Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 04, 2010

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autofabrikant Volvo en zijn nieuwe Chinese eigenaar Geely bespreken op dit ogenblik uitbreidingsplannen in China. Dat heeft een woordvoerder van de groep gemeld. Geely verklaarde midden september nog dat het voor Volvo drie nieuwe assemblagefabrieken wil bouwen. Die zouden 300.000 wagens per jaar moeten produceren voor de Chinese markt. Het Zweedse automerk eist echter een stabieler plan alvorens zich te storten op de Chinese markt. De raad van bestuur zal volgens de woordvoerder geen beslissingen nemen in verband met investeringen als er geen businessplan met goede marges en cijfers kan worden voorgelegd. Een woordvoerder van Volvo verklaarde dat er binnen enkele maanden een beslissing verwacht wordt over een mogelijke productiestart in China. Op dit ogenblik heeft de Zweedse automaker fabrieken in Zweden en Gent.


Door de politieke onrust in Ivoorkust zijn de marktprijzen van cacao gevoelig gestegen. Ivoorkust is de grootste producent en exporteur van cacao ter wereld. In Londen steeg de prijs voor een ton cacao tot 1.960 pond. Dat betekende een stijging van 5 procent op twee dagen tijd. In New York was er een prijsstijging op te merken van bijna 6 procent, waardoor men 2.920 dollar per ton cacao moest betalen. De prijzen van cacao reageren volgens waarnemers op de situatie in Ivoorkust, waar het leger alle grenzen gesloten heeft. Er wordt gevreesd dat de leveringen van cacao hierdoor getroffen worden. Een onafhankelijke Ivoriaanse kiescommissie had verklaard dat uitdager Alassane Ouattara de presidentsverkiezing gewonnen heeft ten koste van zetelend president Laurent Gbagbo. Het Constitutioneel Hof betwiste echter de resultaten. Bij incidenten vielen verscheidene doden.


De hoeveelheid olie die door de olieramp afgelopen zomer de Golf van Mexico is ingestroomd, ligt volgens oliemaatschappij British Petroleum veel lager dan de schattingen van de Amerikaanse overheid. Dat is bekend gemaakt door de commissie die de ramp in opdracht van de Amerikaanse president Barack Obama onderzoekt. Volgens de Amerikaanse overheid is door de ramp 4,1 miljoen vaten olie in zee gelekt. Dat komt neer op 53.400 vaten tot 60.000 vaten olie per dag. Volgens berekeningen van British Petroleum liggen deze schattingen echter 20 procent tot 50 procent te hoog. De berekeningen van British Petroleum kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke boete die het concern moet betalen. Volgens de Amerikaanse wet kan de boete oplopen tot 4.300 dollar per gelekt vat. Het is volgens leden van de onderzoekscommissie dan ook niet verrassend dat British Petroleum de lekkage lager inschat.


De Duitse centrale bank heeft de vooruitzichten voor de groei van de Duitse economie gevoelig naar boven bijgesteld. Opgemerkt wordt dat het herstel van de Duitse economie zich de volgende twee jaar zal doorzetten, na het indrukwekkende herstel van het huidige jaar. Aangedreven door de uitvoer en ondersteund door de aantrekkende binnenlandse vraag verwacht de Bundesbank een groei van het bruto binnenlandse product van 3,6 procent in het lopende jaar en 2 procent voor volgend jaar. Het jaar daarna wordt een groei van 1,5 procent verwacht. In juni werd nog uitgegaan van een groei van 1,9 procent voor het lopende jaar en 1,4 procent voor volgend jaar. Daarmee heeft de Duitse economie tegen eind volgend jaar de recessie goedgemaakt en weer het productieniveau van het eerste kwartaal van weer jaar geleden bereikt.


China heeft voor het eerst sinds zijn toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) negen jaar geleden een overwinning geboekt tegen de Europese Unie. De Wereldhandelsorganisatie veroordeelde de Europese Unie daarbij voor een aantal antidumping-taksen die opgelegd werden aan Chinese schroeven, moeren en bouten. Een geschillenpanel van de Wereldhandelsorganisatie oordeelde dat de antidumpingtaksen van de Europese Unie niet stroken met de internationale handelsregels. Het panel volgde het Chinese argument dat Europa de dumpingdrempel op verkeerde wijze hadden berekend. Op andere punten kreeg China geen gelijk. Volgens een mededeling van het Chinese ministerie van handel bewijst de uitspraak dat de Europese antidumpingwetgeving discriminerend zijn en niet in overeenstemming met de internationale handelsregels. De Europese Unie hanteert sinds begin vorig jaar antidumpingtaksen van 26,5 procent tot 85 procent in op Chinese schroeven, moeren en bouten.


