Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 30, 2010

Nieuwsoverzicht

De Nissan Leaf is verkozen tot Europese auto van het jaar. De Leaf is de tweede wagen met een alternatieve aandrijflijn die tot auto van het jaar wordt verkozen. Vijf jaar geleden ging de titel naar de Toyota Prius, een hybride van de tweede generatie. De Leaf is wel het eerste bekroonde model met een volledig elektrische aandrijving. De Nissan Leaf, die zijn batterij op het gewone elektriciteitsnet kan opladen, wordt door de jury vooral geprezen omwille van zijn innovatieve karakter. De Nissan Leaf ging in de uitslag de Alfa Romeo Giulietta en de Opel Meriva vooraf. Vorig jaar werd de titel behaald door de Volkwagen Polo. Nissan won de titel zeventien jaar geleden al eens met de Micra. In de verkiezing van dit jaar eindigde de Ford C-Max op een vierde plaats. De Citroën C3/DS3 maakte de top vijf rond. De Volvo S60 eindigde op de zesde plaats. De Dacia Duster eindigde als laatste van de ruim veertig kandidaten.


De aandeelhouders van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) hebben de fusie met de Spaanse sectorgenoot Iberia goedgekeurd. Ook de Iberia-aandeelhouders hebben in Madrid de formele goedkeuring gegeven aan de operatie die in november vorig jaar aangekondigd werd. Het nieuwe bedrijf zal International Airlines Group gedoopt worden. Volgens British Airways zal de fusiegroep tot de drie grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld behoren. British Airways en Iberia blijven wel onder eigen vlag vliegen. De fusiegroep gaat in januari van start. De hoofdzetel zal gevestigd worden in Londen. In termen van omzet zal International Airlines Group de derde luchtvaartmaatschappij ter wereld zijn, na Lufthansa en Air France-KLM. Op het vlak van beurswaarde moet het bedrijf enkel Lufthansa voor zich dulden. Het fusiebedrijf zal ongeveer 5,3 miljard euro waard zijn.


De Bank of Ireland wil tegen februari 2,2 miljard euro vers kapitaal vinden. De operatie zal zeer waarschijnlijk tot de nationalisatie van de bank leiden. Bank of Ireland preciseert dat ze op vraag van de Ierse Centrale Bank haar kapitaal verhoogt met 2,2 miljard om de kapitaalsratio te verbeteren en het eigen vermogen op zowat 12 procent te brengen. De instelling geeft aan dat de Ierse staat bereid is in te staan voor kapitaal bij afwezigheid van andere investeerders, wat zeer plausibel lijkt in de huidige context. Als gevolg daarvan zal de staat uiteindelijk 80 procent van de aandelen van de bank verwerven, tegenover 36 procent momenteel. De kapitaalverhoging van Bank of Ireland zal wellicht geen alleenstaand geval blijven. Brian Lennihan, de Ierse minister van financiën, verklaarde eerder dat de overheid op termijn de grote meerderheid van de Ierse banksector zal controleren.


De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben teams opgezet die investeerders en buitenlandse zakenlui moeten geruststellen. De Zuid-Koreaanse reageert daarmee op signalen dat sommige bedrijven al zakenreizen hebben geannuleerd wegens de recente vijandelijkheden met Noord-Korea. Honda en Sony Corp annuleerden zakentrips voor begin december en een Poolse investeringsgroep zag af van een bezoek aan een beurs. Dat heeft een woordvoerder van Krota, het Zuid-Koreaanse agentschap voor promotie van investeringen en handel, aangegeven. Het agentschap riep een team in het leven dat investeerders moet geruststellen. Ook de Koreaanse internationale handelsorganisatie, die de Koreaanse handelsactiviteiten in het buitenland vertegenwoordigt, heeft een dergelijk initiatief genomen. De meeste investeerders, vooral Japanse groepen, maken zich vooral zorgen over de stiptheid van leveringen. Er zou nog geen sprake zijn van annulatie van contracten.


De Braziliaanse toezichthouder op de oliesector neemt pas volgend jaar een besluit of de Britse oliemaatschappij British Petroleum de activiteiten van branchegenoot Devon Energy in Brazilië mag overnemen. Dat heeft de Braziliaanse toezichthouder bekend gemaakt. De organisatie is in afwachting van meer informatie over de plannen van de Britse oliemaatschappij in Brazilië en details over de olieramp in de Golf van Mexico van afgelopen april. British Petroleum kondigde een maand voor de ramp de overname aan van activiteiten van Devon Energy, waaronder onder meer olievelden in Brazilië. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 7 miljard dollar. Nadat de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras de voorbije drie jaar op grote dieptes in de oceaan grote olievoorraden heeft ontdekt, is Brazilië één van de hotspots van de wereldwijde oliesector geworden.


