Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 02, 2011

Wereldwijde visconsumptie bereikt nieuw record

De wereldwijde visconsumptie heeft een recordhoogte bereikt. Gemiddeld wordt er jaarlijks per persoon 17 kilogram vis geconsumeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Food and Agriculture Organization (FAO). Er wordt daarbij opgemerkt dat de visserij en aquacultuur twee jaar geleden 145 miljoen ton vis op de markt hebben gebracht. Dat vertegenwoordigt ongeveer 16 procent van de wereldwijde consumptie van dierlijke proteïnes.

Er wordt echter aan toegevoegd dat het wereldwijde visbestand daarentegen niet is verbeterd. Volgens het rapport wordt 32 procent van de soorten overbevist of uitgestorven. Onderzoeker Richard Grainger heeft het daarbij over een bijzonder zorgwekkende situatie. De cijfers van de overbevissing moeten volgens hem dringend worden teruggedrongen, al lijkt er volgens hem wel een plafond te zijn bereikt. Het niveau van overbevissing is volgens de onderzoekers sinds vijf jaar licht toegenomen, maar bij 15 procent lijkt opnieuw een herstel opgetreden te zijn.

China blijft met een totaal van 47,5 miljoen ton de belangrijkste visproducent van de wereld. Daarvan is 32,7 miljoen ton afkomstig van aquacultuur, terwijl de Chinese visserij 14,8 miljoen ton op de markt bracht. De visserij komt wereldwijd aan een productie van ongeveer 90 miljoen ton, waarvan 80 miljoen ton uit de zeevisserij en 10 miljoen ton uit binnenwateren. Er wordt aan toegevoegd dat aquacultuur de snelstgroeiende sector van de visserij blijft, al valt er volgens het rapport wel een vertraging op te merken.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home