Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 08, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse internetgroep America Online (AOL) neemt de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 315 miljoen dollar. De overname is volgens de internetgroep een nieuwe stap in de strategie om een topproducer van nieuws, entertainment en andere digitale content te worden. The Huffington Post bereikt met nieuws en analyses 25 miljoen unieke bezoekers per maand. De fusiegroep heeft een publiek van 117 miljoen unieke bezoekers aantrekken. De deal zal in de eerste jaarhelft afgerond worden. Arianna Huffington, zeg jaar geleden medeoprichtster van de nieuwssite, wordt binnen AOL verantwoordelijk voor de integratie van de inhoud van beide bedrijven. AOL probeert zich van een internetprovider om te vormen tot een digitaal mediabedrijf. Eerder nam AOL ook al de technologiesite TechCrunch, de videosite 5min Media en het softwarebedrijf Thing Labs over.


Een grotere aanwezigheid van vrouwen moeten het topmanagement van het bedrijfsleven kleurrijker en mooier maken. Dat heeft Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank, gezegd in een reactie op het debat in Duitsland over wettelijke quota voor het aantal vrouwen in de directie van grote ondernemingen. Het directiecomité en het uitvoerende comité van Deutsche Bank, vlak onder het directiecomité, tellen momenteel geen enkele vrouw. De uitspraken van Ackermann ontlokten giftige reacties vanuit de politiek. Ilse Aigner, minister van consumentenbescherming, zei te wensen dat Ackermann even ambitieus zou zijn bij het bevorderen van de vrouwen als bij het stellen van rendementsdoelstellingen. Volgens een woordvoerder van Deutsche Bank zijn de uitspraken van de topman uit hun context gerukt en is Ackermann gewoon een gentleman van de oude school.


De Japanse autofabrikant Suzuki heeft de voorbije drie kwartalen een nettowinst gerealiseerd van 42,6 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 378 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een nettowinst gerealiseerd van 15,5 miljard yen. Daarbij wordt opgemerkt dat sterke verkoopcijfers in Azië het negatieve effect van de dure yen heeft gecompenseerd. De omzet klom met 8,4 procent tot 1,92 biljoen yen, geholpen door een sterke vraag uit India. Daar heeft Suzuki ongeveer de helft van de automarkt in handen via dochteronderneming Maruti Suzuki. Het concern handhaaft zijn winstverwachting voor het hele jaar. Daarbij wordt gewag gemaakt van een nettowinst van 35 miljard yen. Het bedrijf merkt wel op de de Europese en Noord-Amerikaanse markt zich nog altijd niet volledig hebben versteld van de economische crisis.


Tennet, de beheerder van het Nederlandse elektriciteitsnet, heeft voor de volgende tien jaar tussen 9 miljard euro en 11 miljard euro aan grote investeringen gepland. De onderneming, die in handen is van de Nederlandse overheid, maakte bovendien bekend een obligatielening van 0,5 miljard euro uit te zullen uitgeven om de lopende investeringen te financieren. De geplande investeringen van Tennet zijn ongeveer gelijk verdeeld tussen het Nederlandse en het Duitse hoogspanningsnetwerk. In Nederland wordt onder meer geïnvesteerd in nieuwe 380 kilovoltverbindingen met een lengte van in totaal ruim 400 kilometer. In Duitsland wordt geïnvesteerd in een aantal noord-zuidverbindingen en bouwt Tennet ook een aantal kabelverbindingen om grootschalige windparken op de Noordzee aan te sluiten op het hoogspanningsnet.


Turkije en Iran willen de bilaterale handel de volgende vijf jaar verdrievoudigen tot 30 miljard dollar. Dat heeft Ali Akbar Salehi, de Iraanse minister van buitenlandse zaken, bekend gemaakt. Er is volgens de Iraanse minister een politieke vastberadenheid om de banden tussen de landen verder aan te halen. Het verbeteren van de relaties met de regionale grootmachten Turkije en Saudi-Arabië heeft al langere tijd prioriteit voor Salehi. Dat heeft in de Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Turkije en vijand van Iran, al voor grote onrust gezorgd. Iran is de tweede grootste gasleverancier aan Turkije. De handel tussen de landen had vorig jaar een omvang van 10,7 miljard dollar. Bij het begin van de eeuw had de bilaterale handel tussen Turkije en Iran een waarde van ongeveer 1 miljard dollar.


