Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 27, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Russische internetconglomeraat Mail.ru wil met een beursgang een bedrag van 876 miljoen dollar ophalen. Daarmee wordt Mail.ru de grootste Europese beursgang van het jaar. Mail.ru wil een belang van 16 procent naar de markt brengen. Dat waardeert het Russische internetbedrijf op een totaal bedrag van 5,7 miljard dollar. De opbrengst van de beursgang zal worden gebruikt om een extra belang van 7,5 procent te nemen in de profielensite vKontake. Mail.ru is eigenaar van de gelijknamige site, een Russische variant van Hotmail of Gmail. Daarnaast exploiteert de eigenaar ook een portal. Het internetbedrijf is tevens eigenaar van chatdiensten ICQ en Agent en de grote Russische profielensites Odnoklassniki.ru en Moi Mir. Daarnaast heeft het belangen van 25 procent in de profielensite vKontakte en online betalingsbedrijf Qiwi. Gezamenlijk bereiken deze lokale marktleiders circa 70 procent van de totale Russische internetpopulatie.


Staalproducent ArcelorMittal heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,35 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 910 miljoen dollar. De resultaten liggen daarentegen ruim 20 procent lager dan tijdens het tweede kwartaal van dit jaar, toen een winst van 1,7 miljard dollar werd opgetekend. De omzet bedroeg 21 miljard dollar. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de omzet van 16,2 miljard dollar. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd echter een omzet van 21,7 miljard dollar geboekt. Lakshmi Mittal, topman van het staalconcern, merkt op dat de sector geconfronteerd werd met lagere volumes, dalende prijzen en hogere kosten. ArcelorMittal blijft ook erg voorzichtig voor het vierde kwartaal. Het bedrijf houdt rekening met lagere verkoopprijzen en duurdere grondstoffen.


In Duitsland is men erin geslaagd om met een personenwagen met een elektrische motor een afstand van zeshonderd kilometer te overbruggen zonder de batterijen te moeten herladen. Daarmee is volgens Rainer Brüderle, Duits minister van energie, een nieuw wereldrecord gevestigd. Het elektrische Audi-model waarmee de test werd uitgevoerd, had ongeveer zeven uur nodig om de afstand tussen München en Berlijn te overbruggen. Japanse wetenschappers hebben een elektrische auto meer dan duizend kilometer laten afleggen, maar dat was een experimentele wagen die op een circuit reed. De Duitse bedrijven Lekker Energie en DBM Energy hadden er echter voor gekozen om een gewone personenwagen om te bouwen. Brüderle merkte op dat elektrische wagens in het verleden slechts afstanden tot zestig of zeventig kilometer konden afleggen. De Duitse regering wil tegen het einde van het decennium één miljoen elektrische wagens in het verkeer hebben.


Fondsenmanager Todd Combs zal in de toekomst een aanzienlijk gedeelte beheren van de portefeuille van Berkshire Hathaway, de investeringsholding van belegger Warren Buffett. Daarmee lijkt de tachtigjarige Buffett volgens insiders een opvolger gevonden te hebben. Buffett zegt drie jaar op zoek te zijn geweest naar iemand zoals Combs. De negendertigjarige Combs beheert op dit ogenblik een hefboomfonds met een portefeuille van 400 miljoen dollar. De portfolio van Berkshire Hathaway daarentegen heeft een waarde van ongeveer 100 miljard dollar. Buffett, voorzitter en chief executive van Berkshire, is op zoek naar kandidaten om zijn functies over te nemen als hij op pensioen gaat. Voorlopig heeft hij nog echter geen plannen in die richting. Indien hij toch zou vertrekken, zouden volgens insiders de functies van chief executive en hoofd beleggingen wellicht worden gescheiden. Die laatste functie zou dan naar Combs gaan.


De Amerikaanse autoconstructeur Ford Motor Company heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,69 miljard dollar. Dat is de hoogste kwartaalwinst die Ford ooit heeft gerealiseerd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 997 miljoen dollar. De winst is vooral te danken aan de introductie van nieuwe modellen. De Amerikaanse autobouwer liet op bijna alle wereldmarkten positieve resultaten optekenen. In Europa werd echter een verlies geleden. De omzet daalde in het derde kwartaal met 4,3 procent tot 29 miljard dollar. Zonder de verkoopcijfers van Volvo Cars vorig jaar zou de totale omzet met 1,7 miljard dollar zijn toegenomen. Ford verwacht het lopende jaar winstgevend te kunnen afsluiten. Ook volgend jaar zal Ford naar eigen zeggen winst blijven maken. Daarbij wordt gewag gemaakt van de verbeterende kwaliteit van de producten, een duidelijke groei van de economie en een sterke focus op verbetering van de concurrentiepositie.


