Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 04, 2010

Rio Tinto sluit strategisch akkoord met Chinalco

Het mijnbouwconcern Rio Tinto heeft zich akkoord verklaard met een samenwerkingsverband met de Chinese groep Chinalco voor de exploratie van minerale voorraden in China. In de overeenkomst is voorzien dat Chinalco een belang van 51 procent krijgt in de joint venture. De resterende 49 procent wordt opgenomen door Rio Tinto. Het is het tweede samenwerkingsverband tussen Chinalco en Rio Tinto, nadat de twee partijen in maart van dit jaar beslisten om gezamenlijk een ijzerertsmijn in West-Afrika te ontginnen. De twee partijen leefden sinds vorig jaar op gespannen voet, nadat Rio Tinto een investering van 19,5 miljard dollar van Chinalco had afgewezen.

Xiong Weiping, voorzitter van Chinalco, had het over een win-win situatie die de samenwerking tussen beide partijen uitdiept en een aantal uitdagingen op de markt moet kunnen beantwoorden. Tom Albanese, topman van Rio Tinto, voerde aan dat de overeenkomst de jongste aflevering is in de rijke geschiedenis van partnerships tussen Rio Tinto en China. De combinatie van de expertises van de twee partijen biedt volgens hem een grote mogelijkheid om meerwaarde te creƫren voor beide partners. Verwacht wordt dat de joint venture tijdens de eerste helft van volgend jaar zijn activiteiten zal opstarten. Er zou volgens Rio Tinto in eerste instantie gestart worden met drie tot vijf projecten.

Voor Chinalco, de grootste aluminiumproducent van China, betekent de joint venture de eerste uitbreiding in andere mijnsectoren. In juli van dit jaar had het concern van de Chinese overheid de toelating gekregen om zich ook op de lucratieve markt van het ijzererts te begeven. Voor Rio Tinto, dat verscheidene jaren zonder veel succes in China exploraties uitgeprobeerd te hebben, betekent de overeenkomst een strategische stap om gebruik te kunnen maken van de grote kennis van Chinalco over de Chinese geologie. Volgens een aantal analisten biedt de samenwerking de mogelijkheid om een groter inzicht te krijgen in de omvang van de Chinese minerale rijkdommen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home