er nog altijd heel geldige redenen om voor televisie-reclame te blijven kiezen.

Labels: , ,

Aeroflot wordt sponsor van Amerikaanse basketclub

Het Amerikaanse basketbal-team New Jersey Nets heeft een sponsoring-contract ondertekend met de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Dat heeft Mikhail Prokhorov, eigenaar van de New Jersey Nets, bekend gemaakt. Het is de eerste keer dat Aeroflot een overeenkomst sluit met een buitenlandse sportorganisatie. Enkele weken voordien had de Amerikaanse basketclub al een samenwerkingsovereenkomst getekend met vodka-producent Stolichnaya. Die wordt sponsor van het Barclays Center in Brooklyn (New York), dat over twee jaar de thuisbasis moet worden voor de New Jersey Nets. De overeenkomst met Aeroflot geldt voor een periode van twee jaar, waarin de club zijn laatste seizoenen afwerkt in het Prudential Center in Newark.

Labels: , , , ,

Nieuwsoverzicht

De Japanse gamesproducent Nintendo heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 2 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 17,7 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte Nintendo nog een winst van 69,5 miljard yen. De omzet daalde met 34 procent 363,2 miljard yen. De slechte resultaten zijn volgens Nintendo grotendeels te verklaren door de dure yen. Nintendo verkoopt immers 80 procent van zijn producten buiten Japan. De firma verkocht ook aanzienlijk minder DS-spelers. Tijdens de voorbije zes maanden werden er 6,7 miljoen stuks verkocht, terwijl de verkoop vorig jaar op bijna 12 miljoen exemplaren kwam. Ook het aantal verkochte DS-titels nam af. Verder liep de verkoop van de Wii-console de afgelopen zes maanden terug. Wereldwijd wist Nintendo 5 miljoen exemplaren te verkopen, terwijl er vorig jaar nog 5,75 miljoen toestellen konden worden verkocht.


Het Brits-Nederlandse olieconcern heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,5 miljard dollar. Dat is een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 75 miljard dollar naar 90,7 miljard dollar. Shell wijt het herstel van de resultaten aan de verbeterde omstandigheden in de industrie en verbetering van de eigen strategie. Shell snijdt in de kosten en werkt aan een efficiëntere inzet van middelen. De onderneming merkte ook een toename van de productie en een stijging in de verkoop van vloeibaar aardgas. Peter Voser, chief executive van Shell, stelde dat het concern goede vooruitzichten heeft en aan het begin van een nieuwe groei staat. Shell produceerde tijdens het voorbije kwartaal 3 miljoen vaten per dag, tegenover 2,9 miljoen vaten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De stijging is onder meer te danken aan het in gebruik nemen van nieuwe velden in de Golf van Mexico en een hogere productie uit de teerzanden in Canada.


Het Nederlandse uitzendbedrijf Randstad heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 72,3 miljoen euro. Dat is een stijging met bijna 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 19 procent tot 3,78 miljard euro. Opgemerkt werd dat de vraag naar uitzendkrachten na de economische crisis eerst in de industrie groeide, maar die positieve evolutie spreidde zich nadien ook uit naar andere sectoren, zoals de dienstverlening. Op de Nederlandse thuismarkt werd een status-quo opgetekend. De omzetstijging komt vooral door de groei op buitenlandse markten, zoals Duitsland (40 procent) en de Verenigde Staten (23 procent). In Frankrijk werd een groei met 19 procent opgetekend, gevolgd door België-Luxemburg met 17 procent en Groot-Brittannië (9 procent). Randstad verwacht in de volgende kwartalen een aanhoudend gezonde groei.


Het Amerikaanse concern Visa, de grootste aanbieder van kredietkaarten ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 774 miljoen dollar. Dat is een stijging met 51 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot 2,1 miljard dollar. Daarbij wordt opgemerkt dat vooral grensoverschrijdingen weer een belangrijke groei laten optekenen. Toeristen reizen weer meer naar het buitenland en ook bedrijven sturen hun werknemers weer vaker op dienstreizen. Visa maakte bekend mogelijk 1 miljard dollar te zullen investeren in de inkoop van eigen aandelen. Het bedrijf zegt te wachten op concrete informatie van de Federal Reserve over de nieuwe regelgeving voor de Amerikaanse financiële sector. Visa telde tijdens het voorbije kwartaal 12,1 miljard transacties. Dat is een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Amerikaanse regering heeft zijn onderzoek naar privacyschending door Google bij zijn programma Street View laten vallen. Dat gebeurde nadat het internetbedrijf had aangekondigd een strikter privacybeleid te zullen voeren. Google heeft volgens de Federal Trade Commission (FTC) verzekerd dat het de persoonlijke informatie die werd verzameld, nooit gebruikt zal worden voor een dienst of product van het merk. De Federal Trade Commission opende in mei van dit jaar een onderzoek nadat Google had toegegeven dat de wagens van het programma Street View, die steden in meer dan dertig landen doorkruisen om beelden te nemen, persoonlijke informatie onderschepten die verstuurd werd aan de hand van onbeveiligde wifi-netwerken. Op die manier kwam Google in het bezit van persoonlijke e-mails en zelfs wachtwoorden.


Het internetbedrijf Google is in de Verenigde Staten de populairste werkgever. Dat blijkt uit een onderzoek van de jobsite CareerBliss.com. Het internetbedrijf gaat daarbij 3M, ABN Amro, DTE Energy en de Amerikaanse luchtmacht vooraf. In de top tien staan verder Qualcomm, de Nationale Garde, de Marines, de Zeemacht en LSI Logic. De onderzoekers merken op dat Google op het vlak van carrièremogelijkheden de eerste plaats moet afstaan aan het Amerikaanse leger. Bradley Brummel, professor psychologie aan de University of Tulsa, merkt op dat het leger het gevoel creëert iets wezenlijk bij te dragen aan de wereld, echte vriendschap met collega's genereert en de mogelijkheid biedt om vaardigheden te ontwikkelen. Het farmaconcern Johnson & Johnson staat op een zestiende plaats. Verder staan General Electric (30), Microsoft (39) en Disney (41).


De Japanse autoconstructeur Nissan heeft wereldwijd 2,14 miljoen wagens teruggeroepen vanwege een probleem met het elektronische relais in het motorcontrolesysteem. In Japan alleen al worden ruim 800.000 exemplaren van diverse modellen teruggeroepen. In Europa gaat het om ruim 350.000 exemplaren. De controlunit zorgt ervoor dat de auto niet start. Het euvel is volgens Nissan niet gevaarlijk, maar is wel vervelend. De betrokken bestuurders worden door hun dealers op de hoogte gebracht. Eventuele herstellingen worden uitgevoerd op kosten van de constructeur. De interventie zou slechts een twintigtal minuten in beslag nemen. Nissan geeft wel aan dat er nog geen incidenten gemeld zijn. Begin maart riep Nissan ook al meer dan 500.000 exemplaren terug. Die actie was toen vooral geconcentreerd in de Verenigde Staten. Vooral Japanse automerken hebben recent auto's moeten terugroepen.


In Duitsland werden tijdens de maand oktober 2,94 miljoen werklozen geteld. Dat is een daling met 86.000 werklozen tegenover de maand september. Dat heeft Ursula von der Leyen, Duits minister van werk, gemeld. De Duitse werkloosheid is daarmee gedaald tot het laagste peil in achttien jaar. De Duitse werkgevers werven steeds meer medewerkers aan nu de Duitse economie de economische recessie achter zich gelaten heeft. Maar de gestage daling van de werkloosheid voedt ook de zorgen over arbeidstekorten in enkele kernsectoren. Duitsland heeft nu een werkloosheidsgraad van 7,5 procent. Volgens experten zal het aantal werklozen volgend jaar korte tijd boven de 3 miljoen noteren, maar het grootste deel van het jaar zou dat cijfer onder die kaap blijven. Onlangs verdubbelde de Duitse regering nog zijn groeiprognoses voor het lopende jaar tot een stijging met 3,4 procent van het bruto binnenlandse product.


De Duitse autobouwer Daimler heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,1 miljard euro. Dat is een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal verkocht de autobouwer tijdens het derde kwartaal 475.100 personenauto's en bedrijfswagens. Dat is een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteert naar eigen zeggen van het wereldwijde herstel op de automarkten. De nettowinst steeg van 56 miljoen euro naar 1,61 miljard euro. De Duitse autobouwer maakte ook bekend zijn winstverwachting naar boven bij te stellen. Daarbij wordt opgemerkt dat het bedrijfsresultaat van het lopende jaar op ruim 7 miljard euro zal uitkomen. Eerder was gewag gemaakt van 6 miljard euro. Het is de derde keer dit jaar dat Daimler zijn verwachtingen naar boven bijstelt.


Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,35 miljard dollar. Dat is een stijging met 55 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te wijten aan de hogere prijzen op de brandstofmarkt. De omzet steeg van 82,3 miljard dollar naar 95,3 miljard dollar. ER wordt aan toegevoegd dat de winst in de upstream-activiteiten van 4,01 miljard dollar naar 5,47 miljard dollar stegen. Bij de downstream-activiteiten werd een groei van 325 miljoen dollar tot 1,16 miljard dollar genoteerd. Er wordt aan toegevoegd dat de productie tijdens het voorbije kwartaal met meer dan 20 procent werd opgedreven, in belangrijke mate te wijten aan de activiteiten in Qatar en de overname van aardgasproducent XTO Energy. De kapitaalinvesteringen stegen met 35 procent tot 8,8 miljard dollar.


