Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 26, 2010

Nieuwsoverzicht

Amerikaanse politici die de klimaatwetgeving blokkeren, hebben daarvoor duizenden dollars steun ontvangen van Europese bedrijven. Dat heeft het Europese klimaatactienetwerk CAN Europe gezegd. Voor de Europese milieubeweging illustreren deze giften aan Amerikaanse senatoren meteen dat bedrijven zoals ArcelorMittal, GdF Suez, BASF en Bayer met gespleten tong spreken. Diezelfde bedrijven laten in Europa niet na om duidelijk te maken dat ze hun uiterste best doen om hun ecologische voetafdruk te reduceren. Op basis van de gegevens op een Amerikaanse website berekende CAN Europe dat de grote Europese broeikasgasuitstoters het voorbije jaar samen voor 200.000 dollar hadden toegestopt aan senatoren of kandidaat-senatoren die zich verzetten tegen het Amerikaanse klimaatbeleid. De kandidaat-senatoren die het klimaatbeid ondersteunen, krijgen heel wat minder geld.


Autobouwer Fiat zou beter af zijn zonder Italië. Dat heeft Sergio Marchionne, topman van Fiat, gezegd. Fiat verwacht dit jaar een winst van 400 miljoen euro, maar die werd volgens Marchionne volledig buiten Europa gerealiseerd. In Italië lijdt het concern nog altijd verlies. Marchionne wijt de slechte cijfers aan een lage arbeidsproductiviteit, maar legt de oorzaak ook bij het Italiaanse economische systeem, dat aan concurrentiekracht heeft verloren. Toch wil Marchionne het gemiddelde salaris van de Fiat-medewerkers verhogen, zodat het dichter bij het Europese gemiddelde zou komen. Marchionne zegt niet eeuwig door te kunnen gaan met verlieslatende activiteiten. Hij voegt er aan toe dat de concurrenten daarvoor al lang een oplossing zouden hebben gevonden. De vakbonden zien in de uitspraken van de Fiat-topmen een dreiging om Italië te verlaten en om de productie uit te besteden.


De Duitse milieuminister Norbert Röttgen maakt zich zorgen over de stabiliteit van het Duitse hoogspanningsnet. Die bedreiging is volgens hem te wijten aan de wisselvallige toevoer van duurzame energie. Röttgen merkte op dat enkele regio's aan de grens van de netstabiliteit zitten. De elektriciteitsnetten zijn volgens de minister onvoldoende uitgerust voor het wisselvallige aanbod aan duurzame stroom, dat de voorbij jaren alleen maar aan belang heeft gewonnen. Om de windenergie van de kust naar het zuiden te krijgen en om geproduceerde zonne-energie te transporteren, zijn volgens Röttgen nieuwe stroomautosnelwegen, maar ook intelligente netten nodig. Die netten moeten volgens Röttger flexibeler kunnen reageren op de wisselvalligheid van de toevoer en het dagelijks veranderende stroomverbruik. Milieuvereniging Greenpeace noemt het hypocriet dat de dreigende instorting van het net in de schoenen van hernieuwbare energie wordt geschoven.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum verkoopt zijn belangen in vier olievelden in de Golf van Mexico voor 650 miljoen dollar aan het Japanse Marubeni Oil & Gas. Het Britse concern had de belangen in de velden Magnolia, Merganser, Nansen en Zia pas eerder dit jaar verworven als onderdeel van een bredere transactie met Devon Energy. Het Britse concern merkt echter op dat bij het afsluiten van de overeenkomst met Devon Energy al duidelijk was dat de vier betrokken velden niet goed pasten bij de rest van de activiteiten van British Petroleum in de regio. British Petroleum zegt dat er daarom beslist werd dat deze activa voor een ander bedrijf een grotere waarde zouden kunnen hebben. De transactie zou tegen begin volgend jaar worden afgerond. British Petroleum wil tot 40 miljard dollar aan bezittingen verkopen om de kosten van de olieramp in de Golf van Mexico te dekken.


Na meer dan dertig jaar is Sony gestopt met de verkoop van zijn legendarische walkman in Japan. De draagbare cassettespeler heeft het afgelegd tegen digitale muziekspelers. De walkman werd in juli 1979 op de markt gebracht. Het apparaat veranderde de manier waarop mensen naar muziek luisterden en was tientallen jaren razend populair onder joggers en schoolkinderen. Na de introductie kwamen al snel andere fabrikanten met draagbare cassettespelers op de markt die bij het publiek allemaal de naam walkman meekregen, tot grote ergernis van Sony. Sinds de introductie heeft Sony meer dan 220 miljoen exemplaren van de walkman verkocht. De uitvinding heeft meegeholpen om Sony toe te laten het imago van elektronicareus te verwerven. De walkman, die in China wordt geproduceerd, wordt buiten Japan voorlopig nog wel verkocht.


