Nieuwsoverzicht
De klokkenluidersite WikiLeaks zal begin volgend jaar documenten vrijgeven die de directie van een grote Amerikaanse bank in opspraak zal brengen. Dat heeft Julian Assange, de oprichter van de website, bekend gemaakt in een interview met het magazine Forbes. De naam van de bank werd niet bekend gemaakt, maar de informatie zal volgens Assange een echt en representatief licht werpen op de wijze waarop banken zich gedragen op het niveau van hun leiders. Assange zei te verwachten dat die informatie tot onderzoeken en hervormingen zal leiden. Hij stelde daarbij dat bepaalde praktijken van de sector tegen de ethische regels indruisten. Het is volgens hem echter wel te vroeg om de stellen dat er sprake is geweest van delicten. Hij benadrukte er zich voor te hoeden om een etiket van misdadiger op mensen te kleven alvorens er daarvoor waterdichte bewijzen zijn.
Een rechtbank in het Duitse Bonn heeft een medewerker van telecombedrijf Deutsche Telekom veroordeeld tot 3,5 jaar cel. De betrokkene, een voormalig afdelingshoofd van Deutsche Telekom, was de hoofdverdachte in een spionageproces tegen het bedrijf. De man was vroeger veiligheidschef bij het Duitse telecombedrijf en overtrad volgens de rechter de wet op de privacy door het mogelijk te maken mensen af te luisteren. Het telecombedrijf werd twee jaar geleden al schuldig bevonden aan spionage. De feiten dateren van het midden van het voorbije decennium. Onder meer door de telefoongesprekken van journalisten af te luisteren trachtte Deutsche Telekom de oorsprong van perslekken te achterhalen. De hoogste verantwoordelijken bij het bedrijf, Kai-Uwe Ricke en Klaus Zumwinkel, werden in juni buiten vervolging gesteld.
De Nederlandse bankverzekeraar ING Groep krijgt geen toestemming van de Europese Commissie om een schuld van circa 1,2 miljard euro aan particuliere beleggers af te lossen. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. De Europese Commissie vindt dat ING Groep eerst de ontvangen steun van de Nederlandse overheid volledig moet afbetalen. De Europese Commissie verwijst naar het herstructureringsplan van het Nederlandse concern. Daarin staat dat ING Groep en haar aandeelhouders, naast de overheidssteun, een toereikende eigen bijdrage moeten leveren aan de herstructureringskosten. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, merkte op dat deze voorwaarde in de eerste plaats bedoeld is om de kosten van de reddingsoperatie van de Nederlandse financiële groep eerlijk te verdelen.
Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 927 miljoen euro. Het vorige boekjaar werd nog een nettoverlies geleden van 1,9 miljard euro. Dat was volgens ThyssenKrupp echter met voorsprong het slechtste jaar uit zijn bedrijfsgeschiedenis. Die situatie kon dit jaar echter door de economische heropleving en omvangrijke kostenbesparingen, waarbij de structuur van het concern van vijf tot twee divisies werd teruggebracht en het personeelsbestand door de verkoop van activiteiten kon worden teruggebracht, worden omgekeerd. De omzet steeg met 5 procent tot 42,6 miljard euro. De orderinstroom steeg met 15 procent tot 41,25 miljard euro. Voor het nieuwe boekjaar zegt ThyssenKrupp voorzichtig optimistisch te zijn. Daarbij wordt een verdere omzetgroei met 10 procent tot 15 procent in het vooruitzicht gesteld.
In Duitsland werden tijdens de maand november 3,14 miljoen werklozen geteld. Dat is het laagste aantal sinds bijna achttien jaar. Dat heeft het Duitse Federaal Agentschap voor Arbeid bekend gemaakt. Het is ook de zeventiende maand op rij dat het aantal Duitse werklozen daalt. Tegenover de maand oktober werden er 9.000 minder werklozen geteld. Frank-Jürgen Weise, de voorzitter van het Agentschap voor Arbeid, merkt op dat de arbeidsmarkt profiteert van de goede conjunctuur. De werkzaamheid stijgt volgens Weise beduidend en de vraag naar werknemers gaat de hoogte in. Opgemerkt wordt ook dat alle economische sectoren delen in de heropleving van de arbeidsmarkt. Er wordt daarbij benadrukt dat dit ook geldt voor sectoren die door de economische crisis zwaar werden getroffen, zoals de bouwnijverheid, transport en logistiek en horeca.