Uitgeverij Thomson-Reuters heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,26 miljard dollar. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 162 miljoen dollar naar 268 miljoen dollar. Opgemerkt wordt dat de markets-divisie, die nieuws en data levert aan klanten uit de bankensector en andere financiële instellingen en ook het persbureau omvat, een groei met 1 procent tot 1,85 miljard dollar liet optekenen. Het is de eerste keer in bijna twee jaar dat de divisie weer een winst kan laten optekenen. De professional-divisie, die informatie verzamelt voor verschillende industriële sectoren, liet een groei met 5 procent tot 1,41 miljard dollar optekenen. Opgemerkt wordt dat het concern zich langzaam herstelde van de economische crisis, die financiële bedrijven en juristenkantoren - de belangrijkste klanten van Thomson-Reuters - verplichtte om op de uitgaven te besparen.


Het herstel van de overslag in de Zeeuwse havens Borsele, Vlissingen en Terneuzen komt veel sneller dan verwacht. Naar verwachting ligt de overslag eind dit jaar weer op het niveau van twee jaar geleden. Dat heeft koepelorganisatie Zeeland Seaports bekend gemaakt. De overslag groeide in de eerste negen maanden met 17 procent naar 24,5 miljoen ton. Twee jaar geleden werd in totaal 33 miljoen ton overgeslagen. Vorig jaar kende de overslag in de Zeeuwse havens door de economische crisis echter een terugval met 13 procent tot ruim 28 miljoen ton. Onder meer werd er een groei opgetekend in de opslag van droge en natte bulk, zoals steenkool, ertsen en olie. De grootste groei werd opgetekend bij het stukgoed. Dat is volgens Zeeland Seaports vooral te danken aan het feit dat er meer personenwagens werden overgeslagen.


De hoeveelheid nog niet ontdekte ruwe olie in de ondergrond van Alaska is tien keer minder groot dan gedacht. Dat heeft United States Geological Servey (USGS), het Amerikaanse geofysische instituut, bekend gemaakt. Na een nieuw onderzoek van de oppervlakte van de Amerikaanse staat, heeft het instituut naar eigen zeggen moeten besluiten dat er in de ondergrond en de wateren van Alaska 896 miljoen vaten olie opgeslagen liggen die nog niet ontdekt zijn. Acht jaar geleden ging men nog uit van 10,6 miljard vaten ruwe olie. De experts schroefden ook hun raming van de gasvoorraden terug. Daar werd de ramingen met 13 procent teruggebracht tot ongeveer 1.500 miljard kubieke meter. In Alaska wordt er het laatste decennium intensief gezocht naar olie. In de staat werd de belangrijkste onshore-ontdekking van ruwe olie van de laatste vijfentwintig jaar in de Verenigde Staten gedaan.


De Amerikaanse website LimeWire, waarmee muziek en andere bestanden gedeeld kunnen worden, is door een Amerikaanse rechter offline gehaald. De website was eerder al veroordeeld voor schending van de auteursrechten. De beslissing komt er na een klacht van verschillende grote muziekuitgevers, waaronder EMI Music Publishing, Universal Music en Warner-Chappel. De maatschappijen merkten op dat LimeWire op grote schaal de wet op het copyright overschreden heeft en hebben een schadevergoeding geëist. Er wordt gezegd dat LimeWire de sector honderden miljoenen dollars inkomsten heeft gekost. LimeWire is één van 's werelds grootste diensten waar gebruikers gratis muziek, films en televisie-programma's kunnen uitwisselen. Volgens de rechter heeft LimeWire bewust inbreuk gemaakt op duizenden beschermde werken. De New Yorkse groep Lime Group, waartoe LimeWire behoort, zegt naar een oplossing en een overeenkomst met de sector te blijven zoeken.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een winst geboekt van 524 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 31 miljoen euro geboekt. De goede cijfers zijn volgens de luchtvaartmaatschappij te danken aan de maatregelen die werden genomen om de kosten terug te dringen en aan de gevoelige toename van de vraag in het derde kwartaal. Vooral bij het vrachtvervoer en op intercontinentale vluchten wordt gewag gemaakt van een uitstekende groei. De omzet steeg met 25 procent tot 20,2 miljard euro. Dat is ook te danken aan de overname van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines. Het concern heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar naar boven bijgesteld. Voor het hele jaar rekent Lufthansa nu op een bedrijfsresultaat van meer dan 800 miljoen euro.


Meer Nieuws

Thursday, October 28, 2010

Onverwacht snel herstel voor Bayer MaterialScience

De divisie MaterialScience van het Duitse chemieconcern heeft zich veel sneller hersteld van de economische crisis dan eerder werd verwacht en zal ook sneller terug stijgen naar zijn vroegere niveau. Dat heeft Marijn Dekkers, chief executive van Bayer, gezegd bij de voorstelling van de kwartaalcijfers van het Duitse concern. Eerder was geraamd dat MaterialScience zijn oude niveau pas over twee jaar opnieuw bereikt zou hebben. Eén jaar geleden was Bayer MaterialScience, dat door de economische crisis zwaar werd getroffen, nog het zorgenkind van het Duitse concern. De heropleving van de divisie was in belangrijke mate te danken aan het herstel in de autosector en de industrie. Bayer MaterialScience heeft een belangrijke vestiging in Antwerpen.

Bayer MaterialSciences, gespecialiseerd in innoverende en duurzame materialen voor een brede waaier industriële sectoren, realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2,66 miljard euro. Dat is een stijging met 30,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. "Die groei is grotendeels te danken aan een duidelijk hogere vraag vanuit de industrie," aldus nog Marijn Dekkers. "De divisie slaagde er ook in zijn verkoopprijzen gevoelig op te drijven." Er werd vooral een sterke groei opgetekend in Asia-Pacific, maar een gelijkaardige trend werd ook vastgesteld in de Europese regio, die vorig jaar nog zwaar te lijden had onder de economische crisis.

De totale omzet van het concern steeg tijdens het derde kwartaal met 16,1 procent tot 8,58 miljard euro. De nettowinst steeg met 12 procent tot 280 miljoen euro. In de divisie HealthCare werd een omzetgroei met 8,5 procent opgetekend tot 4,27 miljard euro. De geneesmiddelen-afdeling liet daarbij een groei met 7,2 procent tot 2,73 miljard euro optekenen, waarbij vooral een sterke groei werd opgetekend in de opkomende markten. In Noord-Amerika was er echter de negatieve impact van de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg. De divisie CropScience tenslotte liet een omzetgroei met 17,6 procent tot 1,34 miljard euro optekenen. Daar werd gewag gemaakt van een duidelijke verbeterde marktomgeving.

Labels: ,

Kosten natuurverlies moet in beleid worden verrekend

De Wereldbank heeft een wereldwijd partnership gelanceerd om landen te helpen de kosten van het natuurverlies in hun budgetten op te vangen. Robert Zoellich, voorzitter van de Wereldbank, merkt daarbij op dat natuurverlies gedeeltelijk te wijten is omdat de regeringen de waarde van het leefmilieu niet in rekening brengen. Hij voegt er aan toe dat het menselijk welzijn nochtans afhangt van ecosystemen en biodiversiteit, maar er moet vastgesteld worden dat die in een alarmerend snel tempo degraderen. Armoede kan volgens Zoellich alleen efficiënt worden bestreden wanneer ook de waarde van de ecosystemen in rekening worden gebracht. Het project start met een pilootfase in India en Colombia. In een volgende fase wordt ook Mexico ingeschakeld.

"Eén van de oorzaken van het natuurverlies, is het onvermogen om de waarde van de ecosystemen en hun dienstbaarheid aan de mensheid correct in te schatten," merkt Zoellich op. "Daarom is het absoluut noodzakelijk dat landen in hun beleid de waarde van die ecosystemen volledig in rekening brengen." Erik Solheim, minister van leefmilieu van Noorwegen, voegt er aan toe dat een dergelijke herwaardering van de natuur het bedrijfsleven zou verplichten om zijn praktijken te veranderen. Solheim merkt daarbij op dat er moet afgestapt worden van een systeem waarbij de baten van de natuur naar de privésector gaan, terwijl de kosten gedragen worden door de maatschappij.

"Partijen die voordelen halen uit het vernietigen van de natuur, moeten ook de volledige kosten van de negatieve impact op de ecosystemen dragen," benadrukt Solheim. Het nieuwe project gaat uit van de vaststellingen van het project The Economics of Ecosystems and Biodiversity (Teeb) en moet regeringen helpen om die principes in een beleid om te zetten. Daarbij wordt opgemerkt dat de degradatie van de natuur de wereldwijde economie jaarlijks 2 triljoen dollar tot 5 triljoen dollar kost. Er werd echter aan toegevoegd dat het belang van die ecosystemen door de beleidsmakers grotendeels wordt genegeerd omdat de waarde ervan onzichtbaar is.

Labels: , , ,

Engels voetbal marktleider in shirtsponsoring

De Engelse Premier League is dit seizoen op het gebied van shirtsponsoring Europees marktleider. Dat blijkt uit een onderzoek van het gespecialiseerde adviesbureau Sport+Markt. De clubs uit de Engelse voetbalcompetitie hebben in totaal 128 miljoen euro aan shirtsponsoring binnengehaald. Dat is 45 miljoen euro meer dan vorig seizoen. Over de zes belangrijkste voetbalcompetities van Europa werd een groei met 18 procent opgetekend tot 470,7 miljoen euro. Sport-Markt merkt op dat vijftien Engelse clubs de inkomsten uit shirtreclame hebben kunnen opdrijven. Bovendien komen drie van de vijf clubs met de hoogste inkomsten uit de Engelse Premier League.

De hoogste sponsoring-contracten werden afgesloten door Manchester United (AON) en Liverpool (Standard Chartered), die elk een contract ter waarde van 23,6 miljoen euro konden afsluiten. Duitsland handhaaft zich op de tweede plaats met een bedrag van 118,5 miljoen euro. Op de derde plaats staat Italië met 65,9 miljoen euro, gevolgd door Frankrijk met 58,8 miljoen euro, Spanje met 57,5 miljoen euro en Nederland met 42 miljoen euro. In het rapport wordt opgemerkt dat zowel Duitsland als Frankrijk een belangrijke groei lieten optekenen. Frankrijk kon daarbij profiteren van de liberalisering van de gokmarkt om Spanje naar de vijfde plaats te verdringen. De onderzoekers verwachten dat Duitsland de volgende markt zal worden die zal profiteren van de veranderde gokwetgeving.

