Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 12, 2011

Meer vrouwen en allochtonen op Nederlandse televisie

De Nederlandse publieke omroep wil dat er meer vrouwen en niet-westerse allochtonen op de televisie komen. Vooral in de nieuwsuitzendingen en actualiteitenrubrieken worden nog te vaak alleen blanke mannen opgevoerd. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep gemeld. Opgemerkt wordt dat uit onderzoek is gebleken dat in programma's van de publieke omroep vrouwen 38 procent van de sprekende rollen hebben. Daarnaast was 9 procent van Surinaamse, Marokkaanse, Antilliaanse of Turkse herkomst.

"Nederland telt in totaal 11 procent niet-westerse allochtonen, terwijl vrouwen 51 procent van de bevolking vertegenwoordigen," aldus de Volkskrant. "Bij amusement en drama komen die verhoudingen ook redelijk in beeld, maar niet bij nieuws en opinie, want vrouwen vertegenwoordigen slechts iets meer dan een derde van de sprekende rollen. Allochtonen hebben slechts een aanwezigheid van 6 procent. Alleen sportprogramma's scoren nog slechter, met maar 12 procent vrouwen en 5 procent allochtonen."

Met het Nederlandse ministerie van onderwijs en cultuur is overeen gekomen dat er tegen het midden van het decennium een meetbare verbetering moet kunnen opgemerkt worden. Indien dat niet lukt, zou een boete van maximaal 0,5 miljoen euro kunnen volgen. Het is naar eigen zeggen vanzelfsprekend dat de Nederlandse Publieke Omroep een afspiegeling is van de samenleving. Het brengen van een evenwichtig beeld is volgens Ruud Bierman, bestuurder van de Nederlandse Publieke Omroep, ook een kwestie van professionaliteit.

Labels: , ,

Europese spaargelden naar Servische banken

De banken in Servië weten zo langzamerhand niet meer waar ze het aangevoerde spaargeld van beleggers uit een aantal West-Europese landen moeten onderbrengen. Servische media melden dat buitenlanders de voorbije vier maanden ongeveer 500 miljoen euro in Servië hebben ondergebracht. De beleggers zouden zich aangetrokken voelen door een rente van 7 procent op een jaardeposito. Dat is een veelvoud van de opbrengsten die op dit ogenblik in de eurozone kunnen worden gerealiseerd.

Het gaat volgens Servische bankiers meestal om beleggers die vanwege zakelijke contacten al een relatie met Servië hebben. Deze groep zou privé bedragen inleggen tussen 10.000 euro en 30.000 euro. De betrokkenen zoeken volgens de bankiers een veilige belegging met een mooie winst. Djordje Djukic, professor economie aan de universiteit van Belgrado, benadrukt dat Servië momenteel een aantrekkelijke bestemming voor spaargeld is en dat de buitenlandse spaarders in dat opzicht rationeel handelen.

"Het gaat volgens Djukic immers om een veilige investering," merkt de Volkskrant op. "Hij voegt er aan toe dat de Servische banken hebben bewezen dat ze stabiel zijn en zelfs tijdens de crisis een hoge mate van solvabiliteit hebben behouden. Hij wijst er ook op dat Servië bovendien een garantie biedt voor spaargeld tot 50.000 euro." De econoom merkt wel op dat de hoge rente niet eindeloos kan standhouden. Banken moeten de rente terugverdienen door het spaargeld te investeren, maar er zijn volgens Djukic steeds minder bedrijven en consumenten die krediet kunnen opnemen.

Labels: , ,

Peru kan illegale vangst zeepaardjes niet tegenhouden

De grootschalige vangst op zeepaardjes voor de kust van Peru gaat onverminderd door, ondanks het exportverbod van deze diertjes. Vooral in China en Japan is de vraag naar zeepaardjes bijzonder groot. De dieren zouden worden verwerkt tot geneesmiddelen met lustopwekkende eigenschappen. Volgens Peruaanse media zou onlangs nog een lading met ongeveer 25.000 zeepaardjes in beslag zijn genomen in een pakhuis in de buurt van de internationale luchthaven van de hoofdstad Lima.

"De eigenaar van het pakhuis was een Chinees die van plan was om ze via Hong Kong naar Japan te verzenden," aldus het webmagazine Oneworld.nl. Ook op de Nederlandse luchthaven Schiphol werd onlangs door de Nederlandse douane een lading zeepaardjes met bestemming China zijn onderschept. Tijdens het laatste decennium van de vorige eeuw was de vangst en export vanuit Mexico, Ecuador en Peru heel frequent. In Peru worden ze nog geregeld als sleutelhanger aan toeristen verkocht.

In Peru werd de handel in zeepaardjes zeven jaar geleden officieel verboden. Het jaar voordien waren nog ladingen voor in totaal ongeveer drie ton geëxporteerd. Het is sindsdien in Peru ook verboden om zeepaardjes in een aquarium te houden. In de wilde natuur kennen de zeepaardjes nauwelijks vijanden omdat ze graterig en slecht verteerbaar zijn. Toch worden ze in het Verre Oosten vaak gebruikt voor traditionele geneesmiddelen. Jaarlijks worden er meer dan 24 miljoen dieren gevangen voor onder andere lustopwekkende medicijnen.

Labels: , ,

Nederland kent minste discriminatie op werkvloer

Italianen en Engelsen blijken zich op de werkvloer het meest schuldig te maken aan discriminatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Effectory in acht Europese landen. In Italië voelt één op de zeven medewerkers zich gediscrimineerd op basis van geslacht. In Engeland geeft één op de tien medewerkers aan zich weleens gediscrimineerd te voelen op basis van huidskleur, geloof of achtergrond. In Duitsland gaat het om 8 procent van de medewerkers, gevolgd door Frankrijk met 6 procent en België met 5 procent.

Opvallend is de lage score van Nederland. Daar blijkt slechts 2,4 procent van de werknemers zich weleens gediscrimineerd te voelen op huidskleur, geloof of achtergrond. Daarnaast zegt 2,7 procent zich gediscrimineerd te voelen op geslacht. Dit zijn de laagste percentages in Europa. Guido Heezen, directeur van Effectory, geeft aan dat er geen waterdichte verklaring gegeven kan worden voor het Nederlandse cijfer, maar het lijkt er volgens hem wel op dat de multiculturele samenleving op de Nederlandse werkvloer succesvol is.

De onderzoekers kunnen niet zeggen dat de Nederlandse cijfers zijn te wijten aan het feit dat er in Nederland harmonieuzer zou worden samengewerkt of dat Nederlandse medewerkers zich daarentegen minder snel gediscrimineerd voelen. Wel wordt opgemerkt dat Nederland een open organisatiecultuur heeft met een mondige arbeidspopulatie. Effectory ziet in andere landen organisaties die veel hiërarchischer zijn ingericht, waardoor mensen minder open en direct richting hun manager of werkgever durven zijn.

Labels: ,

Koeienmaag model voor productie biobrandstoffen

Een koeienmaag bevat microben die plantaardig materiaal kunnen omzetten tot suikers. Dat hebben het Joint Genome Institute (JGI) en het Energy Bioscience Institute (EBI) van het Amerikaanse ministerie van energie ontdekt. Door deze ontdekking zou de massaproductie van biobrandstof niet langer milieuonvriendelijk zijn. Het afbreken van plantenmateriaal tot suikers is een cruciale stap in de productie van biobrandstoffen.

De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat de pens, de eerste maag van de koe, in staat is om de stoffen cellulose en hemicellulose in gras om te zetten naar suikermoleculen. Cellulose en hemicellulose staan bekend als moeilijk te verwerken stoffen die weinig voedingswaarde hebben voor de meeste dieren. Onderzoekersleider Eddy Rubin merkt echter op dat koeien in hun maag microben hebben om die materialen om te vormen tot kleine suikermolecules.

Het Joint Genome Institute (JGI) en het Energy Bioscience Institute (EBI) zijn nu bezig het proces in de pens van de koe na te bootsen, zodat een nieuwe manier zou kunnen worden ontwikkeld voor de productie van biobrandstoffen. Er is in het verleden veel kritiek geweest op de massaproductie van biobrandstoffen. Door middel van de ontdekte microben zou plantaardig afval zoals gras beter te verwerken zijn, waardoor er een nieuwe impuls zou ontstaan in de massaproductie van biobrandstoffen.

Labels: ,

Rwanda voert keurmerk in voor mineralen

Het Afrikaanse land Rwanda heeft een keurmerk voor mineralen ingevoerd. Dat heeft de Rwanda Geology and Mines Authority bekend gemaakt. Daarmee moet volgens de Rwandese mijnbouw-autoriteit de strijd tegen frauduleuze handel in mineralen moeten worden tegengegaan. Het keurmerk moet volgens de autoriteit de legitieme mineralen uit Rwanda onderscheiden van delfstoffen uit conflictgebieden zoals Congo. Vorig jaar exporteerde Rwanda voor ongeveer 80 miljoen dollar aan delfstoffen naar het buitenland.

Het keurmerk geldt voor goud, tin, tantalium en coltan. Die mineralen worden door Rwanda geëxporteerd, maar worden ook gedolven in Congo. Begin april komt er een embargo voor de export van deze mineralen vanuit Afrika, tenzij een officieel keurmerk kan worden voorgelegd. Met het keurmerk kan aan de consument volgens Michael Biryabarema, directeur van de Rwandese mijnautoriteiten, worden aangetoond dat de mineralen op een eerlijke manier zijn gewonnen.

"De activiteiten van de Congolese mijnen worden vaak nauwelijks gecontroleerd," aldus het webmagazine Oneworld.nl. "Het is ook gebruikelijk om kinderen in te zetten. Congo heeft voor vele duizenden miljarden aan grondstoffen in de bodem zitten, maar de opbrengsten hiervan gaan veelal naar rebellengroeperingen die hiermee hun oorlogen financieren. Een rapport van het Institute for Environmental Security meldt ook dat de deze mijnbouw ook grote schade toebrengt aan het Congolese leefmilieu."

Labels: , ,

Yale geeft vondsten Machu Picchu terug aan Peru

De Amerikaanse universiteit Yale gaat ongeveer vijfduizend eeuwenoude voorwerpen uit de Inca-citadel Machu Picchu teruggeven aan Peru. Het gaat onder meer om stenen gereedschap, keramieke voorwerpen en menselijke en dierlijke botten. De archeologische vondsten werden bijna honderd jaar geleden door ontdekkingsreiziger Hiram Bingham uit Peru naar de Verenigde Staten gebracht. Bingham ontdekte de citadel deed er veel onderzoek. Yale heeft ongeveer 40.000 Peruaanse voorwerpen in zijn bezit.

Yale heeft een overeenkomst gesloten met de universiteit in Cusco, die de voorwerpen gaat tentoonstellen en bewaren. Vanuit dat opzet krijgt Cusco een museum, een voorraad-afdeling en een onderzoekscentrum. Onderzoekers uit Peru en de Verenigde Staten krijgen toegang tot het centrum. Peru hoopt door de overeenkomst ook meer toeristen te kunnen aantrekken. De terugkeer van de voorwerpen maakt een einde aan een lang slepend en bitter dispuut tussen Peru en Yale.

In november werd in Lima nog een massale betoging gehouden, waarin president Alan Garcia samen met de bevolking eiste dat Yale de kunstschatten zou terugbezorgen. Garcia deed ook een beroep op zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama. De Peruaanse regering daagde de Amerikaanse universiteit ook voor de rechter. Peru heeft altijd gesteld dat Yale de objecten had geleend en die moest retourneren. Yale risposteerde echter alle geleende voorwerpen al in de jaren twintig te hebben teruggegeven. De resterende voorwaarden waren naar eigen zeggen eigendom.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Nokia en Microsoft willen samen op de markt van de mobiele telefonie het terrein terugwinnen dat ze hebben moeten afstaan aan Google en Apple. Nokia is nog altijd wereldmarktleider voor mobiele telefonie, maar is veel minder dominant aanwezig op de snelgroeiende markt voor smartphones. Op die markt is Apple trendsetter met zijn iPhone, maar ook Google komt snel oprukken. Google is vooral bekend van zijn zoekmachine, maar is ook de ontwerper van het besturingssysteem Android, dat op een groeiend aantal smartphones is terug te vinden. Het marktaandeel van Nokia is in twee jaar tijd gedaald van 41 procent naar 31 procent. Net als Nokia ziet ook Microsoft zijn leiderspositie bedreigd worden. Microsoft is met Windows nog altijd dominant op de markt van computer-besturingssystemen, maar is zo goed als afwezig op de snelgroeiende markt voor mobiel internet via smartphones. De meeste fabrikanten geven de voorkeur aan Android boven Windows Phone.


Het Franse olieconcern Total heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,56 miljard dollar. Dat is een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging is volgens het concern te danken aan de hogere olieprijzen en de toegenomen productie. De omzet steeg met 11 procent tot 40,16 miljard euro. Over het hele jaar werd een nettowinst gerealiseerd van 10,3 miljard euro. Dat is een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien. De omzet nam met 21 procent toe tot 159 miljard euro. De productie steeg het voorbije jaar met 4,3 procent tot 2,37 miljoen vaten per dag. Het concern merkt verder op dit jaar een budget van 20 miljard dollar te voorzien voor investeringen. Dat is een stijging met 2 miljard dollar tegenover vorig jaar.


