Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 26, 2010

Amerikaanse overheid moet duurzame sector ondersteunen

China zou moeten investeren in de duurzame toekomst van de Verenigde Staten, maar mag die niet overnemen. Dat heeft Steven Chu, de Amerikaanse minister van energie, gezegd tijdens een bezoek aan het internetbedrijf Google. Om de groeiende Chinese dominantie in duurzame technologieën te kunnen riposteren, zal de Amerikaanse regering volgens Chu echter zijn steun aan de eigen sector moeten opdrijven. De Verenigde Staten hadden ooit de helft van de wereldwijde markt van de zonnepanelen-productie in handen, maar dat is inmiddels teruggevallen tot amper 6 procent. Die sector wordt nu compleet gedomineerd door Chinese bedrijven. Het Amerikaanse Bell Labs is de uitvinder van de fotovoltaïsche zonnecel.

"Steven Chu voert aan dat de Amerikaanse bedrijven niet moeten wijzen naar de lagere arbeidskosten in China," aldus het online magazine GigaOm. "Hij verwijst daarbij naar Mark Pinto, chief technical officer bij Applied Materials, die erop wees dat de robot-fabrieken in China beter presteerden dan vestigingen in andere landen. Die betere prestaties zijn volgens Chu niet te herleiden tot loutere arbeid, maar wijzen op een grotere aandacht voor het detail." GigaOm merkt op dat Steven Chu niet inging op de klacht dat China zijn binnenlandse duurzame energiesector subsidieert. De Amerikaanse regering bereidt daarover een dossier voor bij de World Trade Organization.

Minister Chu wees er wel op dat er een duidelijk contrast is tussen de lange termijn-inspanningen van de Chinese regering en de kortlopende initiatieven in de Verenigde Staten. Hij voegde er aan toe dat het Amerikaanse ministerie van energie tientallen miljarden dollar investeert in duurzame technologieën, maar in China gaat het volgens hem om honderden miljarden dollars. Om het vertrouwen van investeerders te winnen zou de Amerikaanse politiek niet mogen werken met projecten voor één tot twee jaar, maar initiatieven voor periodes van tien tot twintig jaar zou moeten uitwerken. Chu voerde ook aan dat China in totaal over 2,5 triljoen dollar aan buitenlandse valuta-reserves beschikt, waarbij zou uitgekeken worden naar investeringen in buitenlandse duurzame energie.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home