Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 10, 2011

Nieuwsoverzicht

De Finse mobiele telefoonfabrikant Nokia bevindt zich in een dramatische situatie. Het bedrijf lijkt op een brandend olieplatform. Dat heeft Stephen Elop, chief executive van Nokia, gezegd in een interne memo. Elop wijst erop dat de eerste iPhone al vier jaar geleden op de markt werd gebracht en hij vindt het ongelooflijk dat Nokia er nog steeds niet in geslaagd is om een product te creëren dat de smartphone van Apple ook maar enigszins benadert. Elop, een gewezen topman van Microsoft, kwam enkele maanden geleden aan het hoofd van Nokia. Hij moet het Finse bedrijf weer op de rails zetten en het verloren marktaandeel terugwinnen. De organisatie moet volgens Elop haar gedrag wijzigen om de gevaren te weerstaan. Het bedrijf reageert volgens Elop te traag op technologische innovaties. Nokia heeft volgens Elop briljante kennis in huis, maar vertaalt die niet snel genoeg.


Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat de problemen van autobouwer Toyota met op hol geslagen wagens, niet zijn veroorzaakt door fouten in de elektronica die de gaspedalen aanstuurt. De Japanse autofabrikant heeft steeds gezegd dat de elektronica, die sinds acht jaar wordt gebruikt, veilig was, maar toch was daar twijfel over gerezen. Na tien maanden onderzoek is nu vastgesteld dat die twijfel niet gegrond was. Het onderzoek is uitgevoerd door technici van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Zij vonden volgens het Amerikaanse ministerie van transport geen elektronische tekortkomingen die er de oorzaak van zijn dat auto's uit zichzelf harder gingen rijden. De problemen zouden een mechanische oorzaak hebben. De voorbije twee jaar moest Toyota wereldwijd miljoenen auto's terugroepen in verband met problemen met vloermatten en met gaspedalen die bleven hangen.


Het Finse mediaconcern Sanoma heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar onverwacht een nettoverlies van 900.000 euro geboekt. De omzet daalde in het laatste kwartaal van vorig jaar met 2 procent tot 717,3 miljoen euro. Sanoma schrijft dit onder meer toe aan de verkoop van enkele bedrijfsonderdelen eerder op het jaar. De winst werd gedrukt door eenmalige herstructureringskosten en bijzondere afschrijvingen, terwijl de omzet lager uitviel door de verkoop van enkele bedrijfsonderdelen aan het begin van het jaar. Exclusief deze desinvesteringen zou de omzet met 1 procent zijn toegenomen. Sanoma zag de advertentie-inkomsten, goed voor ruim een kwart van de omzet, met 11 procent stijgen in het vierde kwartaal. De opbrengsten van advertenties op internet gingen met 19 procent omhoog.


De Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,3 miljard euro. Het jaar voordien werd nog afgesloten met een verlies van 1,16 miljard euro. De omzet steeg met 15,8 procent tot 56 miljard euro. De bijdrage van de joint venture met de Chinese autobouwer Dongfeng bedroeg 159 miljoen euro. Peugeot-Citroën gaat voor dit jaar uit van een stabiele Europese markt en een stijging van de Chinese markt met 10 procent. Tegen het midden van het decennium wil het Franse concern de helft van zijn omzet buiten Europa halen. In India gaat Peugeot-Citroën een middelgroot berlinemodel bouwen. Het is de eerste stap van de Franse producent op de Indiase markt. Peugeot-Citroën lanceerde bijna anderhalf jaar geleden een herstructureringsplan voor drie jaar waarbij 3,3 miljard kostenbesparingen waren gepland.


Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 1,3 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 844 miljoen dollar. De omzet steeg met 10 procent tot 10,7 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat er bij de drie grote divisies van het concern - de mediagroep, de filmstudio's en de themaparken - een groei lieten optekenen. De mediatak liet echter de grootste groei optekenen, vooral dankzij de sportzender ESPN, die kon profiteren van gevoelig gestegen reclame-inkomsten. De televisie-netwerken lieten een omzetgroei met 11 procent optekenen. De winst van de divisie steeg met 47 procent. Ook de themaparken lieten, na negen opeenvolgende kwartalen inkrimping, opnieuw een groei optekenen. Het operationele inkomen van de divisie steeg met 25 procent tot 468 miljoen dollar.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is gestart met de productie van een nieuw model van zijn tabletcomputer iPad. De versie van de tweede generatie zou dunner en krachtiger zijn dan zijn voorganger en zou over meer geheugen beschikken. Bovendien zou het toestel aan de voorzijde uitgerust zijn met een videocamera om onder meer videoconferencing mogelijk te maken. In de eerste acht maanden na de lancering in april van vorig jaar verkocht Apple naar eigen zeggen 15 miljoen exemplaren van de eerste generatie van de iPad. De prijs van de nieuwe generatie zou vergelijkbaar zijn met de eerste versie. Voor dit jaar wordt gemikt op een verkoop van 27 miljoen tot 35 miljoen exemplaren. Hoewel Apple nu nog ruimschoots marktleider is, zal de opkomst van andere tablets ervoor zorgen dat het marktaandeel van het bedrijf over drie jaar geslonken zal zijn tot ongeveer 50 procent.


