Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 02, 2011

Nieuwsoverzicht

De Duitse autoproducent Mercedes-Benz gaat zijn super-luxemerk Maybach lanceren op de Indiase markt. Daarmee hoopt de autoproducent een klantenkring te kunnen opbouwen onder het snel stijgende aantal Indiase miljardairs. Een Maybach kost op de Indiase markt een bedrag van 51 miljoen roepia. Dat komt overeen met een bedrag van 809.000 euro. Peter Honegg, directeur van Mercedes-Benz, merkt op dat er in India klanten gevonden kunnen worden die zich de ongeëvenaarde luxe van de Maybach kunnen veroorloven. Honegg richt zich met zijn exclusieve limousines op de superrijke Indiërs, die een publiek vormen dat zich ook een privéjet kan veroorloven. De snelgroeiende economie van het land kreeg er volgens het magazines Forbes vorig jaar zeventien nieuwe miljardairs bij. Daarmee zou India op dit ogenblik 69 miljardairs tellen. Maybach verkocht vorig jaar wereldwijd tweehonderd wagens.


De Chinese voedingsgroep Cofco heeft de topwijngaard Château de Viaud in de Franse Bordeauxstreek gekocht. Het domein is gelegen in de appellatie Lalande-de-Pomerol. Het domein heeft een oppervlakte van een twintigtal hectare en was eigendom van Philippe Raoux, een zakenman uit Bordeaux. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Cofco is de grootste voedingsgroep van China. Het concern realiseert een omzet van meer dan 21 miljard dollar. Het concern, waarin de Chinese staat meerderheidsaandeelhouder is, staat genoteerd op de beurs van Hongkong. De transactie is de vierde grote Chinese overname van een Franse Bordeaux-wijngaard de voorbije drie jaar, na die van de Château Latour-Laguens, Château Richelieu en Château Lafitte. De aankoop illustreert volgens waarnemers de groeiende interesse van China in Franse kwaliteitswijnen.


De Franse energiegroep GdF Suez heeft een aantal gasopslagactiviteiten in Duitsland opgekocht. GdF Suez wordt met de overname één van de vier grootste spelers in aardgasopslag in Duitsland. De Franse groep verviervoudigt zijn marktaandeel tot 10 procent. In heel Europa is GdF Suez met zijn dochter Storengy naar eigen zeggen nu marktleider in gasopslag. De groep beheert een capaciteit van 12,5 miljard kubieke meter aardgas. Dat komt overeen met het totale Belgische aardgasverbruik. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. De waarde van de portefeuille wordt door analisten echter geraamd op ruim 1 miljard euro. Er werden vijf sites overgenomen van BEB Speicher, een joint venture van Shell en ExxonMobil. Daarnaast werden ook activiteiten overgenomen van ExxonMobil Gasspeicher, een divisie van het Amerikaanse ExxonMobil.


De Amerikaanse chipgigant Intel heeft bekend gemaakt dat er een fabricagefout werd vastgesteld voor een nieuwe chip die sinds januari wordt geleverd. De kosten om het design te corrigeren en de foutieve chips te vervangen bedragen ongeveer 700 miljoen dollar. Intel ziet zich daardoor naar eigen zeggen genoodzaakt de omzetprognose voor het eerste kwartaal te verlagen met 300 miljoen dollar. De leveringen van de bewuste chip werden gestaakt. De gecorrigeerde chip zal eind februari worden verscheept. De ontwerpfout in de chipsets zou terug te voeren zijn op een transistor waar te veel spanning op staat. Hoe de terugroepactie gaat verlopen is nog onduidelijk. Intel schat dat na drie jaar 5 procent tot 15 procent van de chipsets daadwerkelijk last zou kunnen krijgen van het probleem. De kans op falen is afhankelijk van het gebruik en de temperatuur van de chipset, waarbij een lagere temperatuur de kans op een defect zou verkleinen.


Het Luxemburgse hooggerechtshof heeft bepaald dat IJslandse gerechtelijke onderzoekers alsnog inzage krijgen in bepaalde klantengegevens van de IJslandse Kaupthing Bank. Met die beslissing is een einde gekomen aan meer dan een jaar van juridisch getouwtrek over de omstreden Kaupthing-documenten, waarbij een aantal partijen de overdracht van documenten aan de IJslandse overheid probeerden tegen te houden. Het onderzoek van de IJslandse speurders focust zich op de gebeurtenissen net voor de ondergang van de financiële groep ruim twee jaar. In het kader daarvan voerde de Luxemburgse politie vorig jaar huiszoekingen uit bij het voormalige Kaupthing Luxemburg, dat intussen was overgenomen door de Brit Jonathan Rowland en werd omgedoopt in Banque Havilland. De onderzoekers willen vooral nagaan of het Kaupthing-management geld van de Luxemburgse afdeling heeft aangewend om de zwakke financiële positie van de groep te camoufleren.