Het Nederlandse farmabedrijf Crucell heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 7,5 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een winst geboekt van 15,6 miljoen euro. De omzet daalde van 111,3 miljoen euro naar 81,6 miljoen euro. Het verlies was te wijten aan een tijdelijke blokkering van het middel Quinvaxem, maar het bedrijf verwacht de vaccins weer snel op de markt te mogen brengen. De productie in de fabriek in het Zuid-Koreaanse Shingal lag vanwege een microbiologische besmetting in oktober stil, maar de productie draait inmiddels weer. In december begon het bedrijf al weer met de levering van niet-besmette voorraden Quinvaxem. De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben volgens Crucell de Shingal-site in januari gecontroleerd en zouden de herstart steunen. In het derde kwartaal van vorig jaar schreef Crucell al 22,8 miljoen euro af op de voorraad Quinvaxem.


De Duitse autobouwer Volkswagen wil de volgende zeven jaar 40.000 nieuwe medewerkers aanwerven. Daarmee zou het concern het personeelsbestand tot 290.000 medewerkers uitbouwen. De nieuwe banen zouden vooral in China worden gecreëerd. De informatie staat volgens het Duitse tijdschrift Automobilwoche in vertrouwelijke werkdocumenten. In China zouden er 35.000 banen worden gecreëerd. Vooral de productiedivisies zouden worden versterkt. Daar zouden 21.000 banen worden gecreëerd, onder meer voor 400 managers en 5.000 ingenieurs. In de commerciële divisies worden 4.700 banen gecreëerd. Daarbij zou vooral de klantendienst worden versterkt. De nieuwe banen komen bovenop de vervanging voor 60.000 pensioenen. Vorige maand werd al
bekend gemaakt dat Volkswagen een project ontwikkelde voor een merk dat specifiek bestemd zou zijn voor de Chinese markt.


Nokia, de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld, gaat zijn bedrijfsleiding herschikken. Volgens het Duitse tijdschrift Wirtschaftswoche zouden verschillende bestuurders moeten vrezen voor hun baan. De ingreep zou zijn ingegeven door het feit dat het bedrijf marktaandeel verliest ten opzichte van zijn concurrenten. Bestuursvoorzitter Stephen Elop, die in september aantrad, onthult binnenkort een nieuwe strategie voor het bedrijf. Mogelijk wordt dan ook bekendgemaakt dat er mensen weggaan. Volgens een aantal bronnen gaat het onder meer om de toplui van de mobiele telefoondivisie, marketingafdeling, ontwikkelingsafdeling en de afdeling service en mobiele oplossingen. Elop zou headhunters aan het werk hebben gezet om nieuwe topmensen met goede software-expertise te zoeken.


Roemenië heeft met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie een nieuw akkoord afgesloten voor noodleningen voor een totaalbedrag van 5 miljard euro. Dat heeft de Roemeense president Traian Basescu bekend gemaakt. Het nieuwe akkoord heeft een looptijd van twee jaar. Het nieuwe akkoord houdt volgens de Roemeense president geen financiering in, maar gaat het om een voorzorgsmaatregel, waarbij het Internationale Monetair Fonds en de Europese Unie een bedrag van 5 miljard euro ter beschikking houden voor een eventuele noodzaak. Roemenië, dat twee jaar geleden getroffen werd door een zware economische crisis, was één van de eerste Europese landen die noodsteun kregen van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. Die noodlening van 20 miljard euro loopt af in de lente van dit jaar.


Bob Diamond, topman van de Britse bank Barclays, kan over het voorbije jaar een bonus krijgen van 9 miljoen pond sterling. Dat blijkt uit berichten in Britse en Amerikaanse media. Diamond leidt Barclays sinds begin van dit jaar. Daarvoor leidde hij de zakenbank-activiteiten van de Britse bank. Vorig jaar wees Diamond een vergoeding nog af vanwege de discussie rond de hoge bonussen voor bankiers. Een woordvoerder van de bank zei tegen dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over de bonus van Diamond. De bonus wordt volgens de woordvoerder gecommuniceerd ter gelegenheid van de rapportage van de resultaten van Barclays tijdens het vierde kwartaal. Die resultaten worden half februari bekend gemaakt. Diamond heeft eerder aangekondigd een radicale wijziging te willen doorvoeren in het bonussysteem van meer dan duizend topbankiers van Barclays.


