Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 26, 2010

Russische armoede gevoelig gedaald

In Rusland is de armoede de voorbije jaren gedaald en de levensverwachting is er gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het United Nations Development Program. Toch wordt opgemerkt dat nog altijd 14 procent van de Russische bevolking onder de armoedegrens blijft. Bovendien blijft de discriminatie tussen de geslachten er een bijzonder acuut probleem. Sinds het midden van het decennium is de armoede in Rusland volgens het rapport met 3,7 procent gedaald. De levensverwachting van de Russische mannen is op diezelfde periode van 58,8 jaar naar 61,8 jaar gestegen. Bij vrouwen is de levensverwachting toegenomen van 72,3 jaar naar 74,1 jaar.

In het rapport wordt opgemerkt dat Rusland de voorbije jaren gevoelige vorderingen heeft gemaakt. Uit het onderzoek blijkt dat het Russische minimumloon inmiddels 5.000 roebel per maand bedraagt. Dat komt overeen met een bedrag van 164 roebel. Tien jaar geleden bedroeg het minimumloon slechts 1.200 roebel per maand. "Ondanks de verhoging van de levensverwachting, wordt in het rapport opgemerkt dat de mannelijke mortaliteit nog altijd gevoelig hoger ligt dan bij vrouwen," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Bij mannen ligt de mortaliteit op 1.071 promille, tegenover 0,281 promille bij vrouwen. De onderzoekers merken op dat alcohol de grootste verantwoordelijke is voor deze discrepantie."

Er wordt aan toegevoegd dat ook de emancipatie van de vrouw een belangrijk probleem blijft vormen op de Russische markt. Daarbij wordt opgemerkt dat de beslissingsmacht nagenoeg uitsluitend in de handen van mannen blijft, hoewel er in Rusland elf miljoen meer vrouwen dan mannen zijn. De onderzoekers voegen er aan toe dat de Russische federale regering negentien ministers telt, maar daartussen kunnen slechts drie vrouwen worden teruggevonden. Uit rapporten van de Verenigde Naties blijkt daarnaast ook dat de omvang van de aids-verspreiding in Rusland blijft toenemen. Ook wordt opgemerkt dat Rusland ondanks de groeiende rijkdom geen sociaal systeem heeft dat bij belangrijke crisissen voor een opvang kan zorgen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home