De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair zal dit jaar een operationeel verlies lijden. Dat heeft de maatschappij meegedeeld, verwijzend naar een staking van het cabinepersoneel die dagelijks tot 2,5 miljoen euro zal kosten. Tijdens de eerste drie kwartalen boekte Finnair een operationele winst van in totaal 2 miljoen euro. Na de publicatie van de derdekwartaalresultaten werd nog een jaarwinst vooropgesteld. Maar daarna leidde een sociaal conflict, te wijten aan de organisatie van de nachtelijke prestaties en de vakantiedagen, echter tot stakingsacties. Daarbij moesten in eerste instantie een honderdtal nationale en internationale vluchten worden geschrapt. De maatschappij probeerde daarbij vooral de belangrijkste bestemmingen van Finnair - zoals Stockholm, Parijs, Brussel, Kopenhagen en Düsseldorf - operationeel te houden. Vluchten naar onder meer Sint-Petersburg, New York en Londen werden geannuleerd.
Het Duitse chemieconcern BASF en de Britse groep Ineos brengen hun wereldwijde activiteiten in styreenkunststoffen samen in een nieuwe joint venture onder de naam Styrolution. Daarover werd tussen beide bedrijven een intentieverklaring ondertekend. De nieuwe joint venture zal naar verwachting jaarlijks meer dan 5 miljard euro omzet genereren. De styreenkunststoffenactiviteiten van beide bedrijven tellen in totaal meer dan 3.600 medewerkers. De mededingingsautoriteiten moeten nog hun goedkeuring hechten aan de plannen. De deal zou naar verwachting in de loop van volgend jaar afgerond worden. In het kader van de fusie neemt Ineos eerst een belang van 50 procent in zijn jointventure Ineos Nova over van het Canadese Nova Chemicals. Daarna zal Ineos Nova in zijn geheel overgeheveld worden naar Styrolution.
De Indiase economie is tijdens het tweede kwartaal van het boekjaar met 8,9 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is het bruto binnenlandse product voor het derde kwartaal op rij meer dan 8 procent gestegen. Vooral de industriële productie en de bouwsector deden het erg goed. De industriële sector van India, na China en Japan de derde grootste economie van Azië, liet een groei met 9,8 procent optekenen. Ook de landbouwproductie kende volgens de officiële statistieken een goed kwartaal. Bovendien wordt India steeds populairder bij investeerders, die willen profiteren van de goede economische conjunctuur in het land. De groeicijfers komen er op een moment dat de Indiase regering haar hulpprogramma afbouwt dat de economie moest beschermen tegen de gevolgen van de wereldwijde recessie.
De Portugese centrale bank heeft in zijn stabiliteitsrapport voor de maand november alarm geslagen over de nationale banksector. Die sector kampt volgens het rapport met toenemende liquiditeitsproblemen. Er wordt aan toegevoegd dat er dringend maatregelen nodig zijn. Indien de Portugese regering geen maatregelen neemt om de staatsfinanciën geloofwaardig en duurzaam te consolideren, wordt het risico voor de banken volgens de centrale bank onhoudbaar. Waarnemers gaan ervan uit dat Portugal na Griekenland en Ierland onder druk van de internationale markten een beroep zal moeten doen op externe steun. De centrale bank beveelt de sector aan om minder kredieten te verstrekken, het sparen te bevorderen en op zoek te gaan naar nieuwe financieringsmogelijkheden. Kapitaalverhogingen zouden wel eens onvermijdelijk kunnen zijn. Het grootste gevaar voor Portugal ligt in de zwakke economische groei en het grote begrotingstekort.
De Europese Unie heeft het bod van autobouwer Volkswagen op het Duitse bedrijf Karmann, leverancier van auto-onderdelen, goedgekeurd. Volgens de Europese Unie stelt de overname geen problemen voor de concurrentie. Daarbij wordt gewezen op de aanwezigheid van andere belangrijke leveranciers en het beperkte marktaandeel van Karmann. Er wordt aan toegevoegd dat autofabrikanten over voldoende alternatieve leveranciers beschikken. Karmann moest op het hoogtepunt van de crisis een faillissementsaanvraag indienen. In oktober bracht Volkswagen een bod uit op het bedrijf. Volkswagen neemt onder meer de ontwikkelingsdivisie voor auto's en componenten over van Karmann, samen met de toeleverings-activiteiten en de ontwikkeling van uitrusting en instrumenten. Eerder al nam het Finse bedrijf Valmet Automotive de dakdivisie van Karmann in Duitsland en Polen over.
Het Duitse Lufthansa gaat als eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld passagiersvluchten op basis van biobrandstoffen inleggen. Zes maanden lang zullen de vluchten tussen Hamburg en Frankfurt gebruik maken van een brandstofmengeling die voor de helft uit biobrandstof bestaat. Het is niet de eerste keer dat tests met biobrandstof worden gedaan. Het Nederlandse KLM en het Amerikaanse Continental hebben al vluchten gedaan met verschillende mengelingen. Lufthansa gaat wel voor het eerst biobrandstof gebruiken op een commerciële lijn. De test moet in april volgend jaar starten. Met het project is een investering gemoeid van 6,6 miljoen euro. Er zal gebruik worden gemaakt van een Airbus A321, waarvan één motor op traditionele kerosine werkt, terwijl de andere motor het nieuwe mengsel gebruikt. Er werden geen details gegeven over de biobrandstof, maar het zou om een biosynthetische brandstof gaan uit een duurzame bron waarvoor geen regenwoud gekapt zal worden.
De werkloosheidsgraad in de eurozone heeft in oktober 10,1 procent bereikt. Dat is een nieuw record. Dat heeft het Europese bureau voor de statistiek Eurostat meegedeeld. In september lag de werkloosheidsgraad op 10 procent. In oktober vorig jaar werd een niveau van 9,9 procent opgetekend. In de totale Europese Unie kwam de werkloosheidsgraad in oktober uit op 9,6 procent. Dat is hetzelfde peil als de maand voordien. In oktober vorig jaar lag de werkloosheidsgraad in de Europese Unie op 9,4 procent. Volgens Eurostat werden er in oktober in de Europese Unie 23,151 miljoen werklozen geteld. In de eurozone ging het om 15,947 miljoen werklozen. De laagste werkloosheidsgraad werd genoteerd in Nederland. Met een niveau van 20,7 procent had Spanje de grootste werkloosheid van de hele Europese Unie.
Er is op dit ogenblik weliswaar een probleem met de eurozone, maar het is niet te verwachten dat het geheel fundamenteel in vraag zal worden gesteld. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd tegenover de economische en monetaire commissie van het Europese Parlement. Trichet benadrukte dat de financiële stabiliteit in de eurozone volgens zijn kennis niet ernstig in vraag kan worden gesteld. De voorzitter van de Europese Centrale Bank zei van mening te zijn dat de regeringen van de eurolanden die in problemen verkeren en Europese steun hebben aanvaard - Ierland en Griekenland - zich bewust zijn van wat er is gebeurd. Volgens Trichet zijn de analisten de vastberadenheid van de regeringen, van de eurogroep en van de Europese Raad om de euro te redden aan het onderschatten.
De Zwitserse farmagroep Novartis heeft aangekondigd 1.400 banen te zullen schrappen in zijn verkoopapparaat in de Verenigde Staten. De reorganisatie kost het bedrijf ongeveer 85 miljoen dollar en is bedoeld om concurrentie het hoofd te bieden. Binnenkort verschijnt een aantal goedkope gekopieerde versies van geneesmiddelen van Novartis op de markt, omdat de patenten daarop zijn verlopen. Volgend jaar krijgt Novartis in Europa onder meer generieke concurrentie voor Diovan, een geneesmiddel tegen hartziektes. Diovan vertegenwoordigt een jaarlijkse omzet van 6 miljard dollar. Een jaar later is dat het geval in de Verenigde Staten. Novarits heeft in de Verenigde Staten meer dan 18.000 mensen in dienst. Wereldwijd heeft het Zwitserse farmaconcern 100.000 medewerkers. Novartis zegt extra inspanningen te zullen doen om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en de verkoop van voorschriftvrije producten op te drijven. Ook groeimarkten zouden een groter belang krijgen.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home