Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 04, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Europees Parlement heeft zijn toestemming gegeven voor een historisch akkoord tussen de Europese Unie en Latijns-Amerika over handelstarieven voor bananen. Met de goedkeuring komt een eind aan de zestien jaar durende bananenoorlog. Het dispuut is het langslopende conflict in de internationale handel en bracht Europa lijnrecht tegenover de bananenproducerende landen uit Latijns-Amerika en met de Verenigde Staten, waar de hoofdzetel van verschillende bananenmultinationals gevestigd is. De Amerikaanse producenten waren niet te spreken over de voorkeursbehandeling van de Europese Unie voor de oud-kolonies van zijn lidstaten. Die producenten konden hun bananen tariefvrij op de Europese markt brengen, terwijl de Amerikaanse producenten een importheffing opgelegd kregen. Het nieuwe akkoord verlaagt de invoertarieven van bananen uit Latijns-Amerika. De vroegere Europese kolonies krijgen in ruil extra budgetten uit de Europese begroting.


Het olieconcern Royal Dutch Shell heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,79 miljard dollar. Dat is een stijging met 48,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan de hogere olieprijzen en het opstarten van een reeks nieuwe projecten. De omzet steeg van 83,42 miljard dollar naar 105,53 miljard dollar. Over het hele jaar steeg de productie met 5,5 procent tot 3,3 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Met die cijfers sluit Shell een periode van zeven jaar af van voortdurende productiedaling. Het bedrijf startte projecten in Brazilië, Nigeria, Canada en in de Golf van Mexico. Meer dan vijfendertig nieuwe projecten moeten de productie van ruwe olie en aardgas tot het einde van het decennium voortdurend blijven opdrijven.


Het Japanse staalconcern Nippon Steel wil tegen oktober volgend jaar fuseren met Sumimoto Metal Industries. Het gaat om de grootste fusie in tien jaar tijd in de Japanse staalsector. Nippon Steel is het grootste staalbedrijf van Japan en staat wereldwijd op de tweede plaats. Sumimoto Metal Industries is het derde grootste staalconcern van Japan. De consolidatie van de twee Japanse staalbedrijven creëert een concern met een geschatte netto marktwaarde van 2.000 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 17,75 miljard euro. De fusiegroep wordt na ArcelorMittal het grootste staalbedrijf ter wereld. De gefuseerde entiteit zou een productie realiseren van 47,8 miljoen ton, met een omzet van 49,7 miljard euro. Het fusieconcern heeft 75.000 werknemers. Kleinere staalbedrijven zoals Sumitomo krijgen het steeds moeilijker en als fusiegroep zouden beide bedrijven in staat zijn nieuwe producten en technologieën te blijven ontwikkelen en kosten beperken.


Het voedingsconcern Unilever heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,04 miljard euro. Dat is een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent tot 10,82 miljard euro. De prijzen bleven in het afgelopen kwartaal stabiel, terwijl de volumegroei vooral werd gedreven door opkomende markten. Unilever doet geen concrete uitspraken over het lopende jaar. Ondanks de hevige concurrentie en fluctuerende grondstofkosten hoopt Unilever naar eigen zeggen wel te hopen vast te kunnen blijven houden aan de doelstellingen. Unilever wil sneller groeien dan de markten en mikt op een verbetering van de onderliggende brutowinstmarge en een sterke kasstroom. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 11,1 procent tot 44,3 miljard euro opgetekend. De nettowinst steeg met 26 procent tot 4,6 miljard euro.


De Europese Commissie heeft een gedeeltelijke sanctie opgelegd aan de lobby-activiteiten van Günter Verheugen, gewezen Europees Commissaris van industrie. Verheugen had na zijn vertrek bij de Europese Commissie samen met zijn gewezen kabinetschef Petra Erler, de European Experience Company opgericht. Diverse organisaties klaagden echter dat op die manier belangenvermenging kon ontstaan en dat de nieuwe baan van Verheugen niet strookte met de Europese regels voor ex-commissarissen. Verheugen zal nu twee jaar lang geen contact mogen opnemen met zijn voormalige diensten en een hele reeks ondernemingen. Het verbod loopt van zijn ontslag als commissaris tot april volgend jaar. Nog nooit eerder trad de Europees Commissie op tegen gewezen commissarissen die discutabele nieuwe functies opnemen. Er wordt echter opgemerkt dat Verheugen niet voldoende heeft meegewerkt met het onderzoek.


