Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 28, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Britse farmaconcern GlaxoSmithKline moet zijn voormalige Amerikaanse werkneemster Cheryl Eckard een schadevergoeding van 96 miljoen dollar betalen. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank beslist. De schadevergoeding werd toegekend als onderdeel van de zaak die de Amerikaanse overheid tegen GlaxoSmithKline was begonnen, op basis van de informatie die Eckard als klokkenluider had geleverd. Eerder werd beslist dat het farmabedrijf een boete van 750 miljoen dollar moet betalen. Eckard werd acht jaar geleden door GlaxoSmithKline naar een fabriek in Puerto Rico gestuurd om onderzoek te doen naar fouten die waren gerapporteerd door de toezichthouder Federal Drugs Administration (FDA). Eckard verloor echter haar baan negen maanden later nadat ze het bedrijf waarschuwde dat de problemen nog erger waren dan eerder was ingeschat.


Het Franse parlement heeft met ruime meerderheid ingestemd met de nieuwe pensioenwet, waarin de pensioenleeftijd wordt verhoogd van zestig naar tweeënzestig jaar. De socialistische oppositiepartij kondigde aan dat zij beroep zal aantekenen bij de constitutionele raad, die de rechtmatigheid van de wijziging toetst. President Nicolas Sarkozy moet nu nog zijn handtekening zetten en de wet in de staatsblad publiceren. Dat zal volgens zijn adviseurs half november gebeuren. Wekenlang is in Frankrijk fel geprotesteerd tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Niet alleen werknemers, maar ook studenten en scholieren gingen de straat op. De vakbonden geven ook nu hun verzet nog niet op. Er werd weer een nationale staking en protestmarsen in tientallen steden aangekondigd. Dat is al de negende keer dat een nationale stakingsdag wordt aangekondigd tegen de pensioenplannen. Begin november staat de tiende actiedag gepland


De Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhillips heeft tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,05 miljard dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het Amerikaanse concern profiteerde naar eigen zeggen van de hogere olieprijzen en verbeterde marges bij raffinage. De omzet steeg met 20 procent tot 49,5 miljard dollar. De winst uit de productie van olie en gas steeg met 60 procent en de winst uit raffinage en marketing liet meer dan een verdubbeling zien. ConocoPhillips, het derde grootste olieconcern van de Verenigde Staten, is bezig zijn belang van 20 procent in het Russische olieconcern Lukoil af te bouwen. In het afgelopen jaar verkocht het concern een belang van 14,1 procent in Lukoil voor 6,4 miljard dollar. De rest van de aandelen moet voor het einde van volgend jaar worden verkocht.


Het Nederlandse Zeeland is in de Europese Unie de regio met de laagste werkloosheid. Het aantal werklozen bedraagt er 2,1 procent van de totale beroepsbevolking. De hoogste werkloosheid in de Europese Unie kent het Franse overzeese departement Réunion. Daar is 27,1 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Ook een aantal Spaanse regio's kampt met veel werklozen. Na Zeeland heeft het eveneens Nederlandse Gelderland de laagste werkloosheid in de Europese Unie. Daar bedraagt de werkloosheid 2,8 procent. Utrecht volgt met 2,9 procent op een derde plaats. Nederland heeft met Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland in totaal zeven van de tien Europese regio's met de laagste werkloosheid. Zeeland scoort ook het laagst als het gaat om werkloosheid bij vrouwen en bij jongeren onder de vierentwintig jaar.