De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq heeft toegegeven dat zijn informaticasysteem werd gehackt en dat er een onderzoek loopt door de Amerikaanse autoriteiten. In het kader van routine veiligheidscontroles, hebben technici van Nasdaq naar eigen zeggen verdachte bestanden aangetroffen in de Amerikaanse servers van de technologiebeurs. Daaruit moest worden geconcludeerd dat de software mogelijk geraakt werd. Nasdaq beklemtoont dat er onmiddellijk de hulp van technische experts en van de federale autoriteiten werd ingeroepen. Mediaberichten hadden gemeld dat er het afgelopen jaar verschillende keren ingebroken is in het informaticasysteem van de beurs. Er is in dit stadium volgens Nasdaq echter geen enkel bewijs dat de internetpiraten aan de klantengegevens zijn geraakt. Volgens de beurs werd ook het handelsplatform op geen enkel moment gehackt.


De Nederlandse onlinemakelaar BinckBank heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 10,3 miljoen euro. Dat is een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Ten opzichte van het zwakke derde kwartaal steeg de nettowinst met 6 procent. In totaal werden er tijdens het vierde kwartaal 2,31 miljoen transacties uitgevoerd, waarmee het volume zich herstelde ten opzichte van het zwakke derde kwartaal, toen het aantal transacties tot onder 2 miljoen was gedaald. Over het hele jaar daalde het transactievolume met 8 procent door het mindere beurssentiment. In Frankrijk steeg het aantal transacties in het vierde kwartaal met 14 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het Franse marktaandeel steeg tot meer dan 10 procent. BinckBank is aanwezig in Nederland, België en Frankrijk wil vanaf midden volgend jaar ook actief zijn in Italië.


De groep van de Italiaanse modeontwerper Giorgio Armani ontkent met nadruk de mediaberichten dat de groep plannen zou hebben om een luxehotel te bouwen in de Russische Kaukasus. Eind januari berichtte de Russische krant Kommersant dat de Italiaanse modeontwerper in de Russische Kaukasus een luxehotel zou willen bouwen, na een eerder luxehotel in Dubai. Volgens de krant zou de Italiaanse groep, samen met andere investeerders, 150 miljoen dollar willen investeren voor de inrichting van het hotel met honderd kamers in de regio Stavropol. Een overnachting in het hotel zou 2.000 dollar per nacht kosten. Er werd aan toegevoegd dat het project op acht jaar tijd break-even zou draaien. De groep Armani opende zijn eerste luxehotel met 160 kamers in april vorig jaar in Dubai. Dat hotel is gevestigd in de Burj Khalifa, het hoogste gebouw van de wereld.


Het is voortaan verboden om buitenlandse gerechten te bereiden in kookprogramma's op de Iraanse staatstelevisie. Dat heeft Ali Darabi, het hoofd van de Iraanse staatstelevisie, gezegd. De maatregel wordt ingevoerd om de invloed van het westen op de Iraanse maatschappij terug te dringen. Kookprogramma's zijn heel populair in Iran. Elke dag kon men in meerdere shows topchefs aan het werk zien met zowel Iraanse als buitenlandse gerechten. Daar wordt nu echter een einde aan gemaakt. Het is niet duidelijk of Iraanse restaurants nog buitenlandse gerechten mogen geserveerd worden. Een grote groep Iraniërs heeft een voorkeur voor Italiaanse, Chinese en Indiase schotels. De Iraanse overheid heeft echter al herhaaldelijk gewaarschuwd voor de stijgende consumptie van ongezond fastfood.


De Franse farmagroep Sanofi-Aventis zou bereid zijn het bod op het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme te verhogen. De partijen zouden dichtbij overeenstemming over een overname zijn. Sanofi lanceerde vorig jaar een vijandig bod op Genzyme, maar in januari werd duidelijk dat de twee partijen constructieve overnamegesprekken voeren. Sanofi-Aventis zou nu bereid zijn om een bedrag van ongeveer 20 miljard dollar te betalen voor de Amerikaanse biotechgroep. Er zou een nog een laatste pauze zijn ingelast voor een ultiem boekenonderzoek. Door de overname van Genzyme zou de Franse groep toegang krijgen tot de sector van zeldzame ziektes. Sanofi-Aventis heeft zich onder chief executive Chris Viehbacher gediversifieerd om minder afhankelijk te worden van de blootstelling aan goedkopere generische drugs.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home