In Nederland werd een status-quo opgetekend tegenover het jaar voordien. Italië was het enige land waar de inkomsten uit de shirtsponsoring zijn gedaald. Daarbij wordt opgemerkt dat Lazio Roma en Fiorentina er voorlopig niet in geslaagd zijn een shirtsponsor aan te trekken. Vorig jaar was Duitsland met een bedrag van 108,6 miljoen euro marktleider op het gebied van shirtsponsoring. Engeland volgde toen op de tweede plaats met 83,5 miljoen euro. Een analyse van de sponsoring geeft volgens het adviesbureau aan dat de financiële bedrijven de economische crisis blijkbaar hebben kunnen afschudden. Ook de gokindustrie wordt een bijzonder pijler voor de sponsoring-inkomsten.

Labels: , ,

Spaanse sociale media hebben penetratie van 90 procent

Spaanse internetgebruikers zijn bijzonder actief op sociale media en netwerksites. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat sociale media en netwerksites inmiddels een penetratie van 90,1 procent hebben bereikt bij de Spaanse internetbevolking. Jaine Agullo, general manager van ComScore Iberia, merkt op dat de sociale media een belangrijke bijdrage hebben geleverd tot het stijgend internetgebruik in Spanje. Agullo voegt er aan toe dat websites zoals Tuenti en Facebook steeds belangrijker worden in het dagelijkse leven van de Spaanse internetgebruikers. Er wordt aan toegevoegd dat dit extra mogelijkheden biedt voor marketeers en adverteerders.

Spanje telt op dit ogenblik 23,5 miljoen internetgebruikers. Online portals zijn daarbij de populairste website-categorie. Die bereiken 99 procent van de Spaanse internetgebruikers. Op de tweede plaats staan zoekmachines, gevolgd door sociale media. Facebook, de grootste vertegenwoordiger van de sociale media, bereikt in Spanje 49 procent van de internetgebruikers. De website telde tijdens de maand september in Spanje 14,2 miljoen unieke gebruikers. Absoluut marktleider op het Spaanse internet is Microsoft, dat tijdens de maand september 20,9 miljoen unieke bezoekers telde. Op de tweede plaats volgt Google - met inbegrip van YouTube - met 19,6 miljoen bezoekers.

De top vijf wordt helemaal ingenomen door internationale internetmerken. Yahoo staat op een vierde plaats, gevolgd door Wikimedia. Op de zesde plaats staat echter de Spaanse uitgeverij Grupo Prisa, het moederbedrijf van onder meer de leidinggevende Spaanse krant El Pais. Tijdens de maand september noteerde Grupo Prisa bijna 8,8 miljoen gebruikers. Dat is een stijging met 13 procent tegenover de maand september van vorig jaar. Daarna volgt Schibsted - de koepel boven Anuntis, Infojobs en 20minutos - met 8,7 miljoen gebruikers. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover september vorig jaar. De top tien wordt rond gemaakt door RCS Media, Terra Telefonica en Tuenti.

Labels: , ,

Gezondheidsproblemen bij Chinese toeleverancier Apple

Chinese arbeiders die laptops en iPhones van de Amerikaanse fabrikant Apple moesten assembleren, zouden vergiftigd zijn met het industriële chemisch product n-hexane. Dat heeft een journalist van de Australian Broadcasting Corporation, gezegd. Een aantal patiënten stelt dat de fabriek op de hoogte moet zijn geweest van het gevaar dat de arbeiders loepen, maar niet naar een alternatief heeft gegrepen omdat de productie daardoor zou zijn teruggevallen. Een aantal patiënten die het chemische product hadden ingeademd, klaagden over gevoelloze handen en moeilijkheden bij het stappen en lopen. De Australische televisiemaker stelt dat de betrokken patiënten meer dan zes maanden in het ziekenhuis hebben verbleven.

De slachtoffers vertelden dat ze aan n-hexane waren blootgesteld tijdens het lijmen en het polijsten van de logos op laptops en iPhones van Apple. "Dat moest gebeuren in een kleine, slecht geventileerde fabriek," voegt de Australische televisiemaker daar aan toe. "Tenminste één vrouw heeft getuigd dat het om authentieke Apple-toestellen ging en er geen sprake was van namaak-productie." De patiënten werden verzorgd in het Number Five People's Hospital in de Chinese stad Suzhou, ten noordwesten van Shanghai. Een woordvoerder van Apple in Hongkong benadrukte tegenover het persbureau dat het bedrijf dergelijke aantijgingen bijzonder ernstig neemt en van alle toeleveranciers eist een strikte gedragscode te volgen.

"In mei van dit jaar riep de actiegroep Students and Scholars Against Corporate Misbehavior uit Hongkong de consumenten op om de iPhone van Apple te boycotten," merkt Bloomberg op. "Daarbij werd aangevoerd dat Apple onvoldoende inspanningen deed om de veiligheid van werknemers te garanderen. De acties volgden op een zelfmoordgolf bij Foxconn Technology Group en een melding van Wintek dat er medische bijstand was voorzien voor medewerkers die in zijn fabriek in Suzhou ziek waren geworden door de blootstelling aan chemische producten. Foxconn en Wintek zijn beide toeleveranciers van Apple. Wintek zegt inmiddels geen gebruik meer te maken van n-hexane, dat volgens het Amerikaanse ministerie van arbeid uiteenlopende effecten kan hebben op de gezondheid.

Labels: , ,

Sony gaat samenwerking met Fifa herbekijken

Elektronica-producent Sony gaat zijn samenwerking met de internationale voetbalfederatie opnieuw bekijken. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd naar aanleiding van de omkoopschandalen die aan het licht zijn gekomen bij de Federation Internationale de Football Association (Fifa) naar aanleiding van de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal over acht en twaalf jaar. De samenwerking tussen Sony en de internationale voetbalfederatie loopt af na het wereldkampioenschap in Brazilië over vier jaar. Het concern zegt nog altijd te overwegen of die samenwerking ook in de toekomst nog verder zal worden gezet.

Toby Shaw, Europees hoofd voetbalsponsoring bij Sony, zegt niet gelukkig te zijn met de corruptie-berichten. Hij verwees daarbij naar aantijgingen dat leden van de internationale voetbalfederatie zich zouden laten omkopen hebben om het wereldkampioenschap toe te wijzen aan bepaalde landen. "Shaw voegde er aan toe dat de sponsors zich liever associëren met het wereldkampioenschap dan met de internationale voetbalfederatie zelf," merkt het persbureau Bloomberg op. Sony is één van de zes officiële partners van de internationale voetbalfederatie, maar Shaw merkt op dat het concern nog overweegt of die samenwerking zal worden verder gezet. Hij voegt er aan toe dat Sony nog altijd bezig is met de evaluatie van het voorbije wereldkampioenschap in Zuid-Afrika.

Het wereldkampioenschap voetbal is het meest bekeken evenement van de wereld en heeft volgens een aantal studies voor het gastland een waarde van 5 miljard dollar. Voor het wereldkampioenschap over acht jaar zijn Engeland, Rusland, Nederland-België en Spanje-Portugal kandidaat. De kandidaten voor het daaropvolgende tornooi zijn de Verenigde Staten, Qatar, Japan, Zuid-Korea en Australië. De commerciële rechten voor het voorbije wereldkampioenschap in Zuid-Afrika liepen op tot 3,4 miljard dollar. Dat is 30 procent meer dan tijdens de vorige editie in Duitsland. Inmiddels heeft de internationale voetbalfederatie zes afgevaardigden geschorst in afwachting van de uitkomst van het onderzoek.

Labels: , , ,

Internet is vijfde grootste economische sector

Het internet draagt 100 miljard pond sterling bij aan de Britse economie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Boston Consulting Group in opdracht van het internetbedrijf Google. In het rapport wordt opgemerkt dat het internet inmiddels 7,2 procent vertegenwoordigt van het Britse bruto binnenlandse product. Er wordt aan toegevoegd dat het internet inmiddels de vijfde grootste economische sector is van Groot-Brittannië en daardoor belangrijker is geworden dan onder meer de bouwsector, het transport en nutsvoorzieningen. Er wordt aan toegevoegd dat de bijdrage van het internet aan de economie jaarlijks met 10 procent stijgt. Dat betekent dat het internet tegen het midden van het decennium 10 procent van de Britse economie zou vertegenwoordigen.

Ongeveer 60 procent van de totale waarde van het internet is afkomstig van online consumptie, bestaande uit de bedragen die het publiek besteedt aan online aankopen en de kosten van de verbindingen en apparaten die noodzakelijk zijn om toegang te krijgen tot het medium. Het saldo is afkomstig van de investeringen in de internet-infrastructuur, overheidsbestedingen en export. In het rapport wordt wel opgemerkt dat Groot-Brittannië wereldwijd marktleider is op het gebied van e-commerce. Daarbij wordt opgemerkt dat voor elk pond dat online besteed wordt om goederen te importeren, voor 2,8 pond wordt geëxporteerd.

