Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 04, 2010

Lime Group zet alle activiteiten stop

Het bedrijf Lime Group zet eind dit jaar zijn activiteiten stop. Lime Group is eigenaar van de LimeWare-software, die internet-gebruikers toeliet content met elkaar te delen. Dankzij LimeWire konden gebruikers gratis materiaal met copyright, zoals bioscoopfilms en songs, plaatsen en downloaden. In oktober werd het bedrijf echter verplicht om het delen van die content onmogelijk te maken. Lime Group had toen opgemerkt een nieuwe, legale service te zullen ontwikkelen. Daarbij werd gewag gemaakt van onder meer een desktop-speler, mobiele applicaties en een muziekcatalogus die gebruikers zou toelaten songs te streamen of te downloaden. Het bedrijf merkt nu echter op die plannen opgeborgen te hebben en de activiteiten stop te zetten.

"De huidige wettelijke situatie laat ons geen andere keuze dan de plannen voor een legale muziekdienst op te geven, ondanks de geleverde inzet en inspanningen," aldus een woordvoerder van Lime Group tegenover het persbureau Associated Press. "Dat betekent dat we ons verplicht zijn om de activiteiten stop te zetten." Ook het kantoor van het bedrijf in New York wordt gesloten. LimeWire begon als een p2p-dienst zoals Grokster of de eerste versie van Napster, dat inmiddels wel tot een legale service is omgevormd. Vier jaar geleden werd het bedrijf door de grote muzieklabels een eerste keer voor de rechter gedaagd. Daarop startte LimeWire een betalende muziekdienst met uitsluitend materiaal van onafhankelijke labels.

In mei van dit jaar had rechter Kimba Wood van de federale districtsrechtbank in Manhattan geoordeeld dat LimeWire schuldig was aan inbreuken tegen het auteursrecht en mogelijk verplicht zou kunnen worden om honderden miljoenen dollars schadevergoeding te betalen. In oktober verplichtte Wood het bedrijf om de p2p-dienst buiten werking te stellen. De LimeWire Store, die betalende content aanbood, bleek echter open. Na de uitspraak had LimeWire bekend gemaakt te hopen om met de grote muzieklabels te kunnen werken aan de uitbouw van een nieuwe service, maar heeft die plannen nu opgegeven. In januari volgend jaar worden de debatten over mogelijke schadevergoedingen voor de grote muzieklabels opgestart.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home