Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 02, 2010

Nieuwsoverzicht

Ook volgend jaar zullen banken en bedrijven nog kunnen profiteren van het versoepelde Europese kader voor staatssteun dat na het uitbarsten van de economische crisis werd ingevoerd. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Op de Europese markt geldt in principe een verbod op staatssteun. Na de instorting van het Amerikaanse Lehman Brothers besloot de Europese Commissie twee jaar geleden echter tot een tijdelijke versoepeling van de regels voor staatssteun om een ernstige verstoring van de Europese economie te vermijden. Dat risico blijft volgens de Europese Commissie bestaan, waardoor het versoepelde regime tot volgend jaar wordt verlengd. De voorwaarden worden wel aangescherpt. Ook de grotere soepelheid rond de toegang tot kredieten voor kleine en middelgrote ondernemingen blijft behouden, maar ook hier worden de regels strenger.


Het internetbedrijf Google zou zich voorbereiden op de lancering van zijn online-boekenwinkel Google Editions. Dat hebben een aantal Amerikaanse media gemeld. Het initiatief werd al meermaals uitgesteld, maar zou tegen eind dit jaar van start gaan in de Verenigde Staten. Tijdens het eerste trimester van volgend jaar zou Google Editions ook op de internationale markt operationeel worden. Het project, dat Google initieel tijdens de zomer wilde lanceren, zou volgens de mediabronnen inmiddels een aantal technische en wettelijke obstakels hebben aangepakt. Volgens een aantal bronnen zou Google Editions voor een revolutie op de digitale boekenmarkt zorgen. Het model zou grondig verschillen dan de boekenverkoop bij het merendeel van zijn concurrenten. De dienst zou verbruikers toelaten boeken rechtstreeks bij Google of andere online-verkopers aan te schaffen en ze aan een online-bibliotheek toe te voegen die zou verbonden zijn aan een persoonlijke Google-rekening.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft heeft al 2,5 miljoen exemplaren van zijn bewegingscamera Kinect verkocht. Het apparaat werd begin november op de markt gebracht. Microsoft had toen als doelstelling naar voor geschoven dit jaar 5 miljoen exemplaren te zullen verkopen. Een woordvoerder van het bedrijf stelde bijzonder blij te zijn met de reactie van de consumenten. Hij voegde er aan toe dat alles in het werk zou gesteld zou worden om de Kinect in de winkels beschikbaar te houden. Door de jongste verkoopcijfers is het concern er volgens hem van overtuigd dat nog dit jaar het beoogde doel van 5 miljoen exemplaren zal worden gehaald. De Kinect is inmiddels in achtendertig landen beschikbaar. De Kinect-camera laat de gebruiker gamen zonder controller. De camera detecteert de bewegingen van de speler en zet deze om in spelcommando's. Met het toestel hoopt Microsoft ook een publiek buiten de hardcore sector aan te spreken.


De mate van ontbossing in het Amazone-regenwoud is gedaald tot het laagste niveau in tweeëntwintig jaar. Dat heeft de Braziliaanse regering bekendgemaakt. Uit satellietbeelden blijkt dat in de periode augustus vorig jaar tot juli dit jaar 6.450 vierkante kilometer regenwoud is gekapt. Dat is een daling met 14 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Izabella Teixeira, Braziliaans minister van milieu, merkte op dat de regering de ontbossing van het Amazone-gebied nog verder wil terugdringen. Zeven jaar geleden kende de ontbossing van het Amazone-woud een hoogtepunt. Toen werd 27.000 vierkante kilometer bosgebied gerooid. Sindsdien heeft de Braziliaanse overheid de ontbossing echter stilaan kunnen terugdringen. Er worden onder meer inspecties met satellieten gehouden, terwijl ook mobiele patrouilles worden ingezet om de illegale houtkap te voorkomen.


De Franse drankengroep Rémy Cointreau heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 14,1 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst van 39,8 miljoen euro opgetekend. De terugval is naar eigen zeggen in belangrijke mate te wijten aan afschrijvingen op de Griekse likeur Metaxa. De omzet steeg met 18 procent tot 428,2 miljoen euro. Afgezien van de tegenvallende verkoop van Metaxa, profiteerde Rémy Cointreau naar eigen zeggen opnieuw van een sterke prestatie van de cognac-divisie, de belangrijkste activiteit van de groep. De groei wordt vooral ondersteund door de Aziatische regio. De groep zegt optimistisch te zijn voor de rest van het jaar. Rémy Cointreau maakte onlangs bekend zijn champagne-divisie te willen verkopen. Er zijn volgens de groep echter nog geen ontwikkelingen in dat dossier.


