Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 07, 2011

Ook Rusland werkt aan militair ruimtevliegtuig

Rusland werkt een tegenhanger van de X-37B, het geheime ruimtevliegtuig van het Amerikaanse leger dat onlangs zijn maidenvlucht heeft uitgevoerd. Beide landen zouden daarmee over een onbemand miniatuur-vliegtuig kunnen beschikken. De eerste vlucht van de X-37B duurde in totaal 224 dagen, waarbij het ruimtevliegtuig midden december vorig jaar landde op de militaire ruimtebasis Vandenberg in Californiƫ.

De X-37B is een klein vliegtuig, dat met een traditionele raket in de ruimte wordt gelanceerd. Daar ontplooit het toestel zonnepanelen, zodat het voor langere periodes in een baan om de aarde operationeel kan blijven. De US Air Force (Usaf), eigenaar van de X-37B, zegt dat het toestel vooral werd ontwikkeld om nieuwe technologieƫn in de ruimte sneller te kunnen uittesten. In maart is de lancering van een tweede X-37B voorzien. Het toestel is negenentwintig voet lang en veertien voet breed.

Oleg Ostepenko, hoofd van het Russische militaire ruimtevaartprogramma, liet zich ontvallen dat ook in Rusland aan gelijkaardige ontwikkelingen wordt gewerkt, maar verdere details over het project werden niet bekend. Een aantal militaire experts voeren echter aan dat de opmerkingen van Ostepenko niet meer zijn dan public relations, aangezien hij geen enkel bewijs voor het bestaan van het project of het vliegtuig heeft aangegeven.

Anderen merken echter op dat de Russische regering succesvolle ruimteprojecten bestempelen als een cruciaal element voor het opdrijven van hete internationaal prestige van het land. Er wordt aan toegevoegd dat Rusland ook opnieuw meer investeert in zijn ruimtevaartindustrie.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home