Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 07, 2011

Nieuwsoverzicht

Irving Picard, de curator van de failliete investeringsmaatschappij van megafraudeur Bernard Madoff, eist 300 miljoen dollar van Sterling Equities, het bedrijf boven de Amerikaanse baseballclub New York Mets. Volgens Picard heeft Sterling Equities bewust geprofiteerd van de gelden die binnenkwamen door het piramidespel van Madoff. Fred Wilpon en Saul Katz, de twee oprichters van Sterling Equities, ontkennen de aantijgingen. De zaak maakt de nabije toekomst van de baseballclub bijzonder onzeker. De club heeft dure spelers op de loonlijst die de verwachtingen niet waar konden maken en het aantal toeschouwers is flink gedaald. Er wordt rekening mee gehouden dat de club activa van de hand zal moeten doen. Sterling Equities heeft onder meer een meerderheidsbelang in een een sportzender. Madoff zit inmiddels een straf van 150 jaar uit. Met het piramidespel van Madoff was naar schatting 65 miljard dollar gemoeid.


In de strijd tegen de schuldencrisis willen de landen van de eurozone hun economisch en sociaal beleid beter op elkaar afstemmen. Dat is de uitkomst van het topberaad van de Europese leiders. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy lanceerden het pleidooi voor een betere coördinatie. Zij willen op die manier de concurrentiekracht van Europa vergroten. Zij maakten duidelijk dat de eurolanden er economisch geen probleemsituaties meer mogen creëren. De beste landen van de eurozone moeten volgens Merkel de maatstaf worden voor alle eurolanden. Volgens Merkel en Sarkozy is het hard nodig dat de landen van de eurozone hun beleid beter op elkaar afstemmen. Daarbij merkten ze op dat de euro niet alleen als een munteenheid, maar ook als een politiek project zal worden verdedigd. De Franse president erkende dat hun plannen voor een betere coördinatie een grotere integratie' dan ooit tevoren betekenen.


Twee Spanjaarden zijn in de Verenigde Staten tot tien jaar cel veroordeeld, omdat ze belasting ontdoken door geld weg te sluizen naar het buitenland. Mauricio Cohen en zijn zoon Leon Cohen, die een bedrijf runden in Miami, hebben een fortuin verdiend in onroerend goed in Amerika, maar ze gaven dat niet aan bij de belastingdienst. De veroordeelden bouwden hotels onder het Flatotel-merk. Het tweetal heeft altijd zijn onschuld vastgehouden. Openbaar aanklager Mark Daly had tegenover de rechter benadrukt dat de zaak nationaal en internationaal belangrijk was. Het dossier moest volgens hem een signaal zijn voor de rijken dat ze zich niet langer kunnen verschuilen achter de ondoordringbare muur van het Zwitserse bankgeheim. De vastgoedontwikkelaars moeten ook een bedrag van 17,2 miljoen dollar terugbetalen aan de Amerikaanse belastingdienst.


Een Spaanse rechtbank heeft drankenfabrikant Pernod-Ricard in het gelijk gesteld in zijn strijd met concurrent Bacardi over het merk Havana Club. Bacardi kondigde echter aan in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. Pernod-Ricard sloot in het verleden een overeenkomst met de Cubaanse staatsonderneming Cuba Ron over het merk Havana Club. Oorspronkelijk was dat merk in handen van de familie Arechabala, maar de rumproducent werd genationaliseerd na de Cubaanse revolutie. Bacardi voert echter aan dat de verkoop aan Pernod-Ricard illegaal was en zegt van de oorspronkelijke eigenaren het recht gekocht te hebben om het merk in Spanje te verdelen. Vorig jaar had een Amerikaanse rechtbank Bacardi in het gelijk gesteld, maar tegen die uitspraak is Pernod-Ricard in beroep gegaan.


Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel heeft een sponsoring-overeenkomst gesloten met het raceteam Vodafone-McLaren. Financiële details over de samenwerking werden niet bekend gemaakt. Wel werd bekend gemaakt dat de bestaande samenwerking met McLaren Group gevoelig wordt uitgebreid. AkzoNobel levert al een drietal jaar lakken voor de racewagens van Vodafone-McLaren. Het bedrijf gaat nu een nieuwe partnerschap aan om producten te ontwikkelen die mogelijk door de hele McLaren-groep kunnen worden gebruikt. AkzoNobel zegt de racewereld als een kraamkamer voor zijn onderzoek en ontwikkeling te bestempelen. Daarbij wordt opgemerkt dat de technologie die voor het raceteam werd ontwikkeld, inmiddels voor 80 procent op de commerciële markt is gebracht. In het testcentrum van McLaren in Woking, in de buurt van Londen, wordt ruimte beschikbaar gesteld voor onderzoekers van de coatingsdivisie van AkzoNobel.