Chemiebedrijven in Europa moeten voortaan melden hoeveel gevaarlijke stoffen ze gebruiken. Dat gebeurt in het kader van het programma Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals (Reach). De Europese Unie wil daarmee een beter inzicht verwerven in de voorraden chemische producten die in Europa circuleren. Daarom werd een registratieplicht ingeroepen. Die is vooral ingegeven door veiligheidsoverwegingen. De bedrijven kregen tot eind november tijd om een lijst te maken van chemische stoffen die in hoeveelheden van meer dan 1.000 ton geproduceerd of ingevoerd worden, In totaal werden al 2.921 gevaarlijke producten geregistreerd. Later volgen nog deadlines voor kleinere hoeveelheden. De Duitse groep BASF, het grootste chemieconcern van de wereld, heeft ongeveer 600 producten gemeld. Ook het chemiebedrijf Bayer meldde 125 procent aan. Duitsland, de grootste chemiecluster van Europa, komt in totaal aan 16.200 registratiedossiers.


De Nederlandse financiële dienstverlener ING Groep heeft de afsplitsing van zijn Amerikaanse internetbank ING Direct USA bevroren. Dit heeft Eric Robles, verantwoordelijk voor de opsplitsing van de bank en de verzekeringstak van de Nederlandse groep, gezegd. Onder druk van de Europese Commissie moet ING Groep een groot aantal onderdelen verkopen. Dit geldt ook voor de Amerikaanse internetbank. De Nederlandse financiële heeft het afsplitsingsdossier opgemaakt, maar heeft de implementatie opgeschort. Opgemerkt wordt dat de vervlechting met de rest van de bank beperkt is. De groep had eerder laten doorschemeren de Amerikaanse internetbank niet te willen verkopen. Eerder dit jaar heeft het concern beroep aangetekend bij het Europese Hof van Justitie tegen de beslissing van de Europese Commissie, die de verkregen staatssteun te hoog zou hebben ingeschat.


Het Duitse energiebedrijf Eon heeft zijn totale belang van 3,5 procent in het Russische Gazprom verkocht voor een bedrag van 3,4 miljard euro. Dat heeft de Duitse groep bekend gemaakt. Op de verkoop wordt een boekwinst behaald van 2,5 miljard euro. Dochterbedrijf Eon Ruhrgas, de eigenaar van het belang in Gazprom, verkocht 0,8 procent van het pakket op de open markt. De Russische staatsbank Vnesheconombank neemt de overige 2,7 procent over. De overdracht van de aandelen aan de Russische staatsbank zou nog voor het einde van het jaar plaatsvinden. De verkoop maakt deel uit van de plannen van Eon om de volgende drie jaar voor 15 miljard euro aan eigendommen te verkopen. Johannes Teyssen, topman van Eon, benadrukte dat de verkoop van het belang niet voor een wijziging in de Russische strategie van het Duitse concern zorgt. Eon blijft volgens hem een actieve investeerder in Rusland op het gebied van zowel energie als gas.


Spanje gaat nieuwe maatregelen doorvoeren om de torenhoge staatsschuld te reduceren en de economie te stimuleren. Dat heeft de Spaanse premier José Luiz Zapatero bekend gemaakt. Met die aankondiging probeert Spanje de angst bij de financiële markten voor een zwaar reddingsplan weg te nemen. Om de kosten te drukken verkoopt de overheid een belang van 30 procent in de Spaanse staatsloterij. Daarnaast wil de regering een groter deel van de Spaanse luchtvaartautoriteit Aena van de hand doen. Eerst was voorzien dat een belang van 30 procent zou worden verkocht, maar dat wordt opgetrokken tot 49 procent. De subsidie van 420 euro per maand voor werklozen die geen recht op steun meer hebben, wordt stopgezet. Om de economie een impuls te geven, verlaagt de regering de belasting voor 40.000 kleine en middelgrote ondernemingen. Er zullen volgens Zapatero nog meer maatregelen volgen om de economie te stimuleren.


De televisie-activiteiten van Philips zullen dit jaar toch een klein verlies lijden. Dat heeft het Nederlandse bedrijf tijdens een analistendag voor de consumententak bekend gemaakt. Er wordt verwacht dat de activiteiten een verlies zullen opleveren van 60 miljoen euro tot 90 miljoen euro. Eerder had Philips gezegd dat de televisie-activiteiten dit jaar winstgevend zouden zijn. Het verlies is volgens Philips te wijten aan de moeilijke marktomstandigheden en een onvoorziene vertraging in een licentie-overeenkomst tussen Philips en het Chinese TPV Technology. De Chinese activiteiten zijn volgens Philips verliesgevend, waardoor het verlies langer in de boeken moet worden opgenomen. Deze overeenkomst zal volgens Philips nu rond het einde van het jaar worden gesloten. De moeilijke marktomstandigheden hebben te maken met hoge voorraden bij winkeliers en een sterke prijserosie.