Eind april van dit jaar stapt Axel Weber op als voorzitter van de Bundesbank. Een opvolger zal eerstdaags worden aangekondigd. Volgens een aantal waarnemers is Jens Weidmann, economisch adviseur van de Duitse kanselier Angela Merkel, de grootste kandidaat op de nieuwe voorzitter van de Duitse centrale bank te worden. Ook de naam van Jürgen Stark, huidig directielid van de Europese Centrale Bank, wordt genoemd. Men gaat er ook vanuit dat Weber volgend jaar voorzitter wil worden van Deutsche Bank. Dat is echter niet vanzelfsprekend, want bij de Bundesbank had hij jarenlang toegang tot informatie over alle Duitse banken. Het vertrek van Weber leidt ook tot nieuwe speculaties over het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank. Weber werd immers bestempeld als de belangrijkste kandidaat om huidig voorzitter Jean-Claude Trichet op te volgen.


Het noodlijdende Griekenland moet in de komende jaren sneller overheidsinstellingen privatiseren dan aanvankelijk vooropgesteld. In de komende twee jaar moet dat 15 miljard opleveren, in plaats van de aanvankelijk beraamde 7 miljard. Dat zeggen vertegenwoordigers van de controlegroep Griekenland van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrabel Bank. De massale privatisering van overheidsinstellingen moet tegen het midden van het decennium 50 miljard euro opleveren, waarvan 15 miljard in de komende twee jaar. Die versnelling is volgens de controlegroep nodig om te voorkomen dat Griekenland zijn begrotingsdoelstellingen niet haalt. De Griekse regering zou die hernieuwde doelstelling haalbaar en realistisch vinden. Inmiddels werd toestemming gegeven voor een vierde schijf van 15 miljard euro noodhulp aan Griekenland. In totaal kreeg Griekenland voor 110 miljard aan noodkredieten toegezegd.


De telecomgroepen France Télécom en Deutsche Telekom hebben een samenwerkingsverband aangekondigd. Daarbij zullen gezamenlijke projecten rond mobiele netwerken, draadloos internet en machine-to-machine-communicatie worden opgezet. France Télécom benadrukt dat het louter een operationele deal is om nieuwe groei-opportuniteiten aan te boren en de efficiëntie in bepaalde domeinen te verbeteren. De overeenkomst zal volgens France Télécom de eigen strategie niet schaden en ook geen financiële gevolgen hebben. Op het gebied van draadloos internet wordt onderzocht hoe de twee groepen hun netwerken kunnen openstellen voor elkaars klanten. Er vinden ook verkennende gesprekken plaats over andere vormen van samenwerking. Onder meer willen de telecomconcerns het radionetwerk delen en apparatuur standaardiseren.


De wereld dreigt op een nieuwe internet-zeepbel af te stevenen. Dat heeft Eric Schmidt, topman van Google, gezegd tegenover het Zwitserse magazine Bilanz. Er zijn volgens hem duidelijke tekenen van een zeepbel, verwijzend naar de hoge waardes die opgehangen worden aan bedrijven zoals sociaalnetwerksite Facebook en game-ontwikkelaar Zynga. Hij voegt er aan toe dat het publiek echter blijkt te geloven dat deze bedrijven in de toekomst gigantische verkopen zullen behalen. Tien jaar geleden klapte de eerste internetbubbel doordat in de jaren voordien vele zogenoemde dotcom-bedrijven uit de grond schoten. Over hun waardes werd op de beurzen hevig gespeculeerd. In de euforie van de opkomst van het web werd echter niet meer gekeken naar netto-inkomsten, maar werd geïnvesteerd op grond van irrationele verwachtingen.


Het Zwitserse chemieconcern Clariant mengt zich in de strijd om het Duitse chemiebedrijf Süd-Chemie. Een aantal bronnen zou gezegd hebben dat Clariant na het inkijken van de boeken van Süd-Chemie een bod aan het voorbereiden zou zijn. Er zouden al verregaande gesprekken zijn met One Equity Partners, meerderheidsaandeelhouder van Clariant. Er wordt echter aan toegevoegd dat er geen zekerheid is over de afloop van de gesprekken tussen Clariant en One Equity Partners. One Equity Partners had in de herfst vorig jaar aangekondigd zijn belang van 50,4 procent in Süd-Chemie te willen verkopen. Over het standpunt van de minderheidsaandeelhouders zijn geen details bekend. Eerder werd ook al Umicore genoemd als geïnteresseerde kandidaat voor het Duitse chemiebedrijf.


De Franse groep Michelin, de tweede grootste bandenproducent ter wereld, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 1,05 miljard euro. Dat is ongeveer tien keer zoveel als het jaar voordien. De omzet steeg ongeveer een vijfde tot 17,9 miljard euro. Het succes is mee te danken aan de stijgende autoverkoop in Azië en Noord-Amerika. Ondanks de hausse van de rubberprijzen verwacht Michelin dit jaar een stijging van de operationele winst. De vrije kasstroom zou wel tijdelijk een negatieve uitkomst kunnen krijgen. Michelin maakte ook bekend dat Michel Rollier als chief executive wordt opgevolgd door Jean-Dominique Senard. De nieuwe topman blijft nog wel een tijd dubbellopen met zijn voorganger. Senard wordt de eerste chief executive die niet afstamt van de stichtersfamilie van Michelin.


Arnold Schwarzenegger keert terug naar de filmsector. Dat heeft Schwarzenegger, die vorige maand afscheid nam als gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, met een twitter-bericht bekend gemaakt. Voor hij acht jaar geleden verkozen werd tot gouverneur, was Schwarzenegger een erg populaire acteur in tientallen actiefilms. Zijn grootste bekendheid verwierf Schwarzenegger met het Terminator-personage. Schwarzenegger merkte op dat zijn artiestenbureau hem al langer heeft gevraagd wanneer er opnieuw aanbiedingen in overweging mochten worden genomen en daarvoor nu het licht op groen gezet te hebben. Concrete plannen voor een nieuwe rol zijn er nog niet. Gezien zijn drieënzestigjarige leeftijd zullen extreme actierollen volgens Schwarzenegger echter wellicht niet meer tot de mogelijkheden behoren.


De gaswinningsbelangen van Nuon worden in de etalage geplaatst. Dat heeft Oystein Loseth, topman van moederbedrijf Vattenfall, gezegd. Nuon heeft door de overname van het bedrijf Burlington Resources Nederland Petroleum (BRN) drie jaar belangen in vijfendertig gasvelden in de Noordzee. Het Zweedse staatsenergieconcern Vattenfall, dat Nuon twee jaar geleden overnam, heeft een aantal onderdelen in de etalage gezet die niet meer tot de kernactiviteiten behoren. Daaronder vallen ook de gasbelangen van Nuon in de Noordzee. De keuze van Nuon om in gaswinning te stappen, was een strategische zet van dezelfde Oystein Loseth, destijds topman van Nuon. Als eigenaar van belangen in gasvelden wilde Nuon in de levering minder afhankelijk worden van gasproducenten. Eerder werden ook al de Belgische activiteiten van Nuon in de etalage geplaatst.


Kevin Warsh legt eind maart zijn mandaat neer als bestuurder van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Dat heeft hij in een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama gemeld. Een reden voor het vertrek werd niet gegeven. De veertigjarige Warsh zetelde vijf jaar in het bestuur van de Federal Reserve. Zijn termijn liep echter nog zeven jaar. Volgens een woordvoerder van de Federal Reserve zou Warsh nog geen concrete andere plannen hebben. Warsh was één van de naaste adviseurs van Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve. Maar Warsh zou echter wel moeite hebben gehad met het besluit van de Federal Reserve vorig jaar november om nog eens 600 miljard dollar in de Amerikaanse economie te pompen. Hij ging slechts aarzelend akkoord met die beslissing. Critici vinden dat deze maatregel inflatie aanwakkert.


De Amerikaanse chipfabrikant Freescale Semiconductor heeft bij de Amerikaanse beursautoriteiten een aanvraag ingediend voor een beursnotering. Met de gang naar de beurs wil Freescale profiteren van de stijgende aandelenkoersen en tot een bedrag van 1,15 miljard dollar ophalen. De opbrengst wil de onderneming gebruiken om zijn schulden af te lossen. Freescale werd vijf jaar geleden door een consortium van investeringsmaatschappijen, onder leiding van het Amerikaanse Blackstone, overgenomen voor een bedrag van 17,6 miljard dollar. Dat was de grootste overname in de technologiesector ooit. Private-equityfondsen namen in de jaren voor het uitbreken van de economische de crisis het ene na het andere bedrijf over met goedkoop geleend geld. Deze leningen proberen ze nu te herfinancieren, onder meer door geld op te halen met beursgangen.


De Indiase autogroep Tata Motors heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 24,2 miljard roepies. Dat komt overeen met een bedrag van 537 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een nettowinst van 6,5 miljard roepies geboekt. De groei is naar eigen zeggen te danken aan een sterk aantrekkende binnenlandse vraag naar auto's en een gevoelig hogere afzet van de Britse luxemerken Jaguar en Land Rover. De omzet van het autoconcern steeg met 22 procent tot 316 miljard roepies. De luxedivisie boekte een nettowinst van 275 miljoen pond, tegenover 55 miljoen pond tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien. Tata Motors kocht Jaguar en Land Rover drie jaar geleden van het Amerikaanse Ford Motor voor 2,3 miljard dollar. De aankoop viel samen met de financiële crisis waardoor de markt voor luxewagens instortte.


Mahindra & Mahindra, de grootste producent van terreinauto's en tractoren in India, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,35 miljard roepies. Dat komt overeen met een bedrag van 162 miljoen dollar. Daarin zat wel een eenmalige bate van 1,17 miljard roepies. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een nettowinst van 4,1 miljard roepies geboekt. De omzet steeg met 36 procent tot 60,74 miljard roepies. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen van de gevoelig gestegen verkoopvolumes in de snel groeiende Indiase automarkt. Mahindra verkocht het laatste kwartaal van vorig jaar in totaal 56.211 voertuigen en had daarmee een marktaandeel van 62 procent. Het bedrijf is positief over de vooruitzichten voor het hele boekjaar, hoewel hogere kosten voor grondstoffen en materialen en de gestegen rente reden voor zorg zijn.


Tijdens de maand januari werden wereldwijd voor 271,3 miljard dollar overnames en fusies opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van het studiebureau Dealogic. De fusie-activiteit lag volgens Dealogic ruim één derde hoger dan tijdens de maand januari van vorig jaar. Daarmee zou bovendien de beste januarimaand in drie jaar zijn opgetekend. Volgens Thomson Reuters is het zelfs de beste maand januari sinds het begin van de eeuw. Er wordt gewag gemaakt van nieuwe records in de sectoren energie, vastgoed, chemie en mijnbouw. Er wordt aan toegevoegd dat er ook geregeld miljardendeals worden opgetekend. De grootste deal van het jaar is voorlopig de overname van de nutsgroep Progress Energy door zijn sectorgenoot Duke voor een bedrag van 25,8 miljard dollar. Het vakblad Financial News onderstreept wel dat vier van de tien grootste deals afsplitsingen zijn.


Meer Nieuws

Friday, February 11, 2011

Steeds meer agressieve olifanten in Indiase deelstaat Orissa

In de Indiase deelstaat Orissa is het aantal aanvallen van olifanten op huizen en akkers de jongens zes jaar verdubbeld. Dat is volgens deskundigen te wijten aan het feit dat het leefgebied van de dieren te klein is geworden. Opgemerkt dat de voorbije zes jaar ruim 5.700 aanvallen door olifanten werden opgetekend. Daarbij kwamen 402 mensen om het leven en werden ook 8.900 hectare aan gewassen vernield. De tien jaar voordien werden in totaal slechts 2.888 aanvallen geteld.

Het aantal olifanten in Orissa is volgens experts nauwelijks gestegen. Op dit ogenblik zouden er 1.886 dieren leven. Vier jaar geleden werden 1.862 dieren geteld. "Maar de dieren zijn ondertussen veel meer uitgezwermd over de hele deelstaat," aldus het persbureau IPS. "Vijf tot zeven jaar geleden beperkten de kuddes wilde olifanten zich volgens cijfers van de overheid tot achttien van de dertig districten in Orissa. In een korte tijd hebben ze zich al verspreid naar achtentwintig districten."

Volgens experts verspreidt de olifant zich doordat zijn leefgebied steeds meer door de mens wordt bedreigd. "De belangrijkste oorzaken zijn de monocultuur in de bebossing en de open mijnbouw," merken ze op. "Olifanten moeten verschillende soorten gewassen eten om gezond te blijven. De mijnbouw is de jongste tien jaar sterk toegenomen. Vooral in het noorden van Orissa wordt veel ijzer, mangaan en chromiet gevonden." In totaal zou India ongeveer 29.000 olifanten tellen.

