Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 01, 2010

Barnes & Nobles rekent op succes digitale lectuur

De Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble verwacht bijzonder veel van de e-books. William Lynch, chief executive van Barnes & Noble, zegt dat er voor het bedrijf de volgende vijf jaar bijzonder veel opportuniteiten zijn in de groei van de digitale lectuur. Hij voegt er aan toe dat inspanningen in de ontwikkeling van de markt van de e-books nodig zijn om de concurrentie met discounters en online retailers aan te gaan en te kunnen profiteren van de groeiende populariteit van de digitale boeken. Daarbij wordt erop gewezen dat de nieuwe Nookcolor, het jongste e-book van de keten, twee keer zo snel verkoopt dan oorspronkelijk was voorzien.

Barnes & Nobles leed tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies van 12,6 miljoen dollar, tegenover een verlies van 24 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat verlies is volgens Lynch echter grotendeels te wijten aan de zware investeringen die werden gedaan in de ontwikkeling van de e-readers en in kinderboeken, waarmee de keten zich probeert te positioneren voor de toekomst. Ook de zwakke fysieke verkoop droeg echter bij tot het verlies. Lynch voegt er aan toe dat mag verwacht worden dat de omzet aan fysieke boeken verder zal afnemen, naarmate de verkoop van digitale content blijft toenemen. Dat zal er volgens Lynch ook toe leiden dat het aantal boekenhandels zal afnemen, maar ook andere retailsectoren zullen volgens hem in de toekomst minder boeken aanbieden.

Barnes & Nobles heeft volgens Lynch op dit ogenblik ongeveer 20 procent van de Amerikaanse elektronische boekenmarkt in handen. De keten lanceerde vorig jaar zijn digitale boekenwinkel. Lynch voegde er aan toe te verwachten dat de omzet van de winkels tijdens het derde kwartaal een groei tussen 5 procent en 7 procent zal kennen. Over het hele jaar wordt rekening gehouden met een groei van maximum 3 procent. Die groei zal volgens Lynch echter niet zozeer worden gedragen door de traditionele boeken, maar wel door de verkoop van de Nook-apparaten en hun bijbehoren en in een stijging bij de kinderartikelen en een aantal andere items buiten de strikte boekensector.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home