Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 27, 2010

Geredde Amerikaanse bedrijven gul voor politici

Amerikaanse bedrijven die tijdens de economische crisis beroep hebben moeten doen op de federale overheid om overeind te blijven, blijken belangrijke bijdragen te leveren tot de politieke campagnes van de kandidaten voor de komende senaatsverkiezingen in de Verenigde Staten. Tijdens de maand september bleken de betrokken bedrijven, waarvan een aantal nog een gedeelte van de overheidssteun moeten terugbetalen, een bedrag van 1,4 miljoen dollar steun verleend te hebben aan politieke kandidaten. Tijdens de maand augustus werd een bedrag van 466.000 dollar onder de kandidaten verdeeld. De meest steun ging naar republikeinse kandidaten, hoewel het hulpprogramma van de Amerikaanse regering vooral met democratische steun tot stand kwam.

Autobouwer General Motors betaalde de voorbije maand een bedrag van 190.000 dollar aan politieke kandidaten. "Een woordvoerder van de autobouwer merkt op dat de donaties afkomstig zijn van vrijwillige bijdragen van de werknemers," merkt de Amerikaanse krant The Washington Post op. "Hij voegt er aan toe dat General Motors bij die donaties zorgvuldig investeert in kandidaten die een dieper inzicht tentoon spreiden in materies die belangrijk zijn voor de autosector en de industrie. De woordvoerder merkt op dat General Motors zijn ondersteuning evenwichtig heeft gespreid onder de beide politieke stromingen in de Verenigde Staten."

Een gedeelte van de vrijgevigheid aan de republikeinen kan volgens de krant worden verklaard dat verwacht mag worden dat de partij in het Amerikaanse congres een grote vooruitgang zal maken. "Het feit dat de democratische partij aanstuurt op een strenge financiƫle wetgeving, speelt echter ongetwijfeld ook een belangrijke rol," voert The Washington Post aan. "Bovendien hebben een aantal democratische politici zich duidelijk laatdunkend uitgelaten over de banksector. Scott Talbott, een lobbyist bij de Financial Services Rountable, zegt dat de industrie die bolwassing nog niet is vergeten." De republikeinse partij zelf heeft van zeven financiƫle groepen - waaronder American Express, Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs - een totaalbedrag van 210.000 dollar ontvangen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home