Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 04, 2010

Ruimtevliegtuig Amerikaans leger na zeven maand geland

Een ruimtevliegtuig voor het Amerikaanse leger is na een vlucht van zeven maanden teruggekeerd naar de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië. Het onbemande prototype X-37B werd eind april met een Atlas-5 raket vanop Cape Canaveral Air Force Station in Florida gelanceerd. Het project wordt door het Amerikaanse leger met veel geheimzinnigheid omgeven. Dat heeft tot heel wat speculaties geleid over de bestemming van het ruimtevliegtuig. De Amerikaanse luchtmacht wou niet bevestigen of het vliegtuig een lading had, maar benadrukte wel dat het hoofdzakelijk de bedoeling was om het vliegtuig zelf te testen. Volgens een aantal bronnen zou het toestel een aantal experimenten buiten de atmosfeer kunnen uitvoeren.

Luitenant-kolonel Troy Giese, projectleider van het ruimtevliegtuig, zei na de landen bijzonder tevreden te zijn dat alle objectieven voor de eerste missie konden worden vervuld. Verwacht wordt dat het vliegtuig in de lente van volgend jaar een tweede vlucht zal maken. Het hernieuwbare ruimtevliegtuig heeft ongeveer een kwart van de afmetingen van de spaceshuttle. Het toestel, dat werd gebouwd door Boeing, wordt voortgestuwd door zonnepanelen en lithium-ion batterijen. Het ruimtevliegtuig realiseerde de eerste automatische terugkeer in de atmosfeer en landing uit de Amerikaanse ruimtevaartgeschiedenis. Een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht probeerde in april speculaties over de rol van het vliegtuig in de bewapening van de ruimte af te zwakken.

"Het vliegtuig is een aangepaste versie van de activiteiten die ook in spaceshuttle in de ruimte uitvoert," merkte hij op. "De luchtmacht heeft een aantal missies in de ruimte en het vliegtuig zou kunnen helpen om die opdrachten beter af te werken." Een aantal landen zouden echter ongemakkelijk kunnen worden bij de gedachte dat het toestel mogelijk buitenlandse militaire satellieten zou kunnen bestuderen. Volgens amateur-satellietkijkers heeft het vliegtuig de karakteristieken van spionage-satellieten. Daarbij zou zijn opgemerkt dat het vliegtuig een aantal keren naar dezelfde regio's terugkeerde, wat volgens hen op een bijzondere interesse voor bepaalde objectieven zou kunnen wijzen.

Labels: , , , ,

Russische spammer achter botnet Mega-D pleit onschuldig

De Rus Oleg Nikolaenko ontkent een groot spam-netwerk uitgebouwd te hebben. De man wordt er door het Amerikaanse gerecht van verdacht om een wereldwijd netwerk van meer dan een half miljoen geïnfecteerde computers opgezet te hebben. Daarmee kon hij een grote stroom spam-berichten op het getouw zetten. Volgens een aantal experts was het botnet-netwerk van Nikolaenko verantwoordelijk voor één op de drie spamberichten die wereldwijd op het internet werden verspreid. Het botnet-netwerk van Nikolaenko zou in staat zijn om 10 miljard emails per dag te verzenden. Het Amerikaanse gerecht gaat ervan uit dat Nikolaenko de man achter de beruchte botnet Mega-D is.

Zeven jaar geleden voerden de Verenigde Staten de Can-Spam Act in. Daardoor werd het bewust vervalsen van informatie in commerciële emails en het verzenden van minstens 2.500 spammails per dag strafbaar gesteld. Nikolaenko had gevraagd om in afwachting van het protest onder huisarrest geplaatst te worden. De rechter besliste echter dat de man zonder borgsom in de gevangenis moest worden opgesloten. "Nikolaenko is een Russisch onderdaan en de Amerikaanse overheid is van mening dat hij bij een voorlopige in vrijheid stelling naar Rusland zou terugkeren, zodat de Amerikaanse regering hem niet zou kunnen vervolgen," merkt openbaar aanklager Erica O'Neil op.

De botnet van de drieëntwintigjarige Nikolaenko werd eind vorig jaar buiten werking gesteld door het beveiligingsbedrijf FireEye. De verdachte werd begin november gearresteerd op een autoshow in Las Vegas. Indien hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij drie jaar gevangenisstraf of een boete van 250.000 dollar. Het Federal Bureau of Investigation (FBI) zou Nikolaenko op het spoor zijn gekomen op aangeven van de veroordeelde spammer John Smith en Lance Atkinson, die eveneens van spam-activiteiten wordt verdacht. Atkinson had tegenover de onderzoekers gezegd dat de grootste partners in het spam-netwerk uit Rusland afkomstig waren. Nikolaenko zou van Atkinson 459.000 dollar hebben ontvangen voor zijn reclame-activiteiten.

Labels: , , , ,

Italië keert terug naar Eurovisie-songfestival

Italië overweegt om terug te keren naar het Eurovisie-songfestival. Italië is dertien jaar lang weggebleven van de Europese liedjeswedstrijd, maar zou voor de volgende editie, die tijdens de maand mei in de Duitse stad Düsseldorf wordt gehouden, opnieuw een inzending indienen. Italië nam vierenvijftig jaar geleden ook deel aan de eerste editie van het muziekevenement. Twee keer slaagde een Italiaanse deelnemer erin de hoofdprijs te behalen. De laatste keer gebeurde dat exact twintig jaar geleden. Financiële beslommeringen en een gebrek aan belangstelling van het Italiaanse publiek waren voor het land reden om zich dertien jaar geleden uit het evenement terug te trekken.

Jorgen Franck, directeur van Eurovision TV, noemt het een groot compliment dat Italië een aanvraag heeft gedaan om opnieuw aan het Eurovisie-songfestival deel te nemen. "We zijn erop gebrand om het Italiaanse publiek te tonen dat het evenement de voorbije dertien jaar een grote gedaantewijziging heeft ondergaan," benadrukt hij. Franck voegt er aan toe ervan overtuigd te zijn dat Italië positief verrast zal zijn. Landen die aan het evenement willen deelnemen, hebben nog tot het einde van dit jaar om hun deelname te bevestigen. Er is volgens de organisatie echter geen enkele aanwijzing dat Italië zich alsnog uit de competitie zou terugtrekken.

Er wordt gesuggereerd dat Nathalie Giannitrapani, de winnares van de vierde reeks van de Italiaanse versie van The X Factor, zou afgevaardigd worden om Italië in Düsseldorf te vertegenwoordigen. De televisieshow wordt immers gemaakt door de Italiaanse openbare omroep RAI, die ook verantwoordelijk is voor de deelname aan het Eurovisie-songfestival. De Italiaanse winnaars zijn Gigliola Cinquetti met het nummer Non ho l'eta (1964) en Toto Cutugno met het nummer Insieme (1990). Maar de Italiaanse deelnames hebben ook een aantal Eurovisie-evergreens opgeleverd, zoals Nel Blu, Dipinto Di Blu (Volare) van Domenico Modugno en Gente Di Mare van Umberto Tozzi en Raf.

Labels: , , ,

Britse consumenten hoeven geen cash geld meer

Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben Britse consumenten meer geld uitgegeven met hun debetkaarten dan met cash geld. Dat blijkt uit cijfers van de United Kingdom Payments Council. Op één jaar tijd hebben Britse consumenten met debetkaarten een bedrag van 272 miljard pond uitgegeven. Met cash geld werd tijdens diezelfde periode een bedrag van 269 miljard pond uitgegeven. Het gebruik van kredietkaarten bleef ongeveer constant, maar het gebruik van cheques kende verder een daling. Woordvoerders van de Payments Council merken op dat cash geld voor veel consumenten te complex is geworden. Velen willen volgens het rapport voor alle uitgaven, behalve voor de allerkleinste attracties, hun kaarten gebruiken.

"De consument verwacht dat zijn debetkaarten overal worden aanvaard," voert de Payments Council aan. "Men eist de betaalkaart ook te kunnen gebruiken op café, in de buurtwinkel en op het internet." Tussen juli en september van dit jaar werden er elke dag 1,6 miljoen extra transacties met debetkaarten uitgevoerd tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bestede bedrag steeg met bijna 11 procent. Geldafhalingen aan de bankautomaten lieten een lichte terugval optekenen. Een aantal experts zegt dat de chips op de debetkaarten in de toekomst ook in mobiele telefoons geplaatst zullen worden, waardoor het elektronisch betalen volgens hen nog verder zal worden gestimuleerd.

Vooral gezinnen uit de lagere inkomenscategorieën hebben altijd vastgehouden dat het gemakkelijker is om cash geld te gebruiken. Er wordt verder benadrukt dat er het voorbije jaar 104 miljoen minder cheques zijn uitgeschreven dan het jaar voordien. De Payments Council heeft aanbevolen dat het gebruik van cheques afgebouwd zou worden en over acht jaar gestopt zou worden, op voorwaarde dat er een degelijk alternatief beschikbaar is. Dat is echter op protest gestuit bij een aantal politici en consumentengroeperingen. Het liberaal-democratische parlementslid David Ward zegt dat de afschaffing van de cheque vooral voor de bank een kostenbesparing betekent.

Labels: , , ,

Rio Tinto sluit strategisch akkoord met Chinalco

Het mijnbouwconcern Rio Tinto heeft zich akkoord verklaard met een samenwerkingsverband met de Chinese groep Chinalco voor de exploratie van minerale voorraden in China. In de overeenkomst is voorzien dat Chinalco een belang van 51 procent krijgt in de joint venture. De resterende 49 procent wordt opgenomen door Rio Tinto. Het is het tweede samenwerkingsverband tussen Chinalco en Rio Tinto, nadat de twee partijen in maart van dit jaar beslisten om gezamenlijk een ijzerertsmijn in West-Afrika te ontginnen. De twee partijen leefden sinds vorig jaar op gespannen voet, nadat Rio Tinto een investering van 19,5 miljard dollar van Chinalco had afgewezen.

Xiong Weiping, voorzitter van Chinalco, had het over een win-win situatie die de samenwerking tussen beide partijen uitdiept en een aantal uitdagingen op de markt moet kunnen beantwoorden. Tom Albanese, topman van Rio Tinto, voerde aan dat de overeenkomst de jongste aflevering is in de rijke geschiedenis van partnerships tussen Rio Tinto en China. De combinatie van de expertises van de twee partijen biedt volgens hem een grote mogelijkheid om meerwaarde te creëren voor beide partners. Verwacht wordt dat de joint venture tijdens de eerste helft van volgend jaar zijn activiteiten zal opstarten. Er zou volgens Rio Tinto in eerste instantie gestart worden met drie tot vijf projecten.

Voor Chinalco, de grootste aluminiumproducent van China, betekent de joint venture de eerste uitbreiding in andere mijnsectoren. In juli van dit jaar had het concern van de Chinese overheid de toelating gekregen om zich ook op de lucratieve markt van het ijzererts te begeven. Voor Rio Tinto, dat verscheidene jaren zonder veel succes in China exploraties uitgeprobeerd te hebben, betekent de overeenkomst een strategische stap om gebruik te kunnen maken van de grote kennis van Chinalco over de Chinese geologie. Volgens een aantal analisten biedt de samenwerking de mogelijkheid om een groter inzicht te krijgen in de omvang van de Chinese minerale rijkdommen.

Labels: , ,

Indiase tabaksproducenten leggen fabrieken stil

De Indiase tabaksfabrikanten ITC en Godfrey Phillips India hebben de productie stopgezet. Daarmee protesteren ze tegen de verplichting om gezondheidswaarschuwingen te publiceren op hun verpakkingen. Sinds begin december moeten tabaksproducenten in India op hun verpakkingen een beeld van een mond met kanker plaatsen. Volgens de tabaksproducenten is niet duidelijk welk beeld er op de verpakkingen moet worden geplaatst, wat door de Indiase overheid wordt ontkend. De Indiase regering voegde er aan toe dat de bedrijven de beelden onmiddellijk moeten plaatsen indien ze boetes willen vermijden. India heeft ongeveer 120 miljoen rokers. Volgens de Indiase overheid sterven elk jaar één miljoen Indiërs aan de gevolgen van het roken.

Eerder werden al foto's van een geïnfecteerde long en het teken van de schorpioen op de verpakkingen geplaatst, maar dat bleek weinig effect te hebben. "Het is echter zeer de vraag of ook de nieuwe verplichting een grote impact zal hebben," merkt BBC News op. "Er worden in India immers veel sigaretten per stuk verkocht, wat de impact van de beelden uitholt, aangezien vele rokers die nooit te zien krijgen. Activisten stellen dan ook dat prijsverhogingen en belastingen veel meer impact zouden hebben dat waarschuwingsbeelden." Twee jaar geleden werd in India een rookverbod voor openbare locaties ingevoerd, maar volgens waarnemers wordt dat verbod grotendeels genegeerd en nauwelijks gecontroleerd.

