Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 02, 2010

IBM belooft snelheden tot één triljoen bits per seconde

Het Amerikaanse technologieconcern International Business Machines (IBM) heeft een nieuwe doorbraak aangekondigd in de ontwikkeling van laser-chips, die data aan veel hogere snelheden door computers kunnen laten verwerken. Het bedrijf geeft toe dat de ontwikkeling nog in een bijzonder experimenteel stadium verkeert, maar indien IBM de technologie kan commercialiseren, zouden er volgens experts chips kunnen worden geproduceerd die data kunnen doorsturen aan snelheden tot een triljoen bits per seconde. Dat is vijfentwintig keer meer dan de capaciteit van gelijkaardige optische componenten die op dit ogenblik in de snelste computers van de wereld worden gebruikt.

"IBM meldde dat het vooruitgang heeft geboekt in optische communicatie-componenten op basis van silicon, het materiaal dat gebruikt wordt in de conventionele elektrische chips," merkt het magazine Venture Beat op. "De chips van IBM zouden lasers gebruiken om data in de vorm van lichtpulsen door de siliconenchips te zenden. Lasers worden gebruik om deze lichtpulsen door kabels van glasvezel voor communicatie op lange afstand te sturen. Maar tot nu toe wordt men altijd met een flessenhals geconfronteerd op het einde van het glasvezelnetwerk en er moet overgestapt worden op het elektrische netwerk in de computer."

Er wordt al jaren gewerkt aan een mogelijke oplossing van het probleem. "Naast IBM hebben ook onder meer Intel en Luxtera gewerkt aan siliconen-componenten om de flessenhals te ontwijken," voert Venture Beat nog aan. "Het Amerikaanse Luxtera was het eerste bedrijf dat een dergelijke toepassing heeft gecommercialiseerd en drukt zijn twijfels uit over de waarde van de doorbraak die door IBM wordt aangekondigd. Daarbij wordt opgemerkt dat de huidige Luxtera-chips al een grotere capaciteit hebben dan de technologie die door IBM wordt omschreven." Een woordvoerder van IBM merkte op dat de eerste commerciële producten op basis van de nieuwe technologie over drie tot vijf jaar op de markt zouden kunnen komen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home