Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 27, 2010

British Petroleum hekelt kritiek media en sectorgenoten

De media en een gedeelte van de oliesector hebben de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico aangegrepen om de angst bij de bevolking aan te jagen. Dat heeft Bob Dudley, de nieuwe chief executive van British Petroleum, gezegd tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de Confederation of British Industry in Londen. Dudley voegde er aan toe dat men ook snel is geweest om een zondebok aan te duiden, wat er volgens hem alleen maar toe geleid heeft dat de crisis nog werd verergerd. Dudley benadrukte ook dat British Petroleum niet van plan is om zich uit de Verenigde Staten terug te trekken en zei dat het concern ook in de Golf van Mexico diepwater-boringen zal blijven uitvoeren, ondanks de schade die de reputatie van het bedrijf heeft opgelopen.

"Bod Dudley erkende dat British Petroleum fouten heeft begaan," merkt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op. "Maar hij voegde er aan toe geschokt te zijn door de voortdurende aanvallen vanuit de media en de politieke storm die British Petroleum heeft losgeweekt. Op het hoogtepunt van die crisis werd volgens hem zelfs het voortbestaan van het concern in het gevaar gebracht. Dudley stelde dat een groot aantal waarnemers bijzonder snel waren om een oordeel te vellen, nog vooraleer de volledige feiten konden worden gekend." Dudley stelde daarbij verhalen gezien en gehoord te hebben over de bedreiging van de olievlek voor Florida, Bermuda en zelfs Engeland, waarvan later echter niets bleek te kloppen.

Dudley was vooral scherp voor een aantal collega's uit de sector, die snel waren om mee kritiek te leveren op British Petroleum. "Een groot aantal bedrijven met activiteiten in de Golf van Mexico - vooral ExxonMobil, Royal Dutch Shell en Chevron - distancieerden zich tijdens de crisis van British Petroleum en leverden kritiek op de technologie die het Britse concern gebruikt had voor de Macondo-bron," voert The Wall Street Journal nog aan. "Peter Voser, chief executive van Shell, merkte onlangs nog op dat zijn bedrijf de bron op een andere manier zou hebben aangeboord en over meer opties zou hebben beschikt om de ramp te voorkomen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home