Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 03, 2011

Nieuwsoverzicht

Het voorbije jaar hebben de luchtvaartmaatschappijen 8,2 procent meer passagiers vervoerd dan tijdens het jaar voordien. Bij het vrachtvervoer werd een groei met 20,6 procent opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van de Interational Air Traffic Association (IATA). Daarmee heeft de sector het verlies door het uitbreken van de economische crisis volgens de organisatie opnieuw goedgemaakt. Ondanks de stijging van de volumes, blijft de winstgevendheid volgens Giovanni Bisignani, topman van de sectororganisatie, echter nog altijd relatief zwak. De gemiddelde marge blijft immers beperkt tot 2,7 procent. De organisatie zegt zich wel zorgen te maken over de evoluties dit jaar. De hoge olieprijzen dreigen de winstmarge immers nog verder aan te tasten. Terwijl vorig jaar gezamenlijk 15 miljard dollar winst werd gemaakt, verwacht de sectororganisatie voor dit jaar slechts een winst van 9,1 miljard dollar.


De Amerikaanse bank Citigroup heeft de legendarische muziekuitgeverij EMI overgenomen. Het platenlabel, dat onder meer de Beatles en Pink Floyd in zijn catalogus had, ging gebukt onder meer dan 5 miljard dollar schulden. Citigroup had vier jaar geleden de private investeringsmaatschappij Terra Firma 5,5 miljard dollar geleend om de schuldenlast af te bouwen. Sindsdien vocht Terra Firma tegen het nakomen van zijn terugbetalingsverplichtingen. Volgens de overeenkomst bezit de financiële groep 100 procent van het kapitaal en is EMI geherkapitaliseerd. De schulden zijn met 65 procent teruggebracht tot 1,94 miljard dollar. Sinds de overname door Terra Firma hebben tal van artiesten - zoals de Rolling Stones, Paul McCartney en Radiohead - EMI verlaten. De overname door Citigroup zal naar verwachting het pad effenen voor de verkoop van het platenlabel. Warner Music Group en BMG Rights hebben al interesse betoond.


Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer gaat zijn activiteiten op vlak van onderzoek en ontwikkeling terugschroeven en sluit een groot onderzoekscentrum in het Engelse Kent, waar 2.400 mensen werken. De onderneming wil zich concentreren op ziektes die de grootste kans op medisch en commercieel succes bieden. Pfizer, dat het afgelopen jaar 9,4 miljard dollar uitgaf aan onderzoek en ontwikkeling, wil dat bedrag dit jaar terugdringen tot 6,5 miljard dollar. In het verleden had de onderneming nog verklaard dat het dit jaar 8 miljard dollar tot 8,5 miljard dollar zou spenderen aan onderzoek en ontwikkeling. De besparingen zijn ingegeven door de ambitieuze winstdoelstelling van de nieuwe topman Ian Read. In het kader van het herstructureringsplan zou Pfizer het personeelsbestand van de onderneming wereldwijd tot 5 procent terugdringen. Momenteel werken er bij Pfizer meer dan 80.000 mensen in negentig landen.


De Zweedse vrachtwagenproducent Scania, dochter van de Volkswagen-groep, heeft het voorbije jaar een recordwinst geboekt van 9,1 miljard kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 1 miljard euro. De winst van de vrachtwagenbouwer lag negen keer hoger dan het jaar voordien. De omzet steeg met ruim een kwart tot 78,1 miljard kronen. Het bedrijf leverde het voorbije jaar bijna 64.000 vrachtwagens en bussen. Dat is een stijging met nagenoeg de helft tegenover het jaar voordien. Het aantal bestellingen kende bijna een verdubbeling. Scania zegt wel te verwachten dat een sterkere kroon zal wegen op de resultaten van het eerste kwartaal dit jaar. Over een mogelijke samenwerking met MAN is naar eigen zeggen nog geen beslissing genomen. Sinds de herfst van vorig jaar overleggen Scania en MAN over een mogelijke samenwerking.


De autoproducenten BMW en PSA Peugeot-Citroën hebben beslist een joint venture op te richten voor de ontwikkeling van onderdelen voor hybride auto's. De toplui van beide bedrijven hebben daarover een overeenkomst ondertekend. De twee autoconstructeurs krijgen elk een belang van 50 procent in de joint venture BMW Peugeot Citroën Electrification, die in het tweede kwartaal van dit jaar operationeel zou moeten worden. Bedoeling is dat de joint venture over drie jaar zou kunnen starten met het leveren van onderdelen. De beide autoproducenten werken al samen voor de ontwikkeling van motoren. De samenwerking voor hybride auto's was in oktober al aangekondigd. De mededingingsautoriteiten moeten de plannen nog goedkeuren. Beide partijen geven ook aan dat de nieuwe entiteit in de toekomst ook bereid is om de componenten aan andere fabrikanten te leveren.