De London Stock Exchange Group, uitbater van de beurs van Londen, fuseert met TMX Group, beheerder van de beurs in het Canadese Toronto. De nieuwe transatlantisch beurs krijgt een dominante positie in de handel in grondstoffen en energie. De London Stock Exchange zal een belang van 55 procent krijgen in het fusiebedrijf. Beide raden van bestuur hebben de fusie al goedgekeurd. Xavier Rolet, topman van de London Stock Exchange, wordt ook chief executive van de fusiegroep. Nadat de transactie is afgerond, zal de groep ook een nieuwe naam krijgen. TMX Group beheert naast de Toronto Stock Exchange ook de TSX Venture Exchange, Montreal Exchange, Natural Gas Exchange, Boston Options Exchange, Shorcan and Equicom. De London Stock Exchange Group is ook eigenaar van de Italiaanse beursuitbater Borsa Italiana.


Het voorbije jaar werden er 319,5 miljoen flessen champagne verkocht voor een totaalbedrag van meer dan 4 miljard euro. Dat is een stijging met 8,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de koepelorganisatie Comité interprofessionnel des vins de champagne (CIVC). Daarmee realiseerde de champagne het vierde beste jaar uit zijn geschiedenis. Het absolute record werd vier jaar geleden gevestigd, toen 338,7 miljoen flessen werden verkocht. Het voorbije jaar maakt volgens een woordvoerder van de champagne-producenten een einde aan de brutale crisis die de sector bijna twee jaar lang heeft doorgemaakt. De landen buiten de Europese Unie lieten de sterkste vooruitgang optekenen. Daar werd een groei met 28,7 procent opgetekend. Op de Franse thuismarkt werd een groei met 2,3 procent tot 185 miljoen flessen opgetekend.


De Franse groep Michelin, de grootste bandenfabrikant van de wereld, gaat de prijzen van zijn producten verhogen. Er wordt opgemerkt dat in Europa alle types van banden duurder zullen worden. De prijsstijging is volgens Michelin een gevolg van de duurdere grondstoffen. Opgemerkt wordt dat zowel de prijzen van het rubber als van petroleumderivaten, de twee basiscomponenten van banden, zijn gestegen. De banden van personenwagen zullen gemiddeld 5 procent duurder worden. Bij vrachtwagens en motors gaat het om een stijging van respectievelijk 7 procent en 7,5 procent. De prijsverhogingen zullen doorgevoerd worden tussen begin maart en begin april. In december werden al prijsverhogingen aangekondigd voor een aantal bandentypes voor zware vrachtwagens. Een aantal analisten stellen echter dat de maatregel niet voldoende zal zijn om de prijsverhoging van de grondstoffen op te vangen.


De Zwitserse horlogemaker heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,44 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 6,69 miljard dollar. De omzet lag daarmee 21,8 procent hoger dan het jaar voordien. De nettowinst steeg met 41,5 procent tot 1,08 miljard Zwitserse frank. Daarmee heeft de Zwitserse horlogegroep zowel op het gebied van omzet als winst een nieuw recordjaar achter de rug. Bij de verkoop van horloges en juwelen werd een omzetgroei met 28,1 procent tot 5,53 miljard Zwitserse frank opgetekend. Die groei werd naar eigen zeggen niet alleen opgetekend bij de luxemerken, maar over de hele portfolio. Alle geografische regio's lieten een groei optekenen, maar de grootste stijging werd opgetekend in Azië. De productie-divisie realiseerde een omzet van 1,54 miljard Zwitserse frank. Bij de divisie elektronische systemen werd een omzet van 440 miljoen Zwitserse frank opgetekend.


