Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 09, 2011

Nieuwsoverzicht

Het staalconcern ArcelorMittal heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 2,9 miljard dollar, tegenover 157 miljoen dollar het jaar voordien. Tijdens het vierde kwartaal moest wel een verlies van 0,8 miljard dollar worden opgetekend, tegenover een winst van 1,1 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies werd echter vooral veroorzaakt door een afschrijving in verband met de verzelfstandiging van de divisie roestvrij staal. Voor het lopende jaar wordt een verdere positieve evolutie verwacht. In het eerste kwartaal zal volgens het concern zowel het geproduceerde volume als de prijs van het staal stijgen. Er zijn volgens het concern risico's dat de vraag in het tweede halfjaar zal afzwakken, zoals ook vorig jaar gebeurde, maar over het algemeen zal de vraag naar verwachting hoger zijn dan vorig jaar.


De Japanse autoconstructeur heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 93,6 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 835 miljoen euro. De winst viel met 38,9 procent terug tegenover het derde kwartaal van het vorige boekjaar. De daling is het gevolg van de sterke koers van de yen en de teruglopende verkoop op de Japanse thuismarkt. Desondanks heeft het concern zijn winstverwachting voor het hele boekjaar naar boven bijgesteld. Toyota voorziet nu dat de operationele winst dit jaar uitkomt op 550 miljard yen. Eerder ging de Japanse autobouwer nog uit van een winst van 380 miljard yen. Ook de verwachting voor de wereldwijde autoverkopen werden licht opgeschroefd. Toyota verwacht dat de totale verkopen uitkomen op 7,48 miljoen exemplaren, vergeleken met een eerdere verwachting van 7,41 miljoen eenheden.


De Zwitserse bank UBS heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,16 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 5,51 miljard euro. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 2,74 miljard Zwitserse frank. De voorbije vier jaar was UBS er niet meer in geslaagd om winst te boeken. De Zwitserse bank werd zwaar getroffen door de wereldwijde kredietcrisis. Ondanks het verbeterde resultaat besloot de top van UBS het totaalbedrag aan bonussen met een tiende te verlagen. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar boekte UBS een winst van 1,3 miljard Zwitserse frank. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Voor het tweede kwartaal op rij kon bovendien de uitstroom van spaartegoeden worden gestopt. De aanhoudende subprimemalaise en een belastinggeschil met de Verenigde Staten maakte dat veel vermogende klanten de voorbije jaren hun geld weghaalden bij de bank.


De Britse regering heeft voor het lopende jaar een stijging met 800 miljoen pond aangekondigd van een nieuwe heffing op de banken. De Britse minister van financiën George Osborne kondigde aan dat de bankentaks vanaf dit jaar al volledig zal worden geïnd. De banken zouden aanvankelijk tijdens het eerste jaar kunnen genieten van een verlaagd tarief. Pas daarna zou de heffing 0,075 procent van de balans van de bank bedragen. De taks, die permanent wordt, moet volgens schattingen van de Britse regering jaarlijks 2,5 miljard pond opleveren. De extra 800 miljoen pond van dit jaar zal volgens Osborne de regering en Groot-Brittannië helpen het hoofd te bieden aan het begrotingstekort, dat voor het lopende begrotingsjaar naar schatting ruim 10 procent van het bruto binnenlands product zou bedragen. De maatregel zal geïntegreerd worden in de volgende begroting, die volgende maand moet worden voorgesteld.


De Europese krantenuitgevers maken zich zorgen over de commissies die Apple zou willen heffen op de verkoop van kranten via de iPad van het bedrijf. Dat blijkt uit een mededeling van de European Newspaper Publishers Association (ENPA), de sectororganisatie van de Europese krantenuitgevers. In de mededeling wordt er bij alle fabrikanten van tablet-computers op aangedrongen om geen beperkingen in te voeren op de verkoop van elektronische kranten. De boodschap viseert meer bepaald Apple, dat commissies tot 30 procent zou willen heffen op de verkoop van kranten via zijn winkel iTunes. Apple wil de dienst vanaf april lanceren in verscheidene Europese landen. Tal van kranten bieden hun abonnees reeds de mogelijkheid om de krant gratis te consulteren op de iPad. De uitgevers rekenen op de tablets om de verkoopcijfers aan te zwengelen. De organisatie betreurt ook dat een derde partij zich tussen de kranten en de lezers nestelt.