Labels: , ,

Amerikaanse wetenschappers kweken menselijke bloedvaten

Het is mogelijk om menselijke bloedvaten te kweken voor gebruik bij onder andere bypassoperaties en nierdialyses. Dat zeggen wetenschappers van de Duke University Medical Center, Yale University en de East Carolina University. Hierdoor is het volgens hen in de toekomst onnodig voor dergelijke operaties aderen van de patiënt zelf te gebruiken. De wetenschappers plannen de nieuwe procedure binnenkort op mensen te gaan testen. Als dat succesvol blijkt, zou een hergebruik van eigen aderen voortaan niet meer nodig zijn.

Het is volgens de onderzoekers mogelijk om bij overledenen spierweefsel af te nemen en op te spannen over buisjes van polyglycolzuur, een materiaal dat ook wordt gebruikt bij oplosbare hechtingen. Na acht tot tien weken zouden de buisjes oplossen en zou een perfect bruikbaar bloedvat overblijven. De aderen zijn inmiddels getest bij apen en honden. Er zouden geen afstotingsverschijnselen zijn vastgesteld en de aderen zouden al minsten zes maanden zonder problemen werken.

De bloedvaten kunnen bovendien een jaar bewaard blijven in een zoutoplossing, waardoor ze vooraf gemaakt kunnen worden. Tot nu toe wordt voor dit soort operaties vaak gebruik gemaakt van eigen aderen van de patiënt, bijvoorbeeld uit een been. Dit brengt echter een risico op complicaties met zich mee. Bovendien zijn deze aderen ook niet altijd bruikbaar. De onderzoekers denken met de techniek in de Verenigde Staten alleen al 500.000 patiënten per jaar te kunnen helpen.

Labels: , ,

Zwitserland bereid om geld dictactors terug te storten

Vanaf februari dit jaar is een nieuwe wet in werking getreden voor Zwitserse banken. Hierdoor kunnen ze het geld van dictators terugbezorgen aan hun landen. Daarvoor moet echter wel worden bewezen dat het geld aan het betrokken land toebehoort. Die financiële middelen moeten echter wel worden gebruikt om de levenskwaliteit in het land te verbeteren. Jean-Claude Duvalier, de gewezen dictator van Haïti, is de eerste testcase voor de nieuwe Zwitserse wet.

Duvalier werd vijfentwintig jaar geleden verdreven uit Haïti. Kort daarop bevroor Zwitserland tegoeden van Duvalier voor een bedrag van ongeveer 5,8 miljoen dollar. "Dankzij de nieuwe Zwitserse wet kan de familie Duvalier op die sommen alleen nog aanspraak maken als kan bewezen worden dat het geld op een eerlijke manier verdiend is," meldt het webmagazine Oneworld.nl. Daniel Thelesklaf, directeur van het Internationaal Centrum voor Asset Recovery, gelooft dat deze zaak een test zal worden voor de efficiëntie van de wet."

Woordvoerders van de Berne Declaration, een organisatie die onder meer het gestolen Haïtiaanse geld probeert terug te krijgen, voeren echter aan dat de inmiddels afgezette Tunesische president Zine-el-Abidine Ben Ali via de Zwitserse banken gewoon geld weg kunnen sluizen. "Technisch gezien is de wet alleen van toepassing op zogenaamde falende staten," wordt er opgemerkt. "Maar dan moeten wel alle landen komen met een veroordeling van een ex-dictator. Anders kan zo iemand het geld alsnog doorsluizen naar een land dat hem niet heeft veroordeeld."

Labels: , ,

Finse wetenschappers willen eeuwenoud bier namaken

Finse wetenschappers zijn bezig de ingrediënten in kaart brengen van vijf flessen bier uit het begin van de negentiende eeuw, zodat ze de drank in de toekomst opnieuw kunnen produceren. De onderzoekers van VTT Technical Research Centre of Finland bestuderen het gist en andere microbiologische cellen in het oude bier in de hoop dat ze daaruit het recept van de drank kunnen afleiden. Mogelijk kunnen ze daarna het tweehonderd jaar oude bier opnieuw brouwen.

De vijf flessen werden vorig jaar ontdekt in een scheepswrak op de bodem van de Baltische zee. Waarschijnlijk is de drank gebrouwen in de eerste dertig jaar van de negentiende eeuw. Er zal volgens onderzoeksleider Annika Wilhelmson worden onderzocht of er nog levend gist of andere microbiologische cellen in het bier kunnen worden gevonden. Dat zou volgens Wilhelmson kunnen helpen om het bier te kunnen reproduceren.

De onderzoekers hebben naar eigen zeggen onder de microscoop al gist en bacteriële cellen gezien, maar er kon nog niet worden vastgesteld of de organismen dood of levend zijn. Als er geen levende cellen meer kunnen gevonden worden, zal de dna-structuur volgens Wilhelmson worden bekeken en vergeleken met soorten gist die vandaag zijn gekend. De smaak van het oude bier werd inmiddels ook vastgesteld door vier professionele bierproevers.

Labels: ,

Groeiseizoen met een maand toegenomen

Het groeiseizoen in de natuur is in de afgelopen tien jaar met bijna een maand toegenomen. Dat heeft alles te maken met de klimaatverandering. Dat heeft de Nederlandse Natuurkalender, het nationale waarnemingsnetwerk van de Wageningen Universiteit en het radioprogramma Vroege Vogels, gemeld. Volgens de wetenschappers is de lente in de laatste tien jaar gemiddeld zeventien dagen eerder begonnen, terwijl de winter negen dagen later zijn intrede deed.

In de jongste tien jaar is de temperatuur in Nederland gemiddeld met 1,3 graden toegenomen in vergelijking met de periode tussen de jaren veertig en zestig, die door wetenschappers als representatief wordt beschouwd. Drie jaar geleden begon het groeiseizoen volgens de onderzoekers het vroegst, toen els en hazelaar éénendertig dagen eerder bloeiden dan ooit was vastgesteld. De winter ging vijf jaar geleden het laatst zijn intrede.

De bladeren vielen volgens de onderzoekers toen twintig dagen later dan gewoonlijk van de bomen. Ook tien jaar en zes jaar geleden begon de winter volgens Natuurkalender opvallend later. Er wordt wel opgemerkt dat het voorbije jaar een uitzondering vormde op de regel. Door de aanhoudende koude waren vroegbloeiers als de pinksterbloem en het fluitekruid ruim een week later dan normaal, maar er wordt aan toegevoegd dat ook de herfst later inviel en pas half oktober startte.

Labels: ,

Kritiek op medische tests in onderaanneming

Het testen van geneesmiddelen op mensen in lageloonlanden brengt meer risico's met zich mee dan eerder werd verondersteld. Dit komt doordat meer dan de helft van de tests door farmaceutische bedrijven wordt uitbesteed aan onderaannemers. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Latijns-Amerikaanse organisatie Salud y Fármacos en het Indiase Centre for Studies in Ethics and Rights.

Het systeem van onderaanneming zet volgens het rapport de kwaliteit van het klinisch onderzoek onder druk. Bovendien is er daarbij ook geen sprake van onafhankelijk toezicht. "Net zoals de computerproducenten, doen ook farmabedrijven vaak beroep op onderaannemers," aldus het rapport. "Dat gebeurt in lageloonlanden met een grote kwetsbare bevolking die arm, onverzekerd en analfabeet is. Daar kunnen ze gemakkelijk en goedkoop proefpersonen werven."

Er wordt aan toegevoegd dat vele tests worden uitgevoerd door onderaannemers die zich profileren op het feit dat ze sneller en goedkoper werken dan de farmaceutische bedrijven. "Hierdoor komt de naleving van ethische normen onder druk te staan en worden verantwoordelijkheden minder transparant," wordt er opgemerkt. "Experts en betrokkenen uiten grote zorgen over de kwaliteit en ethiek van de testen die door deze onderaannemers worden uitgevoerd, omdat kosten en tijdsoverwegingen de boventoon voeren."

Labels: , ,

Zonnestenen vormden primitieve vorm van kompas

Vikingen navigeerden op zee waarschijnlijk met behulp van stenen waarmee ze de stand van de zon bepaalden. Dat hebben wetenschappers van de Eötvös Universiteit in de Hongaarse hoofdstad Boedpast aangetoond. Met behulp van doorschijnende kristallen en mineralen zoals calciet is het volgens de onderzoekers mogelijk om bij mist of bewolking de stand van de zon te blijven volgen. Vikingen gebruikten dit soort stenen mogelijk om tijdens hun zeereizen de noordelijke richting te bepalen.

Onderzoeksleider Gábor Horváth stelt dat de Hongaarse wetenschappers hebben aangetoond dat sommige doorschijnende stenen zonlicht op een speciale manier filteren. Door de stenen omhoog te richten en te draaien zou het in theorie mogelijk zijn om te bepalen waar het zonlicht vandaan komt, ook als het bewolkt of mistig is. Vikingen maken in hun sagen vaak gewag van zogenaamde zonnestenen die werden gebruikt voor navigatie bij mist of extreme bewolking.

Archeologen vermoedden al langer dat er moest worden gedacht aan doorschijnende stenen die een lichtpatroon veroorzaakten dat zeevaarders konden aflezen. Wanneer de Vikingen de stand van de zon hadden bepaald, konden ze met behulp van een zonnewijzer waarschijnlijk ook de tijd vaststellen. Tot nu toe hebben de wetenschappers echter alleen theoretisch bewijs voor het gebruik van zonnestenen. Horváth wil met een vervolgonderzoek bepalen of Vikingen ook daadwerkelijk de beschikking hadden over geschikte kristallen en mineralen om de stand van de zon af te lezen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Hoewel overnamegesprekken niets zouden hebben opgeleverd, heeft de belangstelling van de internetbedrijven Facebook en Google de waarde van de microbloggingsite Twitter gevoelig opgedreven. De waarde van het bedrijf wordt nu geraamd op een bedrag tussen 8 miljard dollar en 10 miljard dollar. In december, toen Twitter 200 miljoen dollar durfkapitaal ophaalde, lag de waardering op 3,7 miljard dollar. Twitter is verlieslatend en haalde het voorbije jaar volgens bepaalde bronnen een omzet van slechts 45 miljoen dollar. Dit jaar moet dat dankzij de verkoop van gesponsorde berichten stijgen tot een bedrag tussen 100 miljoen dollar en 110 miljoen dollar. Ondanks de hoge waardering willen de raad van bestuur en het management van Twitter voorlopig niet verkopen. Bronnen dicht bij het bedrijf zeggen dat bij Twitter het geloof leeft dat de blogsite kan uitgroeien tot een internetconcern met een waarde van 100 miljard dollar.


Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Foods heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 13,7 miljard dollar. Dat is een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De groei was voor het grootste deel te danken aan de overname van de Britse snoepgoedfabrikant Cadbury. Door de kosten van die overname viel de winst terug van 710 miljoen dollar naar 540 miljoen dollar. Over het hele jaar realiseerde Kraft een omzet van 49,2 miljard dollar om. Dat betekende een stijging met 27 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 36,2 procent tot ruim 4,1 miljard dollar. Voor het lopende jaar verwacht Kraft Foods een omzetgroei van ongeveer 5 procent en een operationele winstgroei van 11 procent tot 13 procent.


L' Oréal, het grootste cosmeticaconcern ter wereld, heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 2,24 miljard euro. Dat is een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien, dankzij een sterk herstel in consumptie in de belangrijke West-Europese en Amerikaanse markten en een aanhoudend sterke verkoop op de Aziatische markt. Het bedrijf profiteerde ook van een hoger dividend voor zijn belang in de farmagroep Sanofi-Aventis. Tevens werd er gewag gemaakt van lagere productiekosten, een beter inventaris-management en lagere distributie-onkosten. De omzet steeg met 12 procent tot 19,5 miljard euro. Bijzonder goed liep de verkoop van luxe merken als Yves Saint Laurent, Giorgio Armani Cosmetics en Lancôme. Ondersteund door een bemoedigende start van het jaar, zegt Jean-Paul Agon, chief executive van L'Oréal, er vertrouwen in te hebben dat de groep dit jaar opnieuw een grotere omzet en winst zal realiseren.


Het Nederlandse energiebedrijf Nuon heeft het voorbije jaar een winst geboekt van 342 miljoen euro. Dat is een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 7 procent naar 5,5 miljard euro. Het marktaandeel van Nuon in Nederland bleef stabiel. Op de Belgische markt werd het klantenbestand uitgebreid. Huib Morelisse, bestuursvoorzitter van Nuon, benadrukte verder nog dat de integratie van het energiebedrijf binnen de Zweedse groep Nuon boven verwachting verloopt. Het bedrijf zegt dat de strenge winter van vorig jaar voor extra winst zorgde, maar werden die groeicijfers weer uitgehold door lagere marktprijzen. Het Nederlandse energiebedrijf heeft ongeveer 5.800 mensen in dienst. Er wordt energie geleverd aan ongeveer 2,6 miljoen consumenten.


