Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 28, 2010

Gezondheidsproblemen bij Chinese toeleverancier Apple

Chinese arbeiders die laptops en iPhones van de Amerikaanse fabrikant Apple moesten assembleren, zouden vergiftigd zijn met het industriële chemisch product n-hexane. Dat heeft een journalist van de Australian Broadcasting Corporation, gezegd. Een aantal patiënten stelt dat de fabriek op de hoogte moet zijn geweest van het gevaar dat de arbeiders loepen, maar niet naar een alternatief heeft gegrepen omdat de productie daardoor zou zijn teruggevallen. Een aantal patiënten die het chemische product hadden ingeademd, klaagden over gevoelloze handen en moeilijkheden bij het stappen en lopen. De Australische televisiemaker stelt dat de betrokken patiënten meer dan zes maanden in het ziekenhuis hebben verbleven.

De slachtoffers vertelden dat ze aan n-hexane waren blootgesteld tijdens het lijmen en het polijsten van de logos op laptops en iPhones van Apple. "Dat moest gebeuren in een kleine, slecht geventileerde fabriek," voegt de Australische televisiemaker daar aan toe. "Tenminste één vrouw heeft getuigd dat het om authentieke Apple-toestellen ging en er geen sprake was van namaak-productie." De patiënten werden verzorgd in het Number Five People's Hospital in de Chinese stad Suzhou, ten noordwesten van Shanghai. Een woordvoerder van Apple in Hongkong benadrukte tegenover het persbureau dat het bedrijf dergelijke aantijgingen bijzonder ernstig neemt en van alle toeleveranciers eist een strikte gedragscode te volgen.

"In mei van dit jaar riep de actiegroep Students and Scholars Against Corporate Misbehavior uit Hongkong de consumenten op om de iPhone van Apple te boycotten," merkt Bloomberg op. "Daarbij werd aangevoerd dat Apple onvoldoende inspanningen deed om de veiligheid van werknemers te garanderen. De acties volgden op een zelfmoordgolf bij Foxconn Technology Group en een melding van Wintek dat er medische bijstand was voorzien voor medewerkers die in zijn fabriek in Suzhou ziek waren geworden door de blootstelling aan chemische producten. Foxconn en Wintek zijn beide toeleveranciers van Apple. Wintek zegt inmiddels geen gebruik meer te maken van n-hexane, dat volgens het Amerikaanse ministerie van arbeid uiteenlopende effecten kan hebben op de gezondheid.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home