De Japanse automaker Toyota wil in samenwerking met Shell een eerste waterstoftankstation in de Verenigde Staten openen. Het station zou gesitueerd worden in de buurt van het Amerikaanse hoofdkantoor van Toyota in het zuiden van Californië. Dat heeft Bob Carter, de Amerikaanse marketingmanager van Toyota, bekend gemaakt. Toyota zegt te verwachten tegen het midden van het decennium de eerste wagens met brandstofcellen op de Amerikaanse markt te kunnen verkopen. Carter maakte verder bekend dat de Japanse autobouwer meer inspanningen wil leveren om klanten over de streep te trekken. Onder meer zouden er leningen zonder rente worden aangeboden. Door financiële prikkels wordt de aanschaf van een auto voor de klant voordeliger, maar Toyota zegt geen grote kortingen te geven omdat daardoor de waarde van de wagen wordt aangetast.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij US Airways heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 28 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geboekt van 79 miljoen dollar. De omzet steeg met 11 procent tot 2,91 miljard dollar. US Airways profiteerde naar eigen zeggen van de heropleving van de luchtvaartsector. Opgemerkt wordt dat er tijdens de cruciale eindejaarsperiode opnieuw meer reizigers konden worden aangetrokken. Bovendien stegen ook de prijzen van de tickets. De bezettingsgraad van de vliegtuigen steeg van 78,6 procent naar 80,6 procent. Over het hele jaar boekte de maatschappij een winst van 502 miljoen dollar, tegenover een verlies van 205 miljoen dollar het jaar voordien. De maatschappij zegt dat de winst per passagier het voorbije jaar met 11 procent is gestegen.


Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 1,36 miljard euro. Dat is een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 0,5 procent tot 3,39 miljard euro. Over het hele jaar realiseerde het telecombedrijf een winst van 5,48 miljard euro. De omzet daalde met 0,8 procent tot 13,4 miljard euro. Daarmee is het bedrijf dit keer niet geslaagd in zijn doelstelling om de omzet elk jaar te laten toenemen. Net als vorig jaar begint KPN een programma om aandelen in te kopen ter waarde van 1 miljard euro. Het bedrijf merkt verder op dat mobiele data vorig jaar definitief zijn doorgebroken. Die activiteiten vormen inmiddels 35 procent van de mobiele divisie van het Nederlandse bedrijf. Ook de volgende jaren vormen mobiele data een belangrijke groeimotor. Een andere groeimotor is interactieve televisie.


RTL Group, de grootste audiovisuele groep van Europa, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 5,6 miljard euro. Dat is een stijging met 8,5 procent tegenover het jaar voordien. De brutowinst steeg met bijna 40 procent tot 1,1 miljard euro. Het is voor de eerste keer dat het mediaconcern een winst van meer dan 1 miljard euro boekt. Het bedrijf zegt de groei in belangrijke mate te danken aan de sterke heropleving van de reclamesector. Drie jaar geleden, voor het uitbreken van de economische crisis, werd een winst van 916 miljoen euro geboekt. Om de terugval in de reclame door de economische crisis op te vangen, heeft het bedrijf naar eigen zeggen de kosten met 371 miljoen euro teruggeschroefd. Die kostendiscipline werd volgens RTL Group echter ook na de heropleving van de economie vastgehouden. RTL Group heeft veertig televisiekanalen en tweeëndertig radiostations in tien landen en is ook eigenaar van productiemaatschappij Fremantle.


De Chrysler Groep wil af van de wurgende overheidsleningen van 15 miljard dollar die het autobedrijf twee jaar geleden kreeg om het bedrijf van de ondergang te redden. Sergio Marchionne, topman van Chrysler, heeft het over een gewetenloze lening, die hij zo snel mogelijk wil terugbetalen. Marchionne heeft herhaaldelijk gezegd dat de hoge rentepercentages die Chrysler betaalt aan de Amerikaanse en Canadese overheid het bedrijf ervan weerhouden winst te maken. Het afgelopen jaar betaalde Chrysler 1,23 miljard dollar, ongeveer 3,4 miljoen dollar per dag, aan rente. Daardoor leed de autobouwer vorig jaar een verlies van 624 miljoen dollar. Operationeel werd een winst gemaakt van 763 miljoen dollar. Toen die leningovereenkomst werd aangegaan, kon Chrysler volgens Marchionne echter nergens een krediet krijgen.