Het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 14,3 miljard dollar. Het jaar voordien werd een winst van 4,8 miljard dollar opgetekend. De groei is in belangrijke mate te danken aan de hogere grondstoffenprijzen. De omzet steeg met 35 procent tot 56,6 miljard dollar. De vraag naar grondstoffen werd vooral aangejaagd door China, de grootste afzetmarkt voor Rio Tinto. De grote vraag zorgde voor een stijging van de koperprijs met 47 procent, terwijl aluminium 31 procent duurder werd. De goudprijs steeg met 26 procent. Rio Tinto gaat eind volgend jaar voor 5 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Het bedrijf voegt er aan toe ook uit te kijken naar overnames, al wordt daarbij vooral gekeken naar projecten van minder dan 5 miljard dollar. Rio Tinto vreest dit jaar wel voor een lagere productie in zijn Australische mijnen en voor extra kosten door hogere lonen en duurdere energie.


De Frans-Amerikaanse telecomproducent Alcatel-Lucent heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 340 miljoen euro. Dat is de beste prestatie van het bedrijf sinds het uitbreken van de economische crisis. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 46 miljoen euro. De omzet steeg met 23 procent tot 4,9 miljard euro, gedragen door de vraag van telecom-bedrijven die hun netwerken moderniseren om te kunnen beantwoorden aan de groeiende populariteit van smartphones. De omzetgroei werd onder meer ondersteund door de Noord-Amerikaanse markt, waar een stijging met 45 procent werd opgetekend. Over het hele jaar werd een nettoverlies opgetekend van 334 miljoen euro, tegenover 524 miljoen euro het jaar voordien. Ben Verwaayen, topman van Alcatel-Lucent, wil dit jaar opnieuw winstcijfers realiseren.


Het Zwitserse bankconcern Crédit Suisse heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 5,1 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 3,9 miljard euro. De winst lag daarmee bijna een kwart lager dan het jaar voordien. Vooral de resultaten van de zakenbank liepen sterk achteruit. Daar werd een daling met 48 procent opgetekend tot 3,5 miljard frank. Crédit Suisse heeft afgelopen jaar fors geïnvesteerd in het aantrekken van nieuwe zakenbankiers, maar die inspanning heeft nog geen vruchten afgeworpen. In het laatste kwartaal van het jaar vertoonden de opbrengsten van de zakenbank wel een stijgende lijn. Tijdens die periode werden 558 miljoen frank inkomsten geteld. Dat was een stijging met ruim 160 miljoen frank tegenover het kwartaal voordien. Het vierde kwartaal leverde een nettowinst op van 760 miljoen euro.


De Franse autobouwer Renault heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 38,97 miljard euro. Dat is een stijging met 15,6 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst bedroeg 3,5 miljard euro, waarvan 2 miljard afkomstig van de verkoop van aandelen Volvo. Het bedrijf merkt op dat de groei onder meer te wijten is aan verbeterde bedrijfsresultaten, de stabilisatie van de behoefte aan bedrijfskapitaal en het beheer van de investeringen. De resultaten bevestigen volgens Carlos Ghosn, topman van Renault, dat het concern het voorbije jaar beter heeft gepresteerd dan verwacht. De autobouwer heeft volgens Ghosn bewezen in staat te zijn om groeimogelijkheden aan te grijpen en tegelijk de balansstructuur te versterken. Hij voegde er aan toe dat de resultaten een solide basis betekenen voor de lancering van een nieuw strategisch plan.


De Duitse autofabrikant Daimler zou betrokken zijn bij handel met voorkennis in de zaak rond de Europese onderneming EADS, het moederbedrijf van Airbus. Dat hebben bronnen bij de Franse justitie gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat er een officieel onderzoek wordt opgestart naar de rol van Daimler. De voorkenniszaak rond EADS en Airbus speelt al enkele jaren. Daarbij zijn meerdere voormalige en huidige topbestuurders van EADS verhoord. Zij zouden vijf jaar geleden een groot pakket aandelen hebben verkocht, vlak voordat de koers van Airbus sterk daalde vanwege het uitstellen van de oplevering van de nieuwe Airbus A380. Nadat het uitstel bekend was gemaakt, kende de koers van Airbus een gevoelige terugval. Daimler is grootaandeelhouder van EADS en bezit via een belang van 15 procent in totaal 22,5 procent van de stemrechten in het bedrijf. De autobouwer wees de beschuldiging van voorkennis donderdag van de hand.


Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 159 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 3,98 miljard euro. De nettowinst daalde met 9 procent tegenover het derde kwartaal van het boekjaar voordien. De terugval is naar eigen zeggen te wijten aan de afnemende vraag uit Europa en de stijgende kosten voor de winning van olie en gas. Volgens Gazprom daalden de gasverkopen aan Europa van 312 miljard roebel tot 291 miljard roebel. Over de eerste negen maanden van het boekjaar werd een nettowinst gerealiseerd van 669 miljard roebel. Dat is een stijging met bijna 40 procent. De gasexporten naar Europa zijn de voorbije twee jaar gedaald door de groeiende concurrentie van onder meer Noorwegen en Algerije en de aanvoer van vloeibaar gas.


Het Amerikaanse concern Pepsico, producent van frisdranken en snacks, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 18,16 miljard dollar. Dat is een stijging met 37 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzetstijging was onder meer te danken aan de overname van twee grote bottelfabrieken. De nettowinst daalde met 5 procent tot 1,37 miljard dollar. Die daling is naar eigen zeggen te wijten aan acquisitiekosten. Over het hele boekjaar werd een omzetgroei met 34 procent opgetekend. De nettowinst steeg met 6 procent tot 6,33 miljard dollar. Indra Nooyi, chief executive van Pepsico, zei wel dat de economische vooruitzichten onzeker blijven. Dat is volgens haar te wijten aan de stijging van de grondkosten en de vraag wanneer het theoretische economische herstel ook daadwerkelijk door de consument zal worden gevoeld.


Hackers hebben vanuit China ingebroken in de computersystemen van ongeveer tien grote oliebedrijven en gasconcerns om overnameplannen en andere vertrouwelijke bedrijfsinformatie te stelen. Dat blijkt uit een rapport van computerbeveiliger McAfee over de aanvallen. McAfee maakt niet bekend om welke multinationals het ging, maar merkt wel op dat de hackers bijzonder succesvol waren in het bereiken van hun doelen. Gigabytes aan documenten over olievelden, financieringen en proposities zouden zijn buitgemaakt. De hackers gingen op verschillende manieren te werk. De hackers zouden niet hebben geprobeerd om systemen te saboteren, maar alleen op informatie uit zijn geweest. Onder meer werd er ingebroken via de openbare website, maar ook werd in het netwerk geïnfiltreerd door het verzenden van gedoceerde emails naar directieleden van de betreffende bedrijven.


Het drankenconcern Diageo heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,2 miljard pond. Dat is een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 2 procent tot 5,3 miljard pond. In Rusland werd een verkoopgroei met 20 procent opgetekend. In Griekenland, Ierland en Spanje werd daarentegen een terugval met 13 procent opgetekend. In Azië werd een groei met 15 procent opgetekend, vooral dankzij de stijgende verkopen van het whisky-merk Johnnie Walker. In totaal werd bij de sterke dranken een groei met 5 procent opgetekend. De bierdivisie liet een stijging met 3 procent optekenen, terwijl de wijnactiviteiten een groei met 5 procent lieten optekenen. Alleen bij de voorbereide mixdranken werd een terugval met 1 procent opgetekend.


De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) heeft de nieuwe tabletcomputer TouchPad gelanceerd. De nieuwe gadget draait op het besturingssysteem WebOS en heeft een touchscreen van 9,7 inch. Het apparaat weegt 700 gram. Daarmee heeft de nieuwe tabletcomputer dezelfde grootte en hetzelfde gewicht als de iPad van Apple. De TouchPad komt halverwege dit jaar op de markt in Europa en de Verenigde Staten. Een vraagprijs voor het nieuwe toestel werd niet bekend gemaakt. De TouchPad is niet de eerste tablet van Hewlett-Packard, want eerder werd al de Slate-tablet voor het Windows-besturingssysteem gelanceerd. Tegelijkertijd maakte online boekenleverancier Amazon bekend dat het meer dan 810.000 titels uit zijn online Kindle-boekenwinkel beschikbaar stelt voor eindgebruikers van de HP TouchPad.


Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,77 miljard dollar. Dat is een stijging met 273 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 40 procent tot 10,5 miljard dollar. De winstgroei is is belangrijke mate te danken aan de overname van zijn Amerikaanse bottelaar. Daardoor kreeg Coca-Cola een aantal bijzonder populaire merken in handen. De winsten werden onder meer gedragen door een groei in Noord-Amerika, waar de verkoop met 8 procent steeg. Daarmee boekte Coca-Cola voor het derde kwartaal op rij een groei op de Amerikaanse markt. Op de Amerikaanse markt worden steeds meer gezondere alternatieven verkocht voor de frisdranken. Muhtar Kent, chief executive van Coca-Cola, merkte op dat het bedrijf in alle geografische regio's een groei kon laten optekenen.


Meer Nieuws

Thursday, February 10, 2011

Amerikanen steeds meer als zelfstandige aan de slag

Steeds meer Amerikanen hebben een zelfstandige baan. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics. Daarbij wordt opgemerkt dat de Verenigde Staten op dit ogenblik 14 miljoen zelfstandigen tellen. Dat is een stijging met vijf miljoen tegenover eerdere cijfers. Er wordt aan toegevoegd dat vele werknemers beslissen om in een zelfstandige baan te stappen omdat vele bedrijven zich bijzonder terughoudend opstellen tegenover nieuwe aanwervingen.

Sara Horowitz, executive director van de Amerikaanse Freelancers Union, stelt te hopen dat deze cijfers de nodige aandacht zal vestigen op de situatie waarin vele Amerikanen zich op dit ogenblik bevinden. "Mensen wachten niet langer tot ze door een bedrijf worden aangeworven, maar beslissen om voor zichzelf te beginnen. Maar vaak moeten ze het daarbij stellen zonder een ziekteverzekering, pensioenplan of werkloosheidstegemoetkoming."

Amerikaanse bedrijven werken steeds meer met contractuele medewerkers en freelancers, want daarvoor moeten geen bijdragen voor de ziekteverzekering worden afgedragen. Horowitz merkt echter op dat de Amerikaanse maatschappij zich vragen moet stellen over die problematiek. "Men moet beginnen te onderzoeken op welke manier ook deze groep een sociale zekerheid kan gegarandeerd worden," merkt ze op. Horowitz verwacht dat in de toekomst de meeste Amerikanen als zelfstandige zullen werken in plaats van in vast dienstverband.

Labels: ,

Explosieve groei sociale media in Arabische wereld

Het gebruik van sociale media is in de Arabische wereld de voorbije maanden sterk gestegen, vooral bij Facebook en Twitter. Dat blijkt uit een rapport van de Dubai School of Government. Er wordt daarbij opgemerkt dat vooral jongeren de belangrijkste pijlers vormen van deze groei. Uit het rapport blijkt dat het aantal Facebook-gebruikers in het Midden-Oosten sinds het begin van vorig jaar met 78 procent tot 21,3 miljoen is gestegen. Twee op drie gebruikers zijn tussen vijftien en negenentwintig jaar oud.

"In verscheidene Arabische landen heeft de jonge generatie een kritische massa bereikt," merkt Fadi Salem, directeur van het Governance and Innovation Programme van de Dubai School of Government, op. "De Arabische wereld telt nu 225 miljoen jongeren onder de dertig jaar. Die groep heeft ook vele mogelijkheden en gebruikt sociale platformen in elk aspect van zijn leven. De recente gebeurtenissen in Egypte hebben ook aangetoond dat sociale media een belangrijke rol kunnen spelen bij het organiseren van sociale bewegingen."

"Sociale media helpen de zeepbel van censuur die de Arabische wereld omsluit, te doorbreken," merkt de Iraanse journalist en blogger Omid Memarian op. "Het wordt voor autoritaire regimes in het Midden-Oosten steeds moeilijker om hun visie door te drukken. Deze regimes kunnen niet langer de enige bron van nieuwe en legitimiteit zijn." Racha Mourtada, onderzoeker aan de Dubai School of
Government, stelt wel dat ook virtuele revoluties bij de bevolking beginnen en sociale media daarbij slechts een, zij het belangrijk, instrument vormen.

Labels: , ,

Mobiele telefoon in nagenoeg elk Amerikaans gezin

In de Verenigde Staten is 85 procent van de volwassenen eigenaar van een mobiele telefoon of van een ander mobiel apparaat dat als een telefoon kan gebruikt worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Er wordt aan toegevoegd dat 95 procent van de millennials een mobiele telefoon bezit, maar bij vijfenzeventigplussers valt dat terug tot 48 procent. Er wordt aan toegevoegd dat ook bij Generation X een penetratie van 92 procent wordt opgetekend en dat ook bij de oudere babyboomers nog altijd een penetratie van 84 procent wordt vastgesteld.