De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij AirFrance-KLM heeft tijdens de maand januari 5,4 miljoen passagiers vervoerd. Dat is een stijging met 6,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging is voor een deel te verklaren door de sneeuwval in januari vorig jaar, toen talloze vluchten moesten worden geschrapt. Daarvan had AirFrance-KLM dit jaar geen last. Het aantal kilometers die alle passagiers in totaal aflegden groeide met 4,8 procent. De grootste groei werd opgetekend in Europa. Daar werd een stijging met 9,3 procent opgetekend. De capaciteit nam met 4,5 procent toe, waardoor de bezettingsgraad verbeterde tot 64,4 procent. Bij het vrachtvervoer werd een groei met 3,4 procent opgetekend. De capaciteit steeg met 3,3 procent, waardoor de bezettingsgraad op 64,3 procent uitkwam. AirFrance-KLM waarschuwde dat de onlusten en geopolitieke onzekerheden in Ivoorkust, Tunesië en Egypte een negatief effect zullen hebben op de kwartaalomzet.


Beursoperatoren NYSE Euronext en Deutsche Börse zijn in gesprek over een fusie. Dat hebben de betrokken partijen bevestigd. Een akkoord op korte termijn wordt echter niet onmiddellijk verwacht. De beursoperatoren benadrukken dat er nog geen overeenstemming is bereikt en dat er ook geen enkele garantie is dat de gesprekken tot een fusie gaan leiden. Door een eventuele fusie zou naar eigen zeggen het grootste platform worden gecreëerd waar bedrijven kapitaal kunnen ophalen. Bovendien zou de combinatie ook een wereldleider zijn in de derivatenhandel. Deutsche Börse beheert de beurs van Frankfurt en is eigenaar van Eurex, het grootste Europese platform voor de handel in derivaten. NYSE Euronext is eigenaar van de New York Stock Exchange, de beurzen van Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon en derivatenpoot NYSE Liffe. Drie jaar geleden ketsten fusiegesprekken tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse nog af op politieke bezwaren.


De Japanse autoconstructeur heeft tijdens de eerste drie kwartalen van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 288,45 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 2,6 miljard euro. Dat is vijf keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig boekjaar. De winstverwachtingen voor het hele jaar worden opgetrokken van 270 miljard yen naar 315 miljard yen, ondanks de dure yen en de hoge onkostenprijzen. Nissan profiteert naar eigen zeggen van de verkoop van zijn nieuwe modellen, waarbij vooral in Azië een groei werd opgetekend. Tijdens het derde kwartaal werd een winst geboekt van 80 miljard yen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 5,3 procent tot 2,1 biljoen yen. Nissan verdrong vorig jaar Honda als tweede grootste autobouwer van Japan.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de crisis niet zien aankomen als gevolg van ernstige tekortkomingen op managementniveau. Dat blijkt uit een intern onderzoek bij het Internationaal Monetair Fonds. De organisatie moet de globale economie in het oog houden, maar gaf tijdens de drie voor het uitbreken van de crisis volgens het rapport zo goed als geen enkele waarschuwing voor het feit dat verschillende banken zich inlieten met riskante leningen. Volgens het intern onderzoek is de organisatie er niet geslaagd de verschillende elementen met elkaar te verbinden die de wereld uiteindelijk in een recessie zouden storten. Het instituut had volgens het rapport te veel vertrouwen in de financiële instellingen. Dominique Strauss-Kahn, topman van het Internationaal Monetair Fonds, geeft toe dat de organisatie in de fout is gegaan. Volgens hem is er intussen veel veranderd in de werking van de organisatie.


De Britse banken hebben een akkoord bereikt met de overheid over een verlaging van de bonussen en een verhoging van de leningen aan bedrijven. Dat heeft de Britse minister van financiën George Osborne bevestigd. De vier grootste banken van Groot-Brittannië hebben zich akkoord verklaard om dit jaar 190 miljard pond te lenen aan de bedrijven om de economische groei te ondersteunen. Vorig jaar was dat slechts 175 miljard pond. De banken zullen ook het bedrag van de uitgekeerde bonussen bekend maken en ze beloven dat het cijfer lager zal liggen dan vorig jaar. Er wordt geen individueel plafond per bonus opgelegd. Met de twee grote banken die tijdens de crisis werden genationaliseerd, Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group, wordt een specifiek akkoord gesloten. Zij beloven dit jaar geen enkele bonus uit te keren boven de 2.000 euro. De extra voordelen voor de bedrijfsleiding moeten uit aandelen bestaan.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home