Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 07, 2011

Wandeling beschermt geheugen tegen veroudering

Gematigde lichaamsbeweging zoals een wandeling versterkt het geheugen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Pittsburgh in de Verenigde Staten. Daarbij wordt opgemerkt dat een wandeling van veertig minuten enkele keren per week voldoende is om het geheugen te versterken en het verouderende brein in optimale conditie te houden. Er wordt aan toegevoegd dat lichaamsbeweging een bescherming biedt tegen dementie en tegen geheugenverlies bij het ouder worden.

De onderzoekers stelden vast dat gematigde lichaamsbeweging de omvang van de hippocampus, een gebied in de hersenen dat het geheugen omvat, vergroot. Ook bleken de respondenten betere scores te halen op geheugentests. "De resultaten van het onderzoek kunnen belangrijke implicaties hebben voor verouderende maatschappijen die bedreigd worden door een dementie-bom," aldus het webmagazine Medicinet.com.

Groot-Brittanniƫ telt op dit ogenblik 820.000 dementerende patiƫnten. Dat aantal zou over twintig jaar zijn verdubbeld. "Tot er een behandeling is gevonden, is het belangrijk om goedkope en eenvoudige manieren te vinden om deze trend af te remmen," merken experts op. Onderzoeksleider Kirk Erickson merkt op dat de verschrompeling van de hippotamus met het ouder worden als onafwendbaar wordt beschouwd, maar het onderzoek heeft volgens hem uitgewezen dat lichaamsbeweging voor een groei kan blijven zorgen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home