De onderzoekers voegen er aan toe dat 33 procent van de respondenten zonder mobiele telefoon, toch in een gezin met minstens één mobiel apparaat leven. "Dat betekent dat 90 procent, met inbegrip van 62 procent van de vijfenzeventigplussers, in een gezin met een mobiel apparaat woont," aldus het Pew Research Center. "Bij de millennials stijgt dat tot 97 procent en ook bij Generation X wordt een penetratie van 96 procent geteld."

Hoewel mobiele telefoons in de maatschappij nagenoeg gemeengoed zijn geworden, blijkt het niveau van engagement tussen de verschillende generaties grondig te verschillen. "Millennials blijken het toestel voor een brede waaier van toepassingen te gebruiken," wordt er opgemerkt. "Over alle generaties heen wordt de mobiele telefoon vooral gebruikt voor het nemen van foto's en het versturen van berichten, maar bij millennials komen daar internet, e-mail, games, muziek en video bij."

Labels: ,

Nieuw recordaantal Russische miljardairs

Rusland telde het voorbije jaar 114 miljardairs. Daarmee wordt een nieuw record gevestigd. Dat blijkt uit cijfers van het Russische magazine Finans. Het vorige record werd drie jaar geleden opgetekend, toen 101 miljardairs werden genoteerd. Er wordt aan toegevoegd dat het gezamenlijke kapitaal van de tien rijkste Russen het voorbije jaar met 30 procent is gestegen tot 139 miljoen dollar. Drie jaar geleden haalde dat gezamenlijke kapitaal nog een recordhoogte van 221 miljoen dollar.

Roman Abramovich, eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea, viel voor de eerste keer weg uit de top drie van rijkste Russen. Andere namen van de lijst werden niet bekend gemaakt. Om het voorbije jaar in de top vijfhonderd van rijkste Russen opgenomen te kunnen worden, was een persoonlijk kapitaal van 160 miljoen dollar nodig. Dat is 10 miljoen dollar meer dan drie jaar geleden. Vorig jaar voerde Vladimir Lisin, eigenaar van het concern Novolipetsk Steel, de lijst met rijkste Russen aan.

Het kapitaal van Vladimir Lisin werd vorig jaar geraamd op 18,8 miljard dollar. Hij sprong daarmee over Roman Abramovich (derde) en Mikhail Prokhorov, eigenaar van de Amerikaanse basketbal-ploeg New Jersey Nets (tweede). De Russische economie realiseerde vorig jaar een groei met 4 procent, na een daling met 7,8 procent het jaar voordien. Dat was de grootste economische inkrimping uit de Russische geschiedenis.

Labels: , ,

Abu Dhabi mikt op meer toeristen uit Azië

Abu Dhabi wil dit jaar twee miljoen toeristen aantrekken, maar zal zich daarbij meer richten op India en andere Aziatische markten. Europa, een traditioneel werfgebied voor de toeristische sector van het emiraat, is immers door de economische crisis weggezakt, terwijl opkomende markten een steeds groter aandeel krijgen in de hotelsector van Abu Dhabi. De Abu Dhabi Tourism Authority (ADTA) stelt dat het emiraat al bijzonder actief is op de Indiase toeristische markt, maar bieden er zich nog meer mogelijkheden aan.

Abu Dhabi hoopt dit jaar twee miljoen toeristen aan te trekken. Dat is een stijging met 10 procent tegenover de eerder gestelde doelstellingen. India was het voorbije jaar de grootste groeimarkt voor de toeristische sector van het emiraat. In totaal werden 82.991 Indiase hotelgasten aangetrokken. Dat is een stijging met 35 procent tegenover het jaar voordien. Ook Rusland (14.580 gasten) en China (9.708) lieten een belangrijke groei optekenen.

"Hoewel dit cijfers nog relatief beperkt blijven, lieten Rusland en China een groei met respectievelijk 29 procent en 27 procent optekenen," merkt de toeristische dienst op. "Met 25 miljoen buitenlandse toeristen per jaar, is China een belangrijke doelmarkt." Met 845.844 toeristen blijven de Golfstaten de belangrijkste markt voor het toerisme in Abu Dhabi. Saudi-Arabië is daarbij het belangrijkste land van herkomt. Abu Dhabi wil wereldwijd toeristische bureaus openen om zijn bereik te vergroten.

Labels: ,

Nieuwe Russische mediatycoon in de maak

De Russische miljardair Roman Abramovich heeft een belang van 25 procent in de Russische televisiezender Channel One verkocht aan Yury Kovalchuk, meerderheidsaandeelhouder van Bank Rossiya. Door die deal wordt Kovalchuk een nieuwe grote partij op de Russische mediamarkt. Volgens de Russische zakenkrant Kommersant zou met de transactie een bedrag gemoeid zijn van 150 miljoen dollar. Abramovich houdt na de verkoop nog een belang van 24 procent in Channel One.

De National Media Group, de mediaholding van Kovalchuk, verwierf een belang van 100 procent in RastrKom-2002, dat een belang van 25 procent heeft in Channel One. National Media Group heeft al een belang van 68 procent in Ren-TV en is ook voor 72 procent eigenaar van Pyaty Kanal. Channel One is de meest populaire televisiezender van Rusland. De verschuiving in de aandeelhoudersstructuur zou volgens waarnemers geen operationele gevolgen hebben voor de zender.

Toch zeggen waarnemers dat er iets niet in de haak zit met de overname. Vladimir Kuznetsov, mediaspecialist bij UniCredit Securities, merkt op dat de overnameprijs voor Channel One bijzonder laag ligt. Daarbij wordt verwezen naar CTC Media, dat gewaardeerd zou worden op zes keer de omzet van vorig jaar. Bij Channel One bedraagt diezelfde ratio slechts 0,8 procent. "Dat is niet normaal, tenzij iemand een bijzonder goede koop heeft gedaan," aldus Kuznetsov.

Labels: , , ,

West Ham United krijgt Olympisch Stadion Londen

Voetbalclub West Ham United is aanvaard als de geprefereerde bieder voor het Olympisch Stadium in Londen. De Olympic Park Legacy Company reageerde positiever op het voorstel van West Ham United, dat bereid was om de atletiekpiste van het stadion te bewaren, boven de plannen van Tottenham Hotspur. Het voorstel van West Ham moet nog wel worden goedgekeurd door de Londense burgemeester Boris Johnson en de ministers Jeremy Hunt en Eric Pickles.

Sebastian Coe, voorzitter van het Olympische organisatiecomité, heeft zich altijd al een voorstander getoond van het behoud van de atletiekpiste. Dat komt volgens hem ook overeen met de beloftes die zes jaar geleden, toen Londen het evenement kreeg toegewezen, werden gedaan aan het Internationaal Olympisch Comité. Critici voorspellen nochtans dat het Olympisch stadion door de plannen van West Ham over minder dan tien jaar failliet zou zijn.

Anschutz Entertainment Group (AEG) heeft zich achter de plannen van Tottenham Hotspur geschaard. In een poging om het project alsnog naar zich toe te trekken, beloofden de partners dat het atletiek-stadion van Crystal Palace zou worden gemoderniseerd. Ook werd opgemerkt dat Tottenham Hotspur ook aan een commerciële alliantie werkte met de Amerikaanse voetbalclub Los Angeles Galaxy, waarvan Anschutz meerderheidsaandeelhouder is.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Finse mobiele telefoonfabrikant Nokia bevindt zich in een dramatische situatie. Het bedrijf lijkt op een brandend olieplatform. Dat heeft Stephen Elop, chief executive van Nokia, gezegd in een interne memo. Elop wijst erop dat de eerste iPhone al vier jaar geleden op de markt werd gebracht en hij vindt het ongelooflijk dat Nokia er nog steeds niet in geslaagd is om een product te creëren dat de smartphone van Apple ook maar enigszins benadert. Elop, een gewezen topman van Microsoft, kwam enkele maanden geleden aan het hoofd van Nokia. Hij moet het Finse bedrijf weer op de rails zetten en het verloren marktaandeel terugwinnen. De organisatie moet volgens Elop haar gedrag wijzigen om de gevaren te weerstaan. Het bedrijf reageert volgens Elop te traag op technologische innovaties. Nokia heeft volgens Elop briljante kennis in huis, maar vertaalt die niet snel genoeg.


Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat de problemen van autobouwer Toyota met op hol geslagen wagens, niet zijn veroorzaakt door fouten in de elektronica die de gaspedalen aanstuurt. De Japanse autofabrikant heeft steeds gezegd dat de elektronica, die sinds acht jaar wordt gebruikt, veilig was, maar toch was daar twijfel over gerezen. Na tien maanden onderzoek is nu vastgesteld dat die twijfel niet gegrond was. Het onderzoek is uitgevoerd door technici van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Zij vonden volgens het Amerikaanse ministerie van transport geen elektronische tekortkomingen die er de oorzaak van zijn dat auto's uit zichzelf harder gingen rijden. De problemen zouden een mechanische oorzaak hebben. De voorbije twee jaar moest Toyota wereldwijd miljoenen auto's terugroepen in verband met problemen met vloermatten en met gaspedalen die bleven hangen.


Het Finse mediaconcern Sanoma heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar onverwacht een nettoverlies van 900.000 euro geboekt. De omzet daalde in het laatste kwartaal van vorig jaar met 2 procent tot 717,3 miljoen euro. Sanoma schrijft dit onder meer toe aan de verkoop van enkele bedrijfsonderdelen eerder op het jaar. De winst werd gedrukt door eenmalige herstructureringskosten en bijzondere afschrijvingen, terwijl de omzet lager uitviel door de verkoop van enkele bedrijfsonderdelen aan het begin van het jaar. Exclusief deze desinvesteringen zou de omzet met 1 procent zijn toegenomen. Sanoma zag de advertentie-inkomsten, goed voor ruim een kwart van de omzet, met 11 procent stijgen in het vierde kwartaal. De opbrengsten van advertenties op internet gingen met 19 procent omhoog.


De Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,3 miljard euro. Het jaar voordien werd nog afgesloten met een verlies van 1,16 miljard euro. De omzet steeg met 15,8 procent tot 56 miljard euro. De bijdrage van de joint venture met de Chinese autobouwer Dongfeng bedroeg 159 miljoen euro. Peugeot-Citroën gaat voor dit jaar uit van een stabiele Europese markt en een stijging van de Chinese markt met 10 procent. Tegen het midden van het decennium wil het Franse concern de helft van zijn omzet buiten Europa halen. In India gaat Peugeot-Citroën een middelgroot berlinemodel bouwen. Het is de eerste stap van de Franse producent op de Indiase markt. Peugeot-Citroën lanceerde bijna anderhalf jaar geleden een herstructureringsplan voor drie jaar waarbij 3,3 miljard kostenbesparingen waren gepland.


Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 1,3 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 844 miljoen dollar. De omzet steeg met 10 procent tot 10,7 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat er bij de drie grote divisies van het concern - de mediagroep, de filmstudio's en de themaparken - een groei lieten optekenen. De mediatak liet echter de grootste groei optekenen, vooral dankzij de sportzender ESPN, die kon profiteren van gevoelig gestegen reclame-inkomsten. De televisie-netwerken lieten een omzetgroei met 11 procent optekenen. De winst van de divisie steeg met 47 procent. Ook de themaparken lieten, na negen opeenvolgende kwartalen inkrimping, opnieuw een groei optekenen. Het operationele inkomen van de divisie steeg met 25 procent tot 468 miljoen dollar.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is gestart met de productie van een nieuw model van zijn tabletcomputer iPad. De versie van de tweede generatie zou dunner en krachtiger zijn dan zijn voorganger en zou over meer geheugen beschikken. Bovendien zou het toestel aan de voorzijde uitgerust zijn met een videocamera om onder meer videoconferencing mogelijk te maken. In de eerste acht maanden na de lancering in april van vorig jaar verkocht Apple naar eigen zeggen 15 miljoen exemplaren van de eerste generatie van de iPad. De prijs van de nieuwe generatie zou vergelijkbaar zijn met de eerste versie. Voor dit jaar wordt gemikt op een verkoop van 27 miljoen tot 35 miljoen exemplaren. Hoewel Apple nu nog ruimschoots marktleider is, zal de opkomst van andere tablets ervoor zorgen dat het marktaandeel van het bedrijf over drie jaar geslonken zal zijn tot ongeveer 50 procent.


De London Stock Exchange Group, uitbater van de beurs van Londen, fuseert met TMX Group, beheerder van de beurs in het Canadese Toronto. De nieuwe transatlantisch beurs krijgt een dominante positie in de handel in grondstoffen en energie. De London Stock Exchange zal een belang van 55 procent krijgen in het fusiebedrijf. Beide raden van bestuur hebben de fusie al goedgekeurd. Xavier Rolet, topman van de London Stock Exchange, wordt ook chief executive van de fusiegroep. Nadat de transactie is afgerond, zal de groep ook een nieuwe naam krijgen. TMX Group beheert naast de Toronto Stock Exchange ook de TSX Venture Exchange, Montreal Exchange, Natural Gas Exchange, Boston Options Exchange, Shorcan and Equicom. De London Stock Exchange Group is ook eigenaar van de Italiaanse beursuitbater Borsa Italiana.


