Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 02, 2010

Rusland vindt klimaatverandering niet zo negatief

De opwarming van het klimaat zal Rusland de volgende veertig jaar meer voordelen dan nadelen opleveren. Dat zegt Vladimir Klimenko, hoofd van het Laboratory of Global Power Engineering Problems aan het Moscow Power Engineering Institute. Klimenko wees erop dat Rusland door de temperatuurstijging zal kunnen besparen op verwarmingskosten, de landbouwproductie kan opdrijven en de scheepvaart in het noorden van het land zal kunnen opdrijven. Maar hij voegde er aan toe dat de Russische overheid oplossingen zal moeten zoeken om te beletten dat een aantal grote steden in Siberië en het Verre Oosten door het warmere klimaat zouden worden bedreigd.

"Alleen al de reductie van de verwarmingskosten weegt volgens Klimenko ruimschoots op tegenover de negatieve resultaten van de klimaatverandering," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Indien het uitgespaarde geld van de lagere verwarmingskosten op een intelligente manier wordt geïnvesteerd, kunnen er volgens hem uitstekende resultaten worden bereikt." Door de klimaatverandering zal het Russische verwarmingsseizoen volgens Klimenko tegen het midden van de eeuw met twee weken kunnen inkorten. Daardoor zou de energieconsumptie met 3 miljard ton olie kunnen worden teruggeschroefd. Nog eens honderd jaar later zou dit besparing opgelopen zijn tot 17 miljard ton.

Ook het landbouwseizoen zou volgens Klimenko worden verlengd, terwijl er tegen het midden van de eeuw 33 miljoen hectaren extra landbouwgronden zouden kunnen worden gecreëerd. In het midden van de tweeëntwintigste eeuw zou Rusland volgens hem 46 miljoen hectaren landbouwgrond hebben bijgewonnen. Ook merkt hij op dat het navigatie-seizoen door de Noordelijke Ijszee tegen het midden van de eeuw met vijftig dagen zou worden verlengd en met meer dan honderd dagen tegen het einde van de eeuw. Tegen die datum zouden ook de Barentszee en de Pechorazee het hele jaar door ijsvrij geworden zijn, waardoor een doorsteek langs de noordpool in de zomer mogelijk zou worden.

Klimenko waarschuwde wel dat de permafrost tegen het midden van de eeuw met 3,6 miljoen vierkante kilometer zou zijn teruggetrokken en met 5,6 miljoen vierkante kilometer nog eens honderd jaar later. Dat zal volgens hem in een aantal steden - zoals Vorkuta, Chita en Magadan - belangrijke werken vereisen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home