Een woordvoerder van het Indiase ministerie van volksgezondheid wees erop dat de bedrijven al begin maart van dit jaar op de hoogte werden gebracht van de nieuwe verplichting. "Er is geen enkele mogelijkheid tot verwarring," voegde hij daar aan toe. De nieuwe regeling is op veel verzet onthaald door de Indiase tabaksindustrie. De deadline voor de invoering van de nieuwe maatregel werd ook verscheidene keren verschoven. De voorbije jaren heeft de wetgeving op het roken stelselmatig verscherpt. Onder meer zijn reclames voor tabaksproducten verboden. Ook de verkoop van tabaksproducten aan minderjarigen is in India verboden.

Labels: , ,

Lime Group zet alle activiteiten stop

Het bedrijf Lime Group zet eind dit jaar zijn activiteiten stop. Lime Group is eigenaar van de LimeWare-software, die internet-gebruikers toeliet content met elkaar te delen. Dankzij LimeWire konden gebruikers gratis materiaal met copyright, zoals bioscoopfilms en songs, plaatsen en downloaden. In oktober werd het bedrijf echter verplicht om het delen van die content onmogelijk te maken. Lime Group had toen opgemerkt een nieuwe, legale service te zullen ontwikkelen. Daarbij werd gewag gemaakt van onder meer een desktop-speler, mobiele applicaties en een muziekcatalogus die gebruikers zou toelaten songs te streamen of te downloaden. Het bedrijf merkt nu echter op die plannen opgeborgen te hebben en de activiteiten stop te zetten.

"De huidige wettelijke situatie laat ons geen andere keuze dan de plannen voor een legale muziekdienst op te geven, ondanks de geleverde inzet en inspanningen," aldus een woordvoerder van Lime Group tegenover het persbureau Associated Press. "Dat betekent dat we ons verplicht zijn om de activiteiten stop te zetten." Ook het kantoor van het bedrijf in New York wordt gesloten. LimeWire begon als een p2p-dienst zoals Grokster of de eerste versie van Napster, dat inmiddels wel tot een legale service is omgevormd. Vier jaar geleden werd het bedrijf door de grote muzieklabels een eerste keer voor de rechter gedaagd. Daarop startte LimeWire een betalende muziekdienst met uitsluitend materiaal van onafhankelijke labels.

In mei van dit jaar had rechter Kimba Wood van de federale districtsrechtbank in Manhattan geoordeeld dat LimeWire schuldig was aan inbreuken tegen het auteursrecht en mogelijk verplicht zou kunnen worden om honderden miljoenen dollars schadevergoeding te betalen. In oktober verplichtte Wood het bedrijf om de p2p-dienst buiten werking te stellen. De LimeWire Store, die betalende content aanbood, bleek echter open. Na de uitspraak had LimeWire bekend gemaakt te hopen om met de grote muzieklabels te kunnen werken aan de uitbouw van een nieuwe service, maar heeft die plannen nu opgegeven. In januari volgend jaar worden de debatten over mogelijke schadevergoedingen voor de grote muzieklabels opgestart.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autofabrikant Volvo en zijn nieuwe Chinese eigenaar Geely bespreken op dit ogenblik uitbreidingsplannen in China. Dat heeft een woordvoerder van de groep gemeld. Geely verklaarde midden september nog dat het voor Volvo drie nieuwe assemblagefabrieken wil bouwen. Die zouden 300.000 wagens per jaar moeten produceren voor de Chinese markt. Het Zweedse automerk eist echter een stabieler plan alvorens zich te storten op de Chinese markt. De raad van bestuur zal volgens de woordvoerder geen beslissingen nemen in verband met investeringen als er geen businessplan met goede marges en cijfers kan worden voorgelegd. Een woordvoerder van Volvo verklaarde dat er binnen enkele maanden een beslissing verwacht wordt over een mogelijke productiestart in China. Op dit ogenblik heeft de Zweedse automaker fabrieken in Zweden en Gent.


Door de politieke onrust in Ivoorkust zijn de marktprijzen van cacao gevoelig gestegen. Ivoorkust is de grootste producent en exporteur van cacao ter wereld. In Londen steeg de prijs voor een ton cacao tot 1.960 pond. Dat betekende een stijging van 5 procent op twee dagen tijd. In New York was er een prijsstijging op te merken van bijna 6 procent, waardoor men 2.920 dollar per ton cacao moest betalen. De prijzen van cacao reageren volgens waarnemers op de situatie in Ivoorkust, waar het leger alle grenzen gesloten heeft. Er wordt gevreesd dat de leveringen van cacao hierdoor getroffen worden. Een onafhankelijke Ivoriaanse kiescommissie had verklaard dat uitdager Alassane Ouattara de presidentsverkiezing gewonnen heeft ten koste van zetelend president Laurent Gbagbo. Het Constitutioneel Hof betwiste echter de resultaten. Bij incidenten vielen verscheidene doden.


De hoeveelheid olie die door de olieramp afgelopen zomer de Golf van Mexico is ingestroomd, ligt volgens oliemaatschappij British Petroleum veel lager dan de schattingen van de Amerikaanse overheid. Dat is bekend gemaakt door de commissie die de ramp in opdracht van de Amerikaanse president Barack Obama onderzoekt. Volgens de Amerikaanse overheid is door de ramp 4,1 miljoen vaten olie in zee gelekt. Dat komt neer op 53.400 vaten tot 60.000 vaten olie per dag. Volgens berekeningen van British Petroleum liggen deze schattingen echter 20 procent tot 50 procent te hoog. De berekeningen van British Petroleum kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke boete die het concern moet betalen. Volgens de Amerikaanse wet kan de boete oplopen tot 4.300 dollar per gelekt vat. Het is volgens leden van de onderzoekscommissie dan ook niet verrassend dat British Petroleum de lekkage lager inschat.


De Duitse centrale bank heeft de vooruitzichten voor de groei van de Duitse economie gevoelig naar boven bijgesteld. Opgemerkt wordt dat het herstel van de Duitse economie zich de volgende twee jaar zal doorzetten, na het indrukwekkende herstel van het huidige jaar. Aangedreven door de uitvoer en ondersteund door de aantrekkende binnenlandse vraag verwacht de Bundesbank een groei van het bruto binnenlandse product van 3,6 procent in het lopende jaar en 2 procent voor volgend jaar. Het jaar daarna wordt een groei van 1,5 procent verwacht. In juni werd nog uitgegaan van een groei van 1,9 procent voor het lopende jaar en 1,4 procent voor volgend jaar. Daarmee heeft de Duitse economie tegen eind volgend jaar de recessie goedgemaakt en weer het productieniveau van het eerste kwartaal van weer jaar geleden bereikt.


China heeft voor het eerst sinds zijn toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) negen jaar geleden een overwinning geboekt tegen de Europese Unie. De Wereldhandelsorganisatie veroordeelde de Europese Unie daarbij voor een aantal antidumping-taksen die opgelegd werden aan Chinese schroeven, moeren en bouten. Een geschillenpanel van de Wereldhandelsorganisatie oordeelde dat de antidumpingtaksen van de Europese Unie niet stroken met de internationale handelsregels. Het panel volgde het Chinese argument dat Europa de dumpingdrempel op verkeerde wijze hadden berekend. Op andere punten kreeg China geen gelijk. Volgens een mededeling van het Chinese ministerie van handel bewijst de uitspraak dat de Europese antidumpingwetgeving discriminerend zijn en niet in overeenstemming met de internationale handelsregels. De Europese Unie hanteert sinds begin vorig jaar antidumpingtaksen van 26,5 procent tot 85 procent in op Chinese schroeven, moeren en bouten.


Tony Tyler, chief executive van luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airways, volgt begin juli volgend jaar Giovanni Bisignani op als algemeen directeur en bestuursvoorzitter van de International Air Traffic Association (IATA). Dat heeft de internationale luchtvaartorganisatie bekendgemaakt. Bisignani gaat volgend jaar met pensioen. Hij heeft de voorbije acht jaar de leiding over de internationale luchtvaartorganisatie in handen gehad. Vooral de kennis van Tyler van de Aziatische markt komt de organisatie goed van pas nu Azië voor de luchtvaart de belangrijkste markt is geworden. De vijfenvijftigjarige Tyler staat sinds drie jaar aan het hoofd van Cathay Pacific. Tyler was eerder voorzitter van de zogenoemde board of governors van internationale luchtvaartorganisatie. Die positie is vanaf volgend jaar weggelegd voor Peter Hartman, de president-directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM.


Het extra spoor dat het Nederlandse Zevenaar vanaf de Duitse grens met het Duitse Oberhausen moet verbinden en daarmee de aansluiting vormt voor de Betuweroute in Duitsland, staat nog steeds in de planning van de Duitse overheid. Uit een recent Duits infrastructuurplan blijkt de lijn nog steeds begroot te zijn. Rond de extra spoorlijn is onrust ontstaan, onder meer door plannen voor blokverdichting. De Duitse overheid zou daarbij treinen met kortere intervallen willen laten rijden, waardoor er meer treincombinaties op het spoor passen. In het plan zijn andere geplande spoorlijnen wel geschrapt, maar die zijn minder van belang voor de doorvoer van goederen vanaf de Betuweroute. De Duitse verkeersminister Peter Ramsauer zet in op langere goederentreinen en vrachtwagens, de zogenoemde eco-combi's. Het zogenoemde derde spoor moet deels door de Nederlandse en deels door de Duitse overheid worden gebouwd. Over drie jaar wordt het eerste deel verwacht.


Het Dreamliner-programma van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is duidelijk mislukt. Dat heeft Akbar Al-Baker, topman van luchtvaartmaatschappij Qatar Airways, onlangs gezegd in een reactie op het bericht dat Boeing het programmaschema van het toestel opnieuw heeft aangepast na een brand aan boord van een testtoestel. Qatar Airways heeft dertig Dreamliners in bestelling, waarvan de eerste eind volgend jaar wordt geleverd. Diverse keren moest de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij de levering van de eerste Dreamliner uitstellen vanwege problemen die tijdens de bouw van de toestellen de kop op staken. Al-Baker zegt nooit verwacht te hebben dat een programma zoveel vertraging op zou lopen bij een bedrijf als Boeing, dat er prat op gaat producten van zeer hoge kwaliteit te leveren. Volgens hem zijn de problemen vooral te wijten aan overdreven kostenbesparingsmaatregelen.


Met behulp van een nieuwe investeringsronde wil de microbloggingsite Twitter zijn waarde opschroeven naar 3 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen rond het bedrijf gezegd. Met de extra middelen wil Twitter zijn service nog verder uitbreiden en meer gebruikers aanspreken. Om het toenemende aantal gebruikers aan te kunnen, heeft het bedrijf meer personeel nodig. Ook is Twitter van plan de volgende jaren een aantal datacentra te openen. Een nieuwe kapitaalinjectie zou betekenen dat het bedrijf voorlopig niet naar de beurs hoeft te gaan. Volgens de bronnen zouden zich onder de nieuwe investeerders durfkapitalist Kleiner Perkins Caufield & Byers en het Russische investeringsbedrijf Digital Sky Technologies bevinden. Twitter zelf wenste daar geen commentaar op te geven. Twitter haalde in september vorig jaar 100 miljoen dollar op. Het bedrijf werd toen met 25 miljoen gebruikers nog gewaardeerd op 1 miljard dollar. Momenteel telt de site meer dan 175 miljoen gebruikers.


Het investeringsfonds Gilde Buy Out Partners heeft plannen om Gamma Holding, producent van technisch textiel, helemaal over te nemen. Daarover worden onderhandelingen gevoerd tussen beide partijen. Gilde Holding heeft op dit ogenblik al bijna 24 procent van Gamma Holding in handen, maar zou ook de resterende aandelen willen overnemen. ING Groep heeft een belang van 26,5 procent in de textielgroep. De derde aandeelhouder is de groep Kempen Capital Management, dat ruim 10 procent van de aandelen in handen heeft. Gilde zou ook met Parcom Capital Management, dochter van ING Groep, over een samenwerking rond het bod dat op Gamma Holding zou worden gebracht. Gamma Holding merkt wel op dat de gesprekken zich nog in een vroeg stadium bevinden. De totale marktwaarde van Gamma bedraagt ruim 200 miljoen euro. Gamma meldde kort geleden nog met zijn banken overeenstemming te hebben bereikt over de aanpassing van enkele kredietfaciliteiten.


De omzet van de hogesnelheidstrein Thalys is sinds december van vorig jaar met 13,1 procent gestegen. Dat zegt Thalys in een vooruitblik over de cijfers van het lopende jaar. Het bedrijf zegt optimistisch te zijn over het lopende jaar en op een dubbelcijferige omzetgroei te rekenen. Vooral de lange afstandsverbindingen tussen Parijs-Brussel-Amsterdam en Parijs-Brussel-Keulen presteerden volgens het bedrijf uitstekend. Daar werd respectievelijk een groei met 42,1 procent en 24,5 procent opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat ook het eerste klassevervoer een succes is. Daar werd een toename met 9,7 procent opgetekend. Thalys zegt tijdens het laatste trimester van dit jaar een aantal nieuwigheden gelanceerd te hebben die de verplaatsingstijd tot een minimum beperken en de stress van de reiziger laten dalen. Daarbij wordt verwezen naar onder meer twee nieuwe abonnementsformules die aangepast zijn aan de behoeften van zakenreizigers.