Het voorbije jaar werden er 319,5 miljoen flessen champagne verkocht voor een totaalbedrag van meer dan 4 miljard euro. Dat is een stijging met 8,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de koepelorganisatie Comité interprofessionnel des vins de champagne (CIVC). Daarmee realiseerde de champagne het vierde beste jaar uit zijn geschiedenis. Het absolute record werd vier jaar geleden gevestigd, toen 338,7 miljoen flessen werden verkocht. Het voorbije jaar maakt volgens een woordvoerder van de champagne-producenten een einde aan de brutale crisis die de sector bijna twee jaar lang heeft doorgemaakt. De landen buiten de Europese Unie lieten de sterkste vooruitgang optekenen. Daar werd een groei met 28,7 procent opgetekend. Op de Franse thuismarkt werd een groei met 2,3 procent tot 185 miljoen flessen opgetekend.


De Franse groep Michelin, de grootste bandenfabrikant van de wereld, gaat de prijzen van zijn producten verhogen. Er wordt opgemerkt dat in Europa alle types van banden duurder zullen worden. De prijsstijging is volgens Michelin een gevolg van de duurdere grondstoffen. Opgemerkt wordt dat zowel de prijzen van het rubber als van petroleumderivaten, de twee basiscomponenten van banden, zijn gestegen. De banden van personenwagen zullen gemiddeld 5 procent duurder worden. Bij vrachtwagens en motors gaat het om een stijging van respectievelijk 7 procent en 7,5 procent. De prijsverhogingen zullen doorgevoerd worden tussen begin maart en begin april. In december werden al prijsverhogingen aangekondigd voor een aantal bandentypes voor zware vrachtwagens. Een aantal analisten stellen echter dat de maatregel niet voldoende zal zijn om de prijsverhoging van de grondstoffen op te vangen.


De Zwitserse horlogemaker heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,44 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 6,69 miljard dollar. De omzet lag daarmee 21,8 procent hoger dan het jaar voordien. De nettowinst steeg met 41,5 procent tot 1,08 miljard Zwitserse frank. Daarmee heeft de Zwitserse horlogegroep zowel op het gebied van omzet als winst een nieuw recordjaar achter de rug. Bij de verkoop van horloges en juwelen werd een omzetgroei met 28,1 procent tot 5,53 miljard Zwitserse frank opgetekend. Die groei werd naar eigen zeggen niet alleen opgetekend bij de luxemerken, maar over de hele portfolio. Alle geografische regio's lieten een groei optekenen, maar de grootste stijging werd opgetekend in Azië. De productie-divisie realiseerde een omzet van 1,54 miljard Zwitserse frank. Bij de divisie elektronische systemen werd een omzet van 440 miljoen Zwitserse frank opgetekend.


De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij AirFrance-KLM heeft tijdens de maand januari 5,4 miljoen passagiers vervoerd. Dat is een stijging met 6,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging is voor een deel te verklaren door de sneeuwval in januari vorig jaar, toen talloze vluchten moesten worden geschrapt. Daarvan had AirFrance-KLM dit jaar geen last. Het aantal kilometers die alle passagiers in totaal aflegden groeide met 4,8 procent. De grootste groei werd opgetekend in Europa. Daar werd een stijging met 9,3 procent opgetekend. De capaciteit nam met 4,5 procent toe, waardoor de bezettingsgraad verbeterde tot 64,4 procent. Bij het vrachtvervoer werd een groei met 3,4 procent opgetekend. De capaciteit steeg met 3,3 procent, waardoor de bezettingsgraad op 64,3 procent uitkwam. AirFrance-KLM waarschuwde dat de onlusten en geopolitieke onzekerheden in Ivoorkust, Tunesië en Egypte een negatief effect zullen hebben op de kwartaalomzet.


Beursoperatoren NYSE Euronext en Deutsche Börse zijn in gesprek over een fusie. Dat hebben de betrokken partijen bevestigd. Een akkoord op korte termijn wordt echter niet onmiddellijk verwacht. De beursoperatoren benadrukken dat er nog geen overeenstemming is bereikt en dat er ook geen enkele garantie is dat de gesprekken tot een fusie gaan leiden. Door een eventuele fusie zou naar eigen zeggen het grootste platform worden gecreëerd waar bedrijven kapitaal kunnen ophalen. Bovendien zou de combinatie ook een wereldleider zijn in de derivatenhandel. Deutsche Börse beheert de beurs van Frankfurt en is eigenaar van Eurex, het grootste Europese platform voor de handel in derivaten. NYSE Euronext is eigenaar van de New York Stock Exchange, de beurzen van Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon en derivatenpoot NYSE Liffe. Drie jaar geleden ketsten fusiegesprekken tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse nog af op politieke bezwaren.


De Japanse autoconstructeur heeft tijdens de eerste drie kwartalen van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 288,45 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 2,6 miljard euro. Dat is vijf keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig boekjaar. De winstverwachtingen voor het hele jaar worden opgetrokken van 270 miljard yen naar 315 miljard yen, ondanks de dure yen en de hoge onkostenprijzen. Nissan profiteert naar eigen zeggen van de verkoop van zijn nieuwe modellen, waarbij vooral in Azië een groei werd opgetekend. Tijdens het derde kwartaal werd een winst geboekt van 80 miljard yen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 5,3 procent tot 2,1 biljoen yen. Nissan verdrong vorig jaar Honda als tweede grootste autobouwer van Japan.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de crisis niet zien aankomen als gevolg van ernstige tekortkomingen op managementniveau. Dat blijkt uit een intern onderzoek bij het Internationaal Monetair Fonds. De organisatie moet de globale economie in het oog houden, maar gaf tijdens de drie voor het uitbreken van de crisis volgens het rapport zo goed als geen enkele waarschuwing voor het feit dat verschillende banken zich inlieten met riskante leningen. Volgens het intern onderzoek is de organisatie er niet geslaagd de verschillende elementen met elkaar te verbinden die de wereld uiteindelijk in een recessie zouden storten. Het instituut had volgens het rapport te veel vertrouwen in de financiële instellingen. Dominique Strauss-Kahn, topman van het Internationaal Monetair Fonds, geeft toe dat de organisatie in de fout is gegaan. Volgens hem is er intussen veel veranderd in de werking van de organisatie.


De Britse banken hebben een akkoord bereikt met de overheid over een verlaging van de bonussen en een verhoging van de leningen aan bedrijven. Dat heeft de Britse minister van financiën George Osborne bevestigd. De vier grootste banken van Groot-Brittannië hebben zich akkoord verklaard om dit jaar 190 miljard pond te lenen aan de bedrijven om de economische groei te ondersteunen. Vorig jaar was dat slechts 175 miljard pond. De banken zullen ook het bedrag van de uitgekeerde bonussen bekend maken en ze beloven dat het cijfer lager zal liggen dan vorig jaar. Er wordt geen individueel plafond per bonus opgelegd. Met de twee grote banken die tijdens de crisis werden genationaliseerd, Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group, wordt een specifiek akkoord gesloten. Zij beloven dit jaar geen enkele bonus uit te keren boven de 2.000 euro. De extra voordelen voor de bedrijfsleiding moeten uit aandelen bestaan.


Meer Nieuws

Wednesday, February 09, 2011

Ongezonde voeding houdt kinderen dommer

Voeding met vele suikers en vetten kan nadelig zijn voor de intelligentie van kinderen, terwijl vitamines en andere gezonde bestanddelen het intelligentiequotiënt kunnen opdrijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van het departement sociale geneeskunde aan de University of Bristol in Groot-Brittannië. De onderzoekers merken op dat deze regel vooral geldt tijdens de eerste drie levensjaren, wanneer de hersenen zich snel ontwikkelen.

"Een goede voeding lijkt de groei van de hersenen en de cognitieve ontwikkeling te bevorderen," merkt onderzoeksleider Kate Northstone op tegenover het webmagazine Healthdaynews. "Daarom moeten kinderen al op zeer jonge leeftijd aangemoedigd worden om gezonde voeding te kiezen. We weten al dat gezonde voeding belangrijk is voor de fysieke groei en ontwikkeling, maar dat blijkt evenzeer te gelden voor het stimuleren van de mentale mogelijkheden."

Elk verhoging van de consumptie van ongezonde voeding met 1 procent, bleek te leiden tot een daling van het intelligentiequotiënt met 1,67 punten. Een verhoging van de gezonde voeding met 1 procent, leidde daarentegen tot een stijging van het intelligentiequociënt met 1,2 punten. Het dieet op drie jaar tijd blijkt cruciaal te zijn, want de voedingsgewoonten op vierjarige en zevenjarige leeftijd bleken geen invloed te hebben op het intelligentiequociënt op achtjarige leeftijd.

Labels: , ,

Chinese loterij wil voor 600 miljard yuan biljetten verkopen

De Chinese overheid heeft plannen om tegen het midden van het decennium voor 600 miljard yuan aan welvaarts-loterijbiljetten te verkopen. Dat heeft een woordvoerder van het Chinese Welfare Lottery Distribution and Management Center (WLDMC). Dat komt overeen met een bedrag van 91 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 73,6 procent tegenover de vijf vorige jaren. De verkoop van welvaarts-loterijbiljetten kende sinds het midden van het voorbije decennium een jaarlijkse groei met 18,7 procent.

In het midden van het voorbije decennium werden er voor 41,2 miljard yuan loterijbiljetten op de markt gebracht. Dat was vorig jaar opgelopen tot 96,8 miljard yuan. "Het Welfare Lottery Distribution and Management Center is ervan overtuigd dat er goede vooruitzichten zijn voor de verkoop van loterij-biljetten, rekening houdend met de inkomensstijging bij de Chinese gezinnen en de ontwikkeling van de filantropie."

De Chinese welvaarts-loterijen werden tijdens de tweede helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw ingevoerd. Sindsdien werden een bedrag van 164,4 miljard yuan verzameld. In totaal werden er voor 500 miljard yuan loterijbiljetten verkocht. De helft van de opbrengsten werden toegewezen aan welvaartsprojecten van lokale overheden. Het saldo ging naar projecten van de Chinese centrale regering. In totaal zouden sinds de start meer dan 200.000 projecten zijn ondersteund.

Labels: , ,

Steeds meer vragen over offshore-project The World

Er moet rekening mee gehouden worden dat er nog meer eilanden van het offshore-vastgoedproject The World van de Arabische ontwikkelaar Nakheel op de markt zullen worden gebracht. Eigenaars zullen mogelijk de verliezen bij een verkoop verkiezen boven de verdere operationele kosten. Dat zegt Matthew Green, analist bij de vastgoedgroep CB Richard Ellis Middle East. Het eilandenproject is zwaar getroffen door de vastgoedcrisis in het emiraat Dubai.

Inmiddels zijn al vijf eilanden van het offshore-vastgoedproject te koop aangeboden. Daarbij worden kortingen aangeboden tot 17 procent van de originele aankoopprijzen. "De kopers koesterden waarschijnlijk hoge verwachtingen," voert Green aan. "De projecten werden echter aangekocht tijdens een piekperiode en wellicht is bij een herberekening gebleken dat hun plannen niet langer haalbaar zijn. Op dat ogenblik moet een keuze gemaakt worden tussen een verkoop en de hoop op een verbeterende markt."

Het eilandenproject van Nakheel, een onderdeel van het staatsfonds Dubai World, vormde een miniatuur-editie van de wereld. Het project werd aangekondigd tijdens de vastgoed-hype van Dubai. Inmiddels zijn de meeste ontwikkelingen tot stilstand gekomen. Matthew Green zegt dat het voor de ontwikkelaars moeilijk zal worden om een koper te vinden voor hun eilanden, aangezien er nog altijd twijfels blijven bestaan over de waarde van de projecten.

Labels: , ,

Populairste groep heeft geen pesterijen nodig

Populaire tieners die hun bijval nog willen verhogen, zijn het meest geneigd om anderen te pesten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of California. Deze tieners lijken volgens de onderzoekers van mening dat het pesten van anderen hun status in de ogen van hun vrienden nog zal verhogen. Opgemerkt wordt dat tieners die aan de top staan van de sociale pikorde, maar niet de allerhoogste positie bekleden, het meest geneigd zijn om zich aan pesterijen schuldig te maken.

"Status verhoogt de agressie," merkt onderzoeksleider Robert Faris, socioloog aan de University of California, op tegenover het webmagazine Healthdaynews. "Geruime tijd werd gedacht dat agressie een misplaatste reactie was op een verkeerd gelopen thuissituatie of mentale problemen, maar uit het onderzoek blijkt dat het fenomeen tot de minder positieve elementen van sociale hiërarchie behoort. Agressie wordt bestempeld als een manier om vooruitgang te boeken."