Deutsche Bank heeft het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 2,3 miljard euro. Dat is 54 procent minder dan tijdens het jaar voordien. In het vierde kwartaal kwam de nettowinst uit op 605 miljoen euro. Dat is meer dan een halvering tegenover het niveau van het jaar voordien, toen een nettowinst werd gerealiseerd van 1,3 miljard euro. De bank schreef terugval toe aan de overname en integratie van vermogensbeheerder Sal Oppenheim, de consolidatie van een meerderheidsbelang in Postbank en een herindeling van bepaalde onderdelen van zijn zakenbank. Voor het lopende jaar handhaaft Deutsche Bank een winstprognose van 10 miljard euro. Volgens topman Josef Ackermann ligt het concern op koers om dat ambitieuze doel te halen, ondanks de risico's en onzekerheden over de economische omstandigheden.


De Spaanse financiële groep Banco Santander heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 8,18 miljard euro. Dat is een daling met 8,5 procent tegenover het jaar voordien. Vooral de Spaanse activiteiten van de bank hadden het zwaar te verduren als gevolg van de malaise op de Spaanse huizenmarkt. In de laatste drie maanden van het jaar daalden de inkomsten in Spanje tot 248 miljoen euro, tegenover 470 miljoen euro een jaar eerder. Brazilië en Groot-Brittannië, waar Santander kort na de crisis een aantal belangrijke overnames deed, blijven de belangrijke groeipijlers voor Santander, de grootste bankgroep van Spanje. In het vierde kwartaal stegen de inkomsten uit Groot-Brittannië van 412 miljoen euro tot 452 miljoen euro. De inkomsten uit Brazilië klommen van 578 miljoen euro naar 756 miljoen euro.


De Arabische beurzen hebben in zeven dagen tijd een bedrag van 49 miljard dollar verlies geleden. Dat is het gevolg van de protesten tegen het regime van de Egyptische president Moebarak.
De kapitalisatie van de dertien Arabische beursmarkten daalde van 991 miljard dollar tijdens de laatste zeven dagen van januari naar 942 miljard dollar. Het grootste deel van de verliezen was voor rekening van de zeven beurzen in de Golfregio, die 32 miljard dollar verloren zagen gaan. Saudi-Arabië, de grootste van de Arabische wereld, werd het zwaarst getroffen met een verlies van 21 miljard dollar. De Egyptische beurs verloor tijdens de eerste twee dagen van de protesten 12 miljard dollar. Daarop werd de handel opgeschort. Het Koeweitse adviesbureau Kamco verklaart de verliezen door de angst bij investeerders, die immers vrezen dat de gebeurtenissen in Tunesië en Egypte andere landen in de regio zullen aanstoken en een vlucht van kapitaal zouden veroorzaken.


De Nederlandse overheid gaat een aantal financiële afspraken vastleggen in een wetgeving. De Nederlandse bankiers hadden beloofd een zelfregulering te zullen hanteren om risicovol gedrag te weren. De Nederlandse regering is echter van oordeel dat de zelfregulering te vaak faalt. De Nederlandse banken stelden de code twee jaar geleden op onder druk van toenmalig minister van financiën Wouter Bos. De sector beloofde de klant centraal te stellen, de risico's beter te beheersen, meer te doen aan interne scholing en de bonussen te matigen. Maar de code liet echter nog een spelingsruimte toe en daar wordt vaak gebruikt van gemaakt. Onlangs bleek nog dat een kwart van de banken de beperking van bonussen niet geheel naleeft en 43 procent zich niet houdt aan de regel dat bestuursleden aandelen minimaal vijf jaar moeten bijhouden. Daarom zal er nu regelgevend worden opgetreden.


Het sociale netwerk Myspace gaat op zoek naar een nieuwe eigenaar. Dat heeft Rupert Murdoch, topman van het mediaconcern News Corp, bevestigd. MySpace werd zes jaar geleden voor een bedrag van 580 miljoen dollar door News Corp overgenomen. De opkomst van Facebook gooide roet in het eten voor de ambitieuze plannen. Veel bezoekers gaven hun profielpagina op en kozen voor een pagina op Facebook. Enkel bij muzikanten lijkt Myspace nog vrij sterk te staan. De jongste maanden telt MySpace nog 4 miljoen dagelijkse bezoekers. Drie jaar geleden telde het sociale netwerk nog bijna 60 miljoen bezoekers. De terugval zorgt ook voor tegenvallende reclame-inkomsten. De sociale netwerksite maakte vorig jaar 156 miljoen euro verlies. Niet alleen Facebook, maar ook Twitter en Tumblr hebben inmiddels Myspace ruimschoots ingehaald.