De Amerikaanse industriële groep Danaher heeft een bod van 6,8 miljard dollar gedaan op Beckman Coulter, een Amerikaanse fabrikant van apparatuur en software voor laboratoria. Danaher had eerder al gezegd overnameplannen te hebben. In december vorig jaar stelde de gedelegeerd bestuurder Lawrence Culp voor zowat 4 miljard dollar overnames in het vooruitzicht voor de komende vier tot zes kwartalen. Tot nu werd alleen het Belgische bedrijf EskoArtwork overgenomen voor een bedrag van 350 miljoen euro. Danaher is een beursgenoteerde industriële groep met 46.000 werknemers. Het Amerikaanse concern realiseerde twee jaar geleden een omzet van 11,2 miljard dollar. Danaher is actief in diverse sectoren, gaande van röntgenapparatuur voor tandartsen tot doe-het-zelfgereedschap. Bij Beckman Coulter werken 12.000 mensen. Het bedrijf realiseert een jaaromzet van 3,7 miljard dollar.


Door de onrust in Tunesië en Egypte zal de kwartaalwinst van de Britse reisorganisatie Thomas Cook met bijna 20 miljoen pond dalen. Dat heeft Thomas Cook zelf bekend gemaakt. Het concern vervoert jaarlijks ongeveer één miljoen vakantiegangers naar Egypte. Thomas Cook probeert de schade te beperken door reizen aan te bieden naar alternatieve bestemmingen zoals Griekenland en Spanje. Manny Fontenlo-Novoa, topman van Thomas Cook, merkt echter ook dat het bedrijf nog voldoende tijd heeft om de schade te herstellen. Volgens hem is het aantal boekingen in Groot-Brittannië naar Griekenland de afgelopen vier weken met 20 procent toegenomen. Het aantal boekingen naar Mallorca en Ibiza steeg met 30 procent. Sectorgenoot TUI Travel maakte eerder al bekend door de onrust in Tunesië en Egypte 30 miljoen pond aan inkomsten te verliezen.


Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft zich gekant tegen een mogelijke herschikking van de Griekse staatsschuld. Dat zou volgens hem investeerders op lange termijn afschrikken. Sommige economen betoogden de voorbije weken dat armlastige eurolanden als Griekenland niet in staat zullen blijken om hun schulden af te betalen en dat er nagedacht moet worden over een herschikking. Er werd aan toegevoegd dat investeerders zouden zich moeten moeten schikken in een verlies en slechts een deel van hun geld ontvangen. Trichet verzet zich daar echter ten stelligste tegen. Men moet volgens hem de budgettaire programma's uitvoeren. Dat geldt volgens Trichet voor Griekenland, maar ook voor de Ierse regering. Hij benadrukte dat anders vooral investeerders op lange termijn de verliezen zouden slikken, terwijl beleggers op korte termijn winsten zouden opstrijken.


De 100.000 Duitse werknemers van autobouwer Volkswagen krijgen vanaf mei een loonsverhoging van 3,2 procent. Dat is meer dan in de rest van de metaalsector. De invloedrijke Duitse vakbond IG Metall wist bij Volkswagen ook een eenmalige premie los te weken, goed voor het equivalent van 1 procent van de jaarlijkse vergoeding van de werknemers en met een minimum van 500 euro. De werknemers van Volkswagen krijgen zo aanzienlijk betere voorwaarden dan hun collega's in de rest van de metaalsector, waarvoor IG Metall de loonsverhogingen moet onderhandelen. Sinds het economische herstel in Duitsland zijn de looneisen van de vakbonden er opnieuw toegenomen. Tijdens de crisis gaven de bonden prioriteit aan jobzekerheid, ten nadele van de lonen. Volkswagen had relatief minder te lijden onder de crisis dan zijn concurrenten.


Beursuitbater NYSE Euronext heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 135 miljoen dollar. Dat is een daling met 22 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Zonder eenmalige kosten zakte de courante winst in het vierde kwartaal van vorig jaar van 151 miljoen dollar naar 120 miljoen dollar. Er werd vooral een terugval opgetekend in de handel in aandelen en derivaten. Daarnaast was er ook een negatieve impact van 19 miljoen dollar voor fluctuaties in de wisselkoersen, maar de verliezen gedeeltelijk gecompenseerd door hogere inkomsten uit de technologie-diensten. Over het hele jaar daalde de omzet met 6 procent naar 4,42 miljard dollar. De winst steeg met 3 procent naar 548 miljoen dollar. Klassieke beurzen staan onder druk van nieuwe onafhankelijke platformen.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google staat op het punt om een schikking te treffen met de Europese Unie, zodat een antitrustonderzoek van de Europese autoriteiten zou kunnen worden vermeden. De Europese autoriteiten startte in november vorig jaar een onderzoek na klachten dat Google concurrerende bedrijven in zijn zoekresultaten zou hinderen ten voordele van eigen diensten. Google zou met de schikking een mogelijk langdurige juridische strijd en een potentieel hoge boete willen vermijden. Er zouden voorlopig enkel een aantal verkennende contacten zijn geweest. Concrete voorstellen liggen nog niet op tafel. Een woordvoerster van de Europese Commissie wilde enkel bevestigen dat Europa de zaak onderzoekt en stelde niet te willen vooruitlopen op de resultaten van het marktonderzoek of het concrete dossier. Google heeft bij monde van topman Eric Schmidt wel al aangegeven dat het een langdurige juridische veldslag wil vermijden.