De Zwitserse Competition Commission (ComCo) heeft een onderzoek ingesteld naar de Duitse autofabrikant BMW, die volgens de mededingingsautoriteit van oneerlijke concurrentiepraktijken wordt verdacht. ComCo meent dat de Duitse constructeur aan zijn dealerbedrijven in West-Europa opgedragen heeft om geen nieuwe exemplaren van de merken BMW en Mini te verkopen aan personen die in Zwitserland gedomicilieerd zijn. Door de sterke Zwitserse frank en een voordeligere belasting op de verkoop van auto's is het voor Zwitsers goedkoper om een auto in het buitenland aan te schaffen. Indien BMW door de Zwitserse mededingingsautoriteit schuldig zou bevonden worden, kan Comco een boete opleggen die kan oplopen tot 10 procent van de omzet die de autobouwer de voorbije drie jaar in Zwitserland heeft gerealiseerd. Het onderzoek kan volgens ComCo één tot twee jaar in beslag nemen.


Het Deense concern Vestas, de grootste fabrikant van windturbines in de wereld, heeft bekend gemaakt drieduizend banen te moeten schrappen. Die maatregel is volgens Vestas nodig omdat de vraag naar windturbines onder de verwachtingen is gebleven. Vestas telt op dit ogenblik wereldwijd 23.400 werknemers. Eén derde van dat personeelsbestand is actief in Denemarken. Een groot gedeelte van de afvloeiingen zouden ook op de thuismarkt worden gebeuren. Ook Zweden zou worden getroffen. Vestas heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 176 miljoen dollar. Dat is een daling met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 5,1 procent tot 2,38 miljard dollar. Er wordt aan toegevoegd dat er ook kostenbesparingen zullen worden doorgevoerd door turbines te bouwen in landen waar het kostenniveau lager ligt.


De netbookverkoop in West-Europa is gedaald met 25 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau IDC. Daarbij wordt opgemerkt dat de verkoop al langer een daling vertoonde, maar door de opkomst van de iPad van Apple is die terugval volgens het rapport nog versneld. Netbookmakers hebben lang ontkend dat de iPad een effect heeft op de verkoop van netbooks, maar die beweringen werden eerder al tegengesproken door cijfers van onder meer grote winkelketens. Volgens IDC kan de consument zijn geld maar één keer uitgeven en kiest hij daarbij steeds vaker voor de iets duurdere iPad. Er wordt aan toegevoegd dat de iPad ook een halo-effect heeft op de andere producten van Apple. Door de grote aandacht die aan de iPad wordt besteed, zouden de consumenten immers ook steeds meer andere producten van Apple kopen. Het bedrijf zelf heeft al gewag gemaakt van dit halo-effect.


De katoenprijzen blijven stijgen en hebben een nieuw historisch record bereikt in New York. De prijsstijgingen zijn het gevolg van tekorten en door vrees voor grote schade aan katoenplantages na hagelbuien in het zuiden van de Verenigde Staten. Ook de hoge vraag naar ruw katoen vanuit China doet de prijzen explosief groeien. Inmiddels is de prijs van het katoen gestegen tot 1,2471 dollar per pond. Dat is het hoogste niveau sinds de handel in katoen honderdveertig jaar voor het eerst werd genoteerd. Dit jaar is de prijs van katoen al met 65 procent gestegen. Dat is de grootste groei van alle grondstoffen die in de index van Thomson-Reuters zijn opgenomen. Het Amerikaans ministerie van landbouw verwacht dat de katoenvoorraden het lopende boekjaar met 4,3 procent zullen dalen. Een aantal insiders verwacht dat de prijzen tot 1,3 dollar per pond zullen stijgen.


Er rijst kritiek op het Frans-Duitse pleidooi voor de opschorting van stemrechten van landen die de Europese begrotingsregels schenden. Frankrijk en Duitsland hebben volgens Jean Asselborn, Luxemburgs minister van buitenlandse zaken, het debat over de versterking van de begrotingsdiscipline vergiftigd. Indien het Frans-Duitse plan doorgaat dreigt de druk op landen met problemen volgens Asselborn alleen nog maar toe te nemen. Het stemrecht van lidstaten opschorten staat volgens Asselborn gelijk aan het bedreigen en vernederen van landen en volkeren. Een verdragswijzing vereist de instemming en ratificatie van elke lidstaat. Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle moet Europa echter lessen trekken uit de crisis die de eurozone dit voorjaar meemaakte nadat Griekenland in zware financiële problemen kwam.


