Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 04, 2011

Bezorgdheid over nieuwe droogteperiode Amazone-gebied

De droogte in het Amazone-gebied vorig jaar moet twijfels doen rijzen over de capaciteit van de regio om voldoende koolstofdioxide te kunnen absorberen. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers van de University of Leeds. De onderzoekers merken op dat de droogte van het voorbije jaar in het Amazone-gebied een grotere omvang had dan een gelijkaardig fenomeen vijf jaar voordien en dat er daarbij vermoedelijk ook meer bomen verloren zijn gaan. Nochtans was de droogteperiode van vijf jaar geleden bestempeld als een eenmalig evenement in een eeuw.

"In droogteperiodes is het Amazone-gebied niet langer een netto-consument, maar een netto-producent van koolstofdioxide," stelt het magazine Science. "De vaststellingen tonen volgens de onderzoekers aan dat de Amazone bijzonder gevoelig is voor de opwarming van het klimaat. Dat zou er ook kunnen toe leiden dat de Amazone-regio in de toekomst niet langer de impact van de broeikasgassen zou kunnen afzwakken."

Het peil van de Amazone-rivier stond vorig jaar op het laagste peil in een halve eeuw. Een aantal bijrivieren stonden compleet droog en in meer dan twintig woongebieden moest de noodtoestand worden afgekondigd. "Het is moeilijk om uit twee droogte-situaties patronen af te leiden," merkt onderzoeksleider Simon Lewis op. "Het feit dat de twee periodes bijzonder snel op elkaar volgen, moet echter tot bezorgdheid leiden." Gemiddeld absorbeert de Amazone 1,5 miljard ton koolstofdioxide uit de atmosfeer, maar de droogte van vijf jaar geleden leidde tot een uitstoot van 5 miljard ton.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home