De gezondheidswet van de Amerikaanse president Barack Obama is in strijd met de grondwet van de Verenigde Staten. Dat heeft Roger Vinson, rechter in de Amerikaanse staat Florida, beslist. Volgens de rechter Roger Vinson heeft het Amerikaanse Congres zijn bevoegdheid overschreden door mensen te verplichten een ziektekostenverzekering af te sluiten. Door de nieuwe wet zouden miljoenen Amerikanen over drie jaar toegang tot de medische zorgen krijgen. Daardoor zouden volgens Obama ook de enorme kosten van de gezondheidszorg moeten kunnen teruggedrongen worden. De zaak was door zesentwintig Amerikaanse staten aangespannen. President Obama gaat in beroep tegen de uitspraak. In december oordeelde een rechter in Virginia ook dat de zorgwet in strijd is met de Amerikaanse grondwet.


Duitsland telde tijdens de maand 3,135 miljoen werklozen. Dat is een daling met 13.000 eenheden tegenover de maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse agentschap voor werk. Daarmee is de Duitse werkloosheid tot op het laagste peil in achttien jaar gezakt. Bedrijven in Duitsland krijgen het steeds moeilijker om geschoold personeel te vinden. Werkgeversorganisaties waarschuwen dat een tekort aan personeel nu al wordt gevoeld en op middellange termijn een probleem kan vormen voor de competitiviteit van de Duitse bedrijven. Volgens Martin Kannegiesser, hoofd van de werkgeverskoepel Gesamtmetall, kampte Duitsland in oktober vorig jaar al met een tekort van 84.000 werknemers die gespecialiseerd zijn in onder meer wiskunde en informatica. De Duitse bedrijfswereld zou ook nood hebben aan 43.000 ingenieurs.


Toenemende werkloosheid en stijgende prijzen zouden de vonk kunnen zijn die op verschillende locaties in de wereld het protectionisme en zelfs heuse burgeroorlogen doen oplaaien. Dat zegt Dominique Strauss-Kahn, topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Naarmate de spanningen tussen landen toenemen, zou men volgens Strauss-Kahn een toename van protectionisme kunnen zien in de handel en de financiële wereld. Naarmate de spanningen binnen landen oplopen, dreigen er volgens hem ook toenemende sociale en politieke instabiliteiten en zelfs oorlogen. Strauss-Kahn wijst op twee onevenwichten als mogelijke kiem voor een volgende crisis. Enerzijds is er het onevenwichtige economische herstel, waarbij de groeilanden veel sneller hernemen dan de ontwikkelde naties, wat tot oververhitting van hun economie kan leiden. Anderzijds zijn er de sociale spanningen binnen veel landen, met hoge werkloosheid en een toenemende inkomenskloof.


Het Franse mediaconglomeraat Lagardère verkoopt zijn internationale tijdschriftentak aan het Amerikaanse Hearst. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 651 miljoen euro. De overname door Hearst komt niet onverwacht, want de twee partijen voerden sinds december exclusieve gesprekken. Lagardère publiceert meer dan tweehonderd titels in vijfenveertig landen. Daaronder bevinden zich bekende namen als Paris Match en de tweeënveertig internationale edities van Elle. De overeenkomst omvat ruim honderd titels in vijftien landen. Hearst is bekend van titels als Cosmopolitan en Esquire. Lagardère kondigde ook aan zijn minderheidsbelang in de Franse betaalzender Canal Plus in de eerste helft van dit jaar naar de beurs te zullen brengen. Lagardère was door zijn aandeelhouders onder druk gezet om zijn prestaties te verbeteren. Daarna werd besloten om de focus te verleggen naar de Franse thuismarkt en de internationale activiteiten te verkopen.


Paccar, het Amerikaanse moederbedrijf van onder meer DAF Trucks, heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 457,6 miljoen dollar. Dat betekent een ruime verviervoudiging ten opzichte van de winst van 112 miljoen dollar het jaar voordien. De winstsprong is vooral te danken aan een herstel van de markt voor zware vrachtwagens, een boekwinst op de verkoop van een bedrijfsonderdeel en een gunstiger belastingtarief in de Verenigde Staten. De omzet groeide van 7,08 miljard dollar tot 9,33 miljard dollar. Mark Piggot, topman van Paccar, merkte op dat het bedrijf al meer dan zeventig jaar op rij een nettowinst heeft laten kunnen optekenen. Piggot zegt te verwachten dat de wereldwijde vrachtwagenmarkt dit jaar een verder herstel zal laten optekenen. In totaal verkocht Paccar vorig jaar wereldwijd 78.800 vrachtwagens. Dat is een stijging met een kwart tegenover het jaar voordien.