De Italiaanse autofabrikant Ferrari heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,35 miljoen euro. Dat is een stijging met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden 4.600 wagens opgeleverd. Ferrari plukt de vruchten van het economische herstel. Ook wordt gewag gemaakt van een grotere efficiëntie. Bovendien zou ook het personaliserings-programma voor de klanten een succes zijn. In Noord-Amerika, waar Ferrari traditioneel bijzonder populair is, steeg de omzet met 5 procent. In Groot-Brittannië werd een toename met 17 procent opgetekend. In China werd een groei met 15 procent opgetekend. De operationele winst van Ferrari steeg met 9 procent tot 192 miljoen euro. Tijdens het derde kwartaal werd een omzetgroei met 12,6 procent tot 446 miljoen euro opgetekend. Het aantal opgeleverde wagens steeg met 3,9 procent tot 1.398 exemplaren.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zal het lopende boekjaar afsluiten met een positief operationeel resultaat, op voorwaarde dat het concern gespaard wordt van gebeurtenissen met een belangrijke negatieve impact. Dat heeft het Frans-Nederlandse concern gezegd in zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar. Die verwachtingen werden opgeschroefd tegenover eerdere ramingen. In juli gaf de luchtvaartmaatschappij nog aan te verwachten dat het lopende boekjaar met een break-even zou kunnen worden afgesloten. Daarbij werden de kosten voor de langdurige sluiting van grote delen van het Europese luchtruim in april van dit jaar, te wijten aan een vulkaanuitbarsting in IJsland, buiten beschouwing gelaten. De luchtvaartmaatschappij baseert zich voor zijn betere prognoses op de positieve ontwikkeling van de omzet de voorbije maanden en het aantal orders dat voor de volgende periode werd ontvangen.


In de Verenigde Staten is in naam van een reeks consumenten een juridisch groepsgeding opgestart tegen zoekmachine Google wegens het schenden van de privacy van gebruikers. Google zou volgens de klacht persoonlijke informatie en gegevens over de zoekopdrachten van zijn klanten doorspelen aan derden. Daarbij wordt opgemerkt dat zoekopdrachten van gebruikers, waar vaak gevoelige en tot op de persoon terug te voeren informatie in staat, routinematig worden doorgegeven aan marketeers en bedrijven die data verhandelen en weer doorverkocht aan ontelbare andere partijen. De advocatenkantoren stellen verder dat Google zich in het verleden publiekelijk heeft uitgesproken tegen dit soort praktijken. Waarnemers verwachten dat Google zal aanvoeren dat het verzamelen van informatie door alle zoekmachines wordt gehanteerd om de service aan de klant te verbeteren, maar dat er geen gegevens worden verstrekt aan derde partijen.


De online broker BinckBank heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 9,6 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst van 13,5 miljoen euro opgetekend. De inkomsten uit provisies daalden van 35,5 miljoen euro naar 28,1 miljoen euro. De terugval is naar eigen zeggen het gevolg van de zwakke omstandigheden op de financiële markten de voorbije zomer. Opgemerkt wordt dat het vakantieseizoen, in combinatie met een rustige markt die geen richting koos, BinckBank parten speelde. Op elke transactie die beleggers van Binck doen, verdient de bank een provisie. Als de markt rustig is, zijn er minder transacties en dalen de inkomsten. Inmiddels zou een onbekende partij een overnamebod willen doen op de online broker. BinckBank wenst echter niet te reageren op dit berichten.


De gemiddelde dagelijkse oplage van Amerikaanse kranten is van april tot oktober met 5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Amerikaanse Audit Bureau of Circulations gemeld. De oplage van de zondagskranten daalde met 4,5 procent. De daling is slecht nieuws voor uitgevers, alhoewel de neergang minder groot was dan tijdens de vorige halfjaarlijkse periode, toen de oplages van de kranten met bijna 9 procent kromp en de zondagkranten een terugval met 6,5 procent lieten optekenen. Slechts twee kranten konden hun oplage verhogen. Bij The Wall Street Journal werd een stijging met bijna 2 procent tot 2,06 miljoen exemplaren opgetekend. De oplage van de Dallas Morning News steeg met 0,25 procent tot 264.459 exemplaren. De grootste terugval werd opgetekend door Newsday. Daar viel de oplage met 12 procent terug tot 314.848 exemplaren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home