De centrale voorraad van vier miljard internetadressen is op. De Internet Assigned Numbers Authority, de instantie die de internetadressen beheert, is niet langer in staat om nieuwe adressen ter beschikking te stellen van de regionale instanties die adressen uitdelen aan de internetproviders. De internet-adressen zijn unieke codes om toestellen op internet aan te kunnen sluiten. Nu de adressenvoorraad van de huidige protocollen (IPv4) op zijn, kan dit op korte termijn problemen geven voor landen met een explosief groeiend aantal internetgebruikers. De oplossing voor dit probleem is de ontwikkeling van een nieuw internetprotocol (IPv6) dat de huidige versie vervangt. Door de invoering van dat nieuwe protocol moeten er miljarden nieuwe internet-adressen beschikbaar komen.


Het Amerikaanse farmacieconcern Merck heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 500 miljoen dollar. Het verlies is vooral te wijten aan kosten die moesten worden gemaakt voor herstructureringen en fusies. Een jaar eerder boekte Merck nog een winst van 6,5 miljard dollar, maar dat kwam vooral door een grote bate na de overname ter waarde van 41 miljard dollar van concurrent Schering-Plough. De omzet steeg met 20 procent tot 12,09 miljard dollar. De omzet van het Amerikaanse farmaconcern kreeg het voorbije jaar een steun in de rug vanwege de versterkte researchpijplijn door de overname van Schering-Plough het jaar voordien. Die overname zorgde ook voor een diversifiëring van de activiteiten en kostensynergieën. Ook namen de verkopen van Singulair, het populairste geneesmiddel van Merck, sterk toe.


Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 72,3 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 72,3 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 640 miljoen euro. De winst daalde met 8,6 procent tegenover het derde kwartaal van het boekjaar voordien. Door een prijzenoorlog met Panasonic, LG Electronics en Samsung lagen de winstmarges op de verkoop van televisietoestellen gevoelig lager. De omzet daalde met 1,7 procent tot 1,98 biljoen yen. Sony haalt 70 procent van zijn omzet uit het buitenland, waardoor het Japanse concern gevoelig is voor wisselkoersfluctuaties van de yen. De Japanse munt was tijdens het derde kwartaal van het boekjaar relatief duur, waardoor de producten van Sony in het buitenland duurder waren



De Mexicaanse ambassadeur in Londen heeft een klacht ingediend bij de Britse omroep BBC tegen het populaire autoprogramma Top Gear. Ambassadeur Eduardo Medina Mora zei verontwaardigd te zijn over de uitlatingen van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May, de drie presentatoren van het Britse autoprogramma. De presentatoren hadden de Mexicanen in hun programma omschreven als lui en waardeloos en hadden ook denigrerende opmerkingen op de Mexicaanse keuken. De ambassadeur eiste in een brief excuses van de presentatoren. Hij noemde de uitlatingen van de presentatoren beledigend, xenofoob en vernederend, waarbij het alleen de bedoeling was om negatieve stereotypes en voordelen tegenover Mexico en zijn bevolking te bevestigen. Een woordvoerder van de Britse omroep zei dat de zender de brief had ontvangen en de ambassadeur een antwoord zou bezorgen.


Het Britse farmaconcern GlaxoSmithKline (GSK) heeft tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 327 miljoen pond. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een nettowinst van 1,8 miljard pond geboekt. Het verlies is te wijten aan het inschrijven van voorzieningen voor schadeclaims in verband met het diabetes-middel Avandia. Volgens de Europese en Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten kon het middel mogelijk aanleiding geven tot hartklachten. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd daarvoor een voorziening van 2,2 miljard pond ingeschreven. De kwartaalomzet daalde met 11 procent tot 7,2 miljard pond, te wijten aan de generieke concurrentie voor het geneesmiddel Valtrex tegen herpes en een aanhoudende daling van het controversiële Avandia.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home