De onderzoekers voegen er aan toe dat in de offline economie een tegenovergestelde trend wordt opgetekend. Daar vertegenwoordigt de export 90 pence voor elk pond dat wordt geïmporteerd. In het rapport wordt verder opgemerkt dat internetbedrijven een cruciale rol spelen in de tewerkstelling. Inmiddels zou de Britse internetsector 250.000 banen hebben gecreëerd. Ook wordt opgemerkt dat de verkoopsgroei van kleine bedrijven die actief gebruik maken van het internet vier keer hoger ligt dan de stijging bij ondernemingen die minder intensief online aanwezig zijn. Er wordt aan toegevoegd dat het internet bovendien verscheidene industrieën - met inbegrip van media, toerisme, verzekeringen en mode - fundamenteel hebben veranderd.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Britse farmaconcern GlaxoSmithKline moet zijn voormalige Amerikaanse werkneemster Cheryl Eckard een schadevergoeding van 96 miljoen dollar betalen. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank beslist. De schadevergoeding werd toegekend als onderdeel van de zaak die de Amerikaanse overheid tegen GlaxoSmithKline was begonnen, op basis van de informatie die Eckard als klokkenluider had geleverd. Eerder werd beslist dat het farmabedrijf een boete van 750 miljoen dollar moet betalen. Eckard werd acht jaar geleden door GlaxoSmithKline naar een fabriek in Puerto Rico gestuurd om onderzoek te doen naar fouten die waren gerapporteerd door de toezichthouder Federal Drugs Administration (FDA). Eckard verloor echter haar baan negen maanden later nadat ze het bedrijf waarschuwde dat de problemen nog erger waren dan eerder was ingeschat.


Het Franse parlement heeft met ruime meerderheid ingestemd met de nieuwe pensioenwet, waarin de pensioenleeftijd wordt verhoogd van zestig naar tweeënzestig jaar. De socialistische oppositiepartij kondigde aan dat zij beroep zal aantekenen bij de constitutionele raad, die de rechtmatigheid van de wijziging toetst. President Nicolas Sarkozy moet nu nog zijn handtekening zetten en de wet in de staatsblad publiceren. Dat zal volgens zijn adviseurs half november gebeuren. Wekenlang is in Frankrijk fel geprotesteerd tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Niet alleen werknemers, maar ook studenten en scholieren gingen de straat op. De vakbonden geven ook nu hun verzet nog niet op. Er werd weer een nationale staking en protestmarsen in tientallen steden aangekondigd. Dat is al de negende keer dat een nationale stakingsdag wordt aangekondigd tegen de pensioenplannen. Begin november staat de tiende actiedag gepland


De Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhillips heeft tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,05 miljard dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het Amerikaanse concern profiteerde naar eigen zeggen van de hogere olieprijzen en verbeterde marges bij raffinage. De omzet steeg met 20 procent tot 49,5 miljard dollar. De winst uit de productie van olie en gas steeg met 60 procent en de winst uit raffinage en marketing liet meer dan een verdubbeling zien. ConocoPhillips, het derde grootste olieconcern van de Verenigde Staten, is bezig zijn belang van 20 procent in het Russische olieconcern Lukoil af te bouwen. In het afgelopen jaar verkocht het concern een belang van 14,1 procent in Lukoil voor 6,4 miljard dollar. De rest van de aandelen moet voor het einde van volgend jaar worden verkocht.


Het Nederlandse Zeeland is in de Europese Unie de regio met de laagste werkloosheid. Het aantal werklozen bedraagt er 2,1 procent van de totale beroepsbevolking. De hoogste werkloosheid in de Europese Unie kent het Franse overzeese departement Réunion. Daar is 27,1 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Ook een aantal Spaanse regio's kampt met veel werklozen. Na Zeeland heeft het eveneens Nederlandse Gelderland de laagste werkloosheid in de Europese Unie. Daar bedraagt de werkloosheid 2,8 procent. Utrecht volgt met 2,9 procent op een derde plaats. Nederland heeft met Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland in totaal zeven van de tien Europese regio's met de laagste werkloosheid. Zeeland scoort ook het laagst als het gaat om werkloosheid bij vrouwen en bij jongeren onder de vierentwintig jaar.


Het Nederlandse kabelbedrijf Draka geeft zijn zelfstandigheid niet zomaar op. Het bedrijf zegt dat een voorgenomen bod van zijn Franse branchegenoot Nexans substantieel te laag is. Behalve de prijs ziet Draka ook andere knelpunten. Bij het voorgenomen bod zou volgens het Nederlandse onvoldoende rekening zijn gehouden met de belangen van werknemers, toeleveranciers en klanten. Draka maakt zich bovendien zorgen dat Nexans het bod niet kan financieren. Als Draka dan overgenomen wordt, zou het last kunnen krijgen van de slechte financiële positie van het moederconcern. Vorig jaar liepen onderhandelingen tussen Draka en het Italiaanse Prysmian ook al stuk op de prijs. Grootaandeelhouder Flint Beheer, dat een belang heeft van 48 procent in Draka, staat achter het bod van Nexans. Flint Beheer zou zelf Nexans hebben benaderd. De familie Fentener van Vlissingen, eigenaars van Flint Beheer, zou van zijn belang in Draka afwillen.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt wegens de invoering van de vliegtaks een groot aantal vluchten vanaf de Duitse luchthaven Frankfurt-Hahn. Nu voert de Ierse groep per week nog 532 vluchten uit vanop zijn Duitse basis, maar vanaf midden volgend jaar zal dat beperkt worden tot 382 vluchten. Hierdoor dreigen op de Duitse luchthaven ongeveer duizend banen te verdwijnen. Er zullen op Frankfurt-Hahn nog vijfenveertig bestemmingen worden gehouden. Dat zijn er negen minder dan het huidige aanbod. Onder andere Berlijn, Praag en Agadir in Marokko worden geschrapt. De vraag naar vluchten is volgens Ryanair afhankelijk van de prijs. Voor de luchthaven betekent het schrappen dat het aantal passagiers met één miljoen per jaar terugloopt. De luchthaven zou daardoor terugvallen op 2,9 miljoen passagiers. Bij Ryanair zelf verdwijnen 150 arbeidsplaatsen.


Het investeringsfonds Permira heeft aan het bestuur van de online broker BinckBank een overnamebod overgemaakt. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Daarbij zou gemeld zijn dat BinckBank het overnamebod heeft afgewezen. BinckBank zou een zakenbank in de arm hebben genomen om zijn opties te bekijken. Volgens de bronnen kan dit leiden tot een veiling van de onderneming. BinckBank zegt geen commentaar te geven op overnamegeruchten. Ter gelegenheid van de voorstelling van de kwartaalresultaten had Koen Beentjens, bestuursvoorzitter van BinckBank, nog benadrukt dat het bedrijf geen overnamegesprekken heeft gevoerd. Volgens een aantal andere bronnen zouden ook broker Evolution en het Nederlandse financiële concern ING Groep een overnamebod op BinckBank aan het voorbereiden zijn. Er wordt echter getwijfeld aan het bod van ING Groep, die immers een aantal activiteiten aan het afstoten is.


Steeds meer Zwitsers plaatsen hun geld bij een Duitse bank, zonder dat zij dat aan de Zwitserse fiscus melden. Er zou volgens een aantal bronnen in het zuiden van Duitsland een hevige strijd woeden om spaargelden van rijke Zwitserse klanten binnen te halen. Dat zou gebleken zijn bij een steekproef van de Zwitserse krant Handelszeiting bij Duitse financiële groepen die spaargelden tegen lage tarieven en hoge rentes plaatsen. Officieel wordt gezegd dat de banken hun Zwitserse klanten erop wijzen dat zij het gespaarde geld bij de belastingdienst melden. Die regels worden volgens Handelszeiting door de banken echter genegeerd. De banken zouden zelfs benadrukken dat de financiële gegevens bij hen in veilige handen zijn voor de Zwitserse autoriteiten. Omgekeerd probeert de Duitse overheid informatie te verwerven over Duitsers die in het geheim bankrekeningen in Zwitserland hebben.


Het Amerikaanse concern Procter & Gamble, producent van consumentengoederen, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,08 miljard dollar. Dat is een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2 procent naar 20,1 miljard dollar. De autonome omzet steeg met 4 procent. Wisselkoersschommelingen hadden een negatief effect van 3 procent op de omzet. De verkochte volumes stegen met 8 procent. Prijsstelling had een negatief effect van 1 procent, terwijl de geografische mix en het productaanbod een negatief effect had van 2 procent. Procter & Gamble kocht in het afgelopen kwartaal voor 3 miljard dollar aan eigen aandelen in. Voor het gehele boekjaar voorziet Procter & Gamble een omzetgroei van 3 procent tot 5 procent en een autonome omzetgroei van 4 procent tot 6 procent.


Het Frans-Italiaanse concern STMicroelectronics, de grootste chipfabrikant van Europa, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,66 miljard dollar. Dat is een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde een nettowinst van 198 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geleden van 201 miljoen dollar. Het bedrijf zegt de voorbije periode vooral geprofiteerd te hebben van de groeiende vraag naar halfgeleiders voor auto's, industrie en consumentenelektronica. Het bedrijf verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal met 2 procent tot 7 procent zal groeien vergeleken met het voorgaande kwartaal. De wereldwijde vraag naar chips voor onder meer auto's, productiemachines en consumentenelektronica zal dit jaar naar verwachting stijgen tot een recordniveau.


Het Japanse elektronicaconcern Fijitsu heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 17,4 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 153 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 72,4 miljard yen, maar toen werden de prestaties ondersteund door eenmalige baten. Er werd aan toegevoegd dat de drie divisies van het concern hun winst hebben opgedreven. De omzet daalde met 3,7 procent tot 1,1 miljard yen. Fijutsu weet de daling aan de sterke yen, die ten opzichte van de Amerikaanse dollar op bijna het hoogste niveau sinds vijftien jaar staat. Voor het hele boekjaar handhaaft het Japanse concern zijn winstverwachting van 95 miljard yen. Wel stelde het concern de omzetverwachting iets naar beneden bij. Er wordt nu uitgegaan van 4,67 miljard yen in plaats van 4,8 miljard yen.


Tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT), heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 526 miljard sigaretten verkocht. Dat is een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Door de crisis en de hogere accijnzen is volgens het concern de verkoop in veel landen afgenomen. Door de crisis en de gestegen tabaksaccijnzen stappen veel rokers over op goedkopere merken. Ook had het concern last van concurrentie van nagemaakte en gesmokkelde sigaretten in landen als Turkije, Roemenië en Zuid-Afrika. Daarnaast kampte de tabaksfabrikant met de gevolgen van de overstromingen in Pakistan, waar het bedrijf naar schatting 6 procent van het volume verkoopt. Door de overstromingen is de distributie in Pakistan ontregeld geraakt. Voor het hele jaar denkt British American Tobacco, de tweede grootste tabaksproducent ter wereld, dat het volume met 3 procent zal dalen. Het concern produceert onder meer de merken Lucky Strike, Pall Mall, Kent en Dunhill.


De Duitse groep SAP, de grootste softwareproducent van Europa, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 3 miljard euro. Dat is een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het Duitse concern heeft de groei vooral te danken aan de overname van branchegenoot Sybase. De nettowinst steeg met 12 procent tot 501 miljoen euro. De groep verkocht naar eigen zeggen tijdens het derde kwartaal tenminste 20 procent meer software en aanverwante producten. Werner Brandt, financieel directeur van het concern, voegde er aan toe dat SAP in alle regio's is gegroeid. Speerpunten van de activiteiten zijn volgens hem de Verenigde Staten en de opkomende markten in Azië, Europa en Latijns-Amerika. SAP, het vierde grootste softwarebedrijf van de wereld, verwacht dit jaar een omzetgroei tussen 9 procent en 11 procent te kunnen realiseren.


De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,62 miljard euro. Dat is een stijging met 13 procent tegenover dezelfde miljoen euro. De winst steeg met iets meer dan 10 procent tot 520 miljoen euro. In totaal verkocht Heineken tijdens het derde kwartaal 43,8 miljoen hectoliter bier. Dat is een toename met 24 procent. Vooral in de opkomende markten werd een sterke groei gerealiseerd. In Azië werd een stijging met ruim twee derde opgetekend, terwijl in Afrika een groei met 12 procent werd opgetekend. Op het Amerikaanse continent werd de verkoop meer dan verdubbeld, dankzij de overname van de Mexicaanse groep Femsa. In Europa gingen de verkopen daarentegen omlaag. Vooral in Nederland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië had het slechte weer en het lage consumentenvertrouwen een negatieve impact. In Griekenland en Hongarije was er de invloed van de bezuinigingen van de overheid.


Deutsche Bank, het grootste bankconcern van Duitsland, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 1,2 miljard euro. Het verlies hangt vooral samen met een eerder aangekondigde miljardenlast, gerelateerd aan de voorgenomen overname van Deutsche Postbank. Indien er met die eenmalige last van 2,3 miljard euro geen rekening wordt gehouden, zou er een winst van 1,1 miljard euro zijn opgetekend. Dat is een daling met ongeveer 21 procent tegenover het derde kwartaal van vorig jaar, toen een winst van 1,4 miljard euro werd opgetekend. Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank, merkte op tevreden te zijn met de resultaten, ondanks aanhoudende moeilijke macro-economische en marktomstandigheden. Deutsche Bank zegt nog altijd op schema te liggen om zijn doelstelling voor volgend jaar, waarbij een winst van 10 miljard euro wordt vooropgesteld, te behalen.


Meer Nieuws

Wednesday, October 27, 2010

Geredde Amerikaanse bedrijven gul voor politici

Amerikaanse bedrijven die tijdens de economische crisis beroep hebben moeten doen op de federale overheid om overeind te blijven, blijken belangrijke bijdragen te leveren tot de politieke campagnes van de kandidaten voor de komende senaatsverkiezingen in de Verenigde Staten. Tijdens de maand september bleken de betrokken bedrijven, waarvan een aantal nog een gedeelte van de overheidssteun moeten terugbetalen, een bedrag van 1,4 miljoen dollar steun verleend te hebben aan politieke kandidaten. Tijdens de maand augustus werd een bedrag van 466.000 dollar onder de kandidaten verdeeld. De meest steun ging naar republikeinse kandidaten, hoewel het hulpprogramma van de Amerikaanse regering vooral met democratische steun tot stand kwam.

Autobouwer General Motors betaalde de voorbije maand een bedrag van 190.000 dollar aan politieke kandidaten. "Een woordvoerder van de autobouwer merkt op dat de donaties afkomstig zijn van vrijwillige bijdragen van de werknemers," merkt de Amerikaanse krant The Washington Post op. "Hij voegt er aan toe dat General Motors bij die donaties zorgvuldig investeert in kandidaten die een dieper inzicht tentoon spreiden in materies die belangrijk zijn voor de autosector en de industrie. De woordvoerder merkt op dat General Motors zijn ondersteuning evenwichtig heeft gespreid onder de beide politieke stromingen in de Verenigde Staten."

Een gedeelte van de vrijgevigheid aan de republikeinen kan volgens de krant worden verklaard dat verwacht mag worden dat de partij in het Amerikaanse congres een grote vooruitgang zal maken. "Het feit dat de democratische partij aanstuurt op een strenge financiële wetgeving, speelt echter ongetwijfeld ook een belangrijke rol," voert The Washington Post aan. "Bovendien hebben een aantal democratische politici zich duidelijk laatdunkend uitgelaten over de banksector. Scott Talbott, een lobbyist bij de Financial Services Rountable, zegt dat de industrie die bolwassing nog niet is vergeten." De republikeinse partij zelf heeft van zeven financiële groepen - waaronder American Express, Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs - een totaalbedrag van 210.000 dollar ontvangen.

Labels: , ,

Gebruiker van online coupons heeft verrassend profiel

Het profiel van de gebruiker van kortingsbonnen is gevoelig veranderd. Oorzaak daarvan is de digitale revolutie. Dat is de conclusie van een onderzoek van MyType en Deals.com. De onderzoekers merken op dat de coupon-gebruiker niet langer vereenzelvigd wordt met spaarzame oude vrouwen die eindeloos door stapels aanbiedingen aan de ingang van de supermarkten rommelen. De coupon-gebruiker wordt volgens de onderzoekers daarentegen gevonden bij gezinnen met een hoger inkomen, een groot milieubewustzijn en een hogere opleiding. De onderzoekers geven toe verrast te zijn door de resultaten van hun onderzoek, waarvan ze naar eigen zeggen een tegenovergestelde uitkomst hadden verwacht.

De onderzoekers voeren aan dat gezinnen met een inkomen van meer dan 100.000 dollar per jaar twee keer zoveel geneigd zijn op kortingsbonnen beroep te doen dat huishoudens met een inkomen van minder dan 50.000 dollar per jaar. Er wordt aan toegevoegd dat extravert ingestelde consumenten ook 47 procent meer geneigd zijn om kortingsbonnen te gebruiken. Dat geldt ook voor milieubewuste consumenten (37 procent) en universitair-opgeleiden (78 procent). Er wordt aan toegevoegd dat ook vrouwen 67 procent meer geneigd zijn om naar kortingsbonnen te grijpen. Ook gezinnen met kinderen maken vaker gebruik van coupons (48 procent).

Mensen die maatschappelijke verantwoordelijkheid als het belangrijkste element van een goede werkcultuur bestempelen, zijn 151 procent meer geneigd om coupons te gebruiken. "Het gebruik van online coupons is een geïnformeerde houding," merkt Cotter Cunningham, chief executive van Deals.com, op tegenover het magazine RedOrbit.com. "Eens men beseft hoeveel geld er uitgespaard kan worden met coupons, weigert men nog langer te winkelen zonder een kortingsbon in handen te hebben. De meeste mensen beseffen echter niet dat er online nagenoeg voor elke winkel kortingsbonnen beschikbaar zijn." Tim Koelkebeck, chief executive van MyType, voegt er aan toe dat de consumenten die geen beroep doen op kortingsbonnen, vaak neurotische en onzekere individuen blijken te zijn.

Labels: ,

Britse vissers voelen zich bedreigd door Olympische Spelen

Vissers en charter-uitbaters in het Britse Dorset zijn bezorgd dat de zeilraces van de Olympische Spelen over twee jaar een zware bedreiging zullen vormen voor hun broodwinning. Tijdens de duur van het Olympische evenement komt er immers een verboden zone die bijna de hele Weymouth Bay in beslag zal nemen. Dat betekent dat de vissers gedurende zestien dagen verbannen zullen worden uit hun normale visgebieden. Bijkomend probleem is dat die periode in het belangrijkste visseizoen van het jaar valt. De organisatoren van de Olympische Spelen stellen in een reactie op de klachten dat het nog te vroeg is om al te praten over mogelijke compensaties.

Het London Organising Committee of the Olympic Games and Paralympic Games (Locog) zegt op de hoogte te zijn van de klachten van de vissers en eigenaars van andere commerciële vaartuigen. Er werd aan toegevoegd dat er aan een aantal oplossingen wordt gewerkt. De eigenaars van charter-boten hadden gevraagd een vaargebied toegewezen te krijgen in de onmiddellijke omgeving van het wedstrijdgebied, zodat een aanbod voor geïnteresseerde toeschouwers zou kunnen worden uitgewerkt. Die vraag werd door de organisatoren van de Olympische spelen echter afgewezen. Het Locog merkt daarbij op dat negentien schippers uit Weymouth en Portland een contract als marshall hebben gekregen voor het evenement, waardoor ze drie weken gegarandeerd werk hebben.

Voor de aanvang van de Olympische Spelen is er ook een periode van twee maand met strikte vaarbeperkingen voorzien. Eén van de getroffen vissers merkt op dat het evenement hem wellicht 2.000 pond sterling inkomsten zal kosten. De visgebieden buiten de verboden zone zijn volgens hem al door andere vissers ingenomen of liggen te ver verwijderd. Hij merkt op dat de Olympische spelen midden in de piekperiode van het krabseizoen liggen, met een grote vraag en hoge prijzen. Die periode is volgens de visser ook gekenmerkt door goede weersomstandigheden, zodat tijdens die periode normaal met weinig werkloosheid rekening gehouden moet worden. Ook de lokale overheid vraagt compensaties voor de sector.

