Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 01, 2010

Inkomen houdt digitale kloof in stand

De bevolking uit de hogere inkomensklasse heeft een intensiever technologie-gebruik dan groepen uit lagere bevolkingscategorieën. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat in Amerikaanse gezinnen met een jaarinkomen van minstens 75.000 dollar het internet op zijn minst geregeld wordt gebruikt. In de groepen met een lager jaarinkomen gaat dat slechts op voor 70 procent van de bevolking. Maar zelfs bij de internetgebruikers leidt een hoger inkomen volgens de onderzoekers tot een groter gebruik van technologie. Opgemerkt wordt dat in de hoogste inkomenscategorie 99 procent van de bevolking thuis gebruik maakt van het internet, tegenover 93 procent in gezinnen met een lager inkomen.

Ook blijkt 93 procent van de hogere inkomens de beschikking te hebben over breedband, tegenover slechts 85 procent in de lagere inkomenscategorieën. Er wordt aan toegevoegd dat 95 procent van de inwoners van gezinnen uit de hoogste inkomensklasse over een mobiele telefoon beschikt, tegenover 83 procent in de lagere inkomenscategorieën. Daarnaast blijkt 79 procent van de hogere inkomenscategorieën een desktop-computer te beschikken, tegenover 55 procent in de lagere bevolkingsklassen. Ook heeft 79 procent in de hogere klasse een laptop, vergeleken met 47 procent in de lagere bevolkingsgroepen.

Er wordt aan toegevoegd dat hogere inkomenscategorieën ook vaker actief zijn met e-commerce dan de andere bevolkingsgroepen. Daarbij blijkt in de hogere inkomenscategorieën een grote meerderheid actief te zijn met online productonderzoek (88 procent), reisreservaties (83 procent), aankoop van producten en diensten (81 procent), bankactiviteiten (74 procent) en betalingen (71 procent). Ook zegt 60 procent online advertentie-sites zoals Craigslist te bezoeken. Inmiddels zegt 12 procent van de hogere inkomensklasse over een e-reader te beschikken, tegenover slechts 3 procent in de lagere categorieën. Ook heeft 9 procent van de hogere inkomensklasse een tablet-computer, tegenover 3 procent in de lagere categorieën.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home