De Russische aandeelhouders van TNK-BP willen uit het bedrijf stappen. TNK-BP is een gezamenlijke onderneming van oliemaatschappij British Petroleum en een groep Russische industriëlen. De Russische aandeelhouders zouden hun belang echter willen verkopen aan de Russische staat of aan het staatsbedrijf Rosneft, waarmee British Petroleum eveneens een samenwerkingsverband heeft. De overname zou de samenwerking tussen British Petroleum en Rosneft een nieuwe impuls moeten geven. Rosneft en British Petroleum kondigden in januari een aandelenruil van miljarden aan en lieten weten dat ze samen velden zullen exploiteren in het Russische poolgebied. Bob Dudley, topman van British Petroleum, maakte nadien bekend dat de twee partijen voortaan ook samen actief zullen worden in de Europese raffinagesector en upstreamactiviteiten in andere landen.


Het Amerikaanse bedrijf MocoSpace is bereid het sociale netwerk MySpace te kopen voor maximaal 200 miljoen dollar. Volgens Justin Siegel, chief executive van MocoSpace, wil News Corp minstens 50 miljoen dollar voor het netwerk. MocoSpace is gespecialiseerd in sociale netwerken voor mobiele toestellen en denkt MySpace nieuw leven in te kunnen blazen. Daarbij zou wel rekening gehouden moeten worden met een nieuwe ontslagronde. News Corp nam MySpace zes jaar geleden over voor een bedrag van 580 miljoen dollar. Daarna ging het echter bergaf met het sociale netwerk. Jongeren ruilden immers MySpace steeds meer in voor Facebook. News Corp maakte onlangs bekend een verkoop van het netwerk te overwegen. Naast een verkoop zou het mediaconcern eventueel ook denken aan een verzelfstandiging van MySpace.


Kazachstan, de grootste economie van Centraal-Azië, zou in de eerste helft van volgend jaar kunnen toetreden tot de World Trade Organization (WTO). Dat heeft Zhanar Aitzhanova, minister van economische zaken van Kazachstan, gezegd. De minister verklaarde dat alle voorwaarden voor een toetreding kunnen worden voldaan. Aitzhanova voegde er aan toe dat er zal geprobeerd worden om de voorbereidingen voor een toetreding nog dit jaar af te ronden. Aitzhanova zegt geen problemen te zien voor een toetreding volgend jaar. Twee jaar geleden beslisten Kazachstan, Rusland en Wit-Rusland om als één douane-eenheid toe te treden tot de World Trade Organization, maar van die plannen werd later afgezien omdat de landen zich in een verschillende fase van voorbereiding op het lidmaatschap van de organisatie bevonden.


British Telecom heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 347 miljoen pond. Dat is een stijging met 111 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 3 procent tot 5 miljard dollar. De winst is naar eigen zeggen te danken aan zware besparingen die werden doorgevoerd, vooral op de loonkosten. De voorbije twee jaar werden bij British Telecom 30.000 banen geschrapt. Ook het aanbod van supersnel internet in Groot-Brittannië liet volgens het bedrijf uitstekende cijfers optekenen. British Telecom sloot tijdens de drie laatste maanden van vorig jaar 188.000 nieuwe breedband-klanten aansluiten. Daardoor heeft British Telecom in zijn thuisland in totaal 5,5 miljoen breedband-klanten. Ian Livingston, chief executive van British Telecom, stelde dat de kwartaalcijfers ook bijzonder positieve vooruitzichten bieden voor het hele jaar.


De Duitse herverzekeraar Munich Re heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 2,43 miljard euro. Dat is een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien. De daling is toe te schrijven aan de grotere impact van natuurrampen. Die kostten het Duitse concern 1,56 miljard euro, onder meer door de de aardbeving in Chili en Nieuw-Zeeland en de overstromingen in Australië. Het jaar voordien moest slechts 200 miljoen euro worden uitgekeerd. De herverzekeraar hoopt dit jaar de winst van het voorbije jaar te evenaren. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd een winst geboekt van 480 miljoen euro. Dat betekende een daling met 38 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet bleef ongeveer constant op 780 miljoen euro. Munich Re gaat de volgende twee jaar nog eens voor 500 miljoen euro eigen aandelen inkopen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home