Labels: , ,

Manchester United koopt memorabilia Nobby Stiles

De Engelse voetbalclub Manchester United heeft op een veiling een bedrag van meer dan 200.000 pond sterling memorabilia gekocht van zijn legendarische gewezen verdediger Nobby Stiles. De club betaalde 160.000 pond sterling voor de gouden medaille die Stiles had gewonnen voor het winnen van de wereldbeker voetbal in Wembley tegen Duitsland. De medaille die Stiles twee jaar later had ontvangen voor het winnen van de Europabeker voor landskampioenen met Manchester United kostte de club ruim 49.000 pond. Nobby Stiles maakte bij Manchester United deel uit van een vermaarde lichting, met onder meer Alex Stepney, Bobby Charlton, George Best, Brian Kidd en Denis Law.

De achtenzestigjarige Nobby Stiles, die de voorbije zomer een beroerte meemaakte, besliste naar eigen zeggen zijn collectie te verkopen voor zijn familie. "Oorspronkelijk wou hij de collectie in de eigen familie behouden, maar hij zag geen mogelijkheid om tot een eerlijke verdeling over zijn drie zoons te komen," meldt BBC News. Er wordt aan toegevoegd dat Nobby Stiles één van de drie Engelse voetballers die zowel het Europees kampioenschap heeft gewonnen als wereldkampioen is geworden, maar wordt met die erelijst niet op dezelfde waarde verloond als de hedendaagse spelers. Het winnen van het wereldkampioenschap leverde hem 1.000 pond op. Na aftrek van de belastingen, bleef daar nog 650 pond van over.

Nobby Stiles startte drieënvijftig jaar geleden bij Manchester United. Hij ontving toen een vergoeding van 3,25 pond per week. Toen hij veertien jaar later overstapte naar Middlesborough ontving hij ongeveer 20.000 dollar per seizoen. Wayne Rooney heeft bij Manchester United zopas een nieuw contract gekregen dat hem ongeveer 28.000 pond per dag oplevert. John Stiles, één van de zonen van de voetballer, die vooral naam maakte als bikkelhard verdediger, merkte echter op dat zijn vader trots was op zijn voetbalcarrière en niet jaloers was op de lonen die de huidige generatie voetballers krijgen aangeboden. Het veilinghuis Convery Auctions, merkte op dat er voor de gouden medaille van Stiles wereldwijde interesse was getoond, onder meer uit het Verre Oosten, Chili en Australië.

Labels: , ,

Toonaangevend Russische spam-netwerk geëlimineerd

Het wereldwijde spamniveau is de voorbije maand met één vijfde teruggevallen. Dat is het gevolg van een actie van de Russische politiediensten, die aangekondigd hebben een strafrechterlijk onderzoek op te starten tegen de verdachte spamkoning Igor Gusev. Er werd aan toegevoegd dat Gusev wellicht naar het buitenland is gevlucht. Volgens de politie van Moskou was de man de centrale figuur achter de activiteit van SpamIt.com, die spammers betaalde om op een twijfelachtige manier online farmaceutische producten te promoten. SpamIt.com stopte eind september plotseling met zijn activiteiten. Door het verdwijnen van die financiële ondersteuning, daalde het spamniveau daarop met ongeveer met 50 miljoen berichten per dag.

"Het was lange tijd onduidelijk waarom SpamIt.com niet langer operationeel was, tot de Russische politie met een officiële mededeling kwam," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "De acties van de Russische politie vormen een trendbreuk met de tolerante houding die in het verleden tegen online criminaliteit werd gehanteerd. Gusev wordt ervan beschuldigd een apotheek uitgebaat te hebben zonder daarvoor een vergunning te hebben. Ook wordt hij ervan beticht handel gedreven te hebben zonder geregistreerd te zijn." Bij een inval in het appartement en het kantoor van Gusev in Moskou zou beslag gelegd zijn op zeven externe harde schijven, vier flash-cards en drie laptops.

Wanneer de inhoud van die hardware is onderzocht, zullen volgens Yevdokiya Utenkova, onderzoeker van de economische misdaaddivisie van de politie van Moskou, mogelijk betichtingen volgen van specifieke computer-misdrijven. De raadsman van Gusev zegt dat zijn cliënt niet de eigenaar is van SpamIt.com en nooit een spam-bericht verzonden te hebben. Op verdere specifieke kwesties wenste de raadsman echter niet verder in te gaan. Henry Stern, veiligheidsanalist bij Cisco Systems, merkt op dat er na het verdwijnen van SpamIt.com duidelijk een daling in het wereldwijde spam-verkeer werd opgemerkt. Het antivirus-bedrijf Kaspersky Lab merkt op dat de farmaceutische sector nog 41 procent van alle spam-verkeer vertegenwoordigt, tegenover 65 procent begin september.

Labels: , , ,

Zynga Game inmiddels groter dan Electronic Arts

De marktwaarde van Zynga Game Network, ontwikkelaar van social games zoals FarmVille en FrontierVille, ligt inmiddels hoger dan die van Electronic Arts. Dat is de conclusie van een rapport van het beursplatform SharesPost. Daarbij wordt opgemerkt dat Zynga inmiddels een waarde van 5,51 miljoen dollar heeft opgebouwd, terwijl Electronic Arts - het bedrijf achter games zoals Fifa 11, Medal of Honor en Need for Speed - op een bedrag van 5,22 miljard dollar wordt gewaardeerd. Die vaststelling weerspiegelt volgens waarnemers de groeiende populariteit van het entertainment in sociale netwerken ten koste van de traditionele videogames.

Atul Bagga, analist bij ThinkEquity, merkt op dat de gegevens van SharesPost geen grote verrassing zouden mogen zijn, gezien de recente evoluties binnen de sector. "Rekening houdend met de groeivoorspellingen van de sector, is die waardering zeker niet overdreven," merkt Bagga op tegenover het magazine Business Week. Electronic Arts wordt daarentegen geconfronteerd met dalende verkoopcijfers. De aandelen van Electronic Arts zijn sinds begin maart dit jaar met 7,4 procent in waarde gedaald, terwijl Zynga tijdens diezelfde periode in waarde is verdubbeld. Zynga haalt zijn inkomsten uit de verkoop van virtuele goederen in de games die het uitbrengt op de sociale netwerksite Facebook. Het bedrijf heeft ongeveer één derde van de markt voor social games in handen.

Om minder afhankelijk te worden van Facebook, heeft het bedrijf een aantal acquisities gedaan en een eigen website opgezet voor de spellen. Zynga werd bijna vier geleden opgericht door Mark Pincus en is één van de snelst groeiende technologiebedrijven van de wereld geworden. De waarde van de markt van sociale games wordt geraamd op ongeveer 1,6 miljard dollar. Zynga heeft meer dan 210 miljoen actieve gebruikers per maand. Het bedrijf, dat meer dan 350 miljoen dollar privékapitaal heeft opgehaald, realiseerde sinds mei van dit jaar zes overnames. Tijdens diezelfde periode werd het personeelsbestand met één derde uitgebreid tot 1.200 medewerkers.

Labels: , , ,

British Petroleum hekelt kritiek media en sectorgenoten

De media en een gedeelte van de oliesector hebben de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico aangegrepen om de angst bij de bevolking aan te jagen. Dat heeft Bob Dudley, de nieuwe chief executive van British Petroleum, gezegd tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de Confederation of British Industry in Londen. Dudley voegde er aan toe dat men ook snel is geweest om een zondebok aan te duiden, wat er volgens hem alleen maar toe geleid heeft dat de crisis nog werd verergerd. Dudley benadrukte ook dat British Petroleum niet van plan is om zich uit de Verenigde Staten terug te trekken en zei dat het concern ook in de Golf van Mexico diepwater-boringen zal blijven uitvoeren, ondanks de schade die de reputatie van het bedrijf heeft opgelopen.

"Bod Dudley erkende dat British Petroleum fouten heeft begaan," merkt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op. "Maar hij voegde er aan toe geschokt te zijn door de voortdurende aanvallen vanuit de media en de politieke storm die British Petroleum heeft losgeweekt. Op het hoogtepunt van die crisis werd volgens hem zelfs het voortbestaan van het concern in het gevaar gebracht. Dudley stelde dat een groot aantal waarnemers bijzonder snel waren om een oordeel te vellen, nog vooraleer de volledige feiten konden worden gekend." Dudley stelde daarbij verhalen gezien en gehoord te hebben over de bedreiging van de olievlek voor Florida, Bermuda en zelfs Engeland, waarvan later echter niets bleek te kloppen.

Dudley was vooral scherp voor een aantal collega's uit de sector, die snel waren om mee kritiek te leveren op British Petroleum. "Een groot aantal bedrijven met activiteiten in de Golf van Mexico - vooral ExxonMobil, Royal Dutch Shell en Chevron - distancieerden zich tijdens de crisis van British Petroleum en leverden kritiek op de technologie die het Britse concern gebruikt had voor de Macondo-bron," voert The Wall Street Journal nog aan. "Peter Voser, chief executive van Shell, merkte onlangs nog op dat zijn bedrijf de bron op een andere manier zou hebben aangeboord en over meer opties zou hebben beschikt om de ramp te voorkomen."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Russische internetconglomeraat Mail.ru wil met een beursgang een bedrag van 876 miljoen dollar ophalen. Daarmee wordt Mail.ru de grootste Europese beursgang van het jaar. Mail.ru wil een belang van 16 procent naar de markt brengen. Dat waardeert het Russische internetbedrijf op een totaal bedrag van 5,7 miljard dollar. De opbrengst van de beursgang zal worden gebruikt om een extra belang van 7,5 procent te nemen in de profielensite vKontake. Mail.ru is eigenaar van de gelijknamige site, een Russische variant van Hotmail of Gmail. Daarnaast exploiteert de eigenaar ook een portal. Het internetbedrijf is tevens eigenaar van chatdiensten ICQ en Agent en de grote Russische profielensites Odnoklassniki.ru en Moi Mir. Daarnaast heeft het belangen van 25 procent in de profielensite vKontakte en online betalingsbedrijf Qiwi. Gezamenlijk bereiken deze lokale marktleiders circa 70 procent van de totale Russische internetpopulatie.


