Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 04, 2010

Britse consumenten hoeven geen cash geld meer

Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben Britse consumenten meer geld uitgegeven met hun debetkaarten dan met cash geld. Dat blijkt uit cijfers van de United Kingdom Payments Council. Op één jaar tijd hebben Britse consumenten met debetkaarten een bedrag van 272 miljard pond uitgegeven. Met cash geld werd tijdens diezelfde periode een bedrag van 269 miljard pond uitgegeven. Het gebruik van kredietkaarten bleef ongeveer constant, maar het gebruik van cheques kende verder een daling. Woordvoerders van de Payments Council merken op dat cash geld voor veel consumenten te complex is geworden. Velen willen volgens het rapport voor alle uitgaven, behalve voor de allerkleinste attracties, hun kaarten gebruiken.

"De consument verwacht dat zijn debetkaarten overal worden aanvaard," voert de Payments Council aan. "Men eist de betaalkaart ook te kunnen gebruiken op café, in de buurtwinkel en op het internet." Tussen juli en september van dit jaar werden er elke dag 1,6 miljoen extra transacties met debetkaarten uitgevoerd tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bestede bedrag steeg met bijna 11 procent. Geldafhalingen aan de bankautomaten lieten een lichte terugval optekenen. Een aantal experts zegt dat de chips op de debetkaarten in de toekomst ook in mobiele telefoons geplaatst zullen worden, waardoor het elektronisch betalen volgens hen nog verder zal worden gestimuleerd.

Vooral gezinnen uit de lagere inkomenscategorieën hebben altijd vastgehouden dat het gemakkelijker is om cash geld te gebruiken. Er wordt verder benadrukt dat er het voorbije jaar 104 miljoen minder cheques zijn uitgeschreven dan het jaar voordien. De Payments Council heeft aanbevolen dat het gebruik van cheques afgebouwd zou worden en over acht jaar gestopt zou worden, op voorwaarde dat er een degelijk alternatief beschikbaar is. Dat is echter op protest gestuit bij een aantal politici en consumentengroeperingen. Het liberaal-democratische parlementslid David Ward zegt dat de afschaffing van de cheque vooral voor de bank een kostenbesparing betekent.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home