De Britse overheid zal waarschijnlijk volgend jaar beginnen met de verkoop van het belang van de Britse overheid in Royal Bank of Scotland (RBS). Dat hebben een aantal topbestuurders van de bank tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. De Britse overheid heeft een belang ter waarde van 46 miljard pond in Royal Bank of Scotland, als onderdeel van een operatie om de financiële instelling te helpen de impact van de economische crisis op te vangen. Een eerste transactie zou waarschijnlijk een omvang hebben van 5 miljard pond. Volgens de zakenkrant zal UK Financial Investments, de instantie die de bankdeelnemingen van de Britse overheid onder beheer heeft, pas beginnen met het afstoten wanneer er winsten te behalen zijn. Ook wordt gewacht op een rapport in september van dit jaar, waaruit moet blijken of de banken gesplitst of verzwakt dienen te worden.


De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) overweegt nieuwe fabrieken te bouwen in China. De Amerikaanse autoproducent heeft in China immers te maken met een grote groei en heeft mogelijk extra capaciteit nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Een bestuurslid van GM China wees erop dat de Amerikaanse autobouwer het voorbije jaar alle exemplaren heeft verkocht die er konden worden gebouwd. Het autoconcern verwacht voor dit jaar eenzelfde trend en zegt eigenlijk meer wagens te kunnen verkopen dan er kunnen worden gebouwd. Het autoconcern zegt in China eigenlijk met een capaciteitstekort geconfronteerd te zijn. Opgemerkt wordt dat de Chinese jaarlijkse groei de bouw van een hele fabriek vertegenwoordigt. Dat betekent naar eigen zeggen dat de capaciteit heel snel zal moeten worden uitgebreid.


Mediamagnaat Rupert Murdoch lanceert The Daily, een digitale krant voor de tabletcomputer iPad. Murdoch, die aan het hoofd staat van het mediaconcern News Corp, hoopt dat de iPad de redding zal blijken te zijn voor de nieuwsmedia, die een strijd voeren om het digitale tijdperk te kunnen overleven en een antwoord proberen te vinden op dalende gedrukte oplages en teruglopende reclame-inkomsten. De lancering van The Daily werd vorige maand uitgesteld door het ziekteverlof van Steve Jobs, de topman van Apple, de onderneming die de iPad produceert. De tabletkrant zou 99 dollarcent per week kosten en zal uitsluitend te koop zijn via iTunes, de online winkel van Apple. News Corp zou een budget van 30 miljoen dollar hebben uitgetrokken voor het eerste levensjaar van de krant. The Daily heeft een honderdtal werknemers aangetrokken, waaronder een aantal ervaren journalisten.


General Motors, de grootste autoproducent van de Verenigde Staten, gaat voor de assemblage van auto's samenwerken met het Russische autoconcern Gaz. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Gaz gaat volgens de overeenkomst de Chevrolet Aveo van General Motors assembleren in zijn fabriek in de Russische stad Nizhny Novgorod. De assemblage zou halverwege volgend jaar van start moeten kunnen gaan. Er wordt gemikt op een jaarlijkse productie van ongeveer 30.000 exemplaren. Het is voor het eerst dat General Motors samenwerkt met Gaz, dat geleid wordt door miljardair Oleg Deripaska. General Motors werkt al wel lange tijd samen met Avtovaz, een aartsrivaal van Gaz en de grootste autoproducent van Rusland. De overeenkomst met Gaz staat volgens General Motors echter de bestaande alliantie met Avtovaz echter niet in de weg.


De Chinese internetzoekmachine Baidu heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,16 miljard yuan gerealiseerd. Dat komt overeen met een bedrag van 175,9 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een nettowinst genoteerd van 427,9 miljoen yuan. De kwartaalomzet van de Chinese zoekmachine bedroeg 2,45 miljard yuan, tegenover 1,26 miljard yuan tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Baidu controleert nu 73 procent van de Chinese zoekmachinemarkt. Dat cijfer is gevoelig gestegen na de botsing van de Amerikaanse zoekmachine Google met de Chinese overheid. Google zou in China nog een marktaandeel van 22 procent hebben. Baidu merkte op verder te zullen werken aan de integratie van zijn zoektechnologie met andere online activiteiten, zoals e-commerce en sociale netwerking.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home