De luchtvaartindustrie heeft tijdens een vierdaags congres aan de Europese overheden meer steun gevraagd om de uitdagingen van de volgende jaren aan te pakken. Daarbij wordt gewezen op onder meer een eengemaakt Europees luchtruim, extra subsidies voor een nieuw en eengemaakt systeem van luchtverkeersleiding en onderzoek naar milieuvriendelijke technologie. Tom Enders, chief executive van Airbus, stelde dat de luchtvaartindustrie in de Verenigde Staten meer subsidies krijgt dan in Europa. Enders stipte aan dat president Barack Obama 50 miljard dollar steun belooft aan het nieuwe systeem voor luchtverkeersleiding Next Gen. Europese overheden kunnen de industrie volgens hem ook steunen door meer militaire bestellingen en meer geld voor onderzoek. Enders toonde zich vooral bezorgd om de brandstof. Recente technologie maakt vliegtuigen volgens hem veel energie-efficiënter, maar de sector zal volgens hem altijd vloeibare brandstof nodig hebben.


De Amerikaanse retailer Wal-Mart heeft in de Chinese stad Zhangshu, gelegen in de oostelijke provincie Jiangxi, een eerste discount-supermarkt geopend. Het gaat om een kleine winkel met een oppervlakte van 3.400 vierkante meter. Wal-Mart wil in China een hele keten van goedkope supermarkten openen. Die zouden niet alleen in de steden worden gevestigd, maar ook op het platteland. Het concept moet de keten naar eigen zeggen helpen om meer klanten te bereiken. De nieuwe keten is vooral gericht op de lagere inkomens. Om de kosten en de prijzen te drukken, bespaart Wal Mart op de inrichting van de winkel, met een betonnen vloer en onafgewerkte muren. Het is een strategie die de Amerikaanse keten al met succes toepast in Mexico en Argentinië. Wal-Mart is al langere tijd actief in China en heeft daar inmiddels 189 hypermarkten. In het derde kwartaal steeg de omzet in China met 15,2 procent tegenover een jaar eerder. In de Verenigde Staten bedroeg de groei 1,4 procent.


Royal Bank of Scotland heeft in de periode voor de financiële crisis wel degelijk foute beslissingen genomen, maar er is geen enkel bewijs dat het toenmalige management de instelling op een frauduleuze manier heeft geleid. Dat concludeert de Britse Financial Services Authority (FSA) in een slotrapport over de bank. De Britse financiële toezichthouder was in mei vorig jaar een onderzoek gestart naar het beleid bij de bank in de aanloop naar de financiële crisis, die twee jaar geleden losbarstte. Die crisis bezorgde Royal Bank of Scotland een monsterverlies van 28 miljard pond. De groep werd niet veel later grotendeels genationaliseerd door de Britse overheid. In het rapport wordt opgemerkt dat onder meer de overname van ABN Amro en de zware focus op zakenbank-activiteiten foutieve keuzes waren. Maar omdat er geen bewijs van kwaad opzet kon worden gevonden, werd besloten om geen verdere stappen te ondernemen tegen de voormalige top van de bank.


Over zes jaar komt de Airbus A320 op de markt met motoren die een brandstofbesparing van 15 procent opleveren. Dat heeft vliegtuigbouwer Airbus bekend gemaakt. De technologie zorgt wel voor een meerkost van 6 miljoen euro. De Airbus A320, het meest populaire model van de Europese vliegtuigbouwer, heeft op dit ogenblik een catalogusprijs. Sinds de lancering tweeëntwintig jaar geleden zijn er al meer dan 4.400 exemplaren van de Airbus A320 geleverd. Met de A320neo wil Airbus opboksen tegen de steeds grotere concurrentie op de middellange afstandsvluchten van onder meer het Canadese Bombardier. Airbus mikt op de verkoop van 4.000 exemplaren op vijftien jaar tijd. Airbus investeert meer dan 1 miljard euro in het project. De ontwikkeling van een totaal nieuw vliegtuig kost 10 miljard euro. De motoren zouden worden geleverd door het Amerikaanse Pratt & Whitney of door CFM International, een joint venture van General Electric en het Franse Safran.


Meer Nieuws

Friday, December 03, 2010

Oorlogsmissie heeft zware impact op slaapkwaliteit

Een uitzending naar gevechtszones zoals Irak of Afghanistan heeft een duidelijk negatieve impact op de kwaliteit en kwantiteit van een groot gedeelte van het Amerikaanse militaire personeel. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Department of Deployment Health Research van het Naval Health Research Center in San Diego. Uit het onderzoek bleek dat van de militairen die op missie naar gevechtszones waren uitgestuurd 30,5 procent melding maakte van slaapstoornissen. Bij militairen die geen oorlogsmissie hadden toegewezen gekregen, maakte 25 procent gewag van slaapproblemen. Bij militairen met post-traumatische stress en depressie lag dat percentage nog gevoelig hoger.

Het onderzoek betekent volgens Amber Seelig, data-analist bij het Department of Deployment Health Research, een eerste grootschalige studie over de slaappatronen in het leger. De onderzoekers voegen er aan toe dat slaapstoornissen vaak samengaan met mentale problemen. "Een verbetering van de kwaliteit en de kwantiteit van de slaap tijdens en na de inzet in oorlogsgebieden zou dan ook eventueel een mogelijkheid kunnen zijn om de mentale gezondheidsproblemen bij militair personeel reduceren," merkt ze op. Amerikaanse militairen geven aan dat ze in het oorlogsgebied gemiddeld 6,5 uur per dag slapen. De onderzoekers merken op dat dit kan leiden tot een blijvend effect op de prestaties, wat niet op korte tijd zou kunnen hersteld worden.

De onderzoekers voegen er aan toe dat moeders van jonge kinderen en zwangere vrouwen bij het militaire personeel minder dan zes uur per dag slaap bleken te hebben. "Vermoed kan worden dat de normale stress van de zwangerschap of het moederschap bij vrouwelijk militair personeel wordt opgedreven door de mogelijkheid van een toekomstige missie en een scheiding van hun gezinnen," merken de onderzoekers nog op. "Het is verrassend hoe weinig slaap zwangere vrouwen en moeders in militaire dienst hebben. Zwangere vrouwen in militaire dienst slapen opvallend minder goed dan hun tegenhangers in burgerdienst."

Labels: , ,

Wagens op gas populair in onverwachte landen

Wagens op natuurlijk gas kennen een groeiende populariteit in een aantal niet voor de hand liggende markten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de International Association for Natural Gas Vehicles. Daarbij wordt opgemerkt dat er wereldwijd ongeveer 11,4 miljoen wagens op natuurlijk gas rijden. Het grootste gedeelte daarvan is te vinden in de ontwikkelingslanden. Op de eerste plaats staat Pakistan met 2,3 miljoen exemplaren, gevolgd door Iran, Argentinië, Brazilië en India. Die vier landen vertegenwoordigen samen ongeveer 6 miljoen exemplaren. In China is het aantal op minder dan drie jaar tijd verdubbeld tot ongeveer een half miljoen exemplaren.

Wagens met natuurlijk gas zijn milieuvriendelijker dan de benzinevloot, maar dat is meestal niet de reden van hun populariteit in bepaalde landen. Het gebruik van deze brandstof wordt meestal gestimuleerd door een beperkte capaciteit aan petroleum-raffinage en grote reserves van natuurlijk gas. In Iran is daarbij ook sprake van het risico op nieuwe handelssancties, die de bevoorrading met benzine gevoelig zou kunnen terugschroeven. In vele landen is ook de ondersteuning van de overheid vaak cruciaal in het gebruik van natuurlijk gas. In India en Pakistan wordt het gebruik van gas verplicht in het openbaar vervoer. Daarnaast wordt het gas vaak ook gesubsidieerd, waardoor het gevoelig goedkoper is dan benzine.

Ook in de Verenigde Staten heeft men grote gasvoorraden, maar daar worden op dit ogenblik slechts 110.000 wagens op gas geteld, hoewel de technologie er al van in de jaren dertig van de vorige eeuw beschikbaar is. Het beperkte succes in de Verenigde Staten zou vooral te wijten zijn aan het ontoereikende netwerk van tankstations. De meeste wagens op gas vormen immers een onderdeel van de vloot van overheidsinstellingen of bedrijven met een centraal bevoorradingspunt. Gas vertegenwoordigt slechts 0,1 procent van alle brandstof die in het verkeer wordt gebruikt. Bovendien blijft benzine in de Verenigde Staten relatief goedkoop, waardoor er weinig economische stimulansen zijn om over te stappen op gas.

Labels: , ,

Pesticides een mogelijke oorzaak van dementie

Werknemers die over een grote periode van tijd blootgesteld staan aan pesticides, lopen mogelijk een groter risico op dementie. Dat is de conclusie van onderzoek aan het het Institute de Sante Publique d'Epidemiologie et de Developpement in Bordeaux. Daarbij wordt opgemerkt dat Franse wijnbouwers die gedurende een periode van zes jaar op geregelde tijdstippen met pesticides werden geconfronteerd, op het einde van die tijdsspanne op een aantal verstandelijke tests slechtere resultaten halen dan twintig jaar voordien. De onderzoekers maken gewag van een opmerkelijk resultaat, zeker gezien de relatief korte periode van het bestuurde tijdsbestek en de relatief jonge leeftijd van de respondenten.

De testpersonen waren tussen veertig en zestig jaar oud en hadden minstens twintig jaar op wijngaarden gewerkt. Ongeveer 20 procent van de proefpersonen kwam nooit in aanraking met pesticiden, maar meer dan de helft was rechtstreeks in contact gebracht met de producten, zoals bij de voorbereiding en het gebruik van de verdelgingsmiddelen of het reinigen en herstellen van het materiaal. De rest was onrechtstreeks in aanraking gekomen door hun aanwezigheid in gebouwen, kantoren en kelders. Op zeven van de negen intelligentietesten bleken de werknemers die in contact met de pesticides waren gekomen, na verloop van zes jaar minder goede resultaten op te tekenen dan bij een eerste onderzoek.

Ook bleek deze groep vijf keer meer geneigd te zijn om op beide tests lagere scores te laten optekenen dan hun collega's. Ook bleken ze twee keer zo snel geneigd om in de officiële Franse intelligentie-test met twee punten te dalen. "Die achteruitgang moet de vraag doen rijzen over een verhoogd risico van deze groep en een mogelijke evolutie naar degeneratie-ziektes zoals Alzheimer of andere dementie-aandoeningen. Frankrijk kent het hoogste gebruik van insecticides en herbicides in Europa. Op wereldwijd niveau worden deze producten alleen meer gebruikt in de Verenigde Staten, Japan en Brazilië. Na twaalf jaar volgt een nieuwe evaluatie.

Labels: , ,

Online emailcampagnes Amerikaanse retailers dicht bij record

De grote Amerikaanse online retailers hebben tijdens de laatste week van november gemiddeld 4,1 promotionele emails verstuurd. Dat is nagenoeg een absoluut record. Dat zegt Chad White, onderzoeksdirecteur bij het bureau Responsys. White merkt op dat het aantal promotionele emails tijdens de laatste week van november 15 procent hoger lag dan de week voordien en een groei kende van 34 procent tegenover begin november. Tegenover de laatste week van november vorig jaar werd een stijging met 15 procent opgetekend. Daarbij is volgens White dit jaar vooral ingezet op de winkeldag Black Friday. Terwijl vorig jaar slechts in 19 procent van de emails gewag gemaakt werd van Black Friday, is dat dit jaar gestegen tot 31 procent.

De onderzoekers voegen er aan toe dat Cyber Monday voor de vierde keer op rij een nieuwe absoluut record heeft gevestigd op het gebied van promotioneel e-mail volume. Ook op Cyber Sunday, de dag voordien, werd een opgemerkelijke groei opgetekend tegenover het jaar voordien. Het niveau van Black Friday lag op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar op Thanksgiving Day werd een belangrijke groei opgetekend omdat meer retailers hun winkel openden, een speciale verkoopdag organiseerden en promoties voor Black Friday al een dag eerder in e-mails lieten uitlekken. Eén op vier retailers zou de promoties voor Black Friday al één dag eerder hebben gelanceerd, waardoor Thanksgiving Day stilaan Black Thursday aan het worden is.

Op Cyber Monday stuurde 77 procent van de online retailers hun klanten minstens één promotionele email. Dat is een stijging met 6 procentpunten tegenover vorig jaar. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een nieuw absoluut record. Op Cyber Sunday werd een stijging van 45 procent naar 56 procent opgetekend. Black Friday bleef met 69 procent op hetzelfde niveau van vorig jaar. Op Thanksgiving Day werd echter een stijging van 45 procent naar 60 procent opgetekend. De onderzoekers stellen dat email steeds meer een cruciaal kanaal wordt voor de promotie van de verkoop op Brack Friday en steeds meer retailers van het kanaal gebruik maken om hun fysieke verkopen op te drijven.

