Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 01, 2010

Engelse voetbalclubs betalen 67 miljoen pond aan makelaars

De voetbalclubs uit de Engelse Premier League hebben het voorbije seizoen, dat eindigde in september, in totaal 67 miljoen pond sterling uitbetaald aan makelaars. Dat is 3,5 miljoen pond minder dan het seizoen voordien. Absolute koploper is Chelsea, dat 9,2 miljoen pond betaalde aan spelersmakelaars, op de voet gevolgd door Liverpool met 9 miljoen pond. De derde plaats wordt ingenomen door Manchester City, dat 5,9 miljoen pond betaalde. Helemaal onderaan staat Blackpool met een bedrag van amper 45.000 pond. De club had bij zijn promotie naar de Premier League eind vorig seizoen echter wel strikte bestedingsbeperkingen opgelegd gekregen.

Uit de cijfers blijkt dat Chelsea het voorbije seizoen iets minder makelaarsvergoedingen heeft uitgekeerd dan het jaar voordien. De Londense club kocht het voorbije seizoen met Ramires en Yossi Benayoun slechts twee nieuwe spelers, maar het budget omvat ook makelaarslonen die over meerdere jaren werden gespreid. Het makelaarsbudget van Liverpool steeg met 2,4 miljoen pond. Manchester City halveerde zijn budget nagenoeg van 12,8 miljoen pond tot 5,9 miljoen pond. Stadsgenoot Manchester United schroefde daarentegen zijn budget met 800.000 pond op tot een totaal van 2,3 miljoen pond. In totaal werden er vorig seizoen 742 spelerstransacties uitgevoerd. Het jaar voordien werden er 792 transacties geteld.

In de transacties zijn zowel aangekochte als gehuurde spelers inbegrepen, samen met contractverleningen. Het is de tweede keer dat de Premier League de cijfers over de betalingen aan makelaars vrij geeft. Dat kadert in een poging om de financiƫle structuur van het Engelse voetbal transparanter te maken. De top vijf wordt rond gemaakt door Tottenham Hotspur (5,4 miljoen) en Sunderland (4,4 miljoen pond). Naast Blackpool bleef alleen West Bromwich Albion (614.195 pond) met zijn makelaarsbudget onder de grens van 1 miljoen pond. Manchester United staat met zijn budget op een twaalfde plaats. Arsenal besteedde 3,7 miljoen pond aan makelaars.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home