De Ierse banken hebben mogelijk nog eens ongeveer 50 miljard euro vers kapitaal nodig. Dat heeft Alan Dukes, voorzitter van Anglo Irish Bank en gewezen Iers minister van financiën, gezegd. Dat bedrag ligt veel hoger dan de 35 miljard euro waarvan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie uitgaan in hun steunpakket voor de noodlijdende Ierse economie. De Ierse regering heeft al 46 miljard euro gepompt in het Ierse financiële systeem. Daarnaast kan nog eens 35 miljard extra kapitaal worden geactiveerd voor de banken, als onderdeel van het internationale steunpakket voor Ierland. Dat bedrag valt uiteen in een eerste schijf van 10 miljard en indien nodig kan nog eens een tweede schijf van 25 miljard worden vrijgemaakt. Patrick Honohan, de gouverneur van de Ierse centrale bank, had eerder gezegd dat hij teleurgesteld en verrast zou zijn indien de volledige 35 miljard zou worden opgesoupeerd. Maar nu zegt Dukes dat er nog eens 15 miljard extra nodig kan zijn.


Passagiers van luchtvaartmaatschappij Air New Zealand mogen vanaf volgende maand tijdens de vlucht gebruik maken van hun mobiele telefoon. De maatschappij heeft daarvoor speciale veiligheidstechnologie geïnstalleerd die moet voorkomen dat de gsm-signalen gevoelige navigatie-apparatuur aan boord storen. De Airbus A320, die enkel binnenlandse vluchten verzorgt, wordt uitgerust met een telefoonsysteem dat het signaal via een antenne aan boord naar een satelliet stuurt. Het gsm-gebruik is enkel toegelaten wanneer het toestel zich in volle vlucht bevindt. Zoals andere elektronische apparaten moeten mobiele telefoons worden uitgeschakeld tijdens het opstijgen en landen. Onderzoek heeft uitgewezen dat ingeschakelde elektronische apparaten een samenloop van omstandigheden kunnen creëren die effectief zouden kunnen leiden tot een crash.


De wereldwijde technologiesector heeft het voorbije jaar 293 fusies en overnames opgetekend. Dat is één derde meer dan het jaar voordien. Dat is de conclusie van een onderzoek van het adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC). Het transactiebedrag liep op van 36,8 miljard euro naar naar 75,7 miljard euro. De groei was volgens het adviesbureau te danken aan goedgevulde overnamekassen bij bedrijven, terwijl ook de investeringsmaatschappijen interessante mogelijkheden zagen en er ruimere kredieten beschikbaar waren. Volgens het rapport waren vooral Amerikaanse partijen actief op de overnamemarkt. Zij vertegenwoordigden vorig jaar 39 procent van alle transacties. Aziatische bedrijven namen 28 procent voor hun rekening en Europese ondernemingen 25 procent. Het adviesbureau verwacht dat een groeiend aantal bedrijven overnamedossiers zal bestuderen, omdat ze zouden willen voorkomen in een biedingstrijd te belanden.


De Ierse financiële groep Anglo Irish Bank verwacht dit jaar een recordverlies van 17,6 miljard euro te zullen lijden. Als de verwachting werkelijkheid wordt, zal de bank in twee boekjaren 30,3 miljard euro verlies geboekt hebben. Dat komt ongeveer overeen met het bedrag van 29,3 miljard euro aan staatssteun dat de bank de voorbije twee jaar kreeg. De reden voor het verwachte verlies ligt opnieuw bij risicovolle leningen die de bank toestond. Anglo Irish Bank moest twee jaar geleden een recordverlies van 12,7 miljard euro incasseren. Zonder afschrijvingen op zijn portefeuille van toxische kredieten zou de bank naar eigen zeggen een operationele winst van 1,8 miljard euro geboekt hebben vorig jaar. Dankzij een kapitaalinjectie door de staat eind vorig jaar zegt de bank over voldoende eigen fondsen te beschikken om te voldoen aan de solvabiliteitseisen van de Ierse centrale bank.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home