Labels: , , ,

Cyber Monday zorgt voor drukste online winkeldag

Op de jongste Cyber Monday, de laatste maandag van november, hebben Amerikaanse consumenten een online bedrag van 1,03 miljard dollar uitgegeven. Dat blijkt uit cijfers van het bureau ComScore. Dat is een stijging met 16 procent tegenover de editie van vorig jaar. De recente Cyber Monday is volgens ComScore de meest drukke winkeldag geworden uit de geschiedenis van het internet. Er wordt aan toegevoegd dat online consumenten op die dag voor het eerst meer dan 1 miljard dollar hebben uitgegeven. De groei is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan de stijging van de bestedingsbudgetten van de consumenten. Die steeg tegenover vorig jaar met gemiddeld 12 procent tot 114,24 dollar.

Er wordt aan toegevoegd dat het aantal online kopers op Cyber Monday met 4 procent tot 9 miljoen gestegen is. De gemiddelde besteding per transactie steeg met 10 procent tot 60,05 dollar. In totaal werden 17,1 miljoen transacties geteld. Dat is een stijging met 6 procent tegenover vorig jaar. Opgemerkt wordt dat 48,9 procent van de online aankopen gebeurden op bedrijfscomputers. Dat is een daling met 3,8 procentpunten tegenover vorig jaar. Thuiscomputers hadden een marktaandeel van 45,4 procent, terwijl buitenlandse locaties 5,8 procent vertegenwoordigden van de online aankopen die op Amerikaanse websites werden opgetekend.

De onderzoekers merken verder op dat tijdens de maand november een bedrag van 13,55 miljard dollar werd aangekocht op het internet. Dat is een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In het midden van het voorbije decennium werd op Cyber Monday een bedrag van 484 miljoen dollar besteed aan online aankopen. Vier jaar geleden bedroeg dat niveau 608 miljoen dollar, om een jaar later een niveau van 733 miljoen dollar te bereiken. Twee jaar geleden werd er een bedrag van 846 miljoen dollar opgetekend. Onder invloed van de economische crisis kende dat vorig jaar slechts een lichte groei tot 887 miljoen dollar.

Labels: , ,

Cosmetica moet marketing-strategie dringend verjongen

De meeste cosmeticamerken moeten nog altijd het digitale tijdperk ontdekken. Dat is de conclusie van een rapport van het adviesbureau L2. De onderzoekers merken daarbij op dat de sector gebouwd is op de belofte van jeugd en vitaliteit, maar een duidelijk verouderde marketingstrategie voert. Daarbij wordt aangestipt dat het internet, dat de aandacht van ongeveer 26 procent van de shoppers trekt, slechts 3,5 procent van de marketingbudgetten van de cosmeticasector ontvangt. Daarentegen zijn magazines en televisie volgens de onderzoekers oververtegenwoordigd. Magazines vertegenwoordigen 6 procent van de Amerikaanse mediaconsumptie, maar ontvangen wel 44,7 procent van de reclamebudgetten.

De online en mobiele prestaties van de cosmetica-merken halen volgens het adviesbureau een score van 40 procent op het gebied van hun officiële websites, positionering, interface, technologie en e-commerce. De digitale marketing, van zoekmachines tot blogs, lieten een score van 30 procent optekenen. Sociale media halen daarbij een notering van 20 procent, terwijl applicaties, iPad-integratie en mobiele websites een score van 10 procent optekenen. De beste prestaties werden volgens het adviesbureau neergezet door Clinique, dat een score van 145 punten liet optekenen, dankzij product-besprekingen en live-chats op zijn website. Ook wordt gewag gemaakt van een uitstekende zoekmachine, de mogelijkheid om online aankopen te doen en een aanwezigheid op Facebook.

Op de tweede plaats staat MAC met 143 punten, waarbij vooral gewezen wordt op het feit dat 50 procent van de online bezoekers tussen achttien en vierendertig jaar zijn, onder meer dankzij de samenwerking met een figuur zoals Lady Gaga. Op de derde plaats staat Lancôme met 134 punten, dankzij belangrijke activiteiten op Twitter en een iPad-applicatie. Bovendien was er ook de samenwerking met de jonge makeup-artieste Michelle Phan, die maandelijks video's plaatste en op YouTube één miljoen volgelingen en vijftig miljoen hits opleverde. Phan zorgde ervoor dat het aantal volgelingen van Lancôme op Facebook sinds maart met 263 procent is gestegen. De top vijf wordt rond gemaakt door Aveda, L'Oreal Paris en Bare Escentuals.

Labels: ,

Kia Motors stapt in sponsoring Engelse cricket

De Zuid-Koreaanse autobouwer Kia wordt sponsor van de Engelse Surrey County Cricket Club. De autobouwer sloot een contract van vijf jaar af met de Londense cricketclub. Met de overeenkomst is een bedrag gemoeid van 3,5 miljoen pond. De beroemde terreinen van de club worden vanaf begin volgend jaar omgedoopt tot Kia Oval. Het is de eerste keer dat de Zuid-Koreaanse autobouwer sponsoring-mogelijkheden zoekt in de cricket-sport. De samenwerking is volgens Michael Cole, managing director van Kia Motors United Kingdom, echter een unieke gelegenheid om in contact te treden met een enthousiast en bijzonder onderlegd publiek. Hij wees er ook op dat cricket de meest populaire zomersport van Engeland is.

De voorbije zes jaar was Brit Insurance sponsor van de Surrey County Cricket Club. Paul Sheldon, chief executive van de Surrey County Cricket Club, merkt op dat het vijfjarig contract de club toelaat om een planning een langere tijd te maken, zowel financieel als sportief. Kia wordt ook de belangrijkste shirtsponsor van Surrey County Cricket Club. De Zuid-Koreaanse autobouwer heeft op dit ogenblik al sponsoringcontracten met de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) en de Australian Tennis Open. Daarnaast heeft Kia ook een sponsoringcontract met de Spaanse tennisser Rafaël Nadal. Ook is Kia de officiële automotive-partner van de National Basketball Association (NBA) in de Verenigde Staten, waar ook dertien individuele clubs worden gesponsord.

Michael Cole stelde nodig verheugd te zijn verbonden te kunnen zijn aan een legendarische locatie zoals de Surrey County Oval. "De locatie is beroemd over de hele wereld," benadrukte hij. "Bovendien is het Britse hoofdkwartier van Kia gevestigd in het nabijgelegen Weybridge. Het is dan ook een privelège om zo nauw verbonden te kunnen zijn met de Surrey County Cricket Club." Het contract is een belangrijke opsteker voor de Britse cricketclub, die zware klappen heeft gekregen door de economische crisis. Daarbij moesten twintig medewerkers worden ontslagen en moesten ook een aantal andere budgetten in belangrijke mate worden teruggeschroefd.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De begrotingscommissie van de Duitse kamer van volksvertegenwoordigers heeft de Duitse bijdrage aan het Ierse hulpplan van 85 miljard euro goedgekeurd. Ook de sociaal-democratische en groene oppositieleden gingen akkoord met de steun. Met de goedkeuring is de kans groot dat ook het voltallige parlement de steun zal goedkeuren. Het aandeel van Duitsland in het pakket steunmaatregelen bedraagt ongeveer 6,25 miljard euro. Wolfgang Schäuble, Duits minister van financiën, benadrukte dat aanvullende maatregelen niet nodig zullen zijn en dat het geld moet volstaan om de financiële markten te kalmeren. Hij noemde de nervositeit van de markt over sommige landen overdreven. Een bron bij de Spaanse regering had verklaard dat er een speciale ontmoeting van staatshoofden en regeringsleiders zal plaatsvinden over de eurocrisis. Dat werd echter door bronnen rond het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie tegengesproken.


Het Australische team dat de ontploffing van een motor van een Airbus A380 in volle vlucht onderzoekt, heeft een mogelijke constructiefout ontdekt. Een onderdeel van de motor, die gebouwd wordt door de Britse fabrikant Rolls-Royce, zou verkeerd geplaatst zijn, waardoor een buis die brandstof in de motor brengt, versleten zou zijn. Daardoor kon er olie lekken, wat volgens de onderzoekers tot brand en motorpech zou kunnen leiden. De onderzoekers maakten gewag van een cruciaal veiligheidsprobleem. Het team vroeg Rolls-Royce om de nodige stappen te ondernemen om de veiligheid te verzekeren van vluchten met toestellen met de betrokken motor. Begin november ontplofte één van de motoren van een Airbus A380 van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas in volle vlucht, waardoor de piloot een noodlanding moest maken. Er vielen geen slachtoffers. Qantas hield zijn toestel een tijdlang aan de grond.


Het Nederlandse koerierbedrijf TNT gaat zijn pakketdivisie verzelfstandigen en gaat uitsluitend verder met de postdivisie. De splitsing moet op begin dit jaar een feit zijn. Ook werd bekend gemaakt dat bestuursvoorzitter Peter Bakker het bedrijf zal verlaten. De pakketdivisie TNT Express krijgt een eigen beursnotering, waarna de twee bedrijven apart op de beurs verder gaan. Hoe deze transactie precies wordt vormgegeven, is nog niet bekend. Wel is zeker dat het oude TNT, de tweede grootste pakketvervoerder van Europa, in eerste instantie een belang van bijna 30 procent zal houden in het nieuwe bedrijf. Dit belang zal in de loop van de tijd worden afgebouwd. De splitsing is volgens topman Bakker nodig omdat de twee activiteiten steeds minder op elkaar aansluiten. De postdivisie wordt geconfronteerd met een alsmaar krimpende Nederlandse markt en moet zich richten op het behoud van solide kasstromen.


De Nederlandse elektronicagroep Philips gaat zijn meerderheidsbelang in het bedrijf Assembléon verkopen aan investeerder H2 Equity Partners. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. Philips houdt nog een belang van 20 procent in de toeleverancier aan de elektronicabranche. Assembléon, dat zijn hoofdkantoor in het Nederlandse Veldhoven heeft, boekte in de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 92 miljoen euro. Er werken ongeveer 400 mensen. Assembléon, dat in het begin van de jaren tachtig door Philips zelf werd opgericht, past volgens het concern niet meer bij de kernactiviteiten van de groep. Philips richt zich volgens een woordvoerder meer op gezondheid en welzijn. Het concern was al enkele jaren op zoek naar een koper voor Assembléon. Door de financiële crisis duurde het echter langer om een geïnteresseerde partij te vinden.


Opnieuw zijn bijna achtduizend passagiers getroffen door de annulering van meer dan tweehonderd vluchten van de Finse luchtvaartmaatschappij Finnair. De staking van het Finse cabinepersoneel was al aan zijn derde dag toe. Voorlopig ligt er nog geen datum vast voor een hervatting van de onderhandelingen. De dagen voordien werden respectievelijk zesduizend en tienduizend passagiers getroffen door de stakingsactie. Na twee dagen staking waren er opnieuw onderhandelingen opgestart tussen de verschillende partijen, maar nadat bleek dat er geen bevredigende oplossing was gevonden, werd beslist de stakingsacties verder te zetten. Het sociaal conflict heeft te maken met de organisatie van de nachtelijke prestaties en de vakantiedagen. Het cabinepersoneel is niet te spreken dat de luchtvaartmaatschappij wil raken aan de compensatiedagen voor vluchten op verre bestemmingen.


De Nederlandse verzekeraar Aegon heeft bekend gemaakt een reorganisatie te zullen doorvoeren in de Verenigde Staten. De komende twee jaar schrapt het bedrijf in zijn Amerikaanse divisie vierhonderd tot vijfhonderd banen. Dat is ongeveer 5 procent van het Amerikaanse personeelsbestand. Aegon raamt de eenmalige herstructureringskosten op ongeveer 80 miljoen dollar. Daarvan wordt 60 miljoen dollar tijdens het vierde kwartaal in de boeken ingeschreven. De resterende 20 miljoen dollar worden volgend jaar opgenomen. De reorganisatie hangt samen met het besluit om te de verkoop van bepaalde verzekeringsproducten stop te zetten. Hiervoor verwacht Aegon een last te moeten nemen van 210 miljoen dollar. Voor de langetermijnstrategie van Aegon is het volgens het bedrijf van essentieel belang dat de onderneming zich richt op haar kernactiviteiten en mogelijkheden benut om de efficiency verder te verbeteren.


Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel, heeft de twintigste verjaardag van de opening van de tunnel gevierd. Daarmee werd de dag herinnerd dat de gravers Philippe Cozette en Graham Robert Fagg elkaar halverwege Frankrijk en Groot-Brittannië konden begroeten. Franse en Britse werknemers die betrokken waren bij de bouw van de tunnel op 100 meter diepte, werden uitgenodigd om deel te nemen aan de festiviteiten in het Noord-Franse Coquelles. Jacques Gounon, de topman van Eurotunnel, had het over het uitzonderlijkste bouwwerk van de twintigste eeuw. Aan de tunnel werd vijfenhalf jaar gewerkt. De tunnel is 50,5 kilometer lang, met een traject van 35 kilometer onder water. Het complex werd in mei zestien jaar geleden ingewijd door de Britse koningin Elizabeth en de toenmalige Franse president François Mitterrand. Dagelijks passeren ongeveer 400 treinen door de tunnel.