De onlineboekenwinkel Amazon wil een streamingdienst voor films en televisie-series lanceren. Het bedrijf wil daarvoor Amazon Prime, een dienst voor premiumklanten, in het leven roepen. Op de premiumaccount zou Amazon voor een vast bedrag per jaar verschillende diensten bundelen, zoals het gratis en ongelimiteerd verzenden van boeken. De plannen kwamen aan het licht nadat, wellicht per ongeluk, een promo voor de account op de website van Amazon was gepubliceerd. Daarin werd gemeld dat in Amazon Prime een gratis en ongelimiteerde streaming van vijfduizend films en televisieshows wordt aangeboden. De nieuwe dienst moet het opnemen tegen het populaire Netflix. Onlangs nam Amazon ook het Britse bedrijf Lovefilm, gespecialiseerd in de verhuur van films, over. Met die transactie was een bedrag van 200 miljoen pond gemoeid.


Het Zweedse bedrijf Electrolux, producent van huishoudtoestellen, heeft het voorbije jaar een winst geboekt van 4 miljard kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 453 miljoen euro. De winst steeg met 53 procent tegenover het jaar voordien. De omzet daalde met 3 procent tot 106,3 miljard kronen. Die daling is te wijten aan de ongunstige koers van de Zweedse kroon. Zonder wisselkoerseffecten steeg de omzet met 1,5 procent. In het vierde kwartaal van het voorbije jaar boekte Electrolux een nettowinst van 677 miljoen kronen. Dat betekent een toename met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet daalde met 2 procent tot 27,5 miljard kronen. Voor het volledige jaar voorziet de Zweedse groep een bescheiden groei van de omzet en een stijging van de vraag in Europa met 2 procent en 3 procent in Noord-Amerika.


Het Amerikaanse wervingsbedrijf Manpower heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een verlies geboekt van 350,4 miljoen dollar. Het verlies werd echter in de hand gewerkt door de boeking van 428,8 miljoen dollar reorganisatiekosten. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een winst geboekt van 29,1 miljoen dollar. De omzet steeg met 18 procent tot 5,21 miljard dollar. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika - waar Manpower het grootste gedeelte van zijn omzet realiseert - werd een groei met 13 procent opgetekend. De winst in die regio kende meer dan een verdubbeling. Op het Amerikaanse continent werd eveneens opnieuw winst gemaakt, nadat de inkomsten met 48 procent stegen, geholpen door de overname van Comsys IT Partners in april van vorig jaar. Manpower zegt de volgende maanden te profiteren van het onzekere economische klimaat waarin bedrijven wel tijdelijk personeel inhuren, maar geen mensen in vaste dienst nemen.


In Nederland heeft Beter Bed, gespecialiseerd in slaapkamerinrichting, een samenwerkingsverband gesloten met de online supermarkt Wehkamp. Dat heeft Beter Bed bekend gemaakt. Financiële details over het project werden niet gegeven. Wehkamp zal door de overeenkomst een kernassortiment van Beter Bed in zijn aanbod opnemen. Beter Bed zal de logisitiek voor de klanten van Wehkamp voor zijn rekening. Beter Bed verwacht door de samenwerking ook groei in het online segment te realiseren, maar gaf daarover geen verdere informatie vrij. Ton Anbeek, chief executive van Beter Bed, merkt wel op dat het internet het snelst groeiende marktsegment vormt. Hij wijst erop dat studies hebben uitgewezen dat over tien jaar ongeveer 30 procent van de omzet van de totale woonmarkt online zal worden gegenereerd.


Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 7,8 miljard dollar. Dat is een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 631 miljoen dollar naar 769 miljoen dollar. De groei was onder meer te danken aan de hogere reclame-inkomsten bij de televisietak. De inkomsten uit advertenties op de betaalzender HBO en nieuwskanaal CNN stegen met 21 procent. Topman Jeff Bewkes, topman van Time Warner, zegt voor dit jaar een hogere winst te verwachten dan eerder werd gedacht. Time Warner gaat volgens Bewkes bovendien extra geld investeren in nieuwe producties en de marketing van nieuwe programma's. Ook wordt een hoger dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders en vergroot het bedrijf zijn aandeleninkoopprogramma tot 5 miljard dollar. Time Warner is ook het moederbedrijf van filmstudio Warner Brothers en Time Magazine.