Staalproducent ArcelorMittal heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,35 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 910 miljoen dollar. De resultaten liggen daarentegen ruim 20 procent lager dan tijdens het tweede kwartaal van dit jaar, toen een winst van 1,7 miljard dollar werd opgetekend. De omzet bedroeg 21 miljard dollar. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de omzet van 16,2 miljard dollar. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd echter een omzet van 21,7 miljard dollar geboekt. Lakshmi Mittal, topman van het staalconcern, merkt op dat de sector geconfronteerd werd met lagere volumes, dalende prijzen en hogere kosten. ArcelorMittal blijft ook erg voorzichtig voor het vierde kwartaal. Het bedrijf houdt rekening met lagere verkoopprijzen en duurdere grondstoffen.


In Duitsland is men erin geslaagd om met een personenwagen met een elektrische motor een afstand van zeshonderd kilometer te overbruggen zonder de batterijen te moeten herladen. Daarmee is volgens Rainer Brüderle, Duits minister van energie, een nieuw wereldrecord gevestigd. Het elektrische Audi-model waarmee de test werd uitgevoerd, had ongeveer zeven uur nodig om de afstand tussen München en Berlijn te overbruggen. Japanse wetenschappers hebben een elektrische auto meer dan duizend kilometer laten afleggen, maar dat was een experimentele wagen die op een circuit reed. De Duitse bedrijven Lekker Energie en DBM Energy hadden er echter voor gekozen om een gewone personenwagen om te bouwen. Brüderle merkte op dat elektrische wagens in het verleden slechts afstanden tot zestig of zeventig kilometer konden afleggen. De Duitse regering wil tegen het einde van het decennium één miljoen elektrische wagens in het verkeer hebben.


Fondsenmanager Todd Combs zal in de toekomst een aanzienlijk gedeelte beheren van de portefeuille van Berkshire Hathaway, de investeringsholding van belegger Warren Buffett. Daarmee lijkt de tachtigjarige Buffett volgens insiders een opvolger gevonden te hebben. Buffett zegt drie jaar op zoek te zijn geweest naar iemand zoals Combs. De negendertigjarige Combs beheert op dit ogenblik een hefboomfonds met een portefeuille van 400 miljoen dollar. De portfolio van Berkshire Hathaway daarentegen heeft een waarde van ongeveer 100 miljard dollar. Buffett, voorzitter en chief executive van Berkshire, is op zoek naar kandidaten om zijn functies over te nemen als hij op pensioen gaat. Voorlopig heeft hij nog echter geen plannen in die richting. Indien hij toch zou vertrekken, zouden volgens insiders de functies van chief executive en hoofd beleggingen wellicht worden gescheiden. Die laatste functie zou dan naar Combs gaan.


De Amerikaanse autoconstructeur Ford Motor Company heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,69 miljard dollar. Dat is de hoogste kwartaalwinst die Ford ooit heeft gerealiseerd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 997 miljoen dollar. De winst is vooral te danken aan de introductie van nieuwe modellen. De Amerikaanse autobouwer liet op bijna alle wereldmarkten positieve resultaten optekenen. In Europa werd echter een verlies geleden. De omzet daalde in het derde kwartaal met 4,3 procent tot 29 miljard dollar. Zonder de verkoopcijfers van Volvo Cars vorig jaar zou de totale omzet met 1,7 miljard dollar zijn toegenomen. Ford verwacht het lopende jaar winstgevend te kunnen afsluiten. Ook volgend jaar zal Ford naar eigen zeggen winst blijven maken. Daarbij wordt gewag gemaakt van de verbeterende kwaliteit van de producten, een duidelijke groei van de economie en een sterke focus op verbetering van de concurrentiepositie.


De Zwitserse Competition Commission (ComCo) heeft een onderzoek ingesteld naar de Duitse autofabrikant BMW, die volgens de mededingingsautoriteit van oneerlijke concurrentiepraktijken wordt verdacht. ComCo meent dat de Duitse constructeur aan zijn dealerbedrijven in West-Europa opgedragen heeft om geen nieuwe exemplaren van de merken BMW en Mini te verkopen aan personen die in Zwitserland gedomicilieerd zijn. Door de sterke Zwitserse frank en een voordeligere belasting op de verkoop van auto's is het voor Zwitsers goedkoper om een auto in het buitenland aan te schaffen. Indien BMW door de Zwitserse mededingingsautoriteit schuldig zou bevonden worden, kan Comco een boete opleggen die kan oplopen tot 10 procent van de omzet die de autobouwer de voorbije drie jaar in Zwitserland heeft gerealiseerd. Het onderzoek kan volgens ComCo één tot twee jaar in beslag nemen.


Het Deense concern Vestas, de grootste fabrikant van windturbines in de wereld, heeft bekend gemaakt drieduizend banen te moeten schrappen. Die maatregel is volgens Vestas nodig omdat de vraag naar windturbines onder de verwachtingen is gebleven. Vestas telt op dit ogenblik wereldwijd 23.400 werknemers. Eén derde van dat personeelsbestand is actief in Denemarken. Een groot gedeelte van de afvloeiingen zouden ook op de thuismarkt worden gebeuren. Ook Zweden zou worden getroffen. Vestas heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 176 miljoen dollar. Dat is een daling met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 5,1 procent tot 2,38 miljard dollar. Er wordt aan toegevoegd dat er ook kostenbesparingen zullen worden doorgevoerd door turbines te bouwen in landen waar het kostenniveau lager ligt.


De netbookverkoop in West-Europa is gedaald met 25 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau IDC. Daarbij wordt opgemerkt dat de verkoop al langer een daling vertoonde, maar door de opkomst van de iPad van Apple is die terugval volgens het rapport nog versneld. Netbookmakers hebben lang ontkend dat de iPad een effect heeft op de verkoop van netbooks, maar die beweringen werden eerder al tegengesproken door cijfers van onder meer grote winkelketens. Volgens IDC kan de consument zijn geld maar één keer uitgeven en kiest hij daarbij steeds vaker voor de iets duurdere iPad. Er wordt aan toegevoegd dat de iPad ook een halo-effect heeft op de andere producten van Apple. Door de grote aandacht die aan de iPad wordt besteed, zouden de consumenten immers ook steeds meer andere producten van Apple kopen. Het bedrijf zelf heeft al gewag gemaakt van dit halo-effect.


De katoenprijzen blijven stijgen en hebben een nieuw historisch record bereikt in New York. De prijsstijgingen zijn het gevolg van tekorten en door vrees voor grote schade aan katoenplantages na hagelbuien in het zuiden van de Verenigde Staten. Ook de hoge vraag naar ruw katoen vanuit China doet de prijzen explosief groeien. Inmiddels is de prijs van het katoen gestegen tot 1,2471 dollar per pond. Dat is het hoogste niveau sinds de handel in katoen honderdveertig jaar voor het eerst werd genoteerd. Dit jaar is de prijs van katoen al met 65 procent gestegen. Dat is de grootste groei van alle grondstoffen die in de index van Thomson-Reuters zijn opgenomen. Het Amerikaans ministerie van landbouw verwacht dat de katoenvoorraden het lopende boekjaar met 4,3 procent zullen dalen. Een aantal insiders verwacht dat de prijzen tot 1,3 dollar per pond zullen stijgen.


Er rijst kritiek op het Frans-Duitse pleidooi voor de opschorting van stemrechten van landen die de Europese begrotingsregels schenden. Frankrijk en Duitsland hebben volgens Jean Asselborn, Luxemburgs minister van buitenlandse zaken, het debat over de versterking van de begrotingsdiscipline vergiftigd. Indien het Frans-Duitse plan doorgaat dreigt de druk op landen met problemen volgens Asselborn alleen nog maar toe te nemen. Het stemrecht van lidstaten opschorten staat volgens Asselborn gelijk aan het bedreigen en vernederen van landen en volkeren. Een verdragswijzing vereist de instemming en ratificatie van elke lidstaat. Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle moet Europa echter lessen trekken uit de crisis die de eurozone dit voorjaar meemaakte nadat Griekenland in zware financiële problemen kwam.


De Italiaanse autofabrikant Ferrari heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,35 miljoen euro. Dat is een stijging met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden 4.600 wagens opgeleverd. Ferrari plukt de vruchten van het economische herstel. Ook wordt gewag gemaakt van een grotere efficiëntie. Bovendien zou ook het personaliserings-programma voor de klanten een succes zijn. In Noord-Amerika, waar Ferrari traditioneel bijzonder populair is, steeg de omzet met 5 procent. In Groot-Brittannië werd een toename met 17 procent opgetekend. In China werd een groei met 15 procent opgetekend. De operationele winst van Ferrari steeg met 9 procent tot 192 miljoen euro. Tijdens het derde kwartaal werd een omzetgroei met 12,6 procent tot 446 miljoen euro opgetekend. Het aantal opgeleverde wagens steeg met 3,9 procent tot 1.398 exemplaren.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zal het lopende boekjaar afsluiten met een positief operationeel resultaat, op voorwaarde dat het concern gespaard wordt van gebeurtenissen met een belangrijke negatieve impact. Dat heeft het Frans-Nederlandse concern gezegd in zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar. Die verwachtingen werden opgeschroefd tegenover eerdere ramingen. In juli gaf de luchtvaartmaatschappij nog aan te verwachten dat het lopende boekjaar met een break-even zou kunnen worden afgesloten. Daarbij werden de kosten voor de langdurige sluiting van grote delen van het Europese luchtruim in april van dit jaar, te wijten aan een vulkaanuitbarsting in IJsland, buiten beschouwing gelaten. De luchtvaartmaatschappij baseert zich voor zijn betere prognoses op de positieve ontwikkeling van de omzet de voorbije maanden en het aantal orders dat voor de volgende periode werd ontvangen.