De grootste agressie werd opgetekend bij tieners die op het 98ste procent van de populariteit stonden. Bij de resterende 2 topprocent valt die agressie opnieuw terug, volgens de onderzoekers omdat de betrokkenen het in die situatie niet langer nodig achten om anderen naar beneden te drukken om hun eigen status te verbeteren. De agressiegraad van de tieners op het 98ste procent van populariteit was 28 procent hoger dan bij studenten uit de bodem dan de rangschikking en 40 procent hoger dan bij de absolute top.

"Agressie zou contraproductief kunnen werken wanneer men de top heeft bereikt," aldus onderzoeksleider Faris. "Het zou immers als een signaal kunnen opgevat worden voor onzekerheid over de eigen sociale positie. Aan de top haalt men meer voordeel met vriendelijkheid." Ook onderaan de hiërarchie is er weinig agressie, volgens de onderzoekers wellicht omdat die groep zelfs niet de macht heeft om alleen nog maar een poging te wagen. Er wordt aan toegevoegd dat 67 procent van de tieners tegenover niemand agressief zijn.

Labels: ,

Meer verkrachtingen en extremistische moorden in Moskou

De criminaliteitcijfers van Moskou zijn vorig jaar weliswaar gedaald, maar zowel bij verkrachtingen als haatmisdrijven werd een toename opgetekend. Bovendien lag de gemiddelde steekpenning die ambtenaren eisten twintig keer hoger dan het nationaal niveau. Dat blijkt uit cijfers van het Russische Investigative Committee. Een steekpenning in Moskou kost gemiddeld 600.000 roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 20.000 dollar. In de rest van Rusland moet voor een steekpenning gemiddeld 30.000 roebel worden betaald.

In totaal werden in Moskou het voorbije jaar 186.000 misdrijven gemeld. Dat is een daling met 12 procent tegenover het jaar voordien. Hoofdonderzoeker Vadim Yakovenko voegt er aan toe dat 12.000 misdrijven werden gepleegd door niet-Moskovieten. In het rapport worden 582 moorden geteld. Dat is een daling met 8 procent tegenover het jaar voordien. Er werden echter ook 105 extremistische misdrijven genoteerd. Dat is een stijging met 33 procent. Bij het aantal extremistische moorden werd zelfs een stijging met 50 procent opgetekend.

Ook werden het voorbije jaar 382 verkrachtingen gemeld. Dat is een stijging met 38 procent. De officiële statistieken worden door de Office Academy van de Russische openbaar aanklager echter in vraag gesteld. Daar werd eerder al opgemerkt dat in Rusland gemiddeld slechts één op de tien misdrijven wordt geregistreerd. Er wordt aan toegevoegd dat de criminaliteit in Rusland het voorbije decennium met 2,4 procent is gestegen. Daarbij wordt opgemerkt dat twee jaar geleden ongeveer 126.000 moorden zouden zijn gepleegd.

Labels: , ,

Britten starten bouw van nieuwe recordwagen Bloodhound

In Groot-Brittannië wordt begonnen aan de bouw van de Bloodhound, die de snelste auto van de wereld zou moeten worden. Gehoopt wordt dat de wagen een snelheid van 1.600 kilometer per uur zal kunnen halen. De Bloodhound zou tegen het einde van volgend jaar op een drooggevallen meer in Noordkaap in Zuid-Afrika proberen om een nieuw snelheidsrecord op het land te vestigen. Aan het ontwerp van de Bloodhound is drie jaar lang gewerkt.

De Bloodhound zal worden aangedreven door een Eurofighter-Typhoon jetmotor en een hybride raket. Dat zou een stuwkracht van 200 kilonewton moeten opleveren. Dat is vergelijkbaar met de stuwkracht van één van de Olympus-motoren van de Condorde, maar het verschil is dat de Bloodhound slechts 6 ton weegt. Aan de bouw wordt onder meer meegewerkt door het ruimtevaartbedrijf Hampson Industries (chassis) en Advanced Composites Group (koetswerk).

Indien de Bloodhound in zijn snelheidspoging slaagt, zal het record van de Thrust SuperSonic Car, die dertien jaar geleden een snelheid van 1.228 kilometer per uur haalde, worden gebroken. Drie leden van het Thrust-project zijn ook bij de ontwikkeling van de Bloodhound betrokken. Het gaat om piloot Andy Green, projectdirecteur Richard Noble en aerodynamica-specialist Ron Ayres. Het project moet in de interesse van Britse kinderen in wetenschap en techniek stimuleren. Bij het Bloodhound Education Programma zijn ongeveer vierduizend Britse scholen betrokken.

Labels: ,

Britse veeteelt geconfronteerd met tekort van 330 miljoen pond

Britse veetelers worden geconfronteerd met een tekort van 330 miljoen pond door het verschil van de melkprijs op de markt en de productiekost. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse National Farmers Union (NFU). Gemeld wordt de Britse veetelers op elke liter melk gemiddeld 3,16 pence verliezen. Met een productie van 11 miljard liter melk per jaar, loopt dat verlies voor de Britse melkveesector op tot 380 miljoen pond.

"De kloof tussen de productiekosten en de marktprijzen is de voorbije twaalf maanden nog toegenomen," merkt de National Farmers Union op. "Die kloof wordt vooral veroorzaakt door de stijgende kosten van veevoeder en onderkomen. Verwacht wordt dat dit jaar de kosten van het veevoeder dit jaar nog met 16,6 procent zullen stijgen." Mansel Raymond, voorzitter van de National Farmers Union, voegt er aan toe dat de melkprijzen volgens een aantal voorspellingen weliswaar zouden stijgen, maar die toename zou heel beperkt blijven.

"Volgens een aantal klanten moet er rekening gehouden worden met een prijsverhoging van maximaal 1 pence," stipt Raymond aan. "Dat is een druppel op een hete plaat, rekening houdend met het prijsprobleem waarmee de sector wordt geconfronteerd. Voor vele veetelers is die prijsverhoging veel te klein en komt ze wellicht ook veel te laat." Kostenbeheersing is volgens waarnemers dan ook de enig mogelijke redding. Uit cijfers van het Britse ministerie van landbouw blijkt dat het gemiddelde inkomen van de veeteler op één jaar tijd met 19 procent is gedaald tot 56.100 pond.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het staalconcern ArcelorMittal heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 2,9 miljard dollar, tegenover 157 miljoen dollar het jaar voordien. Tijdens het vierde kwartaal moest wel een verlies van 0,8 miljard dollar worden opgetekend, tegenover een winst van 1,1 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies werd echter vooral veroorzaakt door een afschrijving in verband met de verzelfstandiging van de divisie roestvrij staal. Voor het lopende jaar wordt een verdere positieve evolutie verwacht. In het eerste kwartaal zal volgens het concern zowel het geproduceerde volume als de prijs van het staal stijgen. Er zijn volgens het concern risico's dat de vraag in het tweede halfjaar zal afzwakken, zoals ook vorig jaar gebeurde, maar over het algemeen zal de vraag naar verwachting hoger zijn dan vorig jaar.


De Japanse autoconstructeur heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 93,6 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 835 miljoen euro. De winst viel met 38,9 procent terug tegenover het derde kwartaal van het vorige boekjaar. De daling is het gevolg van de sterke koers van de yen en de teruglopende verkoop op de Japanse thuismarkt. Desondanks heeft het concern zijn winstverwachting voor het hele boekjaar naar boven bijgesteld. Toyota voorziet nu dat de operationele winst dit jaar uitkomt op 550 miljard yen. Eerder ging de Japanse autobouwer nog uit van een winst van 380 miljard yen. Ook de verwachting voor de wereldwijde autoverkopen werden licht opgeschroefd. Toyota verwacht dat de totale verkopen uitkomen op 7,48 miljoen exemplaren, vergeleken met een eerdere verwachting van 7,41 miljoen eenheden.


De Zwitserse bank UBS heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,16 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 5,51 miljard euro. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 2,74 miljard Zwitserse frank. De voorbije vier jaar was UBS er niet meer in geslaagd om winst te boeken. De Zwitserse bank werd zwaar getroffen door de wereldwijde kredietcrisis. Ondanks het verbeterde resultaat besloot de top van UBS het totaalbedrag aan bonussen met een tiende te verlagen. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar boekte UBS een winst van 1,3 miljard Zwitserse frank. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Voor het tweede kwartaal op rij kon bovendien de uitstroom van spaartegoeden worden gestopt. De aanhoudende subprimemalaise en een belastinggeschil met de Verenigde Staten maakte dat veel vermogende klanten de voorbije jaren hun geld weghaalden bij de bank.


De Britse regering heeft voor het lopende jaar een stijging met 800 miljoen pond aangekondigd van een nieuwe heffing op de banken. De Britse minister van financiën George Osborne kondigde aan dat de bankentaks vanaf dit jaar al volledig zal worden geïnd. De banken zouden aanvankelijk tijdens het eerste jaar kunnen genieten van een verlaagd tarief. Pas daarna zou de heffing 0,075 procent van de balans van de bank bedragen. De taks, die permanent wordt, moet volgens schattingen van de Britse regering jaarlijks 2,5 miljard pond opleveren. De extra 800 miljoen pond van dit jaar zal volgens Osborne de regering en Groot-Brittannië helpen het hoofd te bieden aan het begrotingstekort, dat voor het lopende begrotingsjaar naar schatting ruim 10 procent van het bruto binnenlands product zou bedragen. De maatregel zal geïntegreerd worden in de volgende begroting, die volgende maand moet worden voorgesteld.


De Europese krantenuitgevers maken zich zorgen over de commissies die Apple zou willen heffen op de verkoop van kranten via de iPad van het bedrijf. Dat blijkt uit een mededeling van de European Newspaper Publishers Association (ENPA), de sectororganisatie van de Europese krantenuitgevers. In de mededeling wordt er bij alle fabrikanten van tablet-computers op aangedrongen om geen beperkingen in te voeren op de verkoop van elektronische kranten. De boodschap viseert meer bepaald Apple, dat commissies tot 30 procent zou willen heffen op de verkoop van kranten via zijn winkel iTunes. Apple wil de dienst vanaf april lanceren in verscheidene Europese landen. Tal van kranten bieden hun abonnees reeds de mogelijkheid om de krant gratis te consulteren op de iPad. De uitgevers rekenen op de tablets om de verkoopcijfers aan te zwengelen. De organisatie betreurt ook dat een derde partij zich tussen de kranten en de lezers nestelt.


De Amerikaanse industriële groep Danaher heeft een bod van 6,8 miljard dollar gedaan op Beckman Coulter, een Amerikaanse fabrikant van apparatuur en software voor laboratoria. Danaher had eerder al gezegd overnameplannen te hebben. In december vorig jaar stelde de gedelegeerd bestuurder Lawrence Culp voor zowat 4 miljard dollar overnames in het vooruitzicht voor de komende vier tot zes kwartalen. Tot nu werd alleen het Belgische bedrijf EskoArtwork overgenomen voor een bedrag van 350 miljoen euro. Danaher is een beursgenoteerde industriële groep met 46.000 werknemers. Het Amerikaanse concern realiseerde twee jaar geleden een omzet van 11,2 miljard dollar. Danaher is actief in diverse sectoren, gaande van röntgenapparatuur voor tandartsen tot doe-het-zelfgereedschap. Bij Beckman Coulter werken 12.000 mensen. Het bedrijf realiseert een jaaromzet van 3,7 miljard dollar.


Door de onrust in Tunesië en Egypte zal de kwartaalwinst van de Britse reisorganisatie Thomas Cook met bijna 20 miljoen pond dalen. Dat heeft Thomas Cook zelf bekend gemaakt. Het concern vervoert jaarlijks ongeveer één miljoen vakantiegangers naar Egypte. Thomas Cook probeert de schade te beperken door reizen aan te bieden naar alternatieve bestemmingen zoals Griekenland en Spanje. Manny Fontenlo-Novoa, topman van Thomas Cook, merkt echter ook dat het bedrijf nog voldoende tijd heeft om de schade te herstellen. Volgens hem is het aantal boekingen in Groot-Brittannië naar Griekenland de afgelopen vier weken met 20 procent toegenomen. Het aantal boekingen naar Mallorca en Ibiza steeg met 30 procent. Sectorgenoot TUI Travel maakte eerder al bekend door de onrust in Tunesië en Egypte 30 miljoen pond aan inkomsten te verliezen.


Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft zich gekant tegen een mogelijke herschikking van de Griekse staatsschuld. Dat zou volgens hem investeerders op lange termijn afschrikken. Sommige economen betoogden de voorbije weken dat armlastige eurolanden als Griekenland niet in staat zullen blijken om hun schulden af te betalen en dat er nagedacht moet worden over een herschikking. Er werd aan toegevoegd dat investeerders zouden zich moeten moeten schikken in een verlies en slechts een deel van hun geld ontvangen. Trichet verzet zich daar echter ten stelligste tegen. Men moet volgens hem de budgettaire programma's uitvoeren. Dat geldt volgens Trichet voor Griekenland, maar ook voor de Ierse regering. Hij benadrukte dat anders vooral investeerders op lange termijn de verliezen zouden slikken, terwijl beleggers op korte termijn winsten zouden opstrijken.