Het Nederlandse kabelbedrijf Draka geeft zijn zelfstandigheid niet zomaar op. Het bedrijf zegt dat een voorgenomen bod van zijn Franse branchegenoot Nexans substantieel te laag is. Behalve de prijs ziet Draka ook andere knelpunten. Bij het voorgenomen bod zou volgens het Nederlandse onvoldoende rekening zijn gehouden met de belangen van werknemers, toeleveranciers en klanten. Draka maakt zich bovendien zorgen dat Nexans het bod niet kan financieren. Als Draka dan overgenomen wordt, zou het last kunnen krijgen van de slechte financiële positie van het moederconcern. Vorig jaar liepen onderhandelingen tussen Draka en het Italiaanse Prysmian ook al stuk op de prijs. Grootaandeelhouder Flint Beheer, dat een belang heeft van 48 procent in Draka, staat achter het bod van Nexans. Flint Beheer zou zelf Nexans hebben benaderd. De familie Fentener van Vlissingen, eigenaars van Flint Beheer, zou van zijn belang in Draka afwillen.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt wegens de invoering van de vliegtaks een groot aantal vluchten vanaf de Duitse luchthaven Frankfurt-Hahn. Nu voert de Ierse groep per week nog 532 vluchten uit vanop zijn Duitse basis, maar vanaf midden volgend jaar zal dat beperkt worden tot 382 vluchten. Hierdoor dreigen op de Duitse luchthaven ongeveer duizend banen te verdwijnen. Er zullen op Frankfurt-Hahn nog vijfenveertig bestemmingen worden gehouden. Dat zijn er negen minder dan het huidige aanbod. Onder andere Berlijn, Praag en Agadir in Marokko worden geschrapt. De vraag naar vluchten is volgens Ryanair afhankelijk van de prijs. Voor de luchthaven betekent het schrappen dat het aantal passagiers met één miljoen per jaar terugloopt. De luchthaven zou daardoor terugvallen op 2,9 miljoen passagiers. Bij Ryanair zelf verdwijnen 150 arbeidsplaatsen.


Het investeringsfonds Permira heeft aan het bestuur van de online broker BinckBank een overnamebod overgemaakt. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Daarbij zou gemeld zijn dat BinckBank het overnamebod heeft afgewezen. BinckBank zou een zakenbank in de arm hebben genomen om zijn opties te bekijken. Volgens de bronnen kan dit leiden tot een veiling van de onderneming. BinckBank zegt geen commentaar te geven op overnamegeruchten. Ter gelegenheid van de voorstelling van de kwartaalresultaten had Koen Beentjens, bestuursvoorzitter van BinckBank, nog benadrukt dat het bedrijf geen overnamegesprekken heeft gevoerd. Volgens een aantal andere bronnen zouden ook broker Evolution en het Nederlandse financiële concern ING Groep een overnamebod op BinckBank aan het voorbereiden zijn. Er wordt echter getwijfeld aan het bod van ING Groep, die immers een aantal activiteiten aan het afstoten is.


Steeds meer Zwitsers plaatsen hun geld bij een Duitse bank, zonder dat zij dat aan de Zwitserse fiscus melden. Er zou volgens een aantal bronnen in het zuiden van Duitsland een hevige strijd woeden om spaargelden van rijke Zwitserse klanten binnen te halen. Dat zou gebleken zijn bij een steekproef van de Zwitserse krant Handelszeiting bij Duitse financiële groepen die spaargelden tegen lage tarieven en hoge rentes plaatsen. Officieel wordt gezegd dat de banken hun Zwitserse klanten erop wijzen dat zij het gespaarde geld bij de belastingdienst melden. Die regels worden volgens Handelszeiting door de banken echter genegeerd. De banken zouden zelfs benadrukken dat de financiële gegevens bij hen in veilige handen zijn voor de Zwitserse autoriteiten. Omgekeerd probeert de Duitse overheid informatie te verwerven over Duitsers die in het geheim bankrekeningen in Zwitserland hebben.


Het Amerikaanse concern Procter & Gamble, producent van consumentengoederen, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,08 miljard dollar. Dat is een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2 procent naar 20,1 miljard dollar. De autonome omzet steeg met 4 procent. Wisselkoersschommelingen hadden een negatief effect van 3 procent op de omzet. De verkochte volumes stegen met 8 procent. Prijsstelling had een negatief effect van 1 procent, terwijl de geografische mix en het productaanbod een negatief effect had van 2 procent. Procter & Gamble kocht in het afgelopen kwartaal voor 3 miljard dollar aan eigen aandelen in. Voor het gehele boekjaar voorziet Procter & Gamble een omzetgroei van 3 procent tot 5 procent en een autonome omzetgroei van 4 procent tot 6 procent.


Het Frans-Italiaanse concern STMicroelectronics, de grootste chipfabrikant van Europa, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,66 miljard dollar. Dat is een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf realiseerde een nettowinst van 198 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geleden van 201 miljoen dollar. Het bedrijf zegt de voorbije periode vooral geprofiteerd te hebben van de groeiende vraag naar halfgeleiders voor auto's, industrie en consumentenelektronica. Het bedrijf verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal met 2 procent tot 7 procent zal groeien vergeleken met het voorgaande kwartaal. De wereldwijde vraag naar chips voor onder meer auto's, productiemachines en consumentenelektronica zal dit jaar naar verwachting stijgen tot een recordniveau.