De Portugese premier José Socrates heeft verklaard dat zijn land geen Europese financiële hulp nodig heeft. Toch blijft de rente op nieuwe Portugese staatsbons hoog. Griekenland en Ierland vroeger eerder wel al hulp. Socrates wijst op de succesvolle uitgifte van overheidspapier voor 500 miljoen euro. Die uitgifte was 2,5 keer overschreven. Wel bedraagt de rente voor bons op een jaar 5,3 procent. Bij de vorige Portugese staatsbons was dat nog 4,8 procent. Onlangs keurde het Portugese parlement een streng besparingsplan goed. Daarbij wordt zwaar gesnoeid in de sociale uitgaven, maar dat zou niet alle twijfel hebben kunnen wegnemen. Onder meer vreest het ratingbureau Standard & Poor's dat het niet eenvoudig zal worden om Portugese begrotingsplan ook effectief uit te voeren. Dat de Portugese rente stijgt, lijkt dat wantrouwen te ondersteunen.


Natuurrampen hebben dit jaar al voor 222 miljard dollar schade veroorzaakt. Dat is meer dan drie keer zoveel als de 63 miljard dollar aan schade vorig jaar. Dat blijkt uit schattingen van de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re. Van de schade is slechts 36 miljard dollar verzekerd. Dat is één derde meer dan een jaar eerder. De duurste natuurramp voor de verzekeraars was dit jaar een aardbeving, gevolgd door de tsunami die in februari Chili trof. Natuurrampen eisten dit jaar al ongeveer 260.000 dodelijke slachtoffers, tegenover 15.000 vorig jaar. In bijna vijfendertig jaar zijn er nooit zoveel slachtoffers gevallen. De meeste slachtoffers vielen in januari bij de zware aardbeving in Haïti. Daar zouden ongeveer 222.000 doden en vermisten zijn geteld. Uit de rangschikkingen van Swiss Re blijkt dat de rampen met de meeste slachtoffers, zoals de aardbeving in Haïti en de hittegolf in Rusland, amper door een verzekering gedekt zijn.


De Amerikaanse koffieketen Starbucks en voedingsmiddelenconcern Kraft Foods kunnen het niet eens worden over de voorwaarden bij het opheffen van een samenwerkingsverband voor de verkoop van verpakte koffie in supermarkten. De ondernemingen kunnen geen overeenkomst sluiten over de prijs die Starbucks moet betalen om Kraft uit te kopen. Kraft gaat de zaak daarom voorleggen aan een geschillencommissie. Het samenwerkingsverband tussen Starbucks en Kraft loopt al twaalf jaar. Met de overeenkomst is voor Kraft jaarlijks 500 miljoen dollar aan omzet gemoeid. Kraft stelt dat er aan het contract met Starbucks geen einddatum verbonden is, maar dat de overeenkomst wel mogelijkheden biedt voor Starbucks om de levering aan supermarkten in eigen beheer te nemen. Daarbij geldt wel de voorwaarde dat Kraft voldoende tijd krijgt om zich op de nieuwe situatie aan te passen. Ook moet er dan een behoorlijke prijs betaald worden voor de omzet die Kraft heeft opgebouwd.


Het Amerikaanse frisdrankconcern Pepsico heeft Wimm-Bill-Dann (WBD), een Russische producent van zuivelproducten en fruitsappen, overgenomen. Met de transactie is een bedrag van 5,8 miljard dollar gemoeid. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Het is de bedoeling dat PepsiCo de volledige zeggenschap krijgt over het Russische bedrijf. Het Amerikaanse concern koopt in eerste instantie 66 procent van het bedrijf voor een bedrag van 3,8 miljard dollar en zal later een bod doen op de resterende aandelen. Wimm-Bill-Dann heeft ongeveer een derde van de Russische markt voor melk en zuiveldrank in handen. Het concern produceert ook babyvoeding, frisdrank en mineraalwater. De transactie is volgens analisten de grootste buitenlandse overname uit de Russische economische geschiedenis.


De Amerikaanse autofabrikant General Motors heeft 4 miljard dollar gestort in zijn noodlijdende pensioenfonds als onderdeel van een plan om een miljardenschuld af te lossen. Dat heeft General Motors bekend gemaakt. Met deze pensioenbijdrage is het concern naar eigen zeggen weer een stap dichter bij zijn doelstelling om zijn pensioenfonds volledig te financieren en de schuld terug te brengen tot een minimum. Eind vorig jaar had het fonds, met circa 688.000 aangesloten Amerikanen, een tekort van in totaal 17,1 miljard dollar. Vorige maand maakte General Motors een indrukwekkende terugkeer naar Wall Street. De beursgang, de grootste in de Amerikaanse geschiedenis, leverde het concern 23,7 miljard dollar op. Het belang van de Amerikaanse overheid werd daarmee teruggebracht tot 33 procent, waarmee 11,7 miljard dollar aan belastinggeld werd terugbetaald.


Touroperator TUI heeft tijdens zijn voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 13,5 miljard pond. Dat is een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies steeg van 67 miljoen pond naar 104 miljoen pond. Volgens TUI Travel, de grootste touroperator van de wereld, is het resultaat negatief beïnvloed door de slecht presterende Britse markt. Het voorseizoen werd dit jaar negatief beïnvloed door het aanhoudend zwakke consumentenvertrouwen en de aswolk die dagenlang het Europese luchtruim lamlegde. Die vulkaanuitbarsting zou de touroperator een verlies van 104 miljoen pond hebben opgeleverd. TUI Travel ontstond drie jaar geleden uit een fusie van het Duitse TUI en het Britse First Choice. De touroperator werd daarbij al onmiddellijk geconfronteerd met de zware economische crisis, die de lasten van de oprichtingskosten nog verzwaarden.


De volgende generatie van de Opel Combo zal worden gebouwd door de Italiaanse constructeur Fiat. De bestelauto wordt gebaseerd op het Doblo-model van de Italiaanse constructeur en zal worden gebouwd in een Turkse fabriek van Fiat. In het verleden hadden Fiat en Opel al nauwe samenwerkingsverbanden, maar die banden werden enkele jaren geleden grotendeels doorgesneden. Door de grotere onafhankelijkheid van Opel tegenover het moederhuis General Motors, lijkt er echter opnieuw een toenadering zijn tussen de twee Europese autoconstructeurs. Over twee jaar zouden de eerste exemplaren van de nieuwe Combo-generatie op de markt moeten komen. Er wordt in eerste instantie gerekend op een jaarlijkse productie van 250.000 exemplaren. De techniek en motoren zullen bij de Combo en Doblo identiek zijn, maar uiterlijk zouden er wel afwijkingen zijn.


De Russische miljardair Oleg Deripaska biedt via zijn Cypriotische investeringsmaatschappij EuroSibEnergo een bedrag van 2 miljard dollar voor een meerderheidsbelang in de Russische energieleverancier OGK-3. Het belang van 79 procent is momenteel in handen van Norilsk Nickel. Indien Deripaska de hand kan leggen op OGK-3, wordt zijn groep EuroSibEnergo de grootste elektriciteitsopwekker van Rusland met een capaciteit van 27.800 megawatt. De twee bedrijven zouden een gezamenlijke omzet hebben van 111,5 mliljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 2,7 miljard euro. OGK-3 baat zes energiecentrales uit in Rusland, waaronder twee aan de Chinese grens. De overname zou passen in het plan van Deripaska om energie te gaan leveren aan China. OGK-3 is nu al een grote klant van EuroSibEnergo. Het bedrijf koopt meer dan één miljoen ton steenkool per jaar van Deripaska's mijnen. Maar ook de Russische overheid wil OGK-3 graag inlijven.


Meer Nieuws

Thursday, December 02, 2010

Verkoop Tata Nano nagenoeg volledig ingestort

De verkoop van de Tata Nano, de goedkoopste wagen van de wereld, is compleet ingestort. Dat heeft Tata Motors, de Indiase producent van de Nano, toegegeven. Tijdens de maand november werden er slechts 506 exemplaren van de goedkope wagen verkocht. Dat is een daling met 85 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. De ineenstorting van de verkoop is volgens Tata Motors echter grotendeels te wijten aan het feit dat veel potentiële klanten bijzonder veel moeilijkheden ondervinden om een lening te kunnen afsluiten voor de aankoop van een wagen. Volgens een aantal analisten hebben echter ook een aantal autobranden het imago van de Nano aangetast. Ook een aantal prijsstijgingen zouden een negatieve impact hebben gehad.

Tata Motors heeft de voorbije maand aangekondigd een aantal gratis extra veiligheidstoepassingen in te bouwen in de Nano. Sinds april vorig jaar zouden een half dozijn exemplaren in brand zijn gevlogen. Daarbij vielen weliswaar geen gewonden, maar dat heeft mogelijk een negatieve impact gehad op het enthousiasme van de consument voor de goedkope wagen. De Tata Nano kwam in april vorig jaar op de markt. Tot op dit ogenblik zijn er ongeveer 70.000 exemplaren van de goedkope wagen verkocht. Een Tata Nano kan op de Indiase markt gekocht worden vanaf een prijs van 2.205 dollar. De voorbije maand november vormt een absoluut dieptepunt in de verkoop sinds het model werd gelanceerd.

"De Indiase autobouwer heeft aangekondigd zijn verkoopsploeg voor de Nano uit te breiden en met de banken te praten om ervoor te kunnen zorgen dat de klanten een autolening kunnen afsluiten," merkt het persbureau Bloomberg op. "De banken zijn echter heel terughoudend tegenover klanten uit lagere inkomensklassen, waarop de Nano zich richt, omdat gevreesd wordt dat de leningen niet zullen kunnen worden terugbetaald." Mahantesh Sabarad, analist bij Fortune Equity Brokers uit Mumbai, merkt op dat een aantal kopers in de beginperiode aangetrokken werd door het novelty-karakter van de Tata Nano. In totaal verkocht Tata Motors, dat ook eigenaar is van de Engelse merken Jaguar en Land Rover, in november 54.622 exemplaren. Dat is een stijging met 1 procent.

Labels: ,

Rusland vindt klimaatverandering niet zo negatief

De opwarming van het klimaat zal Rusland de volgende veertig jaar meer voordelen dan nadelen opleveren. Dat zegt Vladimir Klimenko, hoofd van het Laboratory of Global Power Engineering Problems aan het Moscow Power Engineering Institute. Klimenko wees erop dat Rusland door de temperatuurstijging zal kunnen besparen op verwarmingskosten, de landbouwproductie kan opdrijven en de scheepvaart in het noorden van het land zal kunnen opdrijven. Maar hij voegde er aan toe dat de Russische overheid oplossingen zal moeten zoeken om te beletten dat een aantal grote steden in Siberië en het Verre Oosten door het warmere klimaat zouden worden bedreigd.

"Alleen al de reductie van de verwarmingskosten weegt volgens Klimenko ruimschoots op tegenover de negatieve resultaten van de klimaatverandering," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Indien het uitgespaarde geld van de lagere verwarmingskosten op een intelligente manier wordt geïnvesteerd, kunnen er volgens hem uitstekende resultaten worden bereikt." Door de klimaatverandering zal het Russische verwarmingsseizoen volgens Klimenko tegen het midden van de eeuw met twee weken kunnen inkorten. Daardoor zou de energieconsumptie met 3 miljard ton olie kunnen worden teruggeschroefd. Nog eens honderd jaar later zou dit besparing opgelopen zijn tot 17 miljard ton.

Ook het landbouwseizoen zou volgens Klimenko worden verlengd, terwijl er tegen het midden van de eeuw 33 miljoen hectaren extra landbouwgronden zouden kunnen worden gecreëerd. In het midden van de tweeëntwintigste eeuw zou Rusland volgens hem 46 miljoen hectaren landbouwgrond hebben bijgewonnen. Ook merkt hij op dat het navigatie-seizoen door de Noordelijke Ijszee tegen het midden van de eeuw met vijftig dagen zou worden verlengd en met meer dan honderd dagen tegen het einde van de eeuw. Tegen die datum zouden ook de Barentszee en de Pechorazee het hele jaar door ijsvrij geworden zijn, waardoor een doorsteek langs de noordpool in de zomer mogelijk zou worden.

Klimenko waarschuwde wel dat de permafrost tegen het midden van de eeuw met 3,6 miljoen vierkante kilometer zou zijn teruggetrokken en met 5,6 miljoen vierkante kilometer nog eens honderd jaar later. Dat zal volgens hem in een aantal steden - zoals Vorkuta, Chita en Magadan - belangrijke werken vereisen.

Labels: ,

IBM belooft snelheden tot één triljoen bits per seconde

Het Amerikaanse technologieconcern International Business Machines (IBM) heeft een nieuwe doorbraak aangekondigd in de ontwikkeling van laser-chips, die data aan veel hogere snelheden door computers kunnen laten verwerken. Het bedrijf geeft toe dat de ontwikkeling nog in een bijzonder experimenteel stadium verkeert, maar indien IBM de technologie kan commercialiseren, zouden er volgens experts chips kunnen worden geproduceerd die data kunnen doorsturen aan snelheden tot een triljoen bits per seconde. Dat is vijfentwintig keer meer dan de capaciteit van gelijkaardige optische componenten die op dit ogenblik in de snelste computers van de wereld worden gebruikt.