Tony Tyler, chief executive van luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airways, volgt begin juli volgend jaar Giovanni Bisignani op als algemeen directeur en bestuursvoorzitter van de International Air Traffic Association (IATA). Dat heeft de internationale luchtvaartorganisatie bekendgemaakt. Bisignani gaat volgend jaar met pensioen. Hij heeft de voorbije acht jaar de leiding over de internationale luchtvaartorganisatie in handen gehad. Vooral de kennis van Tyler van de Aziatische markt komt de organisatie goed van pas nu Azië voor de luchtvaart de belangrijkste markt is geworden. De vijfenvijftigjarige Tyler staat sinds drie jaar aan het hoofd van Cathay Pacific. Tyler was eerder voorzitter van de zogenoemde board of governors van internationale luchtvaartorganisatie. Die positie is vanaf volgend jaar weggelegd voor Peter Hartman, de president-directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM.


Het extra spoor dat het Nederlandse Zevenaar vanaf de Duitse grens met het Duitse Oberhausen moet verbinden en daarmee de aansluiting vormt voor de Betuweroute in Duitsland, staat nog steeds in de planning van de Duitse overheid. Uit een recent Duits infrastructuurplan blijkt de lijn nog steeds begroot te zijn. Rond de extra spoorlijn is onrust ontstaan, onder meer door plannen voor blokverdichting. De Duitse overheid zou daarbij treinen met kortere intervallen willen laten rijden, waardoor er meer treincombinaties op het spoor passen. In het plan zijn andere geplande spoorlijnen wel geschrapt, maar die zijn minder van belang voor de doorvoer van goederen vanaf de Betuweroute. De Duitse verkeersminister Peter Ramsauer zet in op langere goederentreinen en vrachtwagens, de zogenoemde eco-combi's. Het zogenoemde derde spoor moet deels door de Nederlandse en deels door de Duitse overheid worden gebouwd. Over drie jaar wordt het eerste deel verwacht.


Het Dreamliner-programma van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is duidelijk mislukt. Dat heeft Akbar Al-Baker, topman van luchtvaartmaatschappij Qatar Airways, onlangs gezegd in een reactie op het bericht dat Boeing het programmaschema van het toestel opnieuw heeft aangepast na een brand aan boord van een testtoestel. Qatar Airways heeft dertig Dreamliners in bestelling, waarvan de eerste eind volgend jaar wordt geleverd. Diverse keren moest de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij de levering van de eerste Dreamliner uitstellen vanwege problemen die tijdens de bouw van de toestellen de kop op staken. Al-Baker zegt nooit verwacht te hebben dat een programma zoveel vertraging op zou lopen bij een bedrijf als Boeing, dat er prat op gaat producten van zeer hoge kwaliteit te leveren. Volgens hem zijn de problemen vooral te wijten aan overdreven kostenbesparingsmaatregelen.


Met behulp van een nieuwe investeringsronde wil de microbloggingsite Twitter zijn waarde opschroeven naar 3 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen rond het bedrijf gezegd. Met de extra middelen wil Twitter zijn service nog verder uitbreiden en meer gebruikers aanspreken. Om het toenemende aantal gebruikers aan te kunnen, heeft het bedrijf meer personeel nodig. Ook is Twitter van plan de volgende jaren een aantal datacentra te openen. Een nieuwe kapitaalinjectie zou betekenen dat het bedrijf voorlopig niet naar de beurs hoeft te gaan. Volgens de bronnen zouden zich onder de nieuwe investeerders durfkapitalist Kleiner Perkins Caufield & Byers en het Russische investeringsbedrijf Digital Sky Technologies bevinden. Twitter zelf wenste daar geen commentaar op te geven. Twitter haalde in september vorig jaar 100 miljoen dollar op. Het bedrijf werd toen met 25 miljoen gebruikers nog gewaardeerd op 1 miljard dollar. Momenteel telt de site meer dan 175 miljoen gebruikers.


Het investeringsfonds Gilde Buy Out Partners heeft plannen om Gamma Holding, producent van technisch textiel, helemaal over te nemen. Daarover worden onderhandelingen gevoerd tussen beide partijen. Gilde Holding heeft op dit ogenblik al bijna 24 procent van Gamma Holding in handen, maar zou ook de resterende aandelen willen overnemen. ING Groep heeft een belang van 26,5 procent in de textielgroep. De derde aandeelhouder is de groep Kempen Capital Management, dat ruim 10 procent van de aandelen in handen heeft. Gilde zou ook met Parcom Capital Management, dochter van ING Groep, over een samenwerking rond het bod dat op Gamma Holding zou worden gebracht. Gamma Holding merkt wel op dat de gesprekken zich nog in een vroeg stadium bevinden. De totale marktwaarde van Gamma bedraagt ruim 200 miljoen euro. Gamma meldde kort geleden nog met zijn banken overeenstemming te hebben bereikt over de aanpassing van enkele kredietfaciliteiten.


