Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 27, 2010

Toonaangevend Russische spam-netwerk geëlimineerd

Het wereldwijde spamniveau is de voorbije maand met één vijfde teruggevallen. Dat is het gevolg van een actie van de Russische politiediensten, die aangekondigd hebben een strafrechterlijk onderzoek op te starten tegen de verdachte spamkoning Igor Gusev. Er werd aan toegevoegd dat Gusev wellicht naar het buitenland is gevlucht. Volgens de politie van Moskou was de man de centrale figuur achter de activiteit van SpamIt.com, die spammers betaalde om op een twijfelachtige manier online farmaceutische producten te promoten. SpamIt.com stopte eind september plotseling met zijn activiteiten. Door het verdwijnen van die financiële ondersteuning, daalde het spamniveau daarop met ongeveer met 50 miljoen berichten per dag.

"Het was lange tijd onduidelijk waarom SpamIt.com niet langer operationeel was, tot de Russische politie met een officiële mededeling kwam," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "De acties van de Russische politie vormen een trendbreuk met de tolerante houding die in het verleden tegen online criminaliteit werd gehanteerd. Gusev wordt ervan beschuldigd een apotheek uitgebaat te hebben zonder daarvoor een vergunning te hebben. Ook wordt hij ervan beticht handel gedreven te hebben zonder geregistreerd te zijn." Bij een inval in het appartement en het kantoor van Gusev in Moskou zou beslag gelegd zijn op zeven externe harde schijven, vier flash-cards en drie laptops.

Wanneer de inhoud van die hardware is onderzocht, zullen volgens Yevdokiya Utenkova, onderzoeker van de economische misdaaddivisie van de politie van Moskou, mogelijk betichtingen volgen van specifieke computer-misdrijven. De raadsman van Gusev zegt dat zijn cliënt niet de eigenaar is van SpamIt.com en nooit een spam-bericht verzonden te hebben. Op verdere specifieke kwesties wenste de raadsman echter niet verder in te gaan. Henry Stern, veiligheidsanalist bij Cisco Systems, merkt op dat er na het verdwijnen van SpamIt.com duidelijk een daling in het wereldwijde spam-verkeer werd opgemerkt. Het antivirus-bedrijf Kaspersky Lab merkt op dat de farmaceutische sector nog 41 procent van alle spam-verkeer vertegenwoordigt, tegenover 65 procent begin september.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home