"IBM meldde dat het vooruitgang heeft geboekt in optische communicatie-componenten op basis van silicon, het materiaal dat gebruikt wordt in de conventionele elektrische chips," merkt het magazine Venture Beat op. "De chips van IBM zouden lasers gebruiken om data in de vorm van lichtpulsen door de siliconenchips te zenden. Lasers worden gebruik om deze lichtpulsen door kabels van glasvezel voor communicatie op lange afstand te sturen. Maar tot nu toe wordt men altijd met een flessenhals geconfronteerd op het einde van het glasvezelnetwerk en er moet overgestapt worden op het elektrische netwerk in de computer."

Er wordt al jaren gewerkt aan een mogelijke oplossing van het probleem. "Naast IBM hebben ook onder meer Intel en Luxtera gewerkt aan siliconen-componenten om de flessenhals te ontwijken," voert Venture Beat nog aan. "Het Amerikaanse Luxtera was het eerste bedrijf dat een dergelijke toepassing heeft gecommercialiseerd en drukt zijn twijfels uit over de waarde van de doorbraak die door IBM wordt aangekondigd. Daarbij wordt opgemerkt dat de huidige Luxtera-chips al een grotere capaciteit hebben dan de technologie die door IBM wordt omschreven." Een woordvoerder van IBM merkte op dat de eerste commerciële producten op basis van de nieuwe technologie over drie tot vijf jaar op de markt zouden kunnen komen.

Labels: , ,

Amerikaans astronoom ziet veel meer sterren dan aangenomen

Het universum telt wellicht drie keer zoveel sterren dan eerder werd geraamd. Dat zeggen onderzoekers van Yale University. Volgens onderzoeksleider Pieter van Dokkum zijn er veel meer rode dwergsterren dan oorspronkelijk werd berekend. Volgens de nieuwe berekening zou het heelal nu 300 sextiljoen sterren tellen. De vaststellingen van Van Dokkum hebben voor heel wat commotie gezorgd in de wereld van de astronomen. De beweringen van de onderzoeker aan de Yale University gaat immers in tegen een algemene theorie van een relatief geordend universum en doet veronderstellen dat het heelal complexer is dan algemeen wordt aangenomen.

"De meeste astronomen gaan er bij hun berekeningen vanuit dat de meeste sterrenstelsels dezelfde kenmerken hebben als de melkweg," merkt BBC News op. "Maar volgens een aantal nieuwe rapporten zou dat een verkeerd uitgangspunt kunnen zijn. Volgens die nieuwe theorieën zijn er stelsels die veel meer rode dwergsterren tellen dan eerder werd aangenomen. De rode dwergsterren komen het meest frequent voor in het universum, zodat de berekeningen daardoor grondig worden beïnvloed. Meestal bekijken de astronomen de samenstelling van de melkweg en extrapoleren die gegevens naar andere sterrenstelsels, maar dat is volgens Van Dokkum een verkeerde benadering."

Van Dokkum wijst erop dat veel astronomen ervan uitgaan dat de meeste sterrenstelsel spiraalvormig zijn, zoals de melkweg. "Maar ongeveer één op drie sterrenstelsels heeft een ellipsvorm en is volledig anders samengesteld dan de melkweg," voert hij aan. Onderzoek met de Keck-telescoop in Hawaii heeft volgens hem uitgewezen dat deze ellipsvormige stelsels veel meer rode dwergsterren hebben dan de spiraalvormige sterrenstelsels." Richard Ellis, astronoom aan het California Institute of Technology, voert aan dat het nog te vroeg is om een oordeel te vellen over de theorie van Van Dokkum, maar hij merkt wel op dat de stelling een aantal axioma's uit de astrologie dreigt onderuit te halen.

Labels: , , ,

Amerikaanse privaat-publieke samenwerking in vraag gesteld

De beroemde Gateway to San Francisco, een nieuwe autosnelweg-project in de Amerikaanse staat Californië, wordt bedreigd door verzet van de lokale bouwsector. Het project wordt immers uitgevoerd in samenwerking met buitenlandse investeerders, wat mogelijk gemaakt wordt door een nieuwe wetgeving, die toelaat dat privébedrijven openbare wegen in Californië aanleggen. De lokale sector, die een groot gedeelte van het ontwerp van de projecten aan zich voorbij dreigt te zien gaan, wil het werk langs juridische weg blokkeren. Het project zou nochtans duizenden banen hebben kunnen opleveren voor de Amerikaanse staat, die door zijn grote financiële tekorten tot belangrijke afvloeiingen is verplicht

"Het is één van de eerste dossiers die door de vakbonden aan de rechtbank wordt voorgelegd om een openbaar project te laten blokkeren dat door privébedrijven wordt beheerd," merkt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op. "Steeds meer Amerikaanse steden en staten willen door hun financiële problemen op een dergelijke samenwerking terugvallen." Met het project zou een investering gemoeid zijn van 1 miljard dollar. Het is één van de eerste projecten die in Californië in een publiek-private samenwerking wordt uitgevoerd en zou een nationaal model kunnen worden voor de modernisering van het Amerikaanse wegennet.

Daniel Near, jurist bij het transportdepartement van Californië, houdt vol dat het contract legaal is. "De vakbonden willen echter niet de controle verliezen over de staatsingenieurs die de project ontwikkelen en beheren," voert hij aan. Michael Likosky, professor openbare financiën aan de New York University, merkt op dat het dossier bijzonder grote gevolgen zou kunnen hebben voor gelijkaardige projecten in de rest van de Verenigde Staten. Hij voert aan dat steden op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun wegennet en andere infrastructuur te onderhouden. Indien het project in Californië wordt afgewezen, zou het volgens hem veel moeilijker worden om ook in de rest van de Verenigde Staten dergelijke overeenkomsten uit te werken.

Labels: , ,

Starbucks heeft plannen voor productie Chinese koffie

De Amerikaanse keten Starbucks is van plan om in China koffie te gaan telen. Dat heeft Howard Schultz, chief executive van de koffieketen, tijdens een reis naar China aangekondigd. Het zou de eerste keer zijn in de veertigjarige geschiedenis van Starbucks dat de keten zelf koffie produceert. De plantages zouden aangelegd worden in de provincie Yunnan. Schultz benadrukt met deze stap duidelijk zijn strategische verbondenheid te tonen met China op een manier die lokaal relevant is. Volgens experts brengt Yunnan één van de beste koffiesoorten van Azië voort, dankzij de vruchtbare ondergrond, voldoende water en optimale weersomstandigheden.

"Starbucks werkt naar eigen samen met de provinciale overheid van Yunnan om expertise te delen op het gebied van koffie-productie," aldus CNNMoney.com "Dat zou er volgens Schultz moeten toe leiden dat het gebied zich verder zou kunnen ontwikkelen tot een absolute topregio op het gebied van koffieproductie en de specifieke Yunnan-koffie zijn positie op de wereldmarkt zou kunnen uitbreiden. Schultz zegt dat het bedrijf een gebied ontdekt heeft dat de beste koffie van de wereld kan produceren. De Yunnan-koffie van Starbucks zou volgens de chief executive over drie tot vier jaar op de wereldmarkt gebracht moeten kunnen worden."

Hoewel China vooral een land is van theedrinkers, maakt Starbucks er volgens Schultz belangrijke vorderingen. Het Amerikaanse concern twaalf jaar actief op de Chinese markt. De groep heeft op dit ogenblik vierhonderd vestigingen op het Chinese vasteland. De keten rekent daarbij vooral op de groeiende Chinese middenklasse, die volgens Schultz bovendien heel vertrouwd is met de westerse merken. Hij merkt daarbij op dat de Chinese consumenten Starbucks al kenden vooraleer de Amerikaanse keten er zijn eerste winkels opende. Bovendien blijken Chinese consumenten volgens hem nieuwe evoluties bijzonder snel op te pikken.

Labels: , ,

Scandinavië stap dichter bij geplande waterstof-snelweg

Het Deense bedrijf H2 Logic zal in de omgeving van de Noorse hoofdstad Oslo volgende zomer een nieuw station voor de bevoorrading van auto's op waterstof in gebruik nemen. Het station moet een onderdeel vormen van de zogenaamde Noorse waterstof-snelweg. In de loop van volgend jaar wordt nog een tweede station geopend, waardoor Noorwegen wereldwijd één van de beste uitgeruste waterstof-netwerken zal creëren. In een rapport van het bureau Pike Research wordt geraamd dat er op het einde van het decennium 2,8 miljoen wagens met brandstofcellen zullen worden verkocht. Daarbij zou West-Europa 37 procent van de markt in handen hebben, gevolgd door Asia-Pacific met 36 procent. Noord-Amerika zou slechts een marktaandeel hebben van 25 procent.

Noorwegen opende zijn eerste waterstof-station zeven jaar geleden in Stavanger. Sindsdien werden drie bijkomende stations geopend. Ook werden twintig wagens op waterstof in gebruik genomen. Een aantal gelijkaardige initiatieven zijn op komst in Denemarken en Zweden. Daarvoor werd het Scandinavian Hydrogen Highway Partnership (SHHP) opgericht. Daarbij is voorzien dat er tegen het midden van het decennium minstens vijftien waterstof-stations operationeel zullen zijn in het gebied. Op dit ogenblik zijn er al zeven stations operationeel, terwijl nog drie locaties op dit ogenblik worden opgebouwd. Er wordt aan toegevoegd dat in Scandinavië tussen 40 miljoen euro en 50 miljoen euro overheidsgelden worden geïnvesteerd in onderzoek naar waterstof-vervoer.

Onder meer is er in Noorwegen en Denemarken ook geen registratiebelasting op waterstof-voertuigen. "De registratiebelasting op traditionele wagens kan er oplopen tot 180 procent van de basisprijs," merkt het magazine Venture Beat op. "In het nieuwe station wordt de elektriciteit voor de waterstofproductie geleverd door zonnepanelen. Het tanken duurt 2,6 minuten en voertuigen hebben een actieradius tot 800 kilometer." Verscheidene grote autobouwers hebben onlangs aangekondigd dat ze over vijf jaar wagens op waterstof op de markt zouden willen brengen. Vorig jaar echter had Stephen Chu, Amerikaans minister van energie, echter gezegd dat het nog zeker tien tot twintig jaar zou duren vooraleer waterstof een bruikbare technologie zou kunnen worden in het transport.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Ook volgend jaar zullen banken en bedrijven nog kunnen profiteren van het versoepelde Europese kader voor staatssteun dat na het uitbarsten van de economische crisis werd ingevoerd. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Op de Europese markt geldt in principe een verbod op staatssteun. Na de instorting van het Amerikaanse Lehman Brothers besloot de Europese Commissie twee jaar geleden echter tot een tijdelijke versoepeling van de regels voor staatssteun om een ernstige verstoring van de Europese economie te vermijden. Dat risico blijft volgens de Europese Commissie bestaan, waardoor het versoepelde regime tot volgend jaar wordt verlengd. De voorwaarden worden wel aangescherpt. Ook de grotere soepelheid rond de toegang tot kredieten voor kleine en middelgrote ondernemingen blijft behouden, maar ook hier worden de regels strenger.


Het internetbedrijf Google zou zich voorbereiden op de lancering van zijn online-boekenwinkel Google Editions. Dat hebben een aantal Amerikaanse media gemeld. Het initiatief werd al meermaals uitgesteld, maar zou tegen eind dit jaar van start gaan in de Verenigde Staten. Tijdens het eerste trimester van volgend jaar zou Google Editions ook op de internationale markt operationeel worden. Het project, dat Google initieel tijdens de zomer wilde lanceren, zou volgens de mediabronnen inmiddels een aantal technische en wettelijke obstakels hebben aangepakt. Volgens een aantal bronnen zou Google Editions voor een revolutie op de digitale boekenmarkt zorgen. Het model zou grondig verschillen dan de boekenverkoop bij het merendeel van zijn concurrenten. De dienst zou verbruikers toelaten boeken rechtstreeks bij Google of andere online-verkopers aan te schaffen en ze aan een online-bibliotheek toe te voegen die zou verbonden zijn aan een persoonlijke Google-rekening.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft heeft al 2,5 miljoen exemplaren van zijn bewegingscamera Kinect verkocht. Het apparaat werd begin november op de markt gebracht. Microsoft had toen als doelstelling naar voor geschoven dit jaar 5 miljoen exemplaren te zullen verkopen. Een woordvoerder van het bedrijf stelde bijzonder blij te zijn met de reactie van de consumenten. Hij voegde er aan toe dat alles in het werk zou gesteld zou worden om de Kinect in de winkels beschikbaar te houden. Door de jongste verkoopcijfers is het concern er volgens hem van overtuigd dat nog dit jaar het beoogde doel van 5 miljoen exemplaren zal worden gehaald. De Kinect is inmiddels in achtendertig landen beschikbaar. De Kinect-camera laat de gebruiker gamen zonder controller. De camera detecteert de bewegingen van de speler en zet deze om in spelcommando's. Met het toestel hoopt Microsoft ook een publiek buiten de hardcore sector aan te spreken.