De golfstaat Qatar is van plan het veilinghuis Christie's te kopen. Met de overname zou Qatar de eigen culturele ambities willen onderstrepen. Het veilinghuis is op dit ogenblik eigendom van de Franse miljardair Fracois Pinault. Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, de emir van Qatar, merkt op dat het veilinghuis uitstekend zou samengaan met het museum voor moderne kunst dat het emiraat aan het bouwen is. Hij voegt er wel aan toe dat een overname afhangt met een aantal omstandigheden, maar wanneer er zich een goede gelegenheid voordoet, zal er volgens de emir niet worden geaarzeld. Christie's heeft echter nog geen officieel bod ontvangen. In mei nam Qatar al het be­roem­de Lon­den­se luxe­wa­ren­huis Har­rods over van de Egyp­tisch-Brit­se za­ken­man Mo­ham­med al-Fay­ed voor 1,7 mil­jard euro. Het staats­fonds Qatar In­vest­ment Au­tho­ri­ty (QIA) bezit ook 7 pro­cent van de Brit­se bank Bar­clays en heeft zich in­ge­kocht in duur Brits vast­goed.


De Japanse autobouwer is gestart met de productie van het volledig elektrische Leaf-model. In eerste instantie wordt de auto gelanceerd in Japan en Amerika. De Leaf wordt gebouwd in de Nissan-fabriek in Oppama. In de lente van volgend jaar volgen een aantal andere markten. Voor de autosector is de introductie een belangrijke mijlpaal, want tot nu toe vormde de elektrische auto een nicheproduct. Nissan wil van het Leaf-model echter minstens 50.000 exemplaren verkopen. Met een volledig opgeladen batterij heeft de Nissan Leaf een actieradius van 160 kilometer. Carlos Ghosn, chief executive van Nissan, wees er bij de lancering van de productie op dat de consument klaar is voor de elektrische wagen. Het publiek wil volgens Ghosn immers een duurzame en betaalbare mobiliteit. Over twee jaar zou ook de Nissan-fabriek in het Amerikaanse Smyrna starten met de productie van de elektrische wagen. Daarna wordt ook in Engeland de productie opgestart.


Het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft een belang van 14,2 procent opgebouwd in de Parijse handtassenfabrikant Hermès. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 1,45 miljard euro. Door het uitoefenen van opties zou dat belang op korte termijn worden opgedreven tot 17,1 procent. Het luxeconcern merkt echter op geen interesse te hebben om een overnamebod op Hermès te lanceren of de controle over de raad van bestuur over te nemen. Over de verkopende partij werden geen details bekend gemaakt. De aandelen in Hermès zijn grotendeels in handen van de oprichtersfamilie. Volgens analisten heeft het luxeconcern van zakenman Bernard Arnault zich echter in pole-position gemanoeuvreerd om een overname te kunnen doen wanneer zich mogelijkheden zouden voordoen.


De Amerikaanse hamburgerketen McDonald's heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,39 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 1,26 miljard dollar. De omzet steeg met 4 procent tot 6,3 miljard dollar. De vergelijkbare omzet steeg met 6 procent. Het bedrijf maakte ook melding van aantrekkende verkoopcijfers over september. In de Verenigde Staten steeg de omzet van de eigen restaurants met 5,7 procent, in Europa met 4,9 procent en in Azië, Afrika en het Midden-Oosten met 6,2 procent. Jim Skinner, chief executive van McDonald's, voerde aan er alle vertrouwen in te hebben dat de groei zich verder zal doorzetten. Hij merkte op te verwachten dat de vergelijkbare omzet ook tijdens de maand oktober met 5 procent tot 6 procent zou stijgen.


De Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) heeft een onderzoek gevoerd naar mogelijke boekhoudkundige fouten bij Berkshire Hathaway, de investeringsholding van belegger Warren Buffett. De Amerikaanse beursautoriteit zou vooral bedenkingen hebben bij de manier waarop Berkshire zijn belang in het voedingsconcern Kraft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar in zijn boekhouding heeft verwerkt. Onder meer werd gevraagd waarom 1,86 miljard dollar ongerealiseerde verliezen op de participatie in Kraft niet werden geboekt. Het ma­na­ge­ment van Berk­shi­re Hat­ha­way blijft er even­wel bij dat het steeds cor­rect heeft ge­han­deld. Berk­shi­re be­sloot naar eigen zeggen eind vorig jaar de ver­lie­zen op Kraft niet af te boe­ken omdat men ervan over­tuigd was die negatieve resultaten wel zouden worden weggewerkt.