De 100.000 Duitse werknemers van autobouwer Volkswagen krijgen vanaf mei een loonsverhoging van 3,2 procent. Dat is meer dan in de rest van de metaalsector. De invloedrijke Duitse vakbond IG Metall wist bij Volkswagen ook een eenmalige premie los te weken, goed voor het equivalent van 1 procent van de jaarlijkse vergoeding van de werknemers en met een minimum van 500 euro. De werknemers van Volkswagen krijgen zo aanzienlijk betere voorwaarden dan hun collega's in de rest van de metaalsector, waarvoor IG Metall de loonsverhogingen moet onderhandelen. Sinds het economische herstel in Duitsland zijn de looneisen van de vakbonden er opnieuw toegenomen. Tijdens de crisis gaven de bonden prioriteit aan jobzekerheid, ten nadele van de lonen. Volkswagen had relatief minder te lijden onder de crisis dan zijn concurrenten.


Beursuitbater NYSE Euronext heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 135 miljoen dollar. Dat is een daling met 22 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Zonder eenmalige kosten zakte de courante winst in het vierde kwartaal van vorig jaar van 151 miljoen dollar naar 120 miljoen dollar. Er werd vooral een terugval opgetekend in de handel in aandelen en derivaten. Daarnaast was er ook een negatieve impact van 19 miljoen dollar voor fluctuaties in de wisselkoersen, maar de verliezen gedeeltelijk gecompenseerd door hogere inkomsten uit de technologie-diensten. Over het hele jaar daalde de omzet met 6 procent naar 4,42 miljard dollar. De winst steeg met 3 procent naar 548 miljoen dollar. Klassieke beurzen staan onder druk van nieuwe onafhankelijke platformen.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google staat op het punt om een schikking te treffen met de Europese Unie, zodat een antitrustonderzoek van de Europese autoriteiten zou kunnen worden vermeden. De Europese autoriteiten startte in november vorig jaar een onderzoek na klachten dat Google concurrerende bedrijven in zijn zoekresultaten zou hinderen ten voordele van eigen diensten. Google zou met de schikking een mogelijk langdurige juridische strijd en een potentieel hoge boete willen vermijden. Er zouden voorlopig enkel een aantal verkennende contacten zijn geweest. Concrete voorstellen liggen nog niet op tafel. Een woordvoerster van de Europese Commissie wilde enkel bevestigen dat Europa de zaak onderzoekt en stelde niet te willen vooruitlopen op de resultaten van het marktonderzoek of het concrete dossier. Google heeft bij monde van topman Eric Schmidt wel al aangegeven dat het een langdurige juridische veldslag wil vermijden.


De Ierse banken hebben mogelijk nog eens ongeveer 50 miljard euro vers kapitaal nodig. Dat heeft Alan Dukes, voorzitter van Anglo Irish Bank en gewezen Iers minister van financiën, gezegd. Dat bedrag ligt veel hoger dan de 35 miljard euro waarvan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie uitgaan in hun steunpakket voor de noodlijdende Ierse economie. De Ierse regering heeft al 46 miljard euro gepompt in het Ierse financiële systeem. Daarnaast kan nog eens 35 miljard extra kapitaal worden geactiveerd voor de banken, als onderdeel van het internationale steunpakket voor Ierland. Dat bedrag valt uiteen in een eerste schijf van 10 miljard en indien nodig kan nog eens een tweede schijf van 25 miljard worden vrijgemaakt. Patrick Honohan, de gouverneur van de Ierse centrale bank, had eerder gezegd dat hij teleurgesteld en verrast zou zijn indien de volledige 35 miljard zou worden opgesoupeerd. Maar nu zegt Dukes dat er nog eens 15 miljard extra nodig kan zijn.


Passagiers van luchtvaartmaatschappij Air New Zealand mogen vanaf volgende maand tijdens de vlucht gebruik maken van hun mobiele telefoon. De maatschappij heeft daarvoor speciale veiligheidstechnologie geïnstalleerd die moet voorkomen dat de gsm-signalen gevoelige navigatie-apparatuur aan boord storen. De Airbus A320, die enkel binnenlandse vluchten verzorgt, wordt uitgerust met een telefoonsysteem dat het signaal via een antenne aan boord naar een satelliet stuurt. Het gsm-gebruik is enkel toegelaten wanneer het toestel zich in volle vlucht bevindt. Zoals andere elektronische apparaten moeten mobiele telefoons worden uitgeschakeld tijdens het opstijgen en landen. Onderzoek heeft uitgewezen dat ingeschakelde elektronische apparaten een samenloop van omstandigheden kunnen creëren die effectief zouden kunnen leiden tot een crash.


De wereldwijde technologiesector heeft het voorbije jaar 293 fusies en overnames opgetekend. Dat is één derde meer dan het jaar voordien. Dat is de conclusie van een onderzoek van het adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC). Het transactiebedrag liep op van 36,8 miljard euro naar naar 75,7 miljard euro. De groei was volgens het adviesbureau te danken aan goedgevulde overnamekassen bij bedrijven, terwijl ook de investeringsmaatschappijen interessante mogelijkheden zagen en er ruimere kredieten beschikbaar waren. Volgens het rapport waren vooral Amerikaanse partijen actief op de overnamemarkt. Zij vertegenwoordigden vorig jaar 39 procent van alle transacties. Aziatische bedrijven namen 28 procent voor hun rekening en Europese ondernemingen 25 procent. Het adviesbureau verwacht dat een groeiend aantal bedrijven overnamedossiers zal bestuderen, omdat ze zouden willen voorkomen in een biedingstrijd te belanden.


De Ierse financiële groep Anglo Irish Bank verwacht dit jaar een recordverlies van 17,6 miljard euro te zullen lijden. Als de verwachting werkelijkheid wordt, zal de bank in twee boekjaren 30,3 miljard euro verlies geboekt hebben. Dat komt ongeveer overeen met het bedrag van 29,3 miljard euro aan staatssteun dat de bank de voorbije twee jaar kreeg. De reden voor het verwachte verlies ligt opnieuw bij risicovolle leningen die de bank toestond. Anglo Irish Bank moest twee jaar geleden een recordverlies van 12,7 miljard euro incasseren. Zonder afschrijvingen op zijn portefeuille van toxische kredieten zou de bank naar eigen zeggen een operationele winst van 1,8 miljard euro geboekt hebben vorig jaar. Dankzij een kapitaalinjectie door de staat eind vorig jaar zegt de bank over voldoende eigen fondsen te beschikken om te voldoen aan de solvabiliteitseisen van de Ierse centrale bank.


Meer Nieuws

Tuesday, February 08, 2011

Eén op drie Europese online computers geïnfecteerd

Nagenoeg één derde van alle internet-gebruikers in de Europese Unie heeft een computer-virus opgelopen, hoewel de meerderheid veiligheidsoftware heeft geïnstalleerd. Dat is de conclusie van een onderzoek het Europees statistisch bureau Eurostat. Virussen werden het meest aangetroffen in Bulgarijë, waar 58 procent van de computers geïnfecteerd bleken te zijn. Daarna volgen Slovakije (47 procent), Hongarije (46 procent), Italië (45 procent) en Estland (43 procent).

In Oostenrijk blijkt daarentegen slechts 14 procent van de computers geïnfecteerd te zijn. Daarmee haalt Oostenrijk de beste score van de hele Europese Unie, gevolgd door Ierland (15 procent), Finland (20 procent), Duitsland (22 procent) en Nederland (23 procent). De onderzoekers voegen er aan toe dat 3 procent van de internetgebruikers in de Europese Unie geld hebben verloren door phishing-aanvallen of frauduleuze betalingen.

Phishing werd het vaakst opgemerkt in Letland. Daar werd 8 procent van de internet-gebruikers het slachtoffer van phishing-praktijken, gevolgd door Groot-Brittannië (7 procent), Malta (5 procent) en Oostenrijk (5 procent). Eurostat merkt wel op dat de cijfers in realiteit wellicht nog gevoelig hoger liggen, want in het onderzoek werd alleen rekening gehouden met gebruikers die beseften dat hun computer door een virus geïnfecteerd was geraakt.

Labels: , ,

Japanse alcoholmarkt blijft volgende jaren verder dalen

De waarde van de markt voor alcoholische dranken in Japan zal de volgende vijf jaar een constante inkrimping kennen. Een aantal groeisectoren zullen echter wel overeind blijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Datamonitor. Twee jaar geleden had de Japanse alcohol-markt nog een waarde van 48,75 miljard dollar, maar die zou over drie jaar ingekrompen zijn tot 44,72 miljard dollar. Die terugval heeft volgens het rapport zowel economische als demografische redenen.

"De vertraging van de Japanse economische groei, een inkrimpende populatie en een voorzichtiger consumptiepatroon vormen volgens Gaurav Marchanda, analist van Datamonitor, de belangrijkste oorzaken voor de dalende vraag naar alcoholische dranken," aldus het webmagazine Beveragedaily.com. "De Japanse bevolking vergrijst en krimpt in en ook de jongere generaties zijn minder geïnteresseerd in alcohol, te wijten aan gezondheidsoverwegingen en gevoelige belastingheffingen."

Traditionele dranken zoals whisky en bier zouden met de grootste problemen worden geconfronteerd. "Dat heeft wellicht te maken met een ouderwets imago, waardoor de producten niet meer aantrekkelijk zijn voor de jongeren, die gemakkelijk worden beïnvloed door de groeiende cultuur van cocktails en likeuren. Dat zijn ook de sectoren die een uitzondering vormen op de dalende trend." De verkoop van tequila en mescal kende het voorbije jaar een groei met 7,7 procent, terwijl bij de likeuren een stijging met 4,6 procent werd opgetekend.

Labels: , ,

Smartphones betekenen vooruitgang voor marketeers

In vergelijking met de gebruikers van traditionele mobiele telefoons, zijn de bezitters van smartphones bijzonder vatbaar voor marketing-campagnes. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Millennial Media. De onderzoekers merken op dat dit verschil wellicht te wijten is aan de grotere schermen van de smartphones en het aanbod aan rich media dat in die sector wordt aangeboden. Onder meer wordt opgemerkt dat smartphones een score van 39 procent realiseren op het trekken van de aandacht op de reclame. Bij traditionele mobiele telefoons is dat slechts 28 procent.

Er wordt aan toegevoegd dat 17 procent van de gebruikers van smartphones zich ook spontaan mobiele campagnes kan herinneren, tegenover slechts 13 procent bij traditionele mobiele telefoons. Daarnaast scoren mobiele telefoons 15 procent op aankoopintenties, tegenover 12 procent bij de traditionele mobiele telefoon. De belangrijkste sector in mobiele marketing tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar was de telecom-industrie, die het kwartaal voordien nog op de tweede plaats stond.

Op de tweede plaats volgden retail en restaurants. Die sector steeg met één plaats tegenover het kwartaal voordien. Tegenover het vierde kwartaal van het jaar voordien werd een groei met meer dan 572 procent opgetekend. De autosector liet een groei met 623 procent optekenen tegenover het vierde kwartaal van het jaar voordien. De sector steeg tegenover het derde kwartaal van de achtste naar de vijfde plaats. Entertainment werd van de eerste naar de derde plaats verdrongen. De financiële sector steeg van een negende naar een vierde plaats.

Labels: ,

Vrouwen hebben hoogste inkomen nodig voor comfortabel leven

Een inkomen van iets minder dan 75.000 dollar per jaar is volgens 55 procent van de Amerikanen voldoende om comfortabel te kunnen leven. Dat is de conclusie van een enquête van de krant USA Today en het onderzoeksbureau Gallupp. De mediaan van het Amerikaanse gezinsinkomen bedraagt ongeveer 52.000 dollar. Volgens 24 procent van de Amerikanen is er echter een minimum-inkomen van 100.000 dollar nodig om comfortabel te kunnen leven. Op dit ogenblik heeft 16 procent van de Amerikaanse gezinnen een inkomen dat in die categorie valt.

Uit het onderzoek blijkt echter dat de perceptie over het vereiste inkomen nauw gerelateerd is aan het huidige gezinsbudget. "Naarmate het inkomen daalt, zijn de respondenten meer geneigd om te zeggen dat een iets hoger inkomstenniveau noodzakelijk is om comfortabel te kunnen leven," voeren de onderzoekers aan. "Alleen bij gezinnen met een budget van 100.000 dollar tot 149.999 dollar zegt een relatief grote groep dat een comfortabele levensstijl mogelijk is met een iets lager bedrag dan hun huidige inkomstenniveau."

In de hoogste inkomstencategorie geeft 40 procent aan desnoods met een iets lager inkomen comfortabel te kunnen leven. In de inkomensgroep tussen 50.000 dollar en 99.999 dollar geeft nog 11 procent aan het met iets minder te kunnen doen. In de categorie tussen 30.000 dollar en 49.999 procent is dat nog 5 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat vrouwen het meest geneigd zijn om te zeggen dat een bedrag van minstens 100.000 dollar nodig is om comfortabel te kunnen leven. Dat geldt echter niet meer voor vrouwen boven de vijftig jaar.

Labels: ,