De mate van ontbossing in het Amazone-regenwoud is gedaald tot het laagste niveau in tweeëntwintig jaar. Dat heeft de Braziliaanse regering bekendgemaakt. Uit satellietbeelden blijkt dat in de periode augustus vorig jaar tot juli dit jaar 6.450 vierkante kilometer regenwoud is gekapt. Dat is een daling met 14 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Izabella Teixeira, Braziliaans minister van milieu, merkte op dat de regering de ontbossing van het Amazone-gebied nog verder wil terugdringen. Zeven jaar geleden kende de ontbossing van het Amazone-woud een hoogtepunt. Toen werd 27.000 vierkante kilometer bosgebied gerooid. Sindsdien heeft de Braziliaanse overheid de ontbossing echter stilaan kunnen terugdringen. Er worden onder meer inspecties met satellieten gehouden, terwijl ook mobiele patrouilles worden ingezet om de illegale houtkap te voorkomen.


De Franse drankengroep Rémy Cointreau heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 14,1 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst van 39,8 miljoen euro opgetekend. De terugval is naar eigen zeggen in belangrijke mate te wijten aan afschrijvingen op de Griekse likeur Metaxa. De omzet steeg met 18 procent tot 428,2 miljoen euro. Afgezien van de tegenvallende verkoop van Metaxa, profiteerde Rémy Cointreau naar eigen zeggen opnieuw van een sterke prestatie van de cognac-divisie, de belangrijkste activiteit van de groep. De groei wordt vooral ondersteund door de Aziatische regio. De groep zegt optimistisch te zijn voor de rest van het jaar. Rémy Cointreau maakte onlangs bekend zijn champagne-divisie te willen verkopen. Er zijn volgens de groep echter nog geen ontwikkelingen in dat dossier.


Chemiebedrijven in Europa moeten voortaan melden hoeveel gevaarlijke stoffen ze gebruiken. Dat gebeurt in het kader van het programma Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals (Reach). De Europese Unie wil daarmee een beter inzicht verwerven in de voorraden chemische producten die in Europa circuleren. Daarom werd een registratieplicht ingeroepen. Die is vooral ingegeven door veiligheidsoverwegingen. De bedrijven kregen tot eind november tijd om een lijst te maken van chemische stoffen die in hoeveelheden van meer dan 1.000 ton geproduceerd of ingevoerd worden, In totaal werden al 2.921 gevaarlijke producten geregistreerd. Later volgen nog deadlines voor kleinere hoeveelheden. De Duitse groep BASF, het grootste chemieconcern van de wereld, heeft ongeveer 600 producten gemeld. Ook het chemiebedrijf Bayer meldde 125 procent aan. Duitsland, de grootste chemiecluster van Europa, komt in totaal aan 16.200 registratiedossiers.


De Nederlandse financiële dienstverlener ING Groep heeft de afsplitsing van zijn Amerikaanse internetbank ING Direct USA bevroren. Dit heeft Eric Robles, verantwoordelijk voor de opsplitsing van de bank en de verzekeringstak van de Nederlandse groep, gezegd. Onder druk van de Europese Commissie moet ING Groep een groot aantal onderdelen verkopen. Dit geldt ook voor de Amerikaanse internetbank. De Nederlandse financiële heeft het afsplitsingsdossier opgemaakt, maar heeft de implementatie opgeschort. Opgemerkt wordt dat de vervlechting met de rest van de bank beperkt is. De groep had eerder laten doorschemeren de Amerikaanse internetbank niet te willen verkopen. Eerder dit jaar heeft het concern beroep aangetekend bij het Europese Hof van Justitie tegen de beslissing van de Europese Commissie, die de verkregen staatssteun te hoog zou hebben ingeschat.


Het Duitse energiebedrijf Eon heeft zijn totale belang van 3,5 procent in het Russische Gazprom verkocht voor een bedrag van 3,4 miljard euro. Dat heeft de Duitse groep bekend gemaakt. Op de verkoop wordt een boekwinst behaald van 2,5 miljard euro. Dochterbedrijf Eon Ruhrgas, de eigenaar van het belang in Gazprom, verkocht 0,8 procent van het pakket op de open markt. De Russische staatsbank Vnesheconombank neemt de overige 2,7 procent over. De overdracht van de aandelen aan de Russische staatsbank zou nog voor het einde van het jaar plaatsvinden. De verkoop maakt deel uit van de plannen van Eon om de volgende drie jaar voor 15 miljard euro aan eigendommen te verkopen. Johannes Teyssen, topman van Eon, benadrukte dat de verkoop van het belang niet voor een wijziging in de Russische strategie van het Duitse concern zorgt. Eon blijft volgens hem een actieve investeerder in Rusland op het gebied van zowel energie als gas.


Spanje gaat nieuwe maatregelen doorvoeren om de torenhoge staatsschuld te reduceren en de economie te stimuleren. Dat heeft de Spaanse premier José Luiz Zapatero bekend gemaakt. Met die aankondiging probeert Spanje de angst bij de financiële markten voor een zwaar reddingsplan weg te nemen. Om de kosten te drukken verkoopt de overheid een belang van 30 procent in de Spaanse staatsloterij. Daarnaast wil de regering een groter deel van de Spaanse luchtvaartautoriteit Aena van de hand doen. Eerst was voorzien dat een belang van 30 procent zou worden verkocht, maar dat wordt opgetrokken tot 49 procent. De subsidie van 420 euro per maand voor werklozen die geen recht op steun meer hebben, wordt stopgezet. Om de economie een impuls te geven, verlaagt de regering de belasting voor 40.000 kleine en middelgrote ondernemingen. Er zullen volgens Zapatero nog meer maatregelen volgen om de economie te stimuleren.


De televisie-activiteiten van Philips zullen dit jaar toch een klein verlies lijden. Dat heeft het Nederlandse bedrijf tijdens een analistendag voor de consumententak bekend gemaakt. Er wordt verwacht dat de activiteiten een verlies zullen opleveren van 60 miljoen euro tot 90 miljoen euro. Eerder had Philips gezegd dat de televisie-activiteiten dit jaar winstgevend zouden zijn. Het verlies is volgens Philips te wijten aan de moeilijke marktomstandigheden en een onvoorziene vertraging in een licentie-overeenkomst tussen Philips en het Chinese TPV Technology. De Chinese activiteiten zijn volgens Philips verliesgevend, waardoor het verlies langer in de boeken moet worden opgenomen. Deze overeenkomst zal volgens Philips nu rond het einde van het jaar worden gesloten. De moeilijke marktomstandigheden hebben te maken met hoge voorraden bij winkeliers en een sterke prijserosie.


Het Franse supermarktconcern Carrefour heeft voor de tweede keer in zes weken tijd zijn winstverwachting naar beneden bijgesteld. De Franse groep moest na een onderzoek van revisor KPMG vaststellen dat de activiteiten negatiever vooruitzichten hebben dan eerder was voorzien. Daardoor denkt Carrefour voor de Braziliaanse activiteiten een last te moeten boeken van 550 miljoen euro. Eerder rekende Carrefour nog op een eenmalige afschrijving van ongeveer 180 miljoen euro. Mede daardoor zal de operationele winst van Carrefour dit jaar naar alle waarschijnlijk uitkomen op ongeveer 3 miljard euro. Dat is ongeveer 130 miljoen euro lager dan de vorige voorspelling die het Franse bedrijf bekend maakte. Carrefour zegt daarnaast ook geconfronteerd te worden met een moeilijk klimaat in Zuid-Europa. Ook in Frankrijk liggen de prestaties lager dan was voorspeld.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell en zijn Russische sectorgenoot Gazprom hebben bekend gemaakt op een aantal gebieden nauwer te willen samenwerken. Daarover tekenden Shell-topman Peter Voser en zijn Russische collega Alexey Miller een overeenkomst. De bedrijven kijken onder meer naar samenwerking in de zogenaamde downstreamactiviteiten in Rusland en Europa. Onder die activiteiten vallen raffinage, chemie en de verkoop van olieproducten. Gazprom zal daarnaast in de toekomst ook deelnemen in energiewinning buiten Rusland. Deze plannen onderstrepen volgens Voser de sterke band die de twee bedrijven in de voorbije jaren hebben opgebouwd. Voser voegde er aan toe dat Rusland een belangrijke regio is voor de ontwikkeling van nieuwe energie en hij zegt te verwachten dat het land de volgende jaren een belangrijke rol zal gaan spelen in de groeiende vraag naar olie en gas.


Het Nederlandse havenbedrijf Zeeland Seaports, dat de havens van Vlissingen en Terneuzen beheert, is in gesprek met verschillende partijen om de realisatie van de Westerschelde Container Terminal (WCT) alsnog door te voeren. Een definitieve beslissing is echter nog niet genomen. Dat heeft het havenbedrijf gezegd in aanloop naar een deadline die het provinciebestuur van Zeeland had gesteld voor het project, dat een grote diepzeekade moet bouwen bij Vlissingen. Het project staat al jaren op de planning, maar kwam eerder dit jaar op losse schroeven te staan, toen een potentiële partner zich terugtrok. Zeeland Seaports heeft het provinciebestuur gemeld dat de deadline niet zal gehaald worden. Zeeland Seaports zegt relatief optimistisch te zijn, maar voegt er aan toe meer tijd nodig te hebben. Volgens een woordvoerder is een blijvend economisch herstel nodig om exploitanten over de streep te trekken. Een definitief besluit volgt in de loop van de maand december.


Het Zwitserse technologieconcern ABB Group wil het Amerikaanse bedrijf Baldor Electric, fabrikant van elektrische motoren, overnemen. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van 4,2 miljard dollar, met inbegrip van 1,1 miljard dollar schulden. ABB Group wil met de acquisitie inspelen op de aangekondigde nieuwe energiewet in de Verenigde Staten, waardoor de reglementen voor de uitstoot van broeikasgassen in de industrie verder zouden worden verscherpt. Het Zwitserse concern verwacht dat de aanscherping van de wet de markt voor motoren met 10 procent tot 15 procent zal doen groeien. ABB Group verwacht door de overname jaarlijks 100 miljoen dollar aan kosten te kunnen sparen. De omzet zou tenminste met eenzelfde bedrag kunnen stijgen doordat het concern grote klanten op de Amerikaanse markt denkt te kunnen aanboren.


Luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) heeft van een Japanse rechtbank een goedkeuring verkregen voor zijn ingrijpende herstelplan. De Japanse luchtvaartmaatschappij gaat gebukt onder een miljardenschuld en gaat duizenden banen schrappen. Ook het aantal bestemmingen zal worden afgebouwd. Het herstelplan voorziet ook in een schuldsanering. Japan Airlines heeft een schuldenlast van 26 miljard dollar en ging in januari van dit jaar failliet. De luchtvaartmaatschappij bleef wel vliegen, terwijl onder supervisie van de overheid aan een herstructureringsplan werd gewerkt. In augustus werd dat plan voorgelegd aan de rechtbank in Tokio. Die plannen zijn nu goedgekeurd. Piloten en cabinepersoneel protesteren echter tegen de saneringen. Er wordt gedreigd met stakingen. Dat zou het vliegtuigverkeer met kerstmis zwaar in moeilijkheden kunnen brengen.


Meer Nieuws

Wednesday, December 01, 2010

Barnes & Nobles rekent op succes digitale lectuur

De Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble verwacht bijzonder veel van de e-books. William Lynch, chief executive van Barnes & Noble, zegt dat er voor het bedrijf de volgende vijf jaar bijzonder veel opportuniteiten zijn in de groei van de digitale lectuur. Hij voegt er aan toe dat inspanningen in de ontwikkeling van de markt van de e-books nodig zijn om de concurrentie met discounters en online retailers aan te gaan en te kunnen profiteren van de groeiende populariteit van de digitale boeken. Daarbij wordt erop gewezen dat de nieuwe Nookcolor, het jongste e-book van de keten, twee keer zo snel verkoopt dan oorspronkelijk was voorzien.

Barnes & Nobles leed tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies van 12,6 miljoen dollar, tegenover een verlies van 24 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat verlies is volgens Lynch echter grotendeels te wijten aan de zware investeringen die werden gedaan in de ontwikkeling van de e-readers en in kinderboeken, waarmee de keten zich probeert te positioneren voor de toekomst. Ook de zwakke fysieke verkoop droeg echter bij tot het verlies. Lynch voegt er aan toe dat mag verwacht worden dat de omzet aan fysieke boeken verder zal afnemen, naarmate de verkoop van digitale content blijft toenemen. Dat zal er volgens Lynch ook toe leiden dat het aantal boekenhandels zal afnemen, maar ook andere retailsectoren zullen volgens hem in de toekomst minder boeken aanbieden.

Barnes & Nobles heeft volgens Lynch op dit ogenblik ongeveer 20 procent van de Amerikaanse elektronische boekenmarkt in handen. De keten lanceerde vorig jaar zijn digitale boekenwinkel. Lynch voegde er aan toe te verwachten dat de omzet van de winkels tijdens het derde kwartaal een groei tussen 5 procent en 7 procent zal kennen. Over het hele jaar wordt rekening gehouden met een groei van maximum 3 procent. Die groei zal volgens Lynch echter niet zozeer worden gedragen door de traditionele boeken, maar wel door de verkoop van de Nook-apparaten en hun bijbehoren en in een stijging bij de kinderartikelen en een aantal andere items buiten de strikte boekensector.

