Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 30, 2010

Rusland arresteert corrupte ambtenaren

In Rusland zijn aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen een groep ambtenaren die ervan verdacht worden steekpenningen geëist te hebben van een aantal bedrijven die in aanmerking kwamen voor overheidscontracten. Dat heeft een woordvoerder van het Russische openbare ministerie bekend gemaakt. De betrokkenen hadden onder meer Toshiba en andere producenten van medische apparatuur onder druk gezet om commissielonen te betalen in ruil voor een goedkeuring van hun aanbestedingen. Volgens het Russische ministerie van binnenlandse zaken hadden de ambtenaren een betaling van 1 miljoen dollar geëist om te vermijden dat de bedrijven op een zwarte lijst zouden worden geplaatst.

Uit een officieel bericht van het Russische ministerie van binnenlandse zaken blijkt dat ook verscheidene Russische vertegenwoordigers van internationale producenten van medische apparatuur door de groep corrupte ambtenaren zouden zijn benaderd. De Russische president Dmitry Medvedev had in augustus nog kritiek geuit op het bevoorradingssysteem van de Russische overheid, dat volgens hem open stond voor misbruik. Hij verwees daarbij onder meer naar het feit dat apparaten voor medische beeldvorming aan ziekenhuizen werden verkocht tegen prijzen die drie keer zo hoog laten dan de gehanteerde prijsniveaus. Dergelijke inefficiënties zouden de Russische overheid ongeveer 1 triljoen roebel per jaar kosten. Dat komt overeen met een bedrag van 32 miljard dollar.

Sergey Belyakov, hoofd investeringsbeleid bij het Russische ministerie van economie, had eerder al gewaarschuwd dat buitenlandse investeerders afgeschrikt zouden kunnen worden door de omkoop-praktijken. Hij weeg erop dat vele investeerders corruptie als het belangrijkste probleem in Rusland bestempelen. Belyakov voegde er aan toe dat er de voorbije twee tot drie jaar ook geen enkele degelijke poging is ondernomen om de corruptie tegen te gaan. In de eerste negen maanden van dit jaar ontdekte de Russische politie 35.000 gevallen van corruptie, waarbij onder meer vier vice-gouverneurs en vijf regionale ministers waren betrokken. De corruptie zou dit jaar 17,5 procent hoger liggen dan vorig jaar.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home