Het Japanse elektronicaconcern Fijitsu heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 17,4 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 153 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 72,4 miljard yen, maar toen werden de prestaties ondersteund door eenmalige baten. Er werd aan toegevoegd dat de drie divisies van het concern hun winst hebben opgedreven. De omzet daalde met 3,7 procent tot 1,1 miljard yen. Fijutsu weet de daling aan de sterke yen, die ten opzichte van de Amerikaanse dollar op bijna het hoogste niveau sinds vijftien jaar staat. Voor het hele boekjaar handhaaft het Japanse concern zijn winstverwachting van 95 miljard yen. Wel stelde het concern de omzetverwachting iets naar beneden bij. Er wordt nu uitgegaan van 4,67 miljard yen in plaats van 4,8 miljard yen.


Tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT), heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 526 miljard sigaretten verkocht. Dat is een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Door de crisis en de hogere accijnzen is volgens het concern de verkoop in veel landen afgenomen. Door de crisis en de gestegen tabaksaccijnzen stappen veel rokers over op goedkopere merken. Ook had het concern last van concurrentie van nagemaakte en gesmokkelde sigaretten in landen als Turkije, Roemenië en Zuid-Afrika. Daarnaast kampte de tabaksfabrikant met de gevolgen van de overstromingen in Pakistan, waar het bedrijf naar schatting 6 procent van het volume verkoopt. Door de overstromingen is de distributie in Pakistan ontregeld geraakt. Voor het hele jaar denkt British American Tobacco, de tweede grootste tabaksproducent ter wereld, dat het volume met 3 procent zal dalen. Het concern produceert onder meer de merken Lucky Strike, Pall Mall, Kent en Dunhill.


De Duitse groep SAP, de grootste softwareproducent van Europa, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 3 miljard euro. Dat is een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het Duitse concern heeft de groei vooral te danken aan de overname van branchegenoot Sybase. De nettowinst steeg met 12 procent tot 501 miljoen euro. De groep verkocht naar eigen zeggen tijdens het derde kwartaal tenminste 20 procent meer software en aanverwante producten. Werner Brandt, financieel directeur van het concern, voegde er aan toe dat SAP in alle regio's is gegroeid. Speerpunten van de activiteiten zijn volgens hem de Verenigde Staten en de opkomende markten in Azië, Europa en Latijns-Amerika. SAP, het vierde grootste softwarebedrijf van de wereld, verwacht dit jaar een omzetgroei tussen 9 procent en 11 procent te kunnen realiseren.


De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,62 miljard euro. Dat is een stijging met 13 procent tegenover dezelfde miljoen euro. De winst steeg met iets meer dan 10 procent tot 520 miljoen euro. In totaal verkocht Heineken tijdens het derde kwartaal 43,8 miljoen hectoliter bier. Dat is een toename met 24 procent. Vooral in de opkomende markten werd een sterke groei gerealiseerd. In Azië werd een stijging met ruim twee derde opgetekend, terwijl in Afrika een groei met 12 procent werd opgetekend. Op het Amerikaanse continent werd de verkoop meer dan verdubbeld, dankzij de overname van de Mexicaanse groep Femsa. In Europa gingen de verkopen daarentegen omlaag. Vooral in Nederland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië had het slechte weer en het lage consumentenvertrouwen een negatieve impact. In Griekenland en Hongarije was er de invloed van de bezuinigingen van de overheid.


Deutsche Bank, het grootste bankconcern van Duitsland, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 1,2 miljard euro. Het verlies hangt vooral samen met een eerder aangekondigde miljardenlast, gerelateerd aan de voorgenomen overname van Deutsche Postbank. Indien er met die eenmalige last van 2,3 miljard euro geen rekening wordt gehouden, zou er een winst van 1,1 miljard euro zijn opgetekend. Dat is een daling met ongeveer 21 procent tegenover het derde kwartaal van vorig jaar, toen een winst van 1,4 miljard euro werd opgetekend. Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank, merkte op tevreden te zijn met de resultaten, ondanks aanhoudende moeilijke macro-economische en marktomstandigheden. Deutsche Bank zegt nog altijd op schema te liggen om zijn doelstelling voor volgend jaar, waarbij een winst van 10 miljard euro wordt vooropgesteld, te behalen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home