De omzet van de hogesnelheidstrein Thalys is sinds december van vorig jaar met 13,1 procent gestegen. Dat zegt Thalys in een vooruitblik over de cijfers van het lopende jaar. Het bedrijf zegt optimistisch te zijn over het lopende jaar en op een dubbelcijferige omzetgroei te rekenen. Vooral de lange afstandsverbindingen tussen Parijs-Brussel-Amsterdam en Parijs-Brussel-Keulen presteerden volgens het bedrijf uitstekend. Daar werd respectievelijk een groei met 42,1 procent en 24,5 procent opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat ook het eerste klassevervoer een succes is. Daar werd een toename met 9,7 procent opgetekend. Thalys zegt tijdens het laatste trimester van dit jaar een aantal nieuwigheden gelanceerd te hebben die de verplaatsingstijd tot een minimum beperken en de stress van de reiziger laten dalen. Daarbij wordt verwezen naar onder meer twee nieuwe abonnementsformules die aangepast zijn aan de behoeften van zakenreizigers.


De luchtvaartindustrie heeft tijdens een vierdaags congres aan de Europese overheden meer steun gevraagd om de uitdagingen van de volgende jaren aan te pakken. Daarbij wordt gewezen op onder meer een eengemaakt Europees luchtruim, extra subsidies voor een nieuw en eengemaakt systeem van luchtverkeersleiding en onderzoek naar milieuvriendelijke technologie. Tom Enders, chief executive van Airbus, stelde dat de luchtvaartindustrie in de Verenigde Staten meer subsidies krijgt dan in Europa. Enders stipte aan dat president Barack Obama 50 miljard dollar steun belooft aan het nieuwe systeem voor luchtverkeersleiding Next Gen. Europese overheden kunnen de industrie volgens hem ook steunen door meer militaire bestellingen en meer geld voor onderzoek. Enders toonde zich vooral bezorgd om de brandstof. Recente technologie maakt vliegtuigen volgens hem veel energie-efficiënter, maar de sector zal volgens hem altijd vloeibare brandstof nodig hebben.


De Amerikaanse retailer Wal-Mart heeft in de Chinese stad Zhangshu, gelegen in de oostelijke provincie Jiangxi, een eerste discount-supermarkt geopend. Het gaat om een kleine winkel met een oppervlakte van 3.400 vierkante meter. Wal-Mart wil in China een hele keten van goedkope supermarkten openen. Die zouden niet alleen in de steden worden gevestigd, maar ook op het platteland. Het concept moet de keten naar eigen zeggen helpen om meer klanten te bereiken. De nieuwe keten is vooral gericht op de lagere inkomens. Om de kosten en de prijzen te drukken, bespaart Wal Mart op de inrichting van de winkel, met een betonnen vloer en onafgewerkte muren. Het is een strategie die de Amerikaanse keten al met succes toepast in Mexico en Argentinië. Wal-Mart is al langere tijd actief in China en heeft daar inmiddels 189 hypermarkten. In het derde kwartaal steeg de omzet in China met 15,2 procent tegenover een jaar eerder. In de Verenigde Staten bedroeg de groei 1,4 procent.


Royal Bank of Scotland heeft in de periode voor de financiële crisis wel degelijk foute beslissingen genomen, maar er is geen enkel bewijs dat het toenmalige management de instelling op een frauduleuze manier heeft geleid. Dat concludeert de Britse Financial Services Authority (FSA) in een slotrapport over de bank. De Britse financiële toezichthouder was in mei vorig jaar een onderzoek gestart naar het beleid bij de bank in de aanloop naar de financiële crisis, die twee jaar geleden losbarstte. Die crisis bezorgde Royal Bank of Scotland een monsterverlies van 28 miljard pond. De groep werd niet veel later grotendeels genationaliseerd door de Britse overheid. In het rapport wordt opgemerkt dat onder meer de overname van ABN Amro en de zware focus op zakenbank-activiteiten foutieve keuzes waren. Maar omdat er geen bewijs van kwaad opzet kon worden gevonden, werd besloten om geen verdere stappen te ondernemen tegen de voormalige top van de bank.


Over zes jaar komt de Airbus A320 op de markt met motoren die een brandstofbesparing van 15 procent opleveren. Dat heeft vliegtuigbouwer Airbus bekend gemaakt. De technologie zorgt wel voor een meerkost van 6 miljoen euro. De Airbus A320, het meest populaire model van de Europese vliegtuigbouwer, heeft op dit ogenblik een catalogusprijs. Sinds de lancering tweeëntwintig jaar geleden zijn er al meer dan 4.400 exemplaren van de Airbus A320 geleverd. Met de A320neo wil Airbus opboksen tegen de steeds grotere concurrentie op de middellange afstandsvluchten van onder meer het Canadese Bombardier. Airbus mikt op de verkoop van 4.000 exemplaren op vijftien jaar tijd. Airbus investeert meer dan 1 miljard euro in het project. De ontwikkeling van een totaal nieuw vliegtuig kost 10 miljard euro. De motoren zouden worden geleverd door het Amerikaanse Pratt & Whitney of door CFM International, een joint venture van General Electric en het Franse Safran.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home