Het Franse supermarktconcern Carrefour heeft voor de tweede keer in zes weken tijd zijn winstverwachting naar beneden bijgesteld. De Franse groep moest na een onderzoek van revisor KPMG vaststellen dat de activiteiten negatiever vooruitzichten hebben dan eerder was voorzien. Daardoor denkt Carrefour voor de Braziliaanse activiteiten een last te moeten boeken van 550 miljoen euro. Eerder rekende Carrefour nog op een eenmalige afschrijving van ongeveer 180 miljoen euro. Mede daardoor zal de operationele winst van Carrefour dit jaar naar alle waarschijnlijk uitkomen op ongeveer 3 miljard euro. Dat is ongeveer 130 miljoen euro lager dan de vorige voorspelling die het Franse bedrijf bekend maakte. Carrefour zegt daarnaast ook geconfronteerd te worden met een moeilijk klimaat in Zuid-Europa. Ook in Frankrijk liggen de prestaties lager dan was voorspeld.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell en zijn Russische sectorgenoot Gazprom hebben bekend gemaakt op een aantal gebieden nauwer te willen samenwerken. Daarover tekenden Shell-topman Peter Voser en zijn Russische collega Alexey Miller een overeenkomst. De bedrijven kijken onder meer naar samenwerking in de zogenaamde downstreamactiviteiten in Rusland en Europa. Onder die activiteiten vallen raffinage, chemie en de verkoop van olieproducten. Gazprom zal daarnaast in de toekomst ook deelnemen in energiewinning buiten Rusland. Deze plannen onderstrepen volgens Voser de sterke band die de twee bedrijven in de voorbije jaren hebben opgebouwd. Voser voegde er aan toe dat Rusland een belangrijke regio is voor de ontwikkeling van nieuwe energie en hij zegt te verwachten dat het land de volgende jaren een belangrijke rol zal gaan spelen in de groeiende vraag naar olie en gas.


Het Nederlandse havenbedrijf Zeeland Seaports, dat de havens van Vlissingen en Terneuzen beheert, is in gesprek met verschillende partijen om de realisatie van de Westerschelde Container Terminal (WCT) alsnog door te voeren. Een definitieve beslissing is echter nog niet genomen. Dat heeft het havenbedrijf gezegd in aanloop naar een deadline die het provinciebestuur van Zeeland had gesteld voor het project, dat een grote diepzeekade moet bouwen bij Vlissingen. Het project staat al jaren op de planning, maar kwam eerder dit jaar op losse schroeven te staan, toen een potentiële partner zich terugtrok. Zeeland Seaports heeft het provinciebestuur gemeld dat de deadline niet zal gehaald worden. Zeeland Seaports zegt relatief optimistisch te zijn, maar voegt er aan toe meer tijd nodig te hebben. Volgens een woordvoerder is een blijvend economisch herstel nodig om exploitanten over de streep te trekken. Een definitief besluit volgt in de loop van de maand december.


Het Zwitserse technologieconcern ABB Group wil het Amerikaanse bedrijf Baldor Electric, fabrikant van elektrische motoren, overnemen. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van 4,2 miljard dollar, met inbegrip van 1,1 miljard dollar schulden. ABB Group wil met de acquisitie inspelen op de aangekondigde nieuwe energiewet in de Verenigde Staten, waardoor de reglementen voor de uitstoot van broeikasgassen in de industrie verder zouden worden verscherpt. Het Zwitserse concern verwacht dat de aanscherping van de wet de markt voor motoren met 10 procent tot 15 procent zal doen groeien. ABB Group verwacht door de overname jaarlijks 100 miljoen dollar aan kosten te kunnen sparen. De omzet zou tenminste met eenzelfde bedrag kunnen stijgen doordat het concern grote klanten op de Amerikaanse markt denkt te kunnen aanboren.


Luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) heeft van een Japanse rechtbank een goedkeuring verkregen voor zijn ingrijpende herstelplan. De Japanse luchtvaartmaatschappij gaat gebukt onder een miljardenschuld en gaat duizenden banen schrappen. Ook het aantal bestemmingen zal worden afgebouwd. Het herstelplan voorziet ook in een schuldsanering. Japan Airlines heeft een schuldenlast van 26 miljard dollar en ging in januari van dit jaar failliet. De luchtvaartmaatschappij bleef wel vliegen, terwijl onder supervisie van de overheid aan een herstructureringsplan werd gewerkt. In augustus werd dat plan voorgelegd aan de rechtbank in Tokio. Die plannen zijn nu goedgekeurd. Piloten en cabinepersoneel protesteren echter tegen de saneringen. Er wordt gedreigd met stakingen. Dat zou het vliegtuigverkeer met kerstmis zwaar in moeilijkheden kunnen brengen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home