Het kredietratingagentschap Standard and Poor's (S&P) heeft zijn ratings voor Ierland met een graad verlaagd. Er wordt aan toegevoegd dat een verdere verlaging tot de mogelijkheid behoort. Met die waardering bevindt Ierland zich vier niveaus boven het niveau waarop investeringen worden afgeraden en op hetzelfde niveau als onder meer Portugal en Botswana. Het ratingbureau zegt dat de lagere waardering voor Ierland is ingegeven door de onzekerheden rond een nieuwe kapitaalbehoefte van Ierland voor zijn financiële sector, die hoofdzakelijk in handen van de staat is. In december hadden ook de ratingbureaus Moody's en Fitch de kredietwaardigheid van Ierland al naar beneden bijgesteld. De kredietwaardigheid van Ierland aanvaardde eind vorig november vorig jaar een Europees reddingspakket van 85 miljard euro.


Russische onderzoekers hebben huiszoekingen uitgevoerd in de kantoren van de Duitse bank Deutsche Bank in Moskou. De huiszoekingen kaderen in een onderzoek naar de verduistering van 87,5 miljoen dollar voor de heropbouw van een gerenommeerd hotel in de Russische hoofdstad. Er werd niet verduidelijkt welke rol de bank zou gespeeld hebben in het dossier. De huiszoekingen maken deel uit van een onderzoek naar zakenman Vitalii Gogokhiia. Die wordt ervan beschuldigd een deel van het budget voor de heropbouw van hotel Moskva vlakbij het Kremlin te hebben verduisterd.
Volgens de onderzoekers vertegenwoordigde hij de belangen van de Russische afgevaardigde Achot Eguiazarian, die in november zijn parlementaire immuniteit verloor en tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt wegens grootschalige oplichting.


Het Zwitserse farmabedrijf Roche heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 8,9 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 6,9 miljard euro. Daarmee werd een winstgroei met 4 procent opgetekend tegenover het jaar voordien. De omzet daalde met 3 procent tot 47,5 miljard Zwitserse frank. In lokale munteenheden bleef de omzet volgens Roche stabiel. Opgemerkt wordt dat de goede onderliggende groei in de afdelingen farmaceutica en diagnostica de verwachte daling heeft gecompenseerd van de verkoop van het griepmiddel Tamiflu en de impact van onder meer de besparingsmaatregelen. Roche maakte in november bekend wereldwijd 4.800 banen te zullen schrappen. Roche maakte ook bekend zijn dividend over het voorbije jaar met 10 procent te zullen optrekken. Daarmee heeft Roche vierentwintig keer op rij zijn dividend verhoogd.


De vijfentwintig grootste financiële instellingen van de Verenigde Staten hebben het voorbije jaar een recordbedrag van 135 miljard dollar uitbetaald aan hun personeel. Dat is een stijging met bijna 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een berekening van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Gemiddeld verdiende een bankier op Wall Street het voorbije jaar 141.000 dollar. Dat is een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. Maar er zijn wel grote verschillen tussen de instellingen en functies. De traders verdienden 20 procent tot 30 procent minder, terwijl zakenbankiers en managers van hefboomfondsen globaal wel meer opstreken. Het topmanagement was er het best aan toe. De banken verantwoorden de loonsverhoging door het feit dat ze opnieuw meer winst maken. De betrokken instellingen realiseerden samen een recordbedrag van 417 miljard dollar aan inkomsten.


De Duitse chipfabrikant Infineon heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 922 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een omzet van 687 miljoen euro opgetekend. De nettowinst steeg van 65 miljoen euro naar 232 miljoen euro. Infineon produceert chips voor tabletscomputers, wagens, huishoudelijke toepassingen en elektronische paspoorten. Het bedrijf zegt vooral geprofiteerd te hebben van de toenemende populariteit van smartphones. Peter Bauer, chief executive van Infineon, zegt te verwachten dat het bedrijf de volgende periode sneller zal groeien dan de markt. Hij stelde dan ook voor het lopende kwartaal een groeiende omzet met stijgende winstmarges in het vooruitzicht. Infineon werd op het einde van de jaren negentig afgesplitst van het Duitse industriële conglomeraat Siemens.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home