Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 09, 2011

Populairste groep heeft geen pesterijen nodig

Populaire tieners die hun bijval nog willen verhogen, zijn het meest geneigd om anderen te pesten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of California. Deze tieners lijken volgens de onderzoekers van mening dat het pesten van anderen hun status in de ogen van hun vrienden nog zal verhogen. Opgemerkt wordt dat tieners die aan de top staan van de sociale pikorde, maar niet de allerhoogste positie bekleden, het meest geneigd zijn om zich aan pesterijen schuldig te maken.

"Status verhoogt de agressie," merkt onderzoeksleider Robert Faris, socioloog aan de University of California, op tegenover het webmagazine Healthdaynews. "Geruime tijd werd gedacht dat agressie een misplaatste reactie was op een verkeerd gelopen thuissituatie of mentale problemen, maar uit het onderzoek blijkt dat het fenomeen tot de minder positieve elementen van sociale hiƫrarchie behoort. Agressie wordt bestempeld als een manier om vooruitgang te boeken."

De grootste agressie werd opgetekend bij tieners die op het 98ste procent van de populariteit stonden. Bij de resterende 2 topprocent valt die agressie opnieuw terug, volgens de onderzoekers omdat de betrokkenen het in die situatie niet langer nodig achten om anderen naar beneden te drukken om hun eigen status te verbeteren. De agressiegraad van de tieners op het 98ste procent van populariteit was 28 procent hoger dan bij studenten uit de bodem dan de rangschikking en 40 procent hoger dan bij de absolute top.

"Agressie zou contraproductief kunnen werken wanneer men de top heeft bereikt," aldus onderzoeksleider Faris. "Het zou immers als een signaal kunnen opgevat worden voor onzekerheid over de eigen sociale positie. Aan de top haalt men meer voordeel met vriendelijkheid." Ook onderaan de hiƫrarchie is er weinig agressie, volgens de onderzoekers wellicht omdat die groep zelfs niet de macht heeft om alleen nog maar een poging te wagen. Er wordt aan toegevoegd dat 67 procent van de tieners tegenover niemand agressief zijn.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home