Het Amerikaanse concern United Parcel Service (UPS), de grootste pakketbezorger ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 930 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met ongeveer 70 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is het gevolg van hogere volumes, omzetverbeteringen en substantieel hogere marges. De omzet steeg met bijna 10 procent tot 12,2 miljard dollar. Het gemiddelde volume per dag steeg van 14,3 miljoen naar 15 miljoen verzendingen. Met de feestdagen in het vooruitzicht, verwacht UPS tijdens het vierde kwartaal opnieuw uitstekende cijfers te kunnen melden. Het bedrijf had de winstverwachting voor het lopende jaar al 50 procent hoger ingeschat dan die van het voorgaande jaar. Er wordt nu een winstgroei van 51 procent tot 53 procent in het vooruitzicht gesteld.


Het Amerikaanse telecomconcern AT&T heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 31,6 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 2,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 3,2 miljard dollar naar 12,3 miljard dollar. Die groei is vrijwel geheel toe te schrijven aan baten ten belope van 8,3 miljard dollar uit de herwaardering van Cingular Wireless, dat vier jaar geleden werd overgenomen. AT&T merkt verder op tijdens het derde kwartaal opnieuw geprofiteerd te hebben van de populariteit van de iPhone van Apple. Het telecomconcern heeft in ieder geval tot volgend jaar het exclusieve recht om de iPhone in de Verenigde Staten te verkopen. Het bedrijf voegt er aan toe dat op dit ogenblik 5,2 miljoen iPhone-bezitters gebruik maken van zijn diensten. De omzet uit draadloze diensten stegen met 11 procent tot 15,2 miljard dollar. Bij de vaste lijnen werd daarentegen een daling met 3 procent tot 15,3 miljard dollar genoteerd.


Het Amerikaanse bedrijf Caterpillar, de grootste machinefabrikant van de wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 792 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 404 miljoen dollar. De omzet steeg met 53 procent tot 11,1 miljard dollar. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar machines voor de bouwindustrie en de mijnsector in de opkomende markten. Het concern - producent van graafmachines, bulldozers en mijnbouwtrucks - verhoogde ook zijn prognoses voor het hele jaar. Eerder had Caterpillar aangegeven dit jaar een omzet te zullen realiseren van minstens 39 miljard dollar. Dat wordt nu echter verhoogd tot minstens 41 miljard dollar. Ook de winst voor het lopende jaar wordt verhoogd. Volgend jaar zou de omzet ongeveer 50 miljard dollar moeten bedragen.


Het Britse farmaconcern GlaxoSmithKline (GSK) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ongeveer 2 miljard dollar. Dat is een daling met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 2 procent tot ongeveer 10,7 miljard dollar. Het concern merkt op dat de groei in opkomende markten dalingen met 8 procent in de Verenigde Staten en 9 procent in Europa compenseerde. Het bedrijf voegt er aan toe dat de resultaten in de Verenigde Staten werden getemperd door de herziening van de sociale zekerheid. Andrew Witty, chief executive van GlaxoSmithKline, merkt daarbij op dat het optreden van de overheid de werkomgeving voor de farmasector uitdagender maakt. Door een diversifiëring van zijn activiteiten is GlaxoSmithKline volgens Witty echter relatief beter gewapend tegen die evoluties.


De Noorse staatsoliemaatschappij Statoil heeft een gedeelte van zijn divisie Fuel & Retail naar de beurs in Oslo gebracht. De divisie beheert de benzinestations van het concern. De verkoop van 40 procent van de aandelen in Statoil Fuel & Retail leverde het concern een bedrag van 800 miljoen dollar op. Het concern zal de resterende 60 procent voorlopig op zak houden en blijft daarmee eigenaar van 2.300 benzinestations in Scandinavië, Polen, de Baltische staten en Rusland. Statoil Fuel & Retail is de grootste beursintroductie in vier jaar op de beurs van Oslo. Vier jaar geleden werd Renewable Energy Corporation naar de Oslo Stock Exchange gebracht. Statol Fuel & Retail is de grootste keten van benzinestatons in Scandinavië. Het bedrijf ziet echter belangrijke groeimogelijkheden in Polen, waar Statoil op dit ogenblik al driehonderd stations heeft.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home