Labels: , ,

Groot renovatieproject voor kunstgalerij Tate Britain

De cultuurtempel Tate Britain ondergaat volgend jaar een belangrijke renovatie. Met het project zou een bedrag van 45 miljoen pond zijn voorzien. De renovaties zouden moeten inspelen op het toenemend bezoekersaantal en de presentatie van de kunstcollectie moeten verbeteren. De werken zouden over drie jaar moeten afgerond zijn. Dankzij donaties werd inmiddels al 28,5 miljoen pond verzameld. Penelope Curtis, directeur van het Tate Britain, zegt ervan overtuigd te zijn dat ook de rest van het budget zal kunnen gevonden worden. Het aantal bezoekers van het Tate Britain is de voorbije tien jaar met 60 procent gestegen.

In totaal zullen negen galerijen in het zuidelijk en oudste gedeelte van het complex worden gerenoveerd. Rond de galerijen zullen een aantal leerlokalen worden opgetrokken. Voor het eerst in meer dan tachtig jaar zal ook de bovenste verdieping van het complex worden opgesteld. Penelope Curtis merkt op dat de werken ook meer de focus moeten kunnen richten op het historische karakter van de site. Op dit ogenblik gaat volgens haar een groot gedeelte van de architecturele waarde van het complex volgens haar grotendeels verloren. Ook de inkomhal langs de Millbank-over van de Theems zou door de werken een grotere prominentie moeten krijgen.

Het Tate Britain opende op het einde van de negentiende eeuw zijn deuren voor het publiek, nadat Henry Tate zijn kunstcollectie en de galerij aan de Britse staat had geschonken. Door de werken moet er ook meer plaats gecreëerd worden voor recente aanwinsten van de collectie. Ook zouden door de renovaties een aantal grotere sculpturen voor de eerste keer aan het publiek kunnen worden getoond. Door de renovatiewerken zal een gedeelte van het Tate Britain echter tijdens de Olympische Spelen van Londen, die over twee jaar worden georganiseerd, gesloten blijven. De renovatiewerken zal worden uitgevoerd door het architectenbureau Caruso St John.

Labels: , ,

Inkomen houdt digitale kloof in stand

De bevolking uit de hogere inkomensklasse heeft een intensiever technologie-gebruik dan groepen uit lagere bevolkingscategorieën. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat in Amerikaanse gezinnen met een jaarinkomen van minstens 75.000 dollar het internet op zijn minst geregeld wordt gebruikt. In de groepen met een lager jaarinkomen gaat dat slechts op voor 70 procent van de bevolking. Maar zelfs bij de internetgebruikers leidt een hoger inkomen volgens de onderzoekers tot een groter gebruik van technologie. Opgemerkt wordt dat in de hoogste inkomenscategorie 99 procent van de bevolking thuis gebruik maakt van het internet, tegenover 93 procent in gezinnen met een lager inkomen.

Ook blijkt 93 procent van de hogere inkomens de beschikking te hebben over breedband, tegenover slechts 85 procent in de lagere inkomenscategorieën. Er wordt aan toegevoegd dat 95 procent van de inwoners van gezinnen uit de hoogste inkomensklasse over een mobiele telefoon beschikt, tegenover 83 procent in de lagere inkomenscategorieën. Daarnaast blijkt 79 procent van de hogere inkomenscategorieën een desktop-computer te beschikken, tegenover 55 procent in de lagere bevolkingsklassen. Ook heeft 79 procent in de hogere klasse een laptop, vergeleken met 47 procent in de lagere bevolkingsgroepen.

Er wordt aan toegevoegd dat hogere inkomenscategorieën ook vaker actief zijn met e-commerce dan de andere bevolkingsgroepen. Daarbij blijkt in de hogere inkomenscategorieën een grote meerderheid actief te zijn met online productonderzoek (88 procent), reisreservaties (83 procent), aankoop van producten en diensten (81 procent), bankactiviteiten (74 procent) en betalingen (71 procent). Ook zegt 60 procent online advertentie-sites zoals Craigslist te bezoeken. Inmiddels zegt 12 procent van de hogere inkomensklasse over een e-reader te beschikken, tegenover slechts 3 procent in de lagere categorieën. Ook heeft 9 procent van de hogere inkomensklasse een tablet-computer, tegenover 3 procent in de lagere categorieën.

Labels: ,

Afrika kan volgend decennium een groot verhaal worden

Grote multinationals bereiden zich voor om hun aanwezigheid in Afrika uit te breiden, ook al worden ze er nog met belangrijke hindernissen geconfronteerd. Muhtar Kent, chief executive van het frisdrankenconcern Coca-Cola, voert echter aan dat Afrika nog altijd een grotendeels onverteld verhaal vormt dat het volgende decennium een bijzonder grote omvang zou kunnen krijgen, zoals dat het voorbije decennium het geval was in vooral India en China. Uit onderzoek van het adviesbureau McKinsey blijkt dat de Afrikaanse middenklasse over vier jaar voor het eerst meer dan 100 miljoen consumenten zal tellen, waardoor bedrijven er op een belangrijke markt kunnen terugvallen.

Coca-Cola is al meer dan tachtig jaar actief in Afrika en heeft er 160 fabrieken met in totaal 65.000 medewerkers. De volgende tien jaar wil Coca-Cola 12 miljard dollar investeren in het continent, waarbij vooral de nadruk zal gelegd worden op fruitsappen. "De aanwezigheid van Coca-Cola in Afrika is belangrijker dan in India en China," voert Muhtar Kent aan tegenover het online magazine warc.com. "Afrika heeft een bijzonder jonge en dynamische populatie met een bijzonder groot beschikbaar inkomen. Afrika heeft een bruto binnenlands product van 1,6 triljoen dollar. Dat is meer dan Rusland of India. Bovendien heeft Afrika een belangrijke economie, gedragen door een bijzonder grote grondstoffenrijkdom."

Het zal volgens Kent echter van het politieke Afrikaanse beleid afhangen of het continent die beloftes kan waarmaken, al ziet hij op dat vlak duidelijke vorderingen. Ook Standa Vecera, general manager Zuid-Oost Afrika bij Procter & Gamble, benadrukt dat er een grotere consistentie moet worden bereikt om de Afrikaanse groei te stimuleren. "De economie heeft een stabiel beleid en economie nodig," voert hij aan. "Het ergste wat het bedrijfsleven kan overkomen, is op een ochtend wakker worden met een gewijzigd politiek beleid en veranderde reglementeringen." Alex Kanellis, chief executive van het farmabedrijf PZ Cussons, stelt dat Afrika op het gebied van concurrentie meer kansen biedt dan Azië, waar iedereen actief is. In Afrika is dat veel beperkter, zodat er meer groeikansen zijn.

Labels: ,

Meeste bedrijven gebruiken sociale media compleet verkeerd

Nagenoeg de helft van de marketeers maakt gebruikt van sociale media, maar niet alle partijen doen dat uit volle overtuiging. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau Wildfire PR. Daarbij wordt opgemerkt dat 15 procent van de marketeers toegeeft sociale media in te schakelen omdat ze niet willen achterblijven. Daarnaast zegt 12 procent zich verplicht te voelen om die platformen in zijn campagnes in te schakelen. Bovendien zegt 10 procent die platformen in te schakelen omdat ook hun concurrenten zich in die wereld bewegen. Die weinig overtuigde houding weerspiegelt zich volgens Wildfire in de aandacht die aan het medium wordt besteed. Slechts 7 procent zou de impact van hun activiteiten in sociale media meten.

"Teveel organisaties schakelen sociale media in omdat ze zich verplicht voelen," merken de onderzoekers op. "Dat heeft tot gevolg dat achter de activiteiten vaak geen onderbouwde strategie schuil gaat om merkenadvocaten te creëren, communities op te bouwen of marktinzichten te verwerven. Met een dergelijk gebrek aan inzet, is het dan ook niet de verwonderen dat vele marketeers er niet in slagen het maximum uit hun campagnes te halen." Uit een onderzoek in de Verenigde Staten bleek dat meer dan 75 procent van de bedrijven actief waren met sociale media, maar slechts 41 procent bleek daarbij een uitgewerkte strategie te hanteren.

De onderzoekers waarschuwen dat bedrijven grote schade kunnen oplopen wanneer de sociale interactie en de merkenboodschappen niet worden opgevolgd. Wildfire merkt op dat de meeste marketeers sociale media ook in eerste instantie gebruiken als een louter verlengstuk van hun bestaande campagnes. Daarbij blijkt slechts 10 procent sociale media te gebruiken als een kanaal om persberichten te verspreiden, terwijl slechts 5 procent aangeeft het kanaal aan te wenden voor het uitvoeren van marktonderzoek. Amper 6 procent van de ondervraagde bedrijven benadrukt dat de sociale media geïntegreerd zijn in de marketing campagnes.

Labels: ,

Engelse voetbalclubs betalen 67 miljoen pond aan makelaars

De voetbalclubs uit de Engelse Premier League hebben het voorbije seizoen, dat eindigde in september, in totaal 67 miljoen pond sterling uitbetaald aan makelaars. Dat is 3,5 miljoen pond minder dan het seizoen voordien. Absolute koploper is Chelsea, dat 9,2 miljoen pond betaalde aan spelersmakelaars, op de voet gevolgd door Liverpool met 9 miljoen pond. De derde plaats wordt ingenomen door Manchester City, dat 5,9 miljoen pond betaalde. Helemaal onderaan staat Blackpool met een bedrag van amper 45.000 pond. De club had bij zijn promotie naar de Premier League eind vorig seizoen echter wel strikte bestedingsbeperkingen opgelegd gekregen.

Uit de cijfers blijkt dat Chelsea het voorbije seizoen iets minder makelaarsvergoedingen heeft uitgekeerd dan het jaar voordien. De Londense club kocht het voorbije seizoen met Ramires en Yossi Benayoun slechts twee nieuwe spelers, maar het budget omvat ook makelaarslonen die over meerdere jaren werden gespreid. Het makelaarsbudget van Liverpool steeg met 2,4 miljoen pond. Manchester City halveerde zijn budget nagenoeg van 12,8 miljoen pond tot 5,9 miljoen pond. Stadsgenoot Manchester United schroefde daarentegen zijn budget met 800.000 pond op tot een totaal van 2,3 miljoen pond. In totaal werden er vorig seizoen 742 spelerstransacties uitgevoerd. Het jaar voordien werden er 792 transacties geteld.

In de transacties zijn zowel aangekochte als gehuurde spelers inbegrepen, samen met contractverleningen. Het is de tweede keer dat de Premier League de cijfers over de betalingen aan makelaars vrij geeft. Dat kadert in een poging om de financiële structuur van het Engelse voetbal transparanter te maken. De top vijf wordt rond gemaakt door Tottenham Hotspur (5,4 miljoen) en Sunderland (4,4 miljoen pond). Naast Blackpool bleef alleen West Bromwich Albion (614.195 pond) met zijn makelaarsbudget onder de grens van 1 miljoen pond. Manchester United staat met zijn budget op een twaalfde plaats. Arsenal besteedde 3,7 miljoen pond aan makelaars.

Labels: , ,

Amerika verspilt jaarlijks 50 miljard kubieke voet gas

De Amerikaanse overheid verliest jaarlijks tientallen miljoen dollars aan inkomsten omdat energiebedrijven immense volumes natuurlijk gas in de atmosfeer laten ontsnappen. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse Government Accountability Office. Daarbij wordt opgemerkt dat er jaarlijks tijdens de energiewinning ongeveer vijftig miljard kubieke voet natuurlijk gas onnodig wordt verspild. Daardoor gaan volgens het rapport 23 miljoen dollar inkomsten per jaar verloren. Er wordt echter aan toegevoegd dat niet alleen financieel nadeel wordt veroorzaakt. De verspilling zou immers voldoende zijn om 700.000 gezinnen van brandstof te voorzien. Bovendien komt dat overeen met de uitstoot van broeikasgassen van meer dan drie miljoen wagens.

"Dat verspilde gas zou beter gebruikt worden voor productieve doeleinden," merken onderzoekers van het Government Accountability Office op. Er werd aan toegevoegd dat de Amerikaanse regering die verspilling zou kunnen terugschroeven door het verstrengen van de regels. Die striktere regels zouden zowel uit milieuredenen als omwille van een uitzicht op extra inkomsten volgens het rapport moeten worden doorgevoerd. Er werd aan toegevoegd dat het technologisch mogelijk is om het gas op te vangen. Dat zou bovendien op een rendabele manier kunnen gebeuren. In het rapport wordt gesteld dat het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken onderschat hoeveel gas er uit opslagtanks en lekkende infrastructuur zou ontsnappen.

Het grootste gedeelte van het verloren gas wordt gewoon in de atmosfeer gelaten of wordt afgefakkeld. Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken zei het rapport te zullen bestuderen, maar volgens William Lewis, Amerikaans onderminister van binnenlandse zaken, gaf toe het in grote lijnen eens te zijn met het onderzoek. Er zou met het Environmental Protection Agency onderzocht worden welke maatregelen er kunnen worden opgelegd. Woordvoerders van de sector zeggen dat de gemiste inkomsten van 23 miljoen dollar een marginaal bedrag zijn tegenover de inkomsten van 2,7 miljard dollar die de overheid uit de activiteit haalt, maar voegen er aan toe dat ook de industrie naar manieren zoekt om de verspilling tegen te gaan.

Labels: , ,