Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 04, 2011

Vraagtekens bij massale volksverhuis door klimaatverandering

Er moeten vragen gesteld worden bij de theorieën dat de gevolgen van de klimaatverandering tot massale volksverhuizingen en de bijhorende conflicten zouden leiden. Dat is de conclusie van een studie van het International Institute for Environment and Development (IIED). Daar wordt opgemerkt dat mensen geneigd zijn om in hun eigen land te blijven. Grote volksverhuizingen zijn volgens het rapport het gevolg van een combinatie van factoren, maar niet uitsluitend te wijten aan het klimaat.

In het rapport wordt opgemerkt dat nieuwe studies in Bolivië, Senegal en Tanzanië aangetoond hebben dat er geen bewijzen kunnen worden gevonden dat natuurdegradatie zou leiden tot grote stromen van internationale migranten. Onderzoeksleider Cecilia Tacoli merkt op dat de meeste migranten zo dicht mogelijk bij hun oorspronkelijke thuisbasis willen blijven. Tacoli merkt op dat het grootste gedeelte van de migranten binnen de eigen landsgrenzen bleven.

Tacoli voegt er aan toe dat catastrofes zoals droogtes of overstromingen meestal samenvallen met sociale en structurele storingen, die onder meer leiden tot een gebrek aan andere bronnen van tewerkstelling, die onder normale omstandigheden de bevolking zou hebben beschermd tegen een totale afhankelijkheid van de landbouw. "Er moet uiteraard opgetreden worden tegen klimaatverandering, maar het is vaak gemakkelijker en sneller om de sociaal-economische factoren aan te pakken," voert ze aan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home