In de Verenigde Staten is in naam van een reeks consumenten een juridisch groepsgeding opgestart tegen zoekmachine Google wegens het schenden van de privacy van gebruikers. Google zou volgens de klacht persoonlijke informatie en gegevens over de zoekopdrachten van zijn klanten doorspelen aan derden. Daarbij wordt opgemerkt dat zoekopdrachten van gebruikers, waar vaak gevoelige en tot op de persoon terug te voeren informatie in staat, routinematig worden doorgegeven aan marketeers en bedrijven die data verhandelen en weer doorverkocht aan ontelbare andere partijen. De advocatenkantoren stellen verder dat Google zich in het verleden publiekelijk heeft uitgesproken tegen dit soort praktijken. Waarnemers verwachten dat Google zal aanvoeren dat het verzamelen van informatie door alle zoekmachines wordt gehanteerd om de service aan de klant te verbeteren, maar dat er geen gegevens worden verstrekt aan derde partijen.


De online broker BinckBank heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 9,6 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst van 13,5 miljoen euro opgetekend. De inkomsten uit provisies daalden van 35,5 miljoen euro naar 28,1 miljoen euro. De terugval is naar eigen zeggen het gevolg van de zwakke omstandigheden op de financiële markten de voorbije zomer. Opgemerkt wordt dat het vakantieseizoen, in combinatie met een rustige markt die geen richting koos, BinckBank parten speelde. Op elke transactie die beleggers van Binck doen, verdient de bank een provisie. Als de markt rustig is, zijn er minder transacties en dalen de inkomsten. Inmiddels zou een onbekende partij een overnamebod willen doen op de online broker. BinckBank wenst echter niet te reageren op dit berichten.


De gemiddelde dagelijkse oplage van Amerikaanse kranten is van april tot oktober met 5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Amerikaanse Audit Bureau of Circulations gemeld. De oplage van de zondagskranten daalde met 4,5 procent. De daling is slecht nieuws voor uitgevers, alhoewel de neergang minder groot was dan tijdens de vorige halfjaarlijkse periode, toen de oplages van de kranten met bijna 9 procent kromp en de zondagkranten een terugval met 6,5 procent lieten optekenen. Slechts twee kranten konden hun oplage verhogen. Bij The Wall Street Journal werd een stijging met bijna 2 procent tot 2,06 miljoen exemplaren opgetekend. De oplage van de Dallas Morning News steeg met 0,25 procent tot 264.459 exemplaren. De grootste terugval werd opgetekend door Newsday. Daar viel de oplage met 12 procent terug tot 314.848 exemplaren.


Meer Nieuws

Tuesday, October 26, 2010

BMW scoort met Rolls Royce op Indiase markt

De Duitse autoconstructeur BMW heeft tijdens de eerste acht maanden van dit jaar zijn verkoop in India met 43 procent opgedreven tegenover dezelfde periode vorig jaar, ondanks het feit dat de groep een relatieve laatkomer is op de Indiase markt. Andreas Schaaf, president van BMW India, merkt op dat India op het gebied van absolute volumes nog niet zo heel groot mag zijn, maar wereldwijd het sterkste groeipotentieel heeft. Schaaf voegt er aan toe dat de verkoop op de Indiase markt in de toekomst alle andere regio's achter zich zal laten. BMW besliste om Rolls Royce, het meest luxueuze merk van de Duitse groep, in India te lanceren. Dat is volgens Schaaf een absoluut succes gebleken.

Rolls Royce heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar in India vijftig exemplaren verkocht. Dat is negen keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Sinds Rolls Royce vijf jaar geleden zijn eerste dealership opende in India, verkocht het merk in totaal honderd exemplaren. Er wordt aan toegevoegd dat het succes in belangrijke mate te wijten is aan de lancering van het Ghost-model, dat minder duur is dan de Phantom. Daarbij wordt opgemerkt dat er vier keer meer exemplaren van de Ghost worden verkocht dan van de Phantom. Daarnaast is er echter de groeiende groep Indiase miljonairs. Op dit ogenblik zijn er 127.000 Indiërs met een bestedingsvermogen van meer dan 1 miljoen dollar. Dat is een stijging met 51 procent tegenover vorig jaar.

"Onze activiteiten zijn sterk verbonden met de verdeling van de wereldwijde rijkdom," aldus een woordvoerder van Rolls Royce. "Er wordt bekeken hoeveel rijke inwoners een bepaald land telt en daarop wordt actie ondernomen." Rolls Royce heeft inmiddels dealers in Mumbai en Delhi. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar kende de verkoop van luxewagens in India een toename met 60 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Lagere Indiase bevolkingsgroepen tonen een bijzondere interesse voor compacte wagens, waarin BMW actief is met dochtermerk Mini. Andreas Schaaf stelt echter dat de Indiase markt nog niet rijk is voor een luxe-compactmodel zoals de Mini.

Labels: , , ,

Russische armoede gevoelig gedaald

In Rusland is de armoede de voorbije jaren gedaald en de levensverwachting is er gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het United Nations Development Program. Toch wordt opgemerkt dat nog altijd 14 procent van de Russische bevolking onder de armoedegrens blijft. Bovendien blijft de discriminatie tussen de geslachten er een bijzonder acuut probleem. Sinds het midden van het decennium is de armoede in Rusland volgens het rapport met 3,7 procent gedaald. De levensverwachting van de Russische mannen is op diezelfde periode van 58,8 jaar naar 61,8 jaar gestegen. Bij vrouwen is de levensverwachting toegenomen van 72,3 jaar naar 74,1 jaar.

In het rapport wordt opgemerkt dat Rusland de voorbije jaren gevoelige vorderingen heeft gemaakt. Uit het onderzoek blijkt dat het Russische minimumloon inmiddels 5.000 roebel per maand bedraagt. Dat komt overeen met een bedrag van 164 roebel. Tien jaar geleden bedroeg het minimumloon slechts 1.200 roebel per maand. "Ondanks de verhoging van de levensverwachting, wordt in het rapport opgemerkt dat de mannelijke mortaliteit nog altijd gevoelig hoger ligt dan bij vrouwen," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Bij mannen ligt de mortaliteit op 1.071 promille, tegenover 0,281 promille bij vrouwen. De onderzoekers merken op dat alcohol de grootste verantwoordelijke is voor deze discrepantie."

Er wordt aan toegevoegd dat ook de emancipatie van de vrouw een belangrijk probleem blijft vormen op de Russische markt. Daarbij wordt opgemerkt dat de beslissingsmacht nagenoeg uitsluitend in de handen van mannen blijft, hoewel er in Rusland elf miljoen meer vrouwen dan mannen zijn. De onderzoekers voegen er aan toe dat de Russische federale regering negentien ministers telt, maar daartussen kunnen slechts drie vrouwen worden teruggevonden. Uit rapporten van de Verenigde Naties blijkt daarnaast ook dat de omvang van de aids-verspreiding in Rusland blijft toenemen. Ook wordt opgemerkt dat Rusland ondanks de groeiende rijkdom geen sociaal systeem heeft dat bij belangrijke crisissen voor een opvang kan zorgen.

Labels: , ,

Medewerkers moeten online mond-aan-mond kunnen creëren

Merken zouden hun medewerkers de mogelijkheid moeten bieden om online mond-aan-mond reclame te genereren. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Forrester. Daarbij wordt opgemerkt dat Amerikaanse internetgebruikers 500 miljard impressies genereren wanneer zij producten en diensten bespreken op sociale mediasites, blogs, discussie-forums en besprekingssites. Per online consument zouden volgens Forrester het voorbije jaar 2.841 impressies worden ontvangen. Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat online reclame het voorbije jaar iets minder dan 2 triljoen impressies werden opgetekend. Dat betekent dat adverteerders vier online impressies aanbrengen voor elke online impressie die de internet-gebruikers zelf creëren.

Dat verschil zou volgens Forrester kunnen worden weggewerkt door medewerkers aan te moedigen elkaar berichten te sturen met merkondersteunende boodschappen. "Een voorbeeld daarvan is het project van Scott Monty, hoofd van de divisie sociale media bij autobouwer Ford, die honderd vrienden rekruteerde op sociale netwerken om de interesse voor het nieuwe Fiesta-model, maanden voor de officiële lancering, te ondersteunen," merken de onderzoekers op. "De video's op YouTube werden zeven miljoen keer bekeken, terwijl de berichten op Twitter door vier miljoen mensen werden gelezen. Uiteindelijk vroegen honderdduizend volgelingen extra informatie op. Tenslotte besloten vierduizend gebruikers tot een aankoop over te gaan."

Er wordt ook gewezen naar het initiatief van Mike DiLorenzo, directeur zakelijke communicatie bij de Amerikaanse National Hockey League (NHL), die in de sociale netwerken een mogelijkheid zag om de banden met de supporters aan te halen. "Hij zorgde er niet alleen voor dat er een samenkomst werd georganiseerd in de winkel van de organisatie in Manhattan, maar zorgde er ook voor voeding van McDonald's en dranken van Bud Light," wordt er opgemerkt. "Het evenement maakte niet alleen een positieve indruk op de aanwezigen, maar ook op hun 21.336 followers." Forrester stelt dat medewerkers met interessante projecten gemakkelijk een brug kunnen slaan met de consument.

Labels: ,