De Zweedse economie heeft in het derde kwartaal van dit jaar een recordgroei geboekt van 6,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het voorgaande kwartaal bedroeg de groei 2,1 procent. De economie van Zweden, dit jaar naar verwachting de sterkste in Europa, profiteerde vooral van een sterke binnenlandse vraag. Volgens Mats Dillen, hoofd van het Zweedse onderzoeksbureau Nier, moet de huidige groeiverwachting van 4,8 procent voor het hele lopende jaar aanzienlijk naar boven worden bijgesteld. Vorig jaar kromp de Zweedse economie nog met 5,3 procent. Anders Borg, de Zweedse minister van financiën, waarschuwde echter dat de sterke cijfers niet tot overmoed mogen leiden. Hij wees er daarbij op dat exploderende landen, zoals IJsland en Ierland, meestal voordien door een extreem vertrouwen werden geconfronteerd.


Griekenland krijgt zes jaar langer om zijn miljardenschuld uit het noodfonds van de Europese Unie af te lossen. Op die manier kan Griekenland sneller terug naar de obligatiemarkt om geld op te halen. Dat heeft George Papaconstantinou, de Griekse minister van financiën, gezegd. De noodlening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie aan Griekenland bedraagt in totaal 110 miljard euro. Oorspronkelijk zou de lening over een periode van vijf jaar afgelost moeten worden. Papaconstantinou heeft het over een bijzonder belangrijk besluit. Het opent volgens hem de weg om eerder naar de obligatiemarkt te gaan dan verwacht. Volgens het voorziene reddingsplan hoeft Griekenland pas over twee jaar nieuwe staatsleningen uit te geven om de overheidsfinanciën op orde te brengen. De Griekse overheid wil hier echter volgend jaar al mee beginnen.


Paolo Romani, de Italiaanse minister van industrie, geeft er de voorkeur aan dat de Nederlandse kabelaar Draka behouden blijft als onderdeel van een Europees netwerk vanwege de strategische kennis binnen het bedrijf. De minister zei in die richting een verzoek te hebben gedaan aan de Nederlandse regering om te kijken welke mogelijkheden hiertoe zijn. Draka is op dit ogenblik het middelpunt van een biedingsoorlog tussen het Italiaanse Prysmian en het Chinese Xinmao. De Italiaanse minister gaf ook aan gesproken te hebben met de bestuursvoorzitter van Prysmian over de beoogde overname van Draka. Romani stelde dat Xinmao een licht hoger, maar vijandig bod heeft gedaan op Draka. De Italiaanse minister gaf aan de marktwetten te respecteren, maar zei ook Italiaanse bedrijven die van plan zijn een belangrijke overname te doen zo veel mogelijk te steunen.


Beleggers die niet in aanmerking komen voor de compensatieregeling die de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft bedongen voor gedupeerden van het internetbedrijf World Online (WOL), kunnen zich voortaan melden bij de Stichting WOL Schade. De stichting werd zopas opgericht om de belangen van de overige gedupeerden te behartigen. Onlangs bereikte de Vereniging van Effectenbezitters met de banken Royal Bank of Scotland en Goldman Sachs overeenstemming over de hoofdlijnen van een schikking voor zijn gedupeerde leden. Het gaat om ongeveer 12.000 beleggers die maximaal 110 miljoen euro zullen kunnen verdelen. De stichting WOL Schade wil de mensen vertegenwoordigen die geen lid zijn van de beleggersorganisatie en dus geen aanspraak kunnen maken op de regeling. Volgens Stichting WOL Schade gaat het om de overgrote meerderheid van de tienduizenden beleggers die ooit geld staken in het Nederlandse internetbedrijf.


De snelgroeiende markt voor smartphones is nog lang niet op zijn hoogtepunten, maar de fabrikanten moeten zware inspanningen leveren voor hun klanten, want de sector wordt niet gekenmerkt door een grote loyaliteit. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau GfK. Volgens de onderzoekers geeft 56 procent van de smartphone-eigenaars toe nog niet te weten welk merk ze bij een volgende aankoop zullen kiezen. Alleen Apple slaagt er met zijn iPhone in om de klanten voor langere tijd aan zich te binden. Nu nagenoeg alle mobiele telefoons met internet-toegang over dezelfde eigenschappen beschikken, wordt de toegang tot belangrijke diensten om meer uit het toestel te halen volgens de onderzoekers steeds belangrijker. Wanneer de telefoon niet doet wat wordt beloofd of wat de klant hoopt, loopt de fabrikant volgens de onderzoekers een groot risico om een klant kwijt te raken.


De Amerikaanse president Barack Obama wil de volgende twee jaar de federale ambtenarenlonen bevriezen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor militairen. De maatregel moet volgens de Amerikaanse president toelaten om het immense begrotingstekort weg te werken. Obama stelde dat iedereen opofferingen moet brengen om het Amerikaanse tekort te beperken. Het Amerikaanse Congres moet de maatregel nog wel goedkeuren. De maatregel geldt voor de begroting voor de volgende twee jaar. Volgend jaar zou de maatregel 2 miljard dollar besparingen moeten opleveren. Over een periode van vijf jaar wordt een besparing van 28 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Op tien jaar tijd zou de maatregel 60 miljard dollar moeten opleveren. Het gecumuleerde tekort van de Verenigde Staten zal volgens de huidige ramingen over het volgende decennium oplopen tot meer dan 9 triljoen dollar.


De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart heeft een overnamebod gedaan op een belang van 51 procent in zijn Zuid-Afrikaanse sectorgenoot Massmarkt. Met het overnamebod zou een bedrag gemoeid zijn van 2,3 miljard dollar. Wal-Mart hoopt met de overname een eerste uitvalsbasis te creëren in Afrika, om van daaruit te beginnen aan een uitbreiding van zijn activiteiten over de rest van het continent. Massmart ziet in de samenwerking met het Amerikaanse concern een mogelijkheid om zijn expansie in de Sub-Sahara te versnellen en zijn activiteiten op het gebied van voedingsretail te versterken. De machtige Zuid-Afrikaanse vakbonden hebben al gedreigd om te staken tegen de Amerikaanse keten. Wal-Mart heeft ook in eigen land geen al te beste relaties met de vakbonden. Grant Pattison, chief executive van Massmart, heeft benadrukt dat het huidige management ook na de overname op post zou blijven.


De Franse nutsgroep GdF Suez heeft concrete plannen om samen met het Spaanse Iberdrola en het Britse Scottish and Southern Energy (SSE) een nieuwe kerncentrale te bouwen in het noordwesten van Engeland. De drie bedrijven hebben daarvoor de gemeenschappelijke dochteronderneming NuGeneration (NuGen) opgericht. Als alles naar wens loopt, kan de nieuwe kerncentrale met een productievermogen van 3,6 gigawatt over dertien jaar in gebruik worden genomen. GdF Suez verzaakte in september aan een project voor een nieuwe kerncentrale in het noordwesten van Frankrijk, nadat de Franse overheid de voorkeur gaf aan Electricité de France. In februari sloten GdF Suez (37,5 procent), het Spaanse Iberdrola (37,5 procent) en Scottish and Southern Energy (25 procent) een partnerschap om samen aan de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales in Groot-Brittannië te werken. Gemikt wordt op de nucleaire site van Sellafield in Cumbria.


Het management van de Nederlandse mediagroep Wegener is niet van plan zich neer te leggen bij een dominante stem van het moederbedrijf Mecom bij besluiten die van groot belang zijn voor de uitgever. Dat blijkt uit een verklaring van de directeuren en hoofdredacteuren van Wegener. De Wegener-top eist een zelfstandige positie voor het Nederlandse concern binnen Mecom. Geëist wordt dat de nieuwe raad van bestuur van de Nederlandse groep grotendeels zal bestaan uit mensen uit de Wegener-gelederen. Besluiten die daar worden genomen, zouden bovendien niet mogen worden overstemd door andere bestuursorganen binnen Mecom. Volgens de directeuren en hoofdredacteuren zijn in deze constructie de belangen van Wegener het beste gewaarborgd. Wegener kampt met een ernstige bestuurscrisis sinds het vertrek van topman Joop Munsterman begin oktober, na aanhoudende conflicten met Mecom-topman David Montgomery.


De Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai-Kia heeft zijn sponsoring van de Fédération International de Football Association (FIFA) tot en met het wereldkampioenschap over twaalf jaar verlengd. De samenwerking geldt voor alle competities die de internationale voetbalfederatie organisatie. Hyundai-Kia is sinds het wereldkampioenschap in Korea en Japan acht jaar geleden officiële automotive-sponsor van de internationale voetbalfederatie. Indien Zuid-Korea erin slaagt om zijn kandidatuur voor het wereldkampioenschap over twaalf jaar door te duwen, zou de autoconstructeur voor de tweede keer het evenement in eigen land kunnen verwelkomen. Mong-Koo Chung merkte op ervan overtuigd te zijn dat de verlenging van het contract de zakelijke waarden van de autobouwer verder zal versterken en zegt het voetbal